Skocz do zawartości

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


gawo74

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Jakiej czapy w szklance? Kolego, Ty masz te drożdże tylko uwodnić, a nie robić starter z samej wody :P Mają się całe zamoczyć, zrobi Ci się z nich krem na dnie szklanki. Uwadniasz 30 minut i do brzeczki - nie mniej, nie więcej tylko 30 minut. Żadnej czapy nie będziesz miał - tylko "mętną wodę".
 

 

Czy ja wiem? Zależy od drożdży, ale u mnie np. US-05 niemal zawsze tworzą coś, co można nazwać właśnie czapą drożdżową, ba,niekiedy tak intensywnie, że prawie wychodzą ze szklanki. Pewnie o to zjawisko (a raczej jego brak) chodziło leonzn.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Jakiej czapy w szklance? Kolego, Ty masz te drożdże tylko uwodnić, a nie robić starter z samej wody :P Mają się całe zamoczyć, zrobi Ci się z nich krem na dnie szklanki. Uwadniasz 30 minut i do brzeczki - nie mniej, nie więcej tylko 30 minut. Żadnej czapy nie będziesz miał - tylko "mętną wodę".
 

 

Czy ja wiem? Zależy od drożdży, ale u mnie np. US-05 niemal zawsze tworzą coś, co można nazwać właśnie czapą drożdżową, ba,niekiedy tak intensywnie, że prawie wychodzą ze szklanki. Pewnie o to zjawisko (a raczej jego brak) chodziło leonzn.

 

No tak, trochę pianki czasem na niektórych drożdżach jest, ale nie oznacza to, że musimy na nią czekać, a jeżeli jej nie ma, to coś jest nie tak :) Czekanie dłużej nie jest wskazane, ponieważ drożdże zaczną w końcu obumierać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy można bezpiecznie zabutelkować piwo w butelce 0,5l np. po coca-coli - chciałem zrobić jedną butelkę kontrolną. Ciśnienie chyba podobne jest, nie powinno strzelić ? 

 

Można, pet po coli wytrzymuje chyba nawet więcej niż butelka

 

Różne źródła różnie mówią - ponoć markowe PET'y są w stanie wytrzymać do 12bar. Czytałem wypowiedzi z forum modelarskiego, gdzie koledzy czasem wykorzystują takie butelki jako zbiorniki wyrównawcze do samoróbek kompresorów do malowania aerografami i tam ktoś podawał przypadek, że butelka strzeliła przy ok. 6 bar.

 

Nie do końca wiem jak to ciśnienie przeliczyć z v/v na bar, ale wydaje mi się, że butelka szklana wytrzymuje mniej. Generalnie lanie testowego PET'a jest bardzo dobrą opcją, ale bynajmniej nie chodzi tu o jego wytrzymałość, a bardziej o to, że możesz sobie go w każdej chwili odkręcić i sprawdzić co się dzieje :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem do końca czy w dobrym dziale, ale co tam.. :)

Chodzi o to że mam zaplanowane dwie warki z dużym zasypem. Z obu chciałbym odebrać cienkusz po "normalnym" wysłodzeniu.

Mam BrewTarget, wszystko wyliczone,ale czy jest możliwość w jakiś sposób, choćby z grubsza wyliczyć co zostanie po takim wysładzaniu? Wstępnie ułożyłem  w BT nowa recepturę, wpisałem wszystkie te słody co w tych dwóch planowanych warkach (bo planuję oba odebrane cienkusze połączyć, mniejsza o styl), oraz podałem ilość tych słodów ok.1/3 w porównaniu do oryginalnych warek. Ale to chyba nie tędy droga  do wyliczenia, bo BT policzył że cienkusz wyszedł by ok. 12BLG a to coś mi się wydaje za dużo.  Oba zasypy ok. 10kg słodów. Może ktoś coś doradzić?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem do końca czy w dobrym dziale, ale co tam.. :)

Chodzi o to że mam zaplanowane dwie warki z dużym zasypem. Z obu chciałbym odebrać cienkusz po "normalnym" wysłodzeniu.

Mam BrewTarget, wszystko wyliczone,ale czy jest możliwość w jakiś sposób, choćby z grubsza wyliczyć co zostanie po takim wysładzaniu? Wstępnie ułożyłem  w BT nowa recepturę, wpisałem wszystkie te słody co w tych dwóch planowanych warkach (bo planuję oba odebrane cienkusze połączyć, mniejsza o styl), oraz podałem ilość tych słodów ok.1/3 w porównaniu do oryginalnych warek. Ale to chyba nie tędy droga  do wyliczenia, bo BT policzył że cienkusz wyszedł by ok. 12BLG a to coś mi się wydaje za dużo.  Oba zasypy ok. 10kg słodów. Może ktoś coś doradzić?

 

Nie wyliczysz jest pierdyliard czynników po drodze - sposób wysładzania, raz wysłodzisz lepiej raz gorzej, plus wydajność głównego piwa itp. Ja sobie zakładam pi razy drzwi cienkusza 10-12 blg i ewentualnie rozwadniam do takiego ekstraktu w trakcie gotowania ;) Dobrym sposobem jest też po zlaniu już do fermentorów mocarzy, z chmielin odzyskać trochę brzeczki (wyciskając chmieliny) i wzmacniając tym cienkusza - do tego potrzebna pończocha.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Nie wiem do końca czy w dobrym dziale, ale co tam.. :)

Chodzi o to że mam zaplanowane dwie warki z dużym zasypem. Z obu chciałbym odebrać cienkusz po "normalnym" wysłodzeniu.

Mam BrewTarget, wszystko wyliczone,ale czy jest możliwość w jakiś sposób, choćby z grubsza wyliczyć co zostanie po takim wysładzaniu? Wstępnie ułożyłem  w BT nowa recepturę, wpisałem wszystkie te słody co w tych dwóch planowanych warkach (bo planuję oba odebrane cienkusze połączyć, mniejsza o styl), oraz podałem ilość tych słodów ok.1/3 w porównaniu do oryginalnych warek. Ale to chyba nie tędy droga  do wyliczenia, bo BT policzył że cienkusz wyszedł by ok. 12BLG a to coś mi się wydaje za dużo.  Oba zasypy ok. 10kg słodów. Może ktoś coś doradzić?

 

Nie wyliczysz jest pierdyliard czynników po drodze - sposób wysładzania, raz wysłodzisz lepiej raz gorzej, plus wydajność głównego piwa itp. Ja sobie zakładam pi razy drzwi cienkusza 10-12 blg i ewentualnie rozwadniam do takiego ekstraktu w trakcie gotowania ;) Dobrym sposobem jest też po zlaniu już do fermentorów mocarzy, z chmielin odzyskać trochę brzeczki (wyciskając chmieliny) i wzmacniając tym cienkusza - do tego potrzebna pończocha.

 

Z chmielin już przeważnie i tak odzyskuje, mam ten woreczek 150mikron, bardzo fajna rzecz. Chodzi mi po prostu o nachmielenie tego cuda, wiem że nie wyjdzie z tego żaden styl ale szkoda tyle dobra wylewać!!! kombinuję też może dodam Yerba Mate, mam tez własnej roboty syrop z sosny, hmmm będzie pierwszy raz okazja pokombinować !!! tak zawsze jakiś konkretny styl. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja robię Imbirowe, albo jakieś inne dziwne wychodzą okej, choć są trochę wodniste ;) Ktoś mówi że musi być styl? Mówię najlepszym sposobem jest po prostu założyć sobie np. 12 blg i odgotować do tej gęstości albo dolać wody, chmielić na tą jednostkę. Inaczej tego nie określisz, 3 razy zbierałem wysłodziny i za każdym razem inaczej wychodziło :)

Edytowane przez Undeath
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja robię Imbirowe, albo jakieś inne dziwne wychodzą okej, choć są trochę wodniste ;) Ktoś mówi że musi być styl? Mówię najlepszym sposobem jest po prostu założyć sobie np. 12 blg i odgotować do tej gęstości albo dolać wody, chmielić na tą jednostkę. Inaczej tego nie określisz, 3 razy zbierałem chmieliny i za każdym razem inaczej wychodziło :)

Oki dzięki, tak założę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Całkowicie teoretyzując, odbieram cienkusza, przegotowuje (albo nie?), i przelewam do wysterylizowanego fermentora, zachowując maksymalny reżim sanitarny. Czy jest szansa żeby mógł zostać, nie zadany drożdżami, z jakieś np. 2 tyg.  i się nie zepsuć?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Całkowicie teoretyzując, odbieram cienkusza, przegotowuje (albo nie?), i przelewam do wysterylizowanego fermentora, zachowując maksymalny reżim sanitarny. Czy jest szansa żeby mógł zostać, nie zadany drożdżami, z jakieś np. 2 tyg.  i się nie zepsuć?

 

Nie bardzo 100% sterylizacji w browarze nie osiągniesz, a po drodze zawsze coś może wpaść w brzeczkę. Jak nie masz drożdży to daj chociaż babuni :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Całkowicie teoretyzując, odbieram cienkusza, przegotowuje (albo nie?), i przelewam do wysterylizowanego fermentora, zachowując maksymalny reżim sanitarny. Czy jest szansa żeby mógł zostać, nie zadany drożdżami, z jakieś np. 2 tyg.  i się nie zepsuć?

 

Nie bardzo 100% sterylizacji w browarze nie osiągniesz, a po drodze zawsze coś może wpaść w brzeczkę. Jak nie masz drożdży to daj chociaż babuni :P

 

Bardziej chodziło mi o to że tego cienkusza raczej nie odbiorę za dużo tzn. raczej nie będzie to ponad 20L tak jak  robię zazwyczaj warki, ale trudno zrobię pierwszy raz mniejszą najwyżej a drożdżaki US-5 się rozbujają przed IIPA! czyli plan wstępnie taki: 2X dry stout i raz BarleyWine na FM potem z cienkusz z BW na US-5 i potem IIPA na gęstwie z US-5 i cienkusz i IIPA na gestwie z BW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Całkowicie teoretyzując, odbieram cienkusza, przegotowuje (albo nie?), i przelewam do wysterylizowanego fermentora, zachowując maksymalny reżim sanitarny. Czy jest szansa żeby mógł zostać, nie zadany drożdżami, z jakieś np. 2 tyg.  i się nie zepsuć?

 

Nie bardzo 100% sterylizacji w browarze nie osiągniesz, a po drodze zawsze coś może wpaść w brzeczkę. Jak nie masz drożdży to daj chociaż babuni :P

 

Bardziej chodziło mi o to że tego cienkusza raczej nie odbiorę za dużo tzn. raczej nie będzie to ponad 20L tak jak  robię zazwyczaj warki, ale trudno zrobię pierwszy raz mniejszą najwyżej a drożdżaki US-5 się rozbujają przed IIPA! czyli plan wstępnie taki: 2X dry stout i raz BarleyWine na FM potem z cienkusz z BW na US-5 i potem IIPA na gęstwie z US-5 i cienkusz i IIPA na gestwie z BW.

 

 

W pety i pomroź ewentualnie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

Całkowicie teoretyzując, odbieram cienkusza, przegotowuje (albo nie?), i przelewam do wysterylizowanego fermentora, zachowując maksymalny reżim sanitarny. Czy jest szansa żeby mógł zostać, nie zadany drożdżami, z jakieś np. 2 tyg.  i się nie zepsuć?

 

Nie bardzo 100% sterylizacji w browarze nie osiągniesz, a po drodze zawsze coś może wpaść w brzeczkę. Jak nie masz drożdży to daj chociaż babuni :P

 

Bardziej chodziło mi o to że tego cienkusza raczej nie odbiorę za dużo tzn. raczej nie będzie to ponad 20L tak jak  robię zazwyczaj warki, ale trudno zrobię pierwszy raz mniejszą najwyżej a drożdżaki US-5 się rozbujają przed IIPA! czyli plan wstępnie taki: 2X dry stout i raz BarleyWine na FM potem z cienkusz z BW na US-5 i potem IIPA na gęstwie z US-5 i cienkusz i IIPA na gestwie z BW.

 

 

W pety i pomroź ewentualnie ;)

 

Jedyne miejsce w zamrażarce zajęte przez pety do skrzyni styropianowej... Ale za to przy 30oC na dworze jestem w stanie zejść do 10oC brzeczki na cichej! :P  

Edytowane przez pingwin71
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Planuje zakup gara Tadar 36 litrów. Może ktoś orientuje się kto sprzedaje obecnie najtaniej? Chodzi mi o nówkę sztukę. W ostateczności może być używka jeśli ktoś zna kogoś kto chce sprzedać taki gar.

 

Na stronie Tadara jest za 310 zł i darmowa wysyłka.

Edytowane przez PawelH
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Planuje zakup gara Tadar 36 litrów. Może ktoś orientuje się kto sprzedaje obecnie najtaniej? Chodzi mi o nówkę sztukę. W ostateczności może być używka jeśli ktoś zna kogoś kto chce sprzedać taki gar.

 

Na stronie Tadara jest za 310 zł i darmowa wysyłka.

Tu na forum się co jakiś czas wystawia chyba ta sama firma, która sprzedaje w necie - rzekomo taniej niż na stronie (chyba szczególnie z wspawanym kranikiem). Odszukałem nawet posta: http://www.piwo.org/topic/20535-gie%C5%82da-garnek-365-l-z-kranem-stal-nierdzewna/?do=findComment&comment=391549

 

Pisz do nich na priv, może coś ugrasz :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Planuje zakup gara Tadar 36 litrów. Może ktoś orientuje się kto sprzedaje obecnie najtaniej? Chodzi mi o nówkę sztukę. W ostateczności może być używka jeśli ktoś zna kogoś kto chce sprzedać taki gar.

 

Na stronie Tadara jest za 310 zł i darmowa wysyłka.

Tu na forum się co jakiś czas wystawia chyba ta sama firma, która sprzedaje w necie - rzekomo taniej niż na stronie (chyba szczególnie z wspawanym kranikiem). Odszukałem nawet posta: http://www.piwo.org/topic/20535-gie%C5%82da-garnek-365-l-z-kranem-stal-nierdzewna/?do=findComment&comment=391549

 

Pisz do nich na priv, może coś ugrasz :)

Dzieki! Gar 10 zl taniej ale przesylka 20 zl :-D nie ma co kombinowac - kupuje w Tadar.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.