bart_lag Opublikowano 30 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 Witam, mam zamiar przenieść dziś piwo na cichą, a drożdże wykorzystać do następnej warki, którą zamierzam jutro uwarzyć. W związku z tym mam pytanie, czy gęstwę powinienem dziś przenieść do słoików i schować do lodówki, czy mogę zostawić ją w zamkniętym wiadrze i jutro zalać brzeczką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 30 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 (edytowane) Całej nie zalewaj bo za dużo. Najlepiej podczas warzenia jutro przelej sobie na cichą i zadaj bezpośrednio z jednego fermentora do drugiego odpowiednią ilość. Edytowane 30 Października 2016 przez Skajo bart_lag 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 30 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 Słoik wydaje się bezpieczniejszą opcją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 30 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 Słoik wydaje się bezpieczniejszą opcją. Serio ? Bezpieczniejszą niż zadanie z wiadra do wiadra ? Czy ja o czymś nie wiem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 30 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 Z wiadra które będzie stało 24h bez piwa - tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 30 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 Dlatego mówię żeby sobie zlał podczas warzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart_lag Opublikowano 30 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 Już robiłem tak, że w tym samym dniu zlewałem, ale chodzi mi o to czy nic się nie stanie z drożdżami przez dobę w wiadrze. Mam zamiar robić mocne piwo (25 Blg), więc wolałbym całość gęstwy zadać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 30 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 Z wiadra które będzie stało 24h bez piwa - tak. Tak czysto teoretycznie, to jaka jest różnica biologiczna pomiędzy tym wiadrem z i bez piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 30 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 Już robiłem tak, że w tym samym dniu zlewałem, ale chodzi mi o to czy nic się nie stanie z drożdżami przez dobę w wiadrze. Mam zamiar robić mocne piwo (25 Blg), więc wolałbym całość gęstwy zadać. Całość to będzie za dużo, nawet na 25 blg. Wrzuć to w kalkulator. bart_lag 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 30 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 Różnica jest w przechowywaniu, taka gęstwa pod piwem jednak jest bezpieczniejsza myślę. No i fermentora nie schowa raczej do lodówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 30 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 Różnica jest w przechowywaniu, taka gęstwa pod piwem jednak jest bezpieczniejsza myślę. No i fermentora nie schowa raczej do lodówki. 1. raczej trudno jest tak zlać dokładnie całość piwa, czyli będzie "pod piwem" 2. a jak drożdże są w fermentorze "pod piwem" to cały czas są w lodówce? (dla przypomnienia, mówimy tu o 1 dniowym przechowaniu/przetrzymaniu) Ja osobiście zlewałbym piwo wtedy gdy potrzebuję gęstwę. bart_lag 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 30 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 Z innej beczki, czy przy zacieraniu witbiera konieczna jest przerwa białkowa czy mogę przejść od razu do maltozowej ? Nie widzę specjalnie sensu robienia białkowej, ale może mnie ktoś oświeci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 30 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 (edytowane) Walę w tym wątku bo szkoda nowego tematu. Mam milk stouta 16blg przed dodaniem laktozy, po dodaniu nie całe 19blg. 3 tydzień fermentacji a ja mam 9blg. Dodam ze już od tygodnia nie spada. Oznaki fermentacji są małe w postaci małej piany i kilku bulgnia rurki co kilka godzin. Czy butelkować, czy czekać? I po tygodniu brak zmian w Blg. O co może chodzić? Czyżbym aż tak na słodko zatarł ? Panowie czy refraktometr się kalibruje po przyjściu od chińczyka? Jeśli tak to jak? Sprawdziłem warkę strong i wyszło 7brix A woda ma całą skalę na niebiesko. Przeliczyliście wynik z refraktometru, czy znów "nie doczytałem, ale refraktometr sobie kupię!" ? Edytowane 30 Października 2016 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart_lag Opublikowano 30 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 Ok, to jutro będę zlewał. Dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 30 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 czy przy zacieraniu witbiera konieczna jest przerwa białkowa czy mogę przejść od razu do maltozowej ? wg mnie, nie jest potrzebna, a wręcz uważam, iż to zmętnienie białkowe to cecha Witbiera i tak on ma wyglądać właśnie, a nie klarowny (zlewany na cichą) i nie daj boziu chmielony na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 30 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2016 Dzięki za utwierdzenie w przekonaniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 31 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 Padł mi sterownik temperatury fermentacji... Wczoraj zadałem drożdże (starter z FM52) do brzeczki 17st, ustawiłem 16st i poszedłem spać, wstaję dzisiaj i widzę, że lodówka cały czas pracuje, termometr analogowy w lodówce wskazuje 5st, brzeczka pewnie miała nieco więcej. Tak się zastanawiam, że z dwojga złego lepiej jak temperatura poszła w dół niż w górę ale jakich negatywnych skutków w piwie mogę się spodziewać bo nic nie przychodzi mi do głowy? Dobrze, że takie coś się przydarzyło przy zadaniu drożdży a nie w połowie burzliwej. Czekam aż się ogrzeje i oby wystartowały spokojnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 31 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 ale jakich negatywnych skutków w piwie mogę się spodziewać bo nic nie przychodzi mi do głowy? Jeśli nic Ci do głowy nie przychodzi to (tak banalnie): opóźniony start fermentacji, a właściwie to jego konsekwencje i "dodatki" od zestresowanych drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 31 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 (edytowane) Opóźniony start jasna sprawa. Ciekawe tylko co drożdże naprodukują.. Edytowane 31 Października 2016 przez udarr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 31 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 Jako,że temperatury spadają,przygotowuje sie do tematu lagerów. Mam takie pytanie. Czy piwo,przefermentowane US-05,w dolnym zakresie pracy tych drożdży,będzie odbiegało smakowo,od piwa przefermentowanego dolniakami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
G.R.E.G Opublikowano 31 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 zależy jakie będziesz miał te temperatury do produkcji lagerów. Jesli rzeczywiscie te 8-10 st to US-05 nie wystartują Ci. Mi startowaly od 13stu st. C dopiero.Dały czysty profil bez estrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 31 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 Na pewno dadzą czystszy profil niż przy normalnych temperaturach, ale idealnie lagerowy profil bez żadnych estrów to nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 31 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 Czy lagerowanie wpływa jakoś na redukcję aldehydu octowego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 31 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 Samo w sobie jakoś szczególnie nie, ale dopóki w piwie są aktywne drożdże to aldehyd może maleć. Jak wyczuwasz alehyd to lepiej przetrzymać piwo dłużej na burzliwej, niż dawać do lagerowania. Jak trzymasz wystarczająco długo i nic nie daje, to jeszcze jest szansa, że go drożdże zjedzą przy refermentacji jak się wezmą od nowa do roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 31 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 (edytowane) Czesc ! Rozlewalem dzis american stouta i podczas rozlewania czuc bylo srednio intensywnie nutami kanalizacyjnymi (warka byla zlana bezposrednio na drozdze z poprzedniego piwa i porzadnie natleniona ) mam w zwiazku z tym kilka pytan 1. czy jest to merkaptan ? (nie bylo czuc jaj, zgnilych jaj tylko stechly kanalizacyno - piwniczny aromat) i czy wzial sie od slabych / zestresowanych drozdzy ? 2. czy ten aromat z czasem zmaleje? 3. zebralem gestwe z tego piwa - pachnie typowo drozdzowo, lekka kawa inka - brak zapachow kanalizacyjnych - czy moge ja wykorzystac do kolejnego piwa ? (wlasnie ja wstawilem na strater, 5 pokolenie ;/) 4. wiem ze bylo 100 x , ale nie zakodowalem - czy po wymieszaniu gestwy z woda i odstawienu gestwy do odstania zbieram rzadka gestwe z gory, czy biala maz znad trupow? . z gory dzieki Edytowane 31 Października 2016 przez leonzn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się