INTseed Opublikowano 9 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 Ale nie mają takich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 9 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 Jeszcze spytam czy można dodawać taką wodę po słodzie barwiącym do brzeczki na cichą fermentację? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 9 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 Witam, planuję uwarzyć Ipę z kawą i chciałbym uzyskać ciemną barwę tego piwa do czego planuję użyć słodu barwiącego ekstrahowanego na zimno. Pytanie ile gram słodu potrzebuję na 20l piwa żeby uzyskać dużo koloru a jak najmniej smaku. Pozdrawiam Robiłem ostatnio Black IPA i na ok 25l miałem wymoczone 500g Czekoladowego i Carafa II Special pół na pól (800-1000 EBC) Wyszło mi trochę za jasne na tą black ipę, jak cola. Więc jeżeli chcesz mieć takie naprawdę ciemne, w typie stout to celuj powyżej 500g. Jarox90 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 9 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 Witam, planuję uwarzyć Ipę z kawą i chciałbym uzyskać ciemną barwę tego piwa do czego planuję użyć słodu barwiącego ekstrahowanego na zimno. Pytanie ile gram słodu potrzebuję na 20l piwa żeby uzyskać dużo koloru a jak najmniej smaku. Pozdrawiam Robiłem ostatnio Black IPA i na ok 25l miałem wymoczone 500g Czekoladowego i Carafa II Special pół na pól (800-1000 EBC) Wyszło mi trochę za jasne na tą black ipę, jak cola. Więc jeżeli chcesz mieć takie naprawdę ciemne, w typie stout to celuj powyżej 500g. Dzięki, a jak ze smakiem? dużo czekolady przeszło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 9 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 Ale nie mają takich. A np. w zestawie do Robust Portera są wpisane S-04. Napisz do nich, może to chwilowy brak na sklepie tych S-04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 9 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 (edytowane) Dzięki, a jak ze smakiem? dużo czekolady przeszło? Raczej zgodnie z planem wpływ na smak minimalny. edit - chociaż dopiero pierwszą butelkę otworzyłem i nie "przeanalizowałem" go jeszcze dogłębnie. Edytowane 9 Listopada 2016 przez tauruss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raban19 Opublikowano 9 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 Ale nie mają takich. US-05 i S-04 to chyba najpopularniejsze drożdze. Jak takich nie mają to może warto z innego sklepu skorzystać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 9 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 (edytowane) Czy 100g jęczmienia palonego przy warce 40l da mi ładny czerwony kolor gdy wrzucę go na ostatnie 5-10 minut zacierania? PIWO jakie planuje to aipa 90% pilzneński 10%pszeniczny Edytowane 9 Listopada 2016 przez redlum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 9 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 (edytowane) Czy 100g jęczmienia palonego przy warce 40l da mi ładny czerwony kolor gdy wrzucę go na ostatnie 5-10 minut zacierania? Na pewno da Ci posmaki palone... mniej wrzucałem do przyciemnienia Koźlaka (~40g jęczmienia palonego + 40g czekoladowego ciemnego + 20g carafa III special) i wylazło cholerstwo Edytowane 9 Listopada 2016 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joonecky Opublikowano 9 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 Lepiej dorzuć go już przy filtracji. I daj go mniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 9 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 (edytowane) A jakbym dał na koniec zacierania? Przed samym ułożeniem się złoża do filtracji? Albo jak będę wysladzal na raty to np przy ostatnim wysladzaniu? I na warke 40l to 100g to dużo? Edytowane 9 Listopada 2016 przez redlum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 9 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2016 Ja dałem 35 gramów do wysładzania na 22 litry AIPA i jest piękny czerwony. Bez posmaków spalenizny. redlum 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gromog Opublikowano 10 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 Dziś uwarzyłem swoją pierwszą warkę w garnku elektrycznym hyundai. Przebiegało to z problemami, bo utopiła mi się sonda od elektrycznego termometru i wskazywał temp. 80. Napędziło mi to stracha, zanim doszedłem co nie tak i użyłem analogowego. Piwo to belgian pale ale z zestawu BA. Przy zacieraniu pojawiły się jakieś białe cząsteczki. Próba jodowa była negatywna, po 70min podniosłem temp i zacząłem wysładzać przez fałszywe dno. Wyszło 22 l brzeczki, ale nie była klarowna. Po nachmieleniu i wystudzeniu zostało 18l, a na dnie ok 2l mułu, którego nie powinno być. Nie wiem czemu, może powinienem filtrator z oplotu zrobić. Drożdże S-33 trochę nawaliłem bo woda nie zdążyła ostygnąć do drożdży i było ok 27-28 stopni. Może pozdychały w tej temperaturze. W poniedziałek sprawdzę jak nie ruszyły to przygotuję nowe. Temperatura fermentacji będzie ok 15-17 stopni. Będzie coś z tego? Na przyszłość będę robił startery, niestety wysyłka paczkomatem nie wyszła i nie dostałem mieszadła na weekend, pomimo, że kolba i rdzeń już czekają. Piwo stoi już 18 dni. Z 12Blg zeszło do 7Blg. Jakieś zdechlate te drożdże S-33. Dziś zlałem na cichą. W smaku bardzo przyjemne, o wiele lepsze od zabutelkowanego American Darc Ale z ekstraktów. Jest różnica między gotowcem, a własnoręcznym zacieraniem. Zmierzyłem też Blg Altbier 12Blg z zestawu HB. Wyszło 9Blg, również drożdże S-33. Stoi już 12 dni. Co z nim zrobić? Da się rozruszać drożdże? Nie słychać aby bulkało. Temperatura otoczenia ok 13-16. W sobotę zrobiłem Belgian Pale Ale 13Blg z zestawu HB na starterze "Artefakty trapistów". Tam "burzliwa" była naprawdę burzliwa. Zostało mi jeszcze BrownAle, które będzie na drożdżach "Wichrowe wzgórza". Co mogę uwarzyć na gęstwie po tych 2 rodzajach drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viking Opublikowano 10 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 Witam, Piszę po prawie 2-letniej przerwie w warzeniu i mam jedno głupie pytanie. Planuję warkę Witbier'a z tego przepisu: http://www.wiki.piwo.org/Witbier,_Bartosz_Grz%C4%99da_(flood) Mam pytanie odnośnie gotowania. W recepturze jest napisane: 30,00 gm Lublin [4,50%] (60 min) Hops 10,7 IBU 30,00 gm Hallertauer Hersbrucker 2,2 PI [2,20%] (10 min) Hops 1,9 IBU 7g kolendra 15,0 min 10g curacao 15,0 min 7g kolendra 5 min 20g curacao 5,0 min I teraz zgłupiałem trochę jeśli chodzi o czas dodawania chmieli i składników. Czas gotowania to 70 minut. Czy dobrze rozumiem tą recepturę, że pierwszą porcję chmielu (30g Lublin) wrzucam już po 10 minutach gdy jest napisane (60 min)? A drugą dawkę chmielu (30g Hellertauer) wrzucam 10 minut po pierwszej czyli w 20 minucie gotowania? Czy może 10 minut przed końcem gotowania druga dawka? Czy może jeszcze inaczej, pierwszą dawkę wrzucam w 10 minucie gotowania (Hellertauer) a drugą w 60'tej minucie (Lublin)? Wiem, że mieszam ale jestem zakręcony już na maxa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 10 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 Czy dobrze rozumiem tą recepturę, że pierwszą porcję chmielu (30g Lublin) wrzucam już po 10 minutach gdy jest napisane (60 min)? A drugą dawkę chmielu (30g Hellertauer) wrzucam 10 minut po pierwszej czyli w 20 minucie gotowania? Dobrze to rozumiesz (spójrz na IBU z nich) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 10 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 (edytowane) . edited... Dr2 mnie uprzedził... Edytowane 10 Listopada 2016 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pessos Opublikowano 10 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 Czas w nawiasie oznacza na jak długo wrzucasz daną porcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro86 Opublikowano 10 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 (edytowane) Dziś uwarzyłem swoją pierwszą warkę w garnku elektrycznym hyundai. Przebiegało to z problemami, bo utopiła mi się sonda od elektrycznego termometru i wskazywał temp. 80. Napędziło mi to stracha, zanim doszedłem co nie tak i użyłem analogowego. Piwo to belgian pale ale z zestawu BA. Przy zacieraniu pojawiły się jakieś białe cząsteczki. Próba jodowa była negatywna, po 70min podniosłem temp i zacząłem wysładzać przez fałszywe dno. Wyszło 22 l brzeczki, ale nie była klarowna. Po nachmieleniu i wystudzeniu zostało 18l, a na dnie ok 2l mułu, którego nie powinno być. Nie wiem czemu, może powinienem filtrator z oplotu zrobić. Drożdże S-33 trochę nawaliłem bo woda nie zdążyła ostygnąć do drożdży i było ok 27-28 stopni. Może pozdychały w tej temperaturze. W poniedziałek sprawdzę jak nie ruszyły to przygotuję nowe. Temperatura fermentacji będzie ok 15-17 stopni. Będzie coś z tego? Na przyszłość będę robił startery, niestety wysyłka paczkomatem nie wyszła i nie dostałem mieszadła na weekend, pomimo, że kolba i rdzeń już czekają. Piwo stoi już 18 dni. Z 12Blg zeszło do 7Blg. Jakieś zdechlate te drożdże S-33. Dziś zlałem na cichą. W smaku bardzo przyjemne, o wiele lepsze od zabutelkowanego American Darc Ale z ekstraktów. Jest różnica między gotowcem, a własnoręcznym zacieraniem. Zmierzyłem też Blg Altbier 12Blg z zestawu HB. Wyszło 9Blg, również drożdże S-33. Stoi już 12 dni. Co z nim zrobić? Da się rozruszać drożdże? Nie słychać aby bulkało. Temperatura otoczenia ok 13-16. W sobotę zrobiłem Belgian Pale Ale 13Blg z zestawu HB na starterze "Artefakty trapistów". Tam "burzliwa" była naprawdę burzliwa. Zostało mi jeszcze BrownAle, które będzie na drożdżach "Wichrowe wzgórza". Co mogę uwarzyć na gęstwie po tych 2 rodzajach drożdży? Cóż - z moich doświadczeń z S33 moge powiedziec tyle - że sa dosyć leniwe i słabo odfermentowują. Ale to że w BPA zjadły tylko 5 Blg, a w Altbier 3 Blg to jest mocno podejrzne. 13-16 stopni wydaje mi się być trochę za niską temperatura... Myslę że warto zmienić tempraturę otoczenia na jakies 18-20 stopni. co powinno trochę wybudzić drożdże i o ile sa jeszcze w znośnej kondycji - powinny wznowić fementację. Edytowane 10 Listopada 2016 przez maro86 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 10 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 Dziś uwarzyłem swoją pierwszą warkę w garnku elektrycznym hyundai. Przebiegało to z problemami, bo utopiła mi się sonda od elektrycznego termometru i wskazywał temp. 80. Napędziło mi to stracha, zanim doszedłem co nie tak i użyłem analogowego. Piwo to belgian pale ale z zestawu BA. Przy zacieraniu pojawiły się jakieś białe cząsteczki. Próba jodowa była negatywna, po 70min podniosłem temp i zacząłem wysładzać przez fałszywe dno. Wyszło 22 l brzeczki, ale nie była klarowna. Po nachmieleniu i wystudzeniu zostało 18l, a na dnie ok 2l mułu, którego nie powinno być. Nie wiem czemu, może powinienem filtrator z oplotu zrobić. Drożdże S-33 trochę nawaliłem bo woda nie zdążyła ostygnąć do drożdży i było ok 27-28 stopni. Może pozdychały w tej temperaturze. W poniedziałek sprawdzę jak nie ruszyły to przygotuję nowe. Temperatura fermentacji będzie ok 15-17 stopni. Będzie coś z tego? Na przyszłość będę robił startery, niestety wysyłka paczkomatem nie wyszła i nie dostałem mieszadła na weekend, pomimo, że kolba i rdzeń już czekają. Piwo stoi już 18 dni. Z 12Blg zeszło do 7Blg. Jakieś zdechlate te drożdże S-33. Dziś zlałem na cichą. W smaku bardzo przyjemne, o wiele lepsze od zabutelkowanego American Darc Ale z ekstraktów. Jest różnica między gotowcem, a własnoręcznym zacieraniem. Zmierzyłem też Blg Altbier 12Blg z zestawu HB. Wyszło 9Blg, również drożdże S-33. Stoi już 12 dni. Co z nim zrobić? Da się rozruszać drożdże? Nie słychać aby bulkało. Temperatura otoczenia ok 13-16. W sobotę zrobiłem Belgian Pale Ale 13Blg z zestawu HB na starterze "Artefakty trapistów". Tam "burzliwa" była naprawdę burzliwa. Zostało mi jeszcze BrownAle, które będzie na drożdżach "Wichrowe wzgórza". Co mogę uwarzyć na gęstwie po tych 2 rodzajach drożdży? Rozumiem, że pomiar spławikiem a nie refraktometrem, ewentualnie refraktometrem po korekcie? Jak piwo wyraźnie nie odfermentowało to się go nie przelewa na cichą. Ja bym im podniósł temperaturę i więcej nie używał S-33. Jeszcze pare sprostowań co do poprzedniego posta - 2 litry mułu powinno być, przy gotowaniu wytrącają się białka i jeszcze masz tam chmieliny. Z suchych drożdży nie robi się starterów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 10 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 Czym mierzysz blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gromog Opublikowano 10 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 (edytowane) Czym mierzysz blg? Dziś dojechał refraktometr, więc go skalibrowałem i przetestowałem. Właśnie zmierzyłem spławikiem i też tyle pokazuje. Potrzymam na cichej ze 2 tygodnie i okaże się. Chodzi mi tylko aby granatów nie zrobić, bo przyjdzie Antoni i zarekwiruje W smaku jest tak dobre, że może nie doczekać końca cichej (wiaderko z kranikiem) Może problem jest w tym, że wiaderka stoją na chłodnej podłodze. Startery robię tylko z płynnych. Edytowane 10 Listopada 2016 przez gromog Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 10 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 Tzn spławik dokładnie pokazuje tyle co refraktometr? Czy tyle co refraktometr po przeliczeniu kalkulatorem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gromog Opublikowano 10 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 (edytowane) pokazuje dokładnie tyle, bez przeliczania. Może na spławiku 0,5 mniej. Edytowane 10 Listopada 2016 przez gromog Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 10 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 (edytowane) Wynik z refraktometry w czasie robienia brzeczki bierze się dosłownie. Zaś gdy już jest alkohol należy użyć kalkulatora do przeliczenia poprawek końcowej wartości. brewness.com/calculator/pl/gravity-correction Korekta wskazania refraktometru. PS chyba masz coś nie tak ze splawikiem. Sprawdź ile pokazuje na samej wodzie o temperaturze 20C Edytowane 10 Listopada 2016 przez redlum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viking Opublikowano 10 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2016 (edytowane) Czy dobrze rozumiem tą recepturę, że pierwszą porcję chmielu (30g Lublin) wrzucam już po 10 minutach gdy jest napisane (60 min)? A drugą dawkę chmielu (30g Hellertauer) wrzucam 10 minut po pierwszej czyli w 20 minucie gotowania? Dobrze to rozumiesz (spójrz na IBU z nich) Czas w nawiasie oznacza na jak długo wrzucasz daną porcję. Dzięki za odpowiedź. Ale jeśli czas w nawiasach oznacza na jak długo wrzucam daną porcję, to 30g Hellertauer'a powinienem wrzucić na 10 minut przed końcem czyli w 60 minucie gotowania a nie 10 minut po pierwszej dawce Lublina (w 20 minucie gotowania). Już sam nie wiem... Edytowane 10 Listopada 2016 przez viking Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się