Gość Opublikowano 7 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Ja gotuję z chmielem 60 minut, żeby uniknąć legendarnej łydygowości i tanin z chmielu. Nie wiem czy to mit czy fakt, ale warzę za mało/za rzadko żeby sprawdzać na sobie. Często gotuję około 90 minut, ale to raczej kwestia wysładzania, chmiel wrzucam na 60 jak już wspomniałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 7 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 chmiel potrafię wrzucić zanim brzeczka się zagotuje - chmielenie brzeczki przedniej - tak więc pytanie jest dość dziwne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 7 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Po piwku źle zrozumiałem wiki. Przepraszam już wiem o co mi chodziło. Jak nie ma pilzneńskiego to po 10min gotowania mam chmiel dodać, a jak jest to po 30min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 7 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 (edytowane) Chmielisz jak sobie zaplanujesz. Ja ostatnio 90 min trzymałem chmiel w gotowaniu. A łodygi czuć jak dużo chmielu wrzucisz na początek. Lub za długo na cichej. Edytowane 7 Lutego 2017 przez jkx6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 (edytowane) Pytanie do osób które robiły piwa lekkie, harcerskie - do 8 blg. Tytułem wstępu: planuję coś amerykańskiego na zasypie żytnim, pils i karmel 30, warka 20l, 7-8 blg - próba podrobienia 1 na 100 Kormorana. Chodzi o ilość wody do zacierania, co lepiej zrobić: a) zacieranie w 26 litrach wody (strzelam), wszystko przelewam do kadzi filtracyjnej i filtruję, uzupełniam wodą i gotuję. b) zacieranie w stosunku, powiedzmy 4:1, wysładzam do uzyskania ok 24l brzeczki, gotowanie, c) zacieranie w stosunku, powiedzmy 4:1, wysładzam do uzyskania ok 10l brzeczki, gotowanie, dolanie zimnej wody po gotowaniu i przefiltrowaniu z chmielin - opcja wydaje się najszybsza, oszczędzam czas który marnował bym na chłodzenie brzeczki (oraz ilość zużytej wody) Edytowane 8 Lutego 2017 przez Versaar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carrion Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Pytanie z czapy, ale rozterki nowicjusza rządzą się swoimi prawami Wprawdzie pierwszy pomiar BLG będę robił dopiero za jakiś tydzień (tzn. drugi pomiar, bo pierwszy robiłem przed zadaniem drożdży), ale już teraz chciałbym się dowiedzieć, jak najkorzystniej taki pomiar zrobić. Spryskać areometr desprejem i zanurzyć go w fermentorze czy tak samo potraktowaną chochlą pobrać próbkę do cylindra i w ten sposób zmierzyć odfermentowanie? Chodzi mi głównie o zminimalizowanie ryzyka infekcji. I jak już Wam łzy przez śmiech obeschną, to poproszę o wskazówkę Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 (edytowane) Kup sobie 50-100 ml strzykawki w aptece, można używać wiele razy, każdorazowo dezynfekując. Edytowane 8 Lutego 2017 przez Jasiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 9 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 Kup sobie 50-100 ml strzykawki w aptece, można używać wiele razy, każdorazowo dezynfekując. Polecam również ten sposób, strzykawkę przed pomiarem kąpię w nadwęglanie i pobieram 150 ml do cylindra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 9 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 Mierz jak podpowiadają koledzy,zawsze zyskujesz próbkę do degustacji ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carrion Opublikowano 9 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 Dzięki za wskazówki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 9 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 (edytowane) Praktykowałem kilka sposobów. Możesz spokojnie pobrać zdezynfekowaną chochlą, wlać to do szklanki i masz próbkę. Możesz też wrzucić spławik bezpośrednio do fermentora i tam trzymać aż do końca fermentacji. To jest wygodne jak masz transparentny fermentor bo możesz na bieżąco śledzić blg. Jedyny minus, to że drożdże i piana oblepiają wskaźnik i ciężko się dopatrzeć Wlewałem też próbkę przez kranik fermentora (zdezynfekowany) i problemów nie było, ale wydaje mi się że to najmniej bezpieczny sposób. Tak więc każdy sposób dobry, ważne żeby zadbać o sterylność Edytowane 9 Lutego 2017 przez JackStyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 9 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 Porter brytyjski, 13BLG, fermentuje się już ładnie, ale chcę dodać płatków dębowych. Wykonalne bez zlewania na cichą? Wrzucić po prostu sparzone do fermentora gdzie burzliwa trwa/trwała? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 9 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 A jakie BLG początkowe było tego porteru bo chyba nie 13? Ja bym przelał na cichą bo płatki żeby zrobiły robię muszą trochę poleżeć w tym piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 9 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 Jak angielski to czemu nie 13? Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 9 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 Brytyjski, 13 na pewno. To, że leżeć będą to wiadomo, fermentację nastawiłem w tą niedzielę i niezależnie od dalszych kroków około miesiąca planowałem przetrzymać w fermentorze, więc teraz mam dwie opcje: 1. Czekam jeszcze tydzień, zlewam na cichą i daję płatki i zostawiam na dwa tygodnie. 2. Dosypuję płatki do fermentora od burzliwej (albo teraz po tygodniu, albo czekam jeszcze tydzień) i zostawiam wszystko razem do całkowitego terminu 4 tygodni od zadania drożdży. Tak, czy tak piwo swoje w fermentorze odleży, o to bez obaw, jedyna wątpliwość dotyczy tego czy wrzucać płatki na piwo z gęstwą po burzliwej, czy specjalnie na wrzucenie płatków zlać na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 9 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 Przepraszam mój błąd. Przeczytałem bałtycki. Wydaje mi się że płatki to tak minimum miesiąc powinny leżeć żeby można było odczuć skutek ich dodania. I najlepiej użyć kostek. Czesław Dziełak mówi o tym w jednym ze swoich wkładów. Wszystko jest na YT. Podałbm link lecz piszę z telefonu i nie bardzo mam jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 9 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 Czy to możliwe, że balingomierz w mocno mętnej zawiesinie drożdżowej będzie zawyżał wskazania o 2-3 blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 9 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 Przepraszam mój błąd. Przeczytałem bałtycki. Wydaje mi się że płatki to tak minimum miesiąc powinny leżeć żeby można było odczuć skutek ich dodania. I najlepiej użyć kostek. Czesław Dziełak mówi o tym w jednym ze swoich wkładów. Wszystko jest na YT. Podałbm link lecz piszę z telefonu i nie bardzo mam jak. Dziękuję, ale nie o to pytałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jkx6 Opublikowano 9 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 Ja bym czekał aż skoczy się fermentacja i drożdże opadną. Później oblepiają drewno przez co gorzej oddaje swoje dobro do piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 9 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 O, i o takie argumenty mi chodziło, dzięki. Tylko pytanie pozostaje dalej aktualne: bez zlewania na cichą mógłbym już teraz w sumie wrzucić te płatki, dłużej będą miały kontakt z piwem, ale na bank spadną na muł z drożdży (S-04) i w nim ugrzęzną, powierzchnia kontaktu z piwem na tym straci. Z drugiej strony przy zlaniu na cichą będą sobie wolno pływać przy dnie fermentora w młodym piwie, ale przelewałbym dopiero w weekend za tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 9 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 Lepiej jest zlać na cichą i dodać płatki, przez kilka dni pływają na powierzchni później opadają na dno. 2-3 tyg max wystarczy dla płatków żeby oddały taniny. Kostki dębowe używa się do kilku-miesięcznego leżakowania. KHOT 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 9 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 Po jakim czasie można się martwić przy us-05 że fermentacja nie ruszyła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 9 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 Abstrahując nieco od tematu. Czy nie lepiej by było mówić/pisać o "zlewaniu PRZED cichą" zamiast "NA cichą"? Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 9 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 Najlepiej mówić o zlewaniu znad drożdży po prostu. WithoutStress i Dr2 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 9 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 Abstrahując nieco od tematu. Czy nie lepiej by było mówić/pisać o "zlewaniu PRZED cichą" zamiast "NA cichą"? Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Przed cichą jest burzliwa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się