INTseed Opublikowano 13 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2017 Zbierając gęstwe liczymy wiek drożdzy za każdym razem od początku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 13 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2017 Znaczy z każdego kolejnego piwa, tak ? Jeśli o to Ci chodzi to tak, wiek liczymy od początku. paajonk i INTseed 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 16 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Szybka sprawa, trochę za dużo do fermentora wpakowałem i z gęstwa dało tyle że drożdże lekko rurką uciekają. Umyłem pokrywę, zmieniłem bulgotkę ale widzę że dalej próbuje wychodzić, włożyć więc wąż pasujący do rurki żeby odprowadzał gdzieś do słoika z wodą do końca fermentacji czy jakiś inny patent? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 16 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Tak, to się nazywa blow off tube, w googlach możesz sobie podpatrzeć różne rozwiązania tego typu. Nic innego raczej nie zdziałasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 16 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 A jak mam fermentor 33l a brzeczki jest tak z 22l to wyjdzie mi piana z fermentora na jakichś drożdzach? Czy raczej mało możliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 16 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Jak drożdże będą miały za ciepło to ryzyko wzrasta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Szwajka Opublikowano 16 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 A jak mam fermentor 33l a brzeczki jest tak z 22l to wyjdzie mi piana z fermentora na jakichś drożdzach? Czy raczej mało możliwe. A jak mocne piwo? Do 15 blg i temp fermentacji zalecanej dla drożdzy to raczej mało możliwe. Ja fermentuję warki 24-26l w fermentorze 30l, w temp 15-20°C i żadna jeszcze nie wyszła z wiadra. W jednym piwie na s-04 piana podeszła do pokrywy, ale rurką nie wyszła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalczyka Opublikowano 16 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 A jak mam fermentor 33l a brzeczki jest tak z 22l to wyjdzie mi piana z fermentora na jakichś drożdzach? Czy raczej mało możliwe. gwoździe i banany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 16 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 gwoździe i banany. To dość prawdopodobne, że wyjdą. Nie wiem czemu, ale u mnie jakoś tak chętnie się nie pienią i robiłem już warki 25-26L i co najwyżej drożdże "pocałowały wieko", ale większość znajomych miała problem przy warkach około 20-22L... Zobaczymy jak będzie tym razem, wczoraj nastawiłem dwie warki 23 i 26 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 18 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 (edytowane) Czy są jakieś przeciwwskazania żeby dodać płatki dębowe macerowane w whisky po zakończonej fermentacji cichej, bez żadnego przelewania itp. itd.? Osobiście wydaje mi się, że nie ma, ale wolałbym się upewnić Piwo fermentuje już prawie 3 tygodnie, płatki chciałbym potrzymać około półtora tygodnia. Z góry dzięki za odpowiedzi Edytowane 18 Maja 2017 przez Skajo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BitterEater Opublikowano 18 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 18 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 (edytowane) Wybacz, ale nie mam akurat dziś półtorej godziny czasu, mógłbyś udzielić normalnie odpowiedzi bądź podać konkretny moment? Edytowane 18 Maja 2017 przez Skajo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 18 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 Nie wiem jak zachowują się takie płatki, ale tak na logikę jeśli nie opadają na dno to wrzucałbym bez przelewania, skoro ma być to tylko 1,5 tygodnia. Jeśli opadają to istnieje szansa, że zakopią się w gęstwie i będą miały mniejszy kontakt z piwem. Jak dodaję rzeczy typu ziarna kakaowca to przelewam wcześniej znad gęstwy, żeby właśnie uniknąc tej zmniejszonej ekspozycji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 18 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 Płatki opadają na dno. Ja bym tutaj przyjął zasadę jak z chmieleniem, efekt pewnie będzie trochę gorszy ze względu na oblepianie przez drożdże. Jednak większym problemem jest tutaj czas leżakowania, osobiście potrzymałbym piwo z płatkami ok. miesiąca, pytanie czy na pewno chcesz, żeby leżało tyle z drozdzami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 18 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 Z doświadczeń innych piwowarów słyszałem, że to wystarczający czas i dają spoko efekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 18 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 (edytowane) Z doświadczeń innych piwowarów słyszałem, że to wystarczający czas i dają spoko efekty. 1-1,5 tyg spokojnie wystarczy, moczyłem 1tydz. średnioopiekane w Porterze Bałtyckim, jak dla mnie nawet za mocno przeszło drewnem, ale to rzecz gustu. Natomiast w Milk Stoucie 2 tyg. i szczerze mówiąc mało czuć, więc tak na prawdę ile mają się moczyć dużo zależy od rodzaju piwa. Płatki pływają na powierzchni, opadają dopiero jak nasiąkną pożądnie płynem, a i to nie wszystkie. Twoje są już macerowane, czyli nasiąknięte, więc jest duże prawdopodobieństwo, że opadną od razu. Edytowane 18 Maja 2017 przez WithoutStress Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 Napisz może jeszcze ile wrzuciłeś, a nie tylko na jak długo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 18 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 Napisz może jeszcze ile wrzuciłeś, a nie tylko na jak długo. Faktycznie zapomniałem wybrałem opcję po środku czyli 2g na litr piwa w obu przypadkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 18 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 Jeszcze niestety nie miałem okazji przejrzeć filmiku, ale z tego co piszecie to wnioskuję, że radzicie przelać, zgadza się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BitterEater Opublikowano 18 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 (edytowane) Czy są jakieś przeciwwskazania żeby dodać płatki dębowe macerowane w whisky po zakończonej fermentacji cichej, bez żadnego przelewania itp. itd.? Osobiście wydaje mi się, że nie ma, ale wolałbym się upewnić Piwo fermentuje już prawie 3 tygodnie, płatki chciałbym potrzymać około półtora tygodnia. Z góry dzięki za odpowiedzi "Cicha" jest dla mnie synonimem "przelewania na cichą", czyli burzliwa =zlewasz na=> cicha. Tak wiem, że fermentacja dzieli się na burzliwą i cichą nawet jeśli nie zlewa się. Polecam obejrzeć od 28:00 do ok 35:00. Najlepiej obejrzeć cały film. Edytowane 18 Maja 2017 przez BitterEater Skajo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 19 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2017 Macie jakieś patenty na podgrzewanie wody do wysładzania? Myślałem nad zamontowaniem grzałki w fementorze żeby nie gotować stu czajników i wody w garnku bo mam mały Woda w kranie szału nie robi więc muszę grzać. Pasyeryzatora, kociołka też nie posiadam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 19 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2017 Ja mam grzałkę nurkowa żeby "dodać" mocy kuchence i dogrzewam też wodę w fementorze do wysladzania czasami. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paajonk Opublikowano 19 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2017 Macie jakieś patenty na podgrzewanie wody do wysładzania? Myślałem nad zamontowaniem grzałki w fementorze Poczytaj wątek "grzałka w fermentorze plastikowym". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 20 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2017 Ja mam na to jeden patent. Kupic sobie 15l gar. Majątku nie będzie kosztował. Podczas gdy robię wygrzew wstawiam szybko garz woda na kuchenkę. Do czasu jak sie złoże ułoży woda juz prawie wrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 20 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2017 Czy ktoś ma jakieś (pozytywne) doświadczenia z chmieleniem na zimno polskimi odmianami ? Jakiś chmiel który da żywiczne lub lekko owocowe aromaty ? Rozważam aktualnie Iungę i lubelski, jeszcze mam oktawie na oku, ale widzę teraz nienajlepsze opinie i tym chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się