Dr_Herman Opublikowano 12 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Szesnaście stopni to nie za mało dla Witbira ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nathandrel Opublikowano 12 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 (edytowane) @Dr_Herman Optymalna temperatura dla tych drożdży to wg. wszelkich znaków (na opakowaniu i w internetach) 15-20, póki co staram się trzymać tego co producent podaje . @Dr2 Z butelkami mógłbym pokombinować (np. wstawić u kogoś do komórki albo piwnicy, z eksmisją fermentora byłoby więcej certolenia). Edytowane 12 Lipca 2017 przez Nathandrel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 12 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 Z butelkami mógłbym pokombinować (np. wstawić u kogoś do komórki albo piwnicy, no ale niedofermentowane piwo i tak będzie dalej fermentowało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 12 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2017 (edytowane) Piwo na K-97 zostało zeżarte z 12 do 2.5 blg stojąc cały czas w 12 stopniach. Podniesienie temperatury raczej nie zaszkodzi. Ewentualnie będziesz musiał dać nieco więcej surowca do refermentacji. Edytowane 13 Lipca 2017 przez ATP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 17 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2017 Do tej pory wrzucałem chmiel na zimno na drożdże do fermentora w którym, była burzliwa. Efekty chmielenia były dla mnie zawsze satysfakcjonujące. Pytanie czy mogę to samo zrobić z herbatą Earl Grey i ekstrakcja przebiegnie podobnie jak w chmieleniu czy może z jakiegoś powodu przy dodawaniu herbaty lepiej zlać znad drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 17 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2017 A ile takie piwo może leżeć i być dalej dobre do picia? Jakbym tak nadprodukował i ograniczył spożycie.... Weźmy jako przykład jakąś APE bez chmielenia na zimno. Rozumiem że aromaty z czasem zanikają, goryczka słabnie. Piwo trzymam w piwnicy, teraz w lato mam tam 17'C Jak długo więc teoretycznie mogę lezakować to piwo żeby dalej było do wypicia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 17 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2017 APA to u mnie potrafi po miesiącu być już inna niż w momencie zabutelkowania, a po 2-3 już utlenienie jest na tyle wyraźne, że mi przestaje smakować. Inna sprawa, że bez chmielenia na zimno to żadna APA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt65 Opublikowano 17 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2017 Witam. Napotkalem pewien problem przy gotowaniu piwka. Przecenilem objętość mojego garnka. I tutaj pytanie czy mogę gotować w jednym garnku np 15l brzeczki tam ja nachmielic. A np pozostałe 5l nie gotować i na końcu to piwo wymieszać? Czy lepiej to 5l tez gotować np 60minut w innym garnku? Wiadomo wtedy jest mniejsza szansa na infekcje etc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek- Opublikowano 17 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2017 http://www.wiki.piwo.org/Chmielenie "... i stabilizacja brzeczki pod wieloma względami - wytrącenie nadmiaru białek, garbników, odparowanie niechcianych związków itp." O zapobieganiu infekcji już wspominałeś. Czyli tak, gotować 60 min w innym garnku. Chmiel możesz rozdzielić proporcjonalnie między 2 garnki, będzie ciut lepsza utylizacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rampowy Opublikowano 17 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2017 Mam pytanie dotyczące fermentacji. Uwarzyłem IPA 16 Blg. Drożdże FM 52 Amerykański sen - płynne. 03.07 wystartowała fermentacja burzliwa i zakończyła się 09.07. 11.07 przelałem piwo do drugiego fermentora, zebrałem gęstwę i dorzuciłem na zimno 60g chmielu. Ale od kilku dni w rurce znów zaczęło bulkać, mniej więcej raz na kilka minut. Pokrywa w wiadrze spęczniała. Miałem plan chmielić jakieś 5 dni i rozlewać (czyli wczoraj), ale teraz już sam nie wiem. Czyżby po przelaniu drożdże się znów uaktywniły? Mam dalej czekać?? Boję się, że jak będę długo czekał to chmiel wniesie mi do piwa nieprzyjemne aromaty?? Z góry dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hedgehog Opublikowano 17 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2017 Mam pytanie dotyczące fermentacji. Uwarzyłem IPA 16 Blg. Drożdże FM 52 Amerykański sen - płynne. 03.07 wystartowała fermentacja burzliwa i zakończyła się 09.07. 11.07 przelałem piwo do drugiego fermentora, zebrałem gęstwę i dorzuciłem na zimno 60g chmielu. Ale od kilku dni w rurce znów zaczęło bulkać, mniej więcej raz na kilka minut. Pokrywa w wiadrze spęczniała. Miałem plan chmielić jakieś 5 dni i rozlewać (czyli wczoraj), ale teraz już sam nie wiem. Czyżby po przelaniu drożdże się znów uaktywniły? Mam dalej czekać?? Boję się, że jak będę długo czekał to chmiel wniesie mi do piwa nieprzyjemne aromaty?? Z góry dzięki za pomoc. Zmierz ekstrakt i za 3 dni zmierz jeszcze raz. Jak nie spada to do butelek. Pytanie jak zacierałeś i jaki miałeś ekstrakt po przelaniu na cichą? Po czym wnosisz że fermentacja się skończyła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rampowy Opublikowano 17 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2017 Mam pytanie dotyczące fermentacji. Uwarzyłem IPA 16 Blg. Drożdże FM 52 Amerykański sen - płynne. 03.07 wystartowała fermentacja burzliwa i zakończyła się 09.07. 11.07 przelałem piwo do drugiego fermentora, zebrałem gęstwę i dorzuciłem na zimno 60g chmielu. Ale od kilku dni w rurce znów zaczęło bulkać, mniej więcej raz na kilka minut. Pokrywa w wiadrze spęczniała. Miałem plan chmielić jakieś 5 dni i rozlewać (czyli wczoraj), ale teraz już sam nie wiem. Czyżby po przelaniu drożdże się znów uaktywniły? Mam dalej czekać?? Boję się, że jak będę długo czekał to chmiel wniesie mi do piwa nieprzyjemne aromaty?? Z góry dzięki za pomoc. Zmierz ekstrakt i za 3 dni zmierz jeszcze raz. Jak nie spada to do butelek. Pytanie jak zacierałeś i jaki miałeś ekstrakt po przelaniu na cichą? Po czym wnosisz że fermentacja się skończyła? Robiłem już dwa pomiary refraktometrem (pierwszy przy przelaniu na cichą i drugi po kilku dniach) i drugi był lekko niżej (o około 0,2-0,3 Brix). Jutro zmierzę ponownie. Zacierałem w temp. 65-67 stopni. Na cichą zlałem bo totalnie przestało bulkać i wyrównały się poziomy wody w rurce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hedgehog Opublikowano 17 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2017 (edytowane) Mam pytanie dotyczące fermentacji. Uwarzyłem IPA 16 Blg. Drożdże FM 52 Amerykański sen - płynne. 03.07 wystartowała fermentacja burzliwa i zakończyła się 09.07. 11.07 przelałem piwo do drugiego fermentora, zebrałem gęstwę i dorzuciłem na zimno 60g chmielu. Ale od kilku dni w rurce znów zaczęło bulkać, mniej więcej raz na kilka minut. Pokrywa w wiadrze spęczniała. Miałem plan chmielić jakieś 5 dni i rozlewać (czyli wczoraj), ale teraz już sam nie wiem. Czyżby po przelaniu drożdże się znów uaktywniły? Mam dalej czekać?? Boję się, że jak będę długo czekał to chmiel wniesie mi do piwa nieprzyjemne aromaty?? Z góry dzięki za pomoc. Zmierz ekstrakt i za 3 dni zmierz jeszcze raz. Jak nie spada to do butelek.Pytanie jak zacierałeś i jaki miałeś ekstrakt po przelaniu na cichą? Po czym wnosisz że fermentacja się skończyła? Robiłem już dwa pomiary refraktometrem (pierwszy przy przelaniu na cichą i drugi po kilku dniach) i drugi był lekko niżej (o około 0,2-0,3 Brix). Jutro zmierzę ponownie. Zacierałem w temp. 65-67 stopni.Na cichą zlałem bo totalnie przestało bulkać i wyrównały się poziomy wody w rurce. Te drożdże przy pierwszej warce u mnie ruszały dość powoli i pod koniec zaczęły zwalniać. Dobrze jest pod koniec podnieść nieco temperaturę. Np zacząć w 16 st C a skończyć na 20. Potrzymać jeszcze z 4 dni i zmierz znowu. Fermentacja się widać nie skończyła. Przy przelewaniu na cichą dostało trochę tlenu i grzyby (żona zaorała by mnie za taki tekst) znów zaczęły działać. A jaki był wynik ost pomiaru? Edit: W jakich temp fermentujesz? No i piszesz 16 blg a potem brix. Why? Edytowane 17 Lipca 2017 przez hedgehog Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rampowy Opublikowano 17 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2017 (edytowane) Mam pytanie dotyczące fermentacji. Uwarzyłem IPA 16 Blg. Drożdże FM 52 Amerykański sen - płynne. 03.07 wystartowała fermentacja burzliwa i zakończyła się 09.07. 11.07 przelałem piwo do drugiego fermentora, zebrałem gęstwę i dorzuciłem na zimno 60g chmielu. Ale od kilku dni w rurce znów zaczęło bulkać, mniej więcej raz na kilka minut. Pokrywa w wiadrze spęczniała. Miałem plan chmielić jakieś 5 dni i rozlewać (czyli wczoraj), ale teraz już sam nie wiem. Czyżby po przelaniu drożdże się znów uaktywniły? Mam dalej czekać?? Boję się, że jak będę długo czekał to chmiel wniesie mi do piwa nieprzyjemne aromaty?? Z góry dzięki za pomoc. Zmierz ekstrakt i za 3 dni zmierz jeszcze raz. Jak nie spada to do butelek.Pytanie jak zacierałeś i jaki miałeś ekstrakt po przelaniu na cichą? Po czym wnosisz że fermentacja się skończyła? Robiłem już dwa pomiary refraktometrem (pierwszy przy przelaniu na cichą i drugi po kilku dniach) i drugi był lekko niżej (o około 0,2-0,3 Brix). Jutro zmierzę ponownie. Zacierałem w temp. 65-67 stopni.Na cichą zlałem bo totalnie przestało bulkać i wyrównały się poziomy wody w rurce. Te drożdże przy pierwszej warce u mnie ruszały dość powoli i pod koniec zaczęły zwalniać. Dobrze jest pod koniec podnieść nieco temperaturę. Np zacząć w 16 st C a skończyć na 20.Potrzymać jeszcze z 4 dni i zmierz znowu. Fermentacja się widać nie skończyła. Przy przelewaniu na cichą dostało trochę tlenu i grzyby (żona zaorała by mnie za taki tekst) znów zaczęły działać. A jaki był wynik ost pomiaru? Edit: W jakich temp fermentujesz? No i piszesz 16 blg a potem brix. Why? Ostatni pomiar to 8,2 Brix/Blg (3,8 Blg po korekcie ze względu na alkohol). Podaję w Brixach bo taką skalę mam na refraktometrze. Przyjmuję 1 Brix=1 Blg. Fermentację rozpocząłem w około 16,5 a teraz mam ciągle w okolicach 19 stopni. Chodzi o odczyt temperatury z sondy przyklejonej do ścianki fermentora od zewnątrz. Edytowane 17 Lipca 2017 przez Rampowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hedgehog Opublikowano 17 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2017 (edytowane) Mam pytanie dotyczące fermentacji. Uwarzyłem IPA 16 Blg. Drożdże FM 52 Amerykański sen - płynne. 03.07 wystartowała fermentacja burzliwa i zakończyła się 09.07. 11.07 przelałem piwo do drugiego fermentora, zebrałem gęstwę i dorzuciłem na zimno 60g chmielu. Ale od kilku dni w rurce znów zaczęło bulkać, mniej więcej raz na kilka minut. Pokrywa w wiadrze spęczniała. Miałem plan chmielić jakieś 5 dni i rozlewać (czyli wczoraj), ale teraz już sam nie wiem. Czyżby po przelaniu drożdże się znów uaktywniły? Mam dalej czekać?? Boję się, że jak będę długo czekał to chmiel wniesie mi do piwa nieprzyjemne aromaty?? Z góry dzięki za pomoc. Zmierz ekstrakt i za 3 dni zmierz jeszcze raz. Jak nie spada to do butelek.Pytanie jak zacierałeś i jaki miałeś ekstrakt po przelaniu na cichą? Po czym wnosisz że fermentacja się skończyła? Robiłem już dwa pomiary refraktometrem (pierwszy przy przelaniu na cichą i drugi po kilku dniach) i drugi był lekko niżej (o około 0,2-0,3 Brix). Jutro zmierzę ponownie. Zacierałem w temp. 65-67 stopni.Na cichą zlałem bo totalnie przestało bulkać i wyrównały się poziomy wody w rurce. Te drożdże przy pierwszej warce u mnie ruszały dość powoli i pod koniec zaczęły zwalniać. Dobrze jest pod koniec podnieść nieco temperaturę. Np zacząć w 16 st C a skończyć na 20.Potrzymać jeszcze z 4 dni i zmierz znowu. Fermentacja się widać nie skończyła. Przy przelewaniu na cichą dostało trochę tlenu i grzyby (żona zaorała by mnie za taki tekst) znów zaczęły działać. A jaki był wynik ost pomiaru? Edit: W jakich temp fermentujesz? No i piszesz 16 blg a potem brix. Why? Ostatni pomiar to 8,2 Brix/Blg (3,8 Blg po korekcie ze względu na alkohol). Podaję w Brixach bo taką skalę mam na refraktometrze. Przyjmuję 1 Brix=1 Blg. Fermentację rozpocząłem w około 16,5 a teraz mam ciągle w okolicach 19 stopni. Chodzi o odczyt temperatury z sondy przyklejonej do ścianki fermentora od zewnątrz. Wg BeerSmith Twoje piwo ma teraz 3,6 Plato więc musisz jeszcze przetrzymać. Jeśli nie miałeś żadnego karmelu w zasypie to do 2,5-3 blg powinno zjechać. Mi 15,3 blg zjechało do 2,3 blg http://www.piwo.org/blog/53/entry-139-5-aipa-kt%C3%B3ra-mia%C5%82a-by%C4%87-apa-p/ Twoje ma praktycznie taki sam ekstrakt (wg kalkulatora wychodzi że 16 brix to 15,2 Plato. Jeśli nie miałeś karmeli to jeszcze z 4 dni musi postać. Temperaturę jeszcze z 2 st możesz podnieść jeśli masz możliwość. Na tym etapie nie powinno zaszkodzić. Pozdrawiam i życzę sobie i Tobie cierpliwości Edytowane 17 Lipca 2017 przez hedgehog Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rampowy Opublikowano 17 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2017 Mam pytanie dotyczące fermentacji. Uwarzyłem IPA 16 Blg. Drożdże FM 52 Amerykański sen - płynne. 03.07 wystartowała fermentacja burzliwa i zakończyła się 09.07. 11.07 przelałem piwo do drugiego fermentora, zebrałem gęstwę i dorzuciłem na zimno 60g chmielu. Ale od kilku dni w rurce znów zaczęło bulkać, mniej więcej raz na kilka minut. Pokrywa w wiadrze spęczniała. Miałem plan chmielić jakieś 5 dni i rozlewać (czyli wczoraj), ale teraz już sam nie wiem. Czyżby po przelaniu drożdże się znów uaktywniły? Mam dalej czekać?? Boję się, że jak będę długo czekał to chmiel wniesie mi do piwa nieprzyjemne aromaty?? Z góry dzięki za pomoc. Zmierz ekstrakt i za 3 dni zmierz jeszcze raz. Jak nie spada to do butelek.Pytanie jak zacierałeś i jaki miałeś ekstrakt po przelaniu na cichą? Po czym wnosisz że fermentacja się skończyła? Robiłem już dwa pomiary refraktometrem (pierwszy przy przelaniu na cichą i drugi po kilku dniach) i drugi był lekko niżej (o około 0,2-0,3 Brix). Jutro zmierzę ponownie. Zacierałem w temp. 65-67 stopni.Na cichą zlałem bo totalnie przestało bulkać i wyrównały się poziomy wody w rurce. Te drożdże przy pierwszej warce u mnie ruszały dość powoli i pod koniec zaczęły zwalniać. Dobrze jest pod koniec podnieść nieco temperaturę. Np zacząć w 16 st C a skończyć na 20.Potrzymać jeszcze z 4 dni i zmierz znowu. Fermentacja się widać nie skończyła. Przy przelewaniu na cichą dostało trochę tlenu i grzyby (żona zaorała by mnie za taki tekst) znów zaczęły działać. A jaki był wynik ost pomiaru? Edit: W jakich temp fermentujesz? No i piszesz 16 blg a potem brix. Why? Ostatni pomiar to 8,2 Brix/Blg (3,8 Blg po korekcie ze względu na alkohol). Podaję w Brixach bo taką skalę mam na refraktometrze. Przyjmuję 1 Brix=1 Blg. Fermentację rozpocząłem w około 16,5 a teraz mam ciągle w okolicach 19 stopni. Chodzi o odczyt temperatury z sondy przyklejonej do ścianki fermentora od zewnątrz. Wg BeerSmith Twoje piwo ma teraz 3,6 Plato więc musisz jeszcze przetrzymać. Jeśli nie miałeś żadnego karmelu w zasypie to do 2,5-3 blg powinno zjechać. Mi 15,3 blg zjechało do 2,3 blg http://www.piwo.org/blog/53/entry-139-5-aipa-kt%C3%B3ra-mia%C5%82a-by%C4%87-apa-p/ Twoje ma praktycznie taki sam ekstrakt (wg kalkulatora wychodzi że 16,5 brix to 15,2 Plato. Jeśli nie miałeś karmeli to jeszcze z 4 dni musi postać. Temperaturę jeszcze z 2 st możesz podnieść jeśli masz możliwość. Na tym etapie nie powinno zaszkodzić. Pozdrawiam i życzę sobie i Tobie cierpliwości Dzięki za pomoc. Poczekam jeszcze w takim razie. Boję się tylko (jak napisałem wcześniej), że chmiel trzymany 7-10 dni na cichej może wnieść niekoniecznie pożądane nuty. Napisałeś: "Wg BeerSmith Twoje piwo ma teraz 3,6 Plato więc musisz jeszcze przetrzymać." Gdzie w BS2 sprawdza się takie rzeczy?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hedgehog Opublikowano 17 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2017 (edytowane) Mam pytanie dotyczące fermentacji. Uwarzyłem IPA 16 Blg. Drożdże FM 52 Amerykański sen - płynne. 03.07 wystartowała fermentacja burzliwa i zakończyła się 09.07. 11.07 przelałem piwo do drugiego fermentora, zebrałem gęstwę i dorzuciłem na zimno 60g chmielu. Ale od kilku dni w rurce znów zaczęło bulkać, mniej więcej raz na kilka minut. Pokrywa w wiadrze spęczniała. Miałem plan chmielić jakieś 5 dni i rozlewać (czyli wczoraj), ale teraz już sam nie wiem. Czyżby po przelaniu drożdże się znów uaktywniły? Mam dalej czekać?? Boję się, że jak będę długo czekał to chmiel wniesie mi do piwa nieprzyjemne aromaty?? Z góry dzięki za pomoc. Zmierz ekstrakt i za 3 dni zmierz jeszcze raz. Jak nie spada to do butelek.Pytanie jak zacierałeś i jaki miałeś ekstrakt po przelaniu na cichą? Po czym wnosisz że fermentacja się skończyła? Robiłem już dwa pomiary refraktometrem (pierwszy przy przelaniu na cichą i drugi po kilku dniach) i drugi był lekko niżej (o około 0,2-0,3 Brix). Jutro zmierzę ponownie. Zacierałem w temp. 65-67 stopni.Na cichą zlałem bo totalnie przestało bulkać i wyrównały się poziomy wody w rurce. Te drożdże przy pierwszej warce u mnie ruszały dość powoli i pod koniec zaczęły zwalniać. Dobrze jest pod koniec podnieść nieco temperaturę. Np zacząć w 16 st C a skończyć na 20.Potrzymać jeszcze z 4 dni i zmierz znowu. Fermentacja się widać nie skończyła. Przy przelewaniu na cichą dostało trochę tlenu i grzyby (żona zaorała by mnie za taki tekst) znów zaczęły działać. A jaki był wynik ost pomiaru? Edit: W jakich temp fermentujesz? No i piszesz 16 blg a potem brix. Why? Ostatni pomiar to 8,2 Brix/Blg (3,8 Blg po korekcie ze względu na alkohol). Podaję w Brixach bo taką skalę mam na refraktometrze. Przyjmuję 1 Brix=1 Blg. Fermentację rozpocząłem w około 16,5 a teraz mam ciągle w okolicach 19 stopni. Chodzi o odczyt temperatury z sondy przyklejonej do ścianki fermentora od zewnątrz. Wg BeerSmith Twoje piwo ma teraz 3,6 Plato więc musisz jeszcze przetrzymać.Jeśli nie miałeś żadnego karmelu w zasypie to do 2,5-3 blg powinno zjechać. Mi 15,3 blg zjechało do 2,3 blg http://www.piwo.org/blog/53/entry-139-5-aipa-która-miała-być-apa-p/ Twoje ma praktycznie taki sam ekstrakt (wg kalkulatora wychodzi że 16,5 brix to 15,2 Plato. Jeśli nie miałeś karmeli to jeszcze z 4 dni musi postać. Temperaturę jeszcze z 2 st możesz podnieść jeśli masz możliwość. Na tym etapie nie powinno zaszkodzić. Pozdrawiam i życzę sobie i Tobie cierpliwości Dzięki za pomoc. Poczekam jeszcze w takim razie. Boję się tylko (jak napisałem wcześniej), że chmiel trzymany 7-10 dni na cichej może wnieść niekoniecznie pożądane nuty.Napisałeś: "Wg BeerSmith Twoje piwo ma teraz 3,6 Plato więc musisz jeszcze przetrzymać." Gdzie w BS2 sprawdza się takie rzeczy?? Narzędzia i refraktometr. Tam ustawiasz fermentujaca brzeczkę. Jedno co to kalkulator brix na blg początkowego ekstraktu gdzieś z netu ogarnąłem. Co do chmielenia na zimno to może wnieść lodygowosc ale zawsze to lepsze niż wybuchające butelki. Edytowane 17 Lipca 2017 przez hedgehog Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 17 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2017 Jedno co to kalkulator brix na blg początkowego ekstraktu gdzieś z netu ogarnąłem. BS tez to w tym samym miejscy przelicza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 17 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2017 Jezu jaka incepcja. Przydałby się jakiś skrypt który po wykryciu tak dramatycznie złego użycia opcji cytowania usuwalby automatycznie konto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 18 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2017 Do tej pory wrzucałem chmiel na zimno na drożdże do fermentora w którym, była burzliwa. Efekty chmielenia były dla mnie zawsze satysfakcjonujące. Pytanie czy mogę to samo zrobić z herbatą Earl Grey i ekstrakcja przebiegnie podobnie jak w chmieleniu czy może z jakiegoś powodu przy dodawaniu herbaty lepiej zlać znad drożdży? Ktoś ma doświadczenie i sypał herbatę na drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt65 Opublikowano 18 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2017 Właśnie przefiltrowałem moją pierwszą brzeczkę w życiu, cóż wyszło fatalnie słabo producent zakładał 12blg na 20l, MI wyszło 10BLG na 18l...Przyczyna? Za niska temperatura zacierania? Czy może za wcześnie zakończyłem wysładzać(zrobiłem to gdy brzęczka lecąca z wężyka miała 2blg). co teraz, gotować to 18l czy dolać 2l wody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 18 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2017 Słabsza wydajność i tyle. Obstawiam zbyt grube śrutowanie. Nie dolewaj wody bo będziesz miał jeszcze słabszy ekstrakt, chyba że to jakiś lekki letni styl. Enethion 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 18 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2017 (edytowane) Właśnie przefiltrowałem moją pierwszą brzeczkę w życiu, cóż wyszło fatalnie słabo producent zakładał 12blg na 20l, MI wyszło 10BLG na 18l...Przyczyna? Za niska temperatura zacierania? Czy może za wcześnie zakończyłem wysładzać(zrobiłem to gdy brzęczka lecąca z wężyka miała 2blg). co teraz, gotować to 18l czy dolać 2l wody?Nie wiemy w jakiej temperaturze zacierałeś Robiłeś wygrzew? Jaka była temperatura wody do wysładzania? No i pierwsze zacieranie zwykle ma niższą wydajność niż założona przez producentów zestawów. Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka Edyta: a wysładzanie zakończyłeś w dobrym momencie Edytowane 18 Lipca 2017 przez Enethion Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt65 Opublikowano 18 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2017 No to odpowiadając na pytania piwko to American Amber Ale z skłądników: 3kg Pale Ale 0,8kg Monachijski Crystal 150 0,3kg 70 minut w temperaturze 68 stopni co 20 minut sprawdzałem temperature po 40 minutach spadła do 64 podgrzałem do 69. Wygrzew czyli że po zacieraniu podgrzałem zacier do około 78 stopni na jakies 6 minut? Woda do wysładzania początkowo miała jakies 80 stopni. ale potem sobie stała na półce i brałem z niej wodę przez jakies 40 minut wiec na końcu była pewnie sporo zimniejsza. A co do śrutowania nie wiem jak wyglada poprawnie, ale miałem sporo ziaren złamanych po prostu na pół albo 3/4 i jakieś takie małe kawałki+trochę mączki. Dolałem niestety jakieś 600ml wody i własnie brzęczka zaczyna powoli bulgotać. Dodać mniej chmieli? Czy raczej nie będzie to ogromna różnica? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 18 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2017 Chmielu daj normalnie. Nie będzie jakiejś ogromnej różnicy. Jednak własne śrutowanie to własne. Sklepy śrutują po szybkości, czyli zdecydowanie za grubo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się