Gawron Opublikowano 2 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 1 godzinę temu, Hobbysta napisał: Jakis komentarz z konstruktywna krytyka? Jak dla mnie jedyny błąd to rehydratacja w brzeczce, a nie w wodzie i zbytnia panika. Kilkunastogodzinny lag to nie jest dużo. Będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 2 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 Jak dla mnie jedyny błąd to rehydratacja w brzeczce, a nie w wodzie i zbytnia panika. Kilkunastogodzinny lag to nie jest dużo. Będzie dobrze. Z reguły nie panikuje, ale piwo wywołuje u mnie mnóstwo emocji ta rehydratyzacja to wiem bo raz juz o to pytałem, Wiec następnym razem po prostu woda bez żadnych cudawianek. Martwiłem się o to czy nie przeniosłem za wczesnie do cieplejszego pomieszczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 2 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 23 minuty temu, Hobbysta napisał: Martwiłem się o to czy nie przeniosłem za wczesnie do cieplejszego pomieszczenia. 10 dni to już praktycznie po fermentacji było, więc ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 2 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 Jak długo leżakujecie milk souta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 3 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 Mój był dobry już po 3 miesiącach ale po 6 jeszcze lepszy. Ale oczywiście zacząłem spijać już dużo wcześniej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaktusr Opublikowano 3 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 Panowie czy na 24l - planowane blg 13,8 razem 7kg słodu jedna paczka sucharów us-05 wystarczy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade1231 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 Panowie czy na 24l - planowane blg 13,8 razem 7kg słodu jedna paczka sucharów us-05 wystarczy ?Wystarczy Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 3 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 7 godzin temu, kaktusr napisał: Panowie czy na 24l - planowane blg 13,8 razem 7kg słodu jedna paczka sucharów us-05 wystarczy ? http://www.mrmalty.com/calc/calc.html Proszę. Jest także wersja na urządzenia mobilne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 3 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 Szybkie pytanie: suska do RISa: do gara na koniec gotowania, czy utopić w burbonie i na cichą na parę tygodni? (3-4?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 3 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 Czy piwo z brewkita jakoś silnie się pieni podczas fermentacji? Mój pojemnik póki co ma około 23l pojemności. Zamierzam w nim nastaw 21l i nie chciałbym problemów jak to zdarza się przy winie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 Wszystko zalezy od drozdzy i temperatury fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanista Opublikowano 3 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 2 godziny temu, advisorylyrics napisał: Czy piwo z brewkita jakoś silnie się pieni podczas fermentacji? Mój pojemnik póki co ma około 23l pojemności. Zamierzam w nim nastaw 21l i nie chciałbym problemów jak to zdarza się przy winie. Moje dwie pierwsze warki sie normalnie pienily. Nastaw 23l w standardowym fementorze 33 i w sumie nawet pokrywa troche sie pobrudzila. Chyba normalnie, bo narazie tylko 2 brewkity mam za soba, jeden skonczony drugi fermentuje jeszcze. Zapewne wszystko zalezy od rodzaju piwa, drozdzy i ogolnie brewkita... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 4 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 Czy piwo z brewkita jakoś silnie się pieni podczas fermentacji? Mój pojemnik póki co ma około 23l pojemności. Zamierzam w nim nastaw 21l i nie chciałbym problemów jak to zdarza się przy winie.Jeżeli jesteś w stanie zapewnić stałą i odpowiednią temperaturę w czasie fermentacji, to się da. Ja mam 12 - 13 l w 15 litrowym wiadrze i nie wychodzą. Ale z reguły zaczynam od najniższej tolerowanej temperatury danych drożdży.Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 4 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 Szybkie pytanie: suska do RISa: do gara na koniec gotowania, czy utopić w burbonie i na cichą na parę tygodni? (3-4?)Ja dałem 320g na cichą na 10 dni .Wrzuciłem na "żywca" bez dezynfekcji. Czuć zarówno śliwkę jak i wędzonkę dość intensywnie.Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka KHOT 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 4 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 (edytowane) Hej, dzięki za poprzednie odpowiedzi. Mam drugie pytanko - Mam zestaw brewkit Coopers Europen Lager. W komplecie jak domniemam są drożdże górnej fermentacji, ale chce przeprowadzić cały proces w temperaturze okołu 18stopni. Brzeczka już się chłodzi a drożdże właśnie rozwadniam chociaż w instrukcji było napisane aby dodać bezpośrednio suche. Zastanawiam się czy zadać drożdże w temperaturze pokojowej i zaczekać aż fermentacja się rozpocznie czy od razu w "chłodnie" ? Edytowane 4 Stycznia 2018 przez advisorylyrics nowa myśl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade1231 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 W 18 stopniach będzie dobrze. Nie jest to chłodno a raczej górna granica temperaturyWysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zohan Opublikowano 4 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 Staraj się trzymać ogólnej zasady aby zadawać drożdże do brzeczki o temperaturze jak najbliższej temperaturze, w której będzie fermentacja.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 4 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 7 minut temu, blade1231 napisał: W 18 stopniach będzie dobrze. Nie jest to chłodno a raczej górna granica temperatury Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka 7 minut temu, blade1231 napisał: W 18 stopniach będzie dobrze. Nie jest to chłodno a raczej górna granica temperatury Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka Ok dzięki. Sądziłem, że fermentacja może nie ruszy w tylu stopniach przy drożdżach górnej. A nie zalezy mi na takim prawdziwym prawdziwym lagerze, estry owocowe mile widziane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crls Opublikowano 4 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 Witam. Jestem nowy na forum. W myśl zasady "dużo czytaj, mało gadaj", nie udzielałem się, a korzystałem z rad forum. Nie znalazłem podobnego tematu, dlatego piszę tutaj. Dzisiaj rozlałem swoja #10 i #11 warkę, którymi są Saisony. Pytanie odnosi się cold crasha. Otóż wystawiłem fermentory na balkon (temp. 0°- 8°) po 21 dniach fermentacji, tj 20.12. Miałem zamiar rozlać piwko po 2-3 dniach, jednak siły wyższe sprawiły, że rozlałem dopiero dzisiaj. Minęło 15 dni, drożdże dawno śpią. Pytanie czy refermantacja ruszy bez problemów po takim czasie w tej temperaturze? Drożdże suche, uwodnione, Danstar Belle Saison, 1.5 paczki na 25l brzeczki. Brx mierzone refraktometrem zeszło z 13.2° do 5.2°. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzehu.jura Opublikowano 4 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 Skoro gęstwę można w podobnych temteraturach przechowywać nawet dłużej, to powinny ruszyć bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 4 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 W jakiej pozycji macie ustawiony kranik podczas filtracji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 5 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 Piwo z brewkitu fermentowało około dwóch tygodni. Po tym czasie zabutelkowałem i w każdej butelce znajduję się osad drożdżowy. Jest szansa, że piwo przestanie nim smakować? Minął prawie miesiąc od zabutelkowania, piwko ładnie wygląda, klarowne i nagazowane jednak jeśli chodzi o smak jest to jest nadal drożdżowy. Muszę osad oddzielić czy dalsze leżakowanie bez dekantacji zrobi swoje ? (pierwsza warka) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Decocsis Opublikowano 5 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 16 minut temu, advisorylyrics napisał: Piwo z brewkitu fermentowało około dwóch tygodni. Po tym czasie zabutelkowałem i w każdej butelce znajduję się osad drożdżowy. Jest szansa, że piwo przestanie nim smakować? Minął prawie miesiąc od zabutelkowania, piwko ładnie wygląda, klarowne i nagazowane jednak jeśli chodzi o smak jest to jest nadal drożdżowy. Muszę osad oddzielić czy dalsze leżakowanie bez dekantacji zrobi swoje ? (pierwsza warka) To normalne, taka cecha refermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 5 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 2 godziny temu, Decocsis napisał: To normalne, taka cecha refermentacji Ja rozumiem, że taka cecha. Spytałem jednak czy smak tej "cechy" gdzieś zaniknie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 5 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 Ja rozumiem, że taka cecha. Spytałem jednak czy smak tej "cechy" gdzieś zaniknieJa taka sytuacje miałem tylko jak robiłem z brewkitu. Straszliwie mocny smak drozdzy, dominujący w piwie (oraz smak żelaza, ale to juz inna historia). Kiedy zrobilem moje drugie piwo juz na zacieraniu to nie miałem kłopotu z drożdżami. Moja Warka to był lager w górnych granicach temperatury. U mnie smak ten zanikł po dluuugim czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi