Gawron Opublikowano 2 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 1 godzinę temu, Hobbysta napisał: Jakis komentarz z konstruktywna krytyka? Jak dla mnie jedyny błąd to rehydratacja w brzeczce, a nie w wodzie i zbytnia panika. Kilkunastogodzinny lag to nie jest dużo. Będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 2 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 Jak dla mnie jedyny błąd to rehydratacja w brzeczce, a nie w wodzie i zbytnia panika. Kilkunastogodzinny lag to nie jest dużo. Będzie dobrze. Z reguły nie panikuje, ale piwo wywołuje u mnie mnóstwo emocji ta rehydratyzacja to wiem bo raz juz o to pytałem, Wiec następnym razem po prostu woda bez żadnych cudawianek. Martwiłem się o to czy nie przeniosłem za wczesnie do cieplejszego pomieszczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 2 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 23 minuty temu, Hobbysta napisał: Martwiłem się o to czy nie przeniosłem za wczesnie do cieplejszego pomieszczenia. 10 dni to już praktycznie po fermentacji było, więc ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 2 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 Jak długo leżakujecie milk souta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 3 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 Mój był dobry już po 3 miesiącach ale po 6 jeszcze lepszy. Ale oczywiście zacząłem spijać już dużo wcześniej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaktusr Opublikowano 3 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 Panowie czy na 24l - planowane blg 13,8 razem 7kg słodu jedna paczka sucharów us-05 wystarczy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade1231 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 Panowie czy na 24l - planowane blg 13,8 razem 7kg słodu jedna paczka sucharów us-05 wystarczy ?Wystarczy Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 3 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 7 godzin temu, kaktusr napisał: Panowie czy na 24l - planowane blg 13,8 razem 7kg słodu jedna paczka sucharów us-05 wystarczy ? http://www.mrmalty.com/calc/calc.html Proszę. Jest także wersja na urządzenia mobilne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 3 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 Szybkie pytanie: suska do RISa: do gara na koniec gotowania, czy utopić w burbonie i na cichą na parę tygodni? (3-4?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 3 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 Czy piwo z brewkita jakoś silnie się pieni podczas fermentacji? Mój pojemnik póki co ma około 23l pojemności. Zamierzam w nim nastaw 21l i nie chciałbym problemów jak to zdarza się przy winie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 3 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 Wszystko zalezy od drozdzy i temperatury fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanista Opublikowano 3 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 2 godziny temu, advisorylyrics napisał: Czy piwo z brewkita jakoś silnie się pieni podczas fermentacji? Mój pojemnik póki co ma około 23l pojemności. Zamierzam w nim nastaw 21l i nie chciałbym problemów jak to zdarza się przy winie. Moje dwie pierwsze warki sie normalnie pienily. Nastaw 23l w standardowym fementorze 33 i w sumie nawet pokrywa troche sie pobrudzila. Chyba normalnie, bo narazie tylko 2 brewkity mam za soba, jeden skonczony drugi fermentuje jeszcze. Zapewne wszystko zalezy od rodzaju piwa, drozdzy i ogolnie brewkita... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 4 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 Czy piwo z brewkita jakoś silnie się pieni podczas fermentacji? Mój pojemnik póki co ma około 23l pojemności. Zamierzam w nim nastaw 21l i nie chciałbym problemów jak to zdarza się przy winie.Jeżeli jesteś w stanie zapewnić stałą i odpowiednią temperaturę w czasie fermentacji, to się da. Ja mam 12 - 13 l w 15 litrowym wiadrze i nie wychodzą. Ale z reguły zaczynam od najniższej tolerowanej temperatury danych drożdży.Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 4 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 Szybkie pytanie: suska do RISa: do gara na koniec gotowania, czy utopić w burbonie i na cichą na parę tygodni? (3-4?)Ja dałem 320g na cichą na 10 dni .Wrzuciłem na "żywca" bez dezynfekcji. Czuć zarówno śliwkę jak i wędzonkę dość intensywnie.Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka KHOT 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 4 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 (edytowane) Hej, dzięki za poprzednie odpowiedzi. Mam drugie pytanko - Mam zestaw brewkit Coopers Europen Lager. W komplecie jak domniemam są drożdże górnej fermentacji, ale chce przeprowadzić cały proces w temperaturze okołu 18stopni. Brzeczka już się chłodzi a drożdże właśnie rozwadniam chociaż w instrukcji było napisane aby dodać bezpośrednio suche. Zastanawiam się czy zadać drożdże w temperaturze pokojowej i zaczekać aż fermentacja się rozpocznie czy od razu w "chłodnie" ? Edytowane 4 Stycznia 2018 przez advisorylyrics nowa myśl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade1231 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 W 18 stopniach będzie dobrze. Nie jest to chłodno a raczej górna granica temperaturyWysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zohan Opublikowano 4 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 Staraj się trzymać ogólnej zasady aby zadawać drożdże do brzeczki o temperaturze jak najbliższej temperaturze, w której będzie fermentacja.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 4 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 7 minut temu, blade1231 napisał: W 18 stopniach będzie dobrze. Nie jest to chłodno a raczej górna granica temperatury Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka 7 minut temu, blade1231 napisał: W 18 stopniach będzie dobrze. Nie jest to chłodno a raczej górna granica temperatury Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka Ok dzięki. Sądziłem, że fermentacja może nie ruszy w tylu stopniach przy drożdżach górnej. A nie zalezy mi na takim prawdziwym prawdziwym lagerze, estry owocowe mile widziane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crls Opublikowano 4 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 Witam. Jestem nowy na forum. W myśl zasady "dużo czytaj, mało gadaj", nie udzielałem się, a korzystałem z rad forum. Nie znalazłem podobnego tematu, dlatego piszę tutaj. Dzisiaj rozlałem swoja #10 i #11 warkę, którymi są Saisony. Pytanie odnosi się cold crasha. Otóż wystawiłem fermentory na balkon (temp. 0°- 8°) po 21 dniach fermentacji, tj 20.12. Miałem zamiar rozlać piwko po 2-3 dniach, jednak siły wyższe sprawiły, że rozlałem dopiero dzisiaj. Minęło 15 dni, drożdże dawno śpią. Pytanie czy refermantacja ruszy bez problemów po takim czasie w tej temperaturze? Drożdże suche, uwodnione, Danstar Belle Saison, 1.5 paczki na 25l brzeczki. Brx mierzone refraktometrem zeszło z 13.2° do 5.2°. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzehu.jura Opublikowano 4 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 Skoro gęstwę można w podobnych temteraturach przechowywać nawet dłużej, to powinny ruszyć bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 4 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 W jakiej pozycji macie ustawiony kranik podczas filtracji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 5 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 Piwo z brewkitu fermentowało około dwóch tygodni. Po tym czasie zabutelkowałem i w każdej butelce znajduję się osad drożdżowy. Jest szansa, że piwo przestanie nim smakować? Minął prawie miesiąc od zabutelkowania, piwko ładnie wygląda, klarowne i nagazowane jednak jeśli chodzi o smak jest to jest nadal drożdżowy. Muszę osad oddzielić czy dalsze leżakowanie bez dekantacji zrobi swoje ? (pierwsza warka) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Decocsis Opublikowano 5 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 16 minut temu, advisorylyrics napisał: Piwo z brewkitu fermentowało około dwóch tygodni. Po tym czasie zabutelkowałem i w każdej butelce znajduję się osad drożdżowy. Jest szansa, że piwo przestanie nim smakować? Minął prawie miesiąc od zabutelkowania, piwko ładnie wygląda, klarowne i nagazowane jednak jeśli chodzi o smak jest to jest nadal drożdżowy. Muszę osad oddzielić czy dalsze leżakowanie bez dekantacji zrobi swoje ? (pierwsza warka) To normalne, taka cecha refermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 5 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 2 godziny temu, Decocsis napisał: To normalne, taka cecha refermentacji Ja rozumiem, że taka cecha. Spytałem jednak czy smak tej "cechy" gdzieś zaniknie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 5 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 Ja rozumiem, że taka cecha. Spytałem jednak czy smak tej "cechy" gdzieś zaniknieJa taka sytuacje miałem tylko jak robiłem z brewkitu. Straszliwie mocny smak drozdzy, dominujący w piwie (oraz smak żelaza, ale to juz inna historia). Kiedy zrobilem moje drugie piwo juz na zacieraniu to nie miałem kłopotu z drożdżami. Moja Warka to był lager w górnych granicach temperatury. U mnie smak ten zanikł po dluuugim czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się