advisorylyrics Opublikowano 3 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 A jeszcze zapytam. Pszeniczne lepiej fermentować w temperaturze około 20stopni czy 15? Bo tyle udało mi się uzyskać w styroboksie po włożeniu jednego wkładu mrożącego? Mogę dodać, że do 21 lutego muszę zabutelkować ponieważ później wyjeżdzam i zależy mi na dobrych aromatach w piwku. Jest to Amerykańska pszenica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 3 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 A jeszcze zapytam. Pszeniczne lepiej fermentować w temperaturze około 20stopni czy 15? Bo tyle udało mi się uzyskać w styroboksie po włożeniu jednego wkładu mrożącego? Mogę dodać, że do 21 lutego muszę zabutelkować ponieważ później wyjeżdzam i zależy mi na dobrych aromatach w piwku. Jest to Amerykańska pszenicaZależy jakie masz drożdże. Ale skoro to american wheat to powinny być jakieś neutralne więc lepiej 15Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 3 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 1 minutę temu, tauruss napisał: Zależy jakie masz drożdże. Ale skoro to american wheat to powinny być jakieś neutralne więc lepiej 15 Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka US 5. Tylko wiem, że niższa temperatura to dłuższa fermentacja a jak się nie wyrobie do 21 to lipaa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 3 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 US 5. Tylko wiem, że niższa temperatura to dłuższa fermentacja a jak się nie wyrobie do 21 to lipaaMasz dwa i pół tygodnia, wystarczy. Zacznij od 15C po 5-7 dniach możesz spokojnie podnieść do 20 i wszystko powinno grać. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 3 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 (edytowane) Oki dzięki. Wrzucam swój pierwszy chmiel. mega zapach Brzeczka teraz podczas gotowania nie musi mocno wrzeć, wystarczy, że się miesza? Temperatura 102 stopnie Edytowane 3 Lutego 2018 przez advisorylyrics Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 3 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 51 minut temu, advisorylyrics napisał: Brzeczka teraz podczas gotowania nie musi mocno wrzeć, wystarczy, że się miesza? Ma się mieszać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 3 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 (edytowane) 2 godziny temu, Gawron napisał: Ma się mieszać. Po zabiegu. Chłodzi się. Ostatecznie z obiecanych 12BLG wyszło 10 więc dodałem 160g białego cukru na 20l. Mam nadzieję, że to piwka nie popsuje. Zapewne część cukru zabiera chmiel. Nie sądziłem, że z 70g są takie straty ilościowe. Próbowałem to nawet "wysładzać" przez pieluche tetrową. Pielucha dość dobrze filtruje jednak szybko się zapycha. Chmiel wrzucałem bezpośrednio do gara. Wrażenia po pierwszym piwku z ekstraktów niechmielonych hmm.. mieszane. Wszystko popsuła mi końcówka. Oby zakończenie było jak w baśni, bo w zapasie czeka już zestaw AIPA Edytowane 3 Lutego 2018 przez advisorylyrics Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniol88 Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 Orientuje się ktoś na ile można podgrzać temperaturę w fermentorze przewodem grzewczym do terrarium? Zimą mam 9 stopni w piwnicy a przydało by się bym osiągał zakres 12C-18C. Latem około 17 stopni i przydało by się mieć możliwość podgrzać do 25C. Zastanawiam się czy przewód 25W 4m da radę czy trzeba mocniejszy? Początkowo fermentor będzie owinięty karimatą z czasem może zrobię pudło styropianowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 2 godziny temu, daniol88 napisał: Orientuje się ktoś na ile można podgrzać temperaturę w fermentorze przewodem grzewczym do terrarium? Zimą mam 9 stopni w piwnicy a przydało by się bym osiągał zakres 12C-18C. Latem około 17 stopni i przydało by się mieć możliwość podgrzać do 25C. Zastanawiam się czy przewód 25W 4m da radę czy trzeba mocniejszy? Początkowo fermentor będzie owinięty karimatą z czasem może zrobię pudło styropianowe. Mam z ali przewód grzewczy za ok 5 dolców 80w i w tej chwili fermentuję w kotłowni w 9 stopniach, a w wiadereczku piękne 18, bez ocieplenia dodatkowego. I idealnie pasuje do fermentora. Zakładam na sprężynkę i trzyma się pięknie na wiadereczku. Polecam. Jak włożę fermentor w styropian, to osiągam temperatury na jakie mam ochotę. tauruss 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniol88 Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 47 minut temu, Gawron napisał: Mam z ali przewód grzewczy za ok 5 dolców 80w i w tej chwili fermentuję w kotłowni w 9 stopniach, a w wiadereczku piękne 18, bez ocieplenia dodatkowego. I idealnie pasuje do fermentora. Zakładam na sprężynkę i trzyma się pięknie na wiadereczku. Polecam. Jak włożę fermentor w styropian, to osiągam temperatury na jakie mam ochotę. A możesz dać link na Ali jakiego używasz? Hobbysta 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 A możesz dać link na Ali jakiego używasz? Podpinam się do tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 (edytowane) 2 godziny temu, daniol88 napisał: A możesz dać link na Ali jakiego używasz? Ja mam taki kabelek. Trzeba dokupić do niego wtyczkę za ok 2 pln i sprężynkę. Moja akurat jest z liroya za 5 zł za 2 sztuki. Sprężynka jest niezbędna, ponieważ wiadro jest koniczne i kabel mógł by spaść, a że mocno się rozgrzewa to może przetopić styropian komory fermentacyjnej (sprawdzone). Jadę na nim od października niemal non stop i zero zastrzeżeń. Edit. Oczywiście polecam włożyć fermentor w styropian. Pozwoli to zaoszczędzić na kosztach energii. Edytowane 5 Lutego 2018 przez Gawron daniol88 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 5 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 7 godzin temu, Gawron napisał: Oczywiście polecam włożyć fermentor w styropian. Pozwoli to zaoszczędzić na kosztach energii. Gdzie masz umieszczoną sondę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 5 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 Przyklejoną na zewnątrz i zaizolowaną. Nie jest to najdokładniejszy pomiar, ale wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 5 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 Ostatnio zrobiłem pierwszą 10 litrową warkę i założyłem trochę zbyt duże odparowanie. Dotąd robiłem 20litrowe. Widząc że zbyt mało odparuje wydłużyłem czas gotowania z 60 do 80minut z już wrzuconą pierwszą porcją chmielu(15gram equinox). Według kalkulatora różnica w finalnym piwie to jakieś 3IBU przy jakiś 70IBU całkowitym. Jak dobrze rozumiem to różnicy w odczuwalnej goryczy w piwie praktycznie nie będzie przy tym IBU? Chmiel oddał większość alfa-kwasów w pierwszej części gotowania i te dodatkowe 20minut wiele nie zmieniło? Na pewno ma jakiś wpływ na smak, ale zastanawiam się nad odczuwalną goryczką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 5 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 Tak jak piszesz, odczuwalna goryczka praktycznie się nie zmieni, bez obaw, przy 70 IBU nie zauważysz czy jest 73 czy 75 Tak offtopując: Zaintersuj się rówież czymś takim jak FWH (First Worth Hopping), tutaj masz link: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 5 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 Dzięki za odpowiedź. Z artykułem się zapoznam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xardas Opublikowano 5 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 (edytowane) Witam. 15 dni fermentacji Pale Ale z zestawu od BA. Piwo zeszło z 12 do 3,5 blg tak samo jak na teście fft. Fermentacja w około 20°C Na powierzchni nadal widać troszkę piany i jakieś białe grudy (drożdże?). Piwko też jest metne, w smaku i zapachu jest ok Czy uda się to sklarować przenosząc fermentor do chłodu? Edytowane 5 Lutego 2018 przez Xardas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbladek Opublikowano 5 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 10 minut temu, Xardas napisał: Witam. 15 dni fermentacji Pale Ale z zestawu od BA. Piwo zeszło z 12 do 3,5 blg tak samo jak na teście fft. Fermentacja w około 20°C Na powierzchni nadal widać troszkę piany i jakieś białe grudy (drożdże?). Piwko też jest metne, w smaku i zapachu jest ok Czy uda się to sklarować przenosząc fermentor do chłodu? Ale te 15 dni to sama burzliwa? Jesli tak to przelej na cicha Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 5 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 9 minut temu, sbladek napisał: Ale te 15 dni to sama burzliwa? Jesli tak to przelej na cicha W jakim celu ma przelewać? Tylko proszę nie pisz, że po to, aby sklarować, bo grawitacja się nie wzmaga od przelania do innego wiaderka. Możesz to wstawić do zimnego, jeśli fermentacja się zakończyła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 5 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 W jakim celu ma przelewać? Tylko proszę nie pisz, że po to, aby sklarować, bo grawitacja się nie wzmaga od przelania do innego wiaderka. Możesz to wstawić do zimnego, jeśli fermentacja się zakończyła. Z początku, jak się nie ma wprawy, to łatwiej jest zlewac na cicha, bo masz zwyczajnie mniej osadu. A przy dobrej higienie(która nie wymaga wprawy, podejrzewam że przy pierwszych kilku warkach jak człowiek się naczyta o ryzyku, to pilnuje tego jeszcze bardziej niż później, wręcz myje żeby przed warzeniem ) ryzyko infekcji jest znikome jeśli nie skopalo się nic wcześniej. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LZALESKI Opublikowano 5 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 Uwarzyłem AIPA 14,5 blg, schłodziłem brzeczkę do 21 stopni. Zadałem zrehydratyzowane drożdże US-05 ( w szklance były ok. godziny ładnie pokryły się grubą ok. 3 cm pianą) . Fermentor przeniosłem do piwnicy, gdzie temperatura brzeczki spadła do 15 stopni. Mija 30h od zadania drożdży, brak oznak jakiejkolwiek fermentacji( po 20h, przeniosłem z powrotem do cieplejszego pomieszczenia ~20 st.C . Opłaca się czekać czy zadawać kolejną paczkę drożdży ( S-04) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xardas Opublikowano 5 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 Nie stosuje póki co przelewania na cichą więc spróbuję przenieść do chlodniejszego pomieszczenia. A wie ktoś czym mogą być tę białe grudki i skąd się wzięły na powierzchni? Może popelniam jakieś błędy podczas warzenia. Po filtracji brzeczka była klarowna i dopiero po gotowaniu zrobiło się błoto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 5 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 4 minuty temu, Xardas napisał: Nie stosuje póki co przelewania na cichą więc spróbuję przenieść do chlodniejszego pomieszczenia I prawidłowo. Zlewanie na cichą, jeśli nie chmielisz na zimno i nie zbierasz gęstwy, nic nie daje a może zaszkodzić (infekcja, natlenienie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 5 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 5 minut temu, Xardas napisał: A wie ktoś czym mogą być tę białe grudki i skąd się wzięły na powierzchni? Drożdże, sam je dodałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się