mandowskas Opublikowano 5 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2019 Taki pomysł. Do kega, nagazować i rozlać do butelek. Ma to sens? Próbował ktoś może. Jakoś o wiele lepiej smakuje mi piwo przed refermentacją w butelkach. Pomyślałem, że w ten sposób mógłbym uniknąć refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 5 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2019 Musisz mieć nalewarkę przeciwciśnieniową inaczej piwo Ci się spieni i odgazuje przy przelewaniu do butelek. Trwa to zdecydowanie dłużej bo i tak musisz przygotować butelki tak jak do normalnego rozlewu do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
numriel Opublikowano 5 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2019 Robię aktualnie świąteczny wynalazek. Ile gotować cynamon. 15-20 minut na koniec? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 5 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2019 Może być 15 minut ale lepiej użyć korę by nie było śluzu od cynamonu w brzeczce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
numriel Opublikowano 5 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2019 6 minut temu, yoshko napisał: Może być 15 minut ale lepiej użyć korę by nie było śluzu od cynamonu w brzeczce. Dzięki. Jak najbardziej kora. Nie ma sensu bawić się dodatkowo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mandowskas Opublikowano 5 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2019 4 godziny temu, anatom napisał: Musisz mieć nalewarkę przeciwciśnieniową inaczej piwo Ci się spieni i odgazuje przy przelewaniu do butelek. Trwa to zdecydowanie dłużej bo i tak musisz przygotować butelki tak jak do normalnego rozlewu do refermentacji. Dzięki za wyjaśnienie sprawy. Zdecydowanie za cieńki na to jestem. No nic, muszę rozgryźć co nie tak z tą refermentacją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krucy Opublikowano 6 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2019 Zabrałem się za warzenie piwko z BA Witbier 13. 1. Czy podczas gotowania szczelina, którą tworzy pokrywka garnka może być minimalna - powiedzmy ze 2 cm? Mimo, że ledwie mi się gotuje (zbyt mała moc palnika) to odparowało mi ostatnio przeszło 4 litry z 23,5 w przeciągu 1h ale niemal gar był odkryty. Teraz mam gotować aż 90 minut i zastanawiam się czy zbyt mała szczelinka nie zaszkodzi? 2.Pierwszy raz natknąłem się na gotowanie przypraw i oczywiście problem, bo w instrukcji napisane tylko, że: "20g Curacao, 20g słodkiej skórki pomarańczy i 20g zmielonej kolendry dodać w 75 minucie gotowania" - brak szczegółów procesu. Czyli wrzucić wszystko a dopiero po wystudzeniu jak będę przelewał, filtrował do fermentora to się oddziela czy gotować w worku muślinowym i bezpośrednio po zakończeniu gotowania wyciągnąć? Oczywiście mielona kolendra i tak przeleci przez grube oczka woreczka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 6 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2019 Ja zawsze gotuje bez pokrywki. Przyprawy gotuj 15min a po wszystkim odfiltruj przed zlaniem do fermentora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 6 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2019 23 minuty temu, Krucy napisał: Zabrałem się za warzenie piwko z BA Witbier 13. 1. Czy podczas gotowania szczelina, którą tworzy pokrywka garnka może być minimalna - powiedzmy ze 2 cm? Mimo, że ledwie mi się gotuje (zbyt mała moc palnika) to odparowało mi ostatnio przeszło 4 litry z 23,5 w przeciągu 1h ale niemal gar był odkryty. Teraz mam gotować aż 90 minut i zastanawiam się czy zbyt mała szczelinka nie zaszkodzi? 2.Pierwszy raz natknąłem się na gotowanie przypraw i oczywiście problem, bo w instrukcji napisane tylko, że: "20g Curacao, 20g słodkiej skórki pomarańczy i 20g zmielonej kolendry dodać w 75 minucie gotowania" - brak szczegółów procesu. Czyli wrzucić wszystko a dopiero po wystudzeniu jak będę przelewał, filtrował do fermentora to się oddziela czy gotować w worku muślinowym i bezpośrednio po zakończeniu gotowania wyciągnąć? Oczywiście mielona kolendra i tak przeleci przez grube oczka woreczka Kolendrę możesz zmiażdżyć w moździerzu zamiast mielić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krucy Opublikowano 6 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2019 (edytowane) 7 minut temu, Juniorek napisał: Ja zawsze gotuje bez pokrywki. I jaki masz ubytek? Oczywiście ja teraz zamiast wysładzać 22 litry według przepisu to wysładzam ze 24 - ekstrakt po odparowaniu nawet się zgodził ostatnio idealnie. Oczywiście podczas wysładzania staram się nie schodzić poniżej 3BLG. Edytowane 6 Października 2019 przez Krucy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 6 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2019 W godzinę mam stratę w granicy 2.5l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
numriel Opublikowano 6 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2019 2 godziny temu, Krucy napisał: Zabrałem się za warzenie piwko z BA Witbier 13. 1. Czy podczas gotowania szczelina, którą tworzy pokrywka garnka może być minimalna - powiedzmy ze 2 cm? Mimo, że ledwie mi się gotuje (zbyt mała moc palnika) to odparowało mi ostatnio przeszło 4 litry z 23,5 w przeciągu 1h ale niemal gar był odkryty. Teraz mam gotować aż 90 minut i zastanawiam się czy zbyt mała szczelinka nie zaszkodzi? 2.Pierwszy raz natknąłem się na gotowanie przypraw i oczywiście problem, bo w instrukcji napisane tylko, że: "20g Curacao, 20g słodkiej skórki pomarańczy i 20g zmielonej kolendry dodać w 75 minucie gotowania" - brak szczegółów procesu. Czyli wrzucić wszystko a dopiero po wystudzeniu jak będę przelewał, filtrował do fermentora to się oddziela czy gotować w worku muślinowym i bezpośrednio po zakończeniu gotowania wyciągnąć? Oczywiście mielona kolendra i tak przeleci przez grube oczka woreczka Jak masz blisko Ikeę to na punkt drugi nada się to https://www.ikea.com/pl/pl/p/stabil-przykrywka-sito-stal-nierdz-10112530/?gclid=Cj0KCQjwjrvpBRC0ARIsAFrFuV8RHC8lqso1feeu6kAoJWVLeKNUCOrma36jOwHQWeLMaBwDZFzwBC8aArSBEALw_wcB Ładnie wszystko filtruje i pasuje do fermentorów z BA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krucy Opublikowano 6 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2019 Fajna sprawa, ja po schładzaniu i po gotowaniu przecedzam przez sitko do mleka (gęściejsza siatka od zwykłego) - to chyba też dobrze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krucy Opublikowano 6 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2019 Jestem na etapie gotowania (40minuta) i dziwna sprawa bo w zestawie dali 60 g chmielu Willamete a wychodzi, że wrzuca się 40g? Gdzie tu jest błąd? Nie wykorzystywać go i trzymać się przepisu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 6 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2019 Godzinę temu, Krucy napisał: Jestem na etapie gotowania (40minuta) i dziwna sprawa bo w zestawie dali 60 g chmielu Willamete a wychodzi, że wrzuca się 40g? Gdzie tu jest błąd? Nie wykorzystywać go i trzymać się przepisu? Błąd gdzieś na pewno jest Ile % α-kwasów ma ten wilamette? Na oko goryczka będzie ok, witbier nie ma mieć mocnych aromatów chmielowych, także te 30g zostawiłbym na kolejną warkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krucy Opublikowano 6 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2019 3 minuty temu, punix napisał: Błąd gdzieś na pewno jest Ile % α-kwasów ma ten wilamette? Na oko goryczka będzie ok, witbier nie ma mieć mocnych aromatów chmielowych, także te 30g zostawiłbym na kolejną warkę. 4,5%. Etap gotowania zakończony, wstawiłem już do wanny na studzenie. Nie dodawałem tej reszty, która pozostała - oby tak miało być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krucy Opublikowano 6 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2019 Ostatnie już pytanie :] Muszę iść do pracy na nocną zmianę, niestety nie zdążyłem wystudzić brzeczki. Czy to może z tymi przyprawami, chmielami przeleżeć 8h? Czy im szybciej to przefiltruje tym lepiej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 6 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2019 37 minut temu, Krucy napisał: 4,5%. Etap gotowania zakończony, wstawiłem już do wanny na studzenie. Nie dodawałem tej reszty, która pozostała - oby tak miało być. Goryczka i tak ponad stylem z kalkulatora wychodzi, ale nie przejmowałbym się tym. 10 minut temu, Krucy napisał: Ostatnie już pytanie :] Muszę iść do pracy na nocną zmianę, niestety nie zdążyłem wystudzić brzeczki. Czy to może z tymi przyprawami, chmielami przeleżeć 8h? Czy im szybciej to przefiltruje tym lepiej? W jaki sposób chłodzisz? Ogólnie lepiej szybciej oddzielić, ale jeśli masz do wyboru zostawienie całości do chłodzenia albo zadanie drożdży w wysokiej temperaturze, to zdecydowanie lepsza jest opcja 1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 6 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2019 Niestety nie może. Kup worek 100mikronów i syp do tego następnym razem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 6 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Października 2019 Powinieneś oddzielić i studzić już czystą brzeczkę w fermentorze.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał z Łodzi Opublikowano 7 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2019 (edytowane) Ja robiłem IPA ze skórka pamaranczy, grejfruta i cytryny. Tez to wrzucalem na kilka ostatnich minut gotowania. Potem schlodzilem chłodnicą i przelałem do fermentatora. Część skórek oczywiscie przelała sie do fermentatora a czesc została na dnie gara. Wcale sie tym nie przejmowałem. Dodałem drożdze i tak fermentowało przez 2 tyg. Dopiero przefiltrowałem przed butelkowanie. Wyszło dobre piwko, wszyscy zachwalali. Edytowane 7 Października 2019 przez Rafał z Łodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 7 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2019 Ja robiłem IPA ze skórka pamaranczy, grejfruta i cytryny. Tez to wrzucalem na kilka ostatnich minut gotowania. Potem schlodzilem chłodnicą i przelałem do fermentatora. Część skórek oczywiscie przelała sie do fermentatora a czesc została na dnie gara. Wcale sie tym nie przejmowałem. Dodałem drożdze i tak fermentowało przez 2 tyg. Dopiero przefiltrowałem przed butelkowanie. Wyszło dobre piwko, wszyscy zachwalali.Może i było dobre. A może by było bardzo dobre jeśli jednak uniknąłbyś dłuższej styczności dodatków z brzeczką/piwem. Jeśli dzięki temu można zrobić, choć w kilku procentach, lepsze piwo to warto poświęcić kilka chwil na lepsze odfiltrowanie po zacieraniu/gotowaniu/chmieleniu na zimno, itp.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krucy Opublikowano 7 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2019 (edytowane) 15 godzin temu, Wuuu napisał: Powinieneś oddzielić i studzić już czystą brzeczkę w fermentorze. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Ale jak to? Byłem przekonany, że chmieliny i przyprawy dopiero się filtruję po wystudzeniu, że podczas studzenia jeszcze ma to być w brzeczce. Według tego co napisałeś to jak pogodzić fakt, że np. przy ostatnim warzeniu Vermont IPA w recepturze było napisane "30g chmielu sterling i 30g mosaic dodać w momencie zakończenia gotowania"? Wynikało by, że mam wsypać chmiel, zamieszać i natychmiast filtrować tę wrzącą brzeczkę? Zdąży ten chmiel oddać z siebie wspaniałości? Wczoraj studziłem (ze 2,5h) w wannie z dwukrotną zmianą wody . Oczywiście cały muł osiadł podczas studzenia na dno. Wężykiem znad niego przelałem przez sitko do mleka brzeczkę do fermentora . Napowietrzyłem i zadałem drożdże - po 5h bulgało aż miło. Do tej pory myślałem, że to się robi w ten czy podobny sposób. Może szkoły oddzielania chmielin, przypraw są dwie? Na gorąco i zimno? Edytowane 7 Października 2019 przez Krucy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 7 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2019 Wszystko też zależy ile ma trwać chłodzenie. Kolega wyżej zapytał czy może iść na nockę do roboty zostawiając przyprawy w garze. Tu odradzałbym, bo taka długa styczność z nimi mogłaby zaburzyć balans piwa.Jeśli chodzi o chmielenie po wylaczeniu palnika jest zgoła inaczej, o ile szybko schlodzi sie brzeczkę ponizej 79C, gdzie izomeryzacja alfa kwasów jest znikoma.Czytałem gdzieś, że nawet ludzie stosowali calonocne hopstandy i było dobrze. Ale też wiązać się to bedzie z balansem przesuniętym w stronę chmielu.Podkreślam, że chodziło mi o przyprawy.Ostatnio robiłem White IPA gdzie na prawdę niewielkie ilości skórki pomarańczy i kolendra wybiły się ponad sporą dawkę chmielu. A wrzuciłem na '0, schlodziłem w 5 minut do 79C i raptem 15 minut kręciłem whirlpool z chmielem.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 7 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2019 2 godziny temu, Wuuu napisał: Czytałem gdzieś, że nawet ludzie stosowali calonocne hopstandy i było dobrze. Pewnie tutaj. Wuuu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się