Gwynbleidd Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Hej, takie szybkie pytanie o polaczenia wezy. Mianowicie nie chce inwestowac w drogie zlaczki camlock czy nierdzewki geka, czy dobrym pomyslem jest uzycie po prostu zwyklych kroccow z nierdzewki i laczenie weza silikonowego opaska zaciskowa? Czy raczej to nie wygodne tak za kazdym razem podlaczac i sciagac te weze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Polecam: http://allegro.pl/reparator-zlaczka-naprawa-weza-lacznik-1-2-chrom-i6047672501.html http://allegro.pl/przylacze-adapter-na-kran-szybkozlaczka-1-2-chrom-i6047691491.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 6 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2016 cynk, chrom? To będzie dobre? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasq Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 ja za każdym razem robię pełen demontaż. Domyślnie ma to zapewnić mniejsze ryzyko skażenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Hej, takie szybkie pytanie o polaczenia wezy. Mianowicie nie chce inwestowac w drogie zlaczki camlock czy nierdzewki geka, czy dobrym pomyslem jest uzycie po prostu zwyklych kroccow z nierdzewki i laczenie weza silikonowego opaska zaciskowa? Czy raczej to nie wygodne tak za kazdym razem podlaczac i sciagac te weze? Do czego mają być te łączniki? Zadajesz pytanie bez podania celu zastosowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 polaczenie wezy z garem, pompa, wymiennikiem, ogolnie wszedzie tam gdzie moze byc stycznosc z goraca brzeczka, tam gdzie jest tylko zimne czy woda stosuje zwykle ogrodowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bukaJ Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 CześćCzy mogę doprowadzić brzeczkę do gotowania pod przykryciem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 możesz. GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bukaJ Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Dziekii GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 8 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2016 możesz. Dr2, skąd wiesz pod jakim przykryciem? . Ja uważam, że nie powinno się używać przykrywki, niech se pachnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nemezisso Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Cześć. Wczoraj pierwszy raz zebrałem gęstwę po PA US-05. Wrzuciłem tylko do słoika i stoi w lodówce. Dziś chce to wykorzystać i tutaj moje pytanie. Jako że nie przemywałem gęstwy, to nie posiada ona warstw. Chcę to dać do American Wheat 13, przynajmniej 13 ma wyjść . Z kalkulatora wychodzi około 100ml gęstwy, to mam to łyżką przełożyć ? Jeśli tak to ile takich łyżek mam dodać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 (edytowane) Tyle, żeby było 100ml. Łyżką będzie ok, tylko ja wymocz w jakimś Oxi lub wygotuj. Generalnie na oko, przy założeniu, że lepiej za dużo niż za mało, jak dasz 150ml to też będzie ok. Edytowane 9 Kwietnia 2016 przez Jasiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Sprawdź sobie ile ml ma twoja łyżka i po problemie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nemezisso Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Sprawdź sobie ile ml ma twoja łyżka i po problemie Już za późno . Zadałem 4 łyżki i trochę. Zobaczę jutro czy ruszyło, choć pewnie coś z tego piwka będzie. Byle dało się wypić . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kistapiwa Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Mam pytanie co do refermentacji piwa w kegu corneliusa. Czy dodajecie tyle cukru ile by poszlo do butelek czy troche mniej? Gdzies chyba czytalem ze daje sie ok 2/3 tego co do butelek ale wole sie upewnic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2016 Mniej do kegów się sypie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Mam pytanie - jak korzystacie z butli 11kg propan-butan to jest to butla, które na stałe jest podłączona do kuchenki, czy macie zakupioną drugą specjalną do taboretu? Słyszałem, że nie wolno trzymać w mieszkaniu butli nie podłączonej do kuchenki na stałe i czy jest jakiś problem z zakupem takiej zapasowej butli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 (edytowane) Mam pytanie - jak korzystacie z butli 11kg propan-butan to jest to butla, które na stałe jest podłączona do kuchenki, czy macie zakupioną drugą specjalną do taboretu? Słyszałem, że nie wolno trzymać w mieszkaniu butli nie podłączonej do kuchenki na stałe i czy jest jakiś problem z zakupem takiej zapasowej butli. Zawsze warto mieć drugą, nigdy nie wiesz kiedy gaz się skończy. Co prawda trochę wprawy i wyczujesz po zapachu, że za chwilę będzie koniec, ale po co się stresować. Czy wolno? Pewnie przepisy tego zabraniają, ale kto ma to skontrolować. Ja od lat mam zapasową na czarną godzinę, ostatnio nawet dwie. Możesz kupić ile chcesz butli. Edytowane 10 Kwietnia 2016 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 BrPr, gdzie przeczytałeś o zakazie trzymania drugiej butli w domu? Mówimy o domku jednorodzinnym oczywiście czy garażu lub innym pomieszczeniu. Mam dwie butle a jedna 'moja' na szybkozłączce' jest zapinana wg potrzeby do taboretu i/lub kuchenki (jednopalnikowa do prób dekokcji i szybkiego gotowania wody). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Znajomy strażak mi taką informację przekazał. Niemniej dzięki za informację, sprawię sobie taką dodatkową butlę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 BrPr, daj jeśli znajdziesz linka do info skąd znajomy Twój wie o tym. Mam też 3 małe butle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikadorus Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 (edytowane) Mam pytanie - jak korzystacie z butli 11kg propan-butan to jest to butla, które na stałe jest podłączona do kuchenki, czy macie zakupioną drugą specjalną do taboretu? Słyszałem, że nie wolno trzymać w mieszkaniu butli nie podłączonej do kuchenki na stałe i czy jest jakiś problem z zakupem takiej zapasowej butli. Jak masz możliwości to ja grzeję na dwa ognie. Pierwszy do zacierania - na kuchni indukcyjnej, by nie zużywać cennego gazu (jakieś 2 garnki z ciepłą wodą). Zacieram na lenia, bo zgodnie z tym co tutaj wyczytałem dzisiejsze słody zacierają się szybciej niż te 20+ lat temu. Chyba tylko w ryżu miałem pozytywną próbę jodową po 40minutach... więc może i coś w tym prawdy jest. Drugi ogień to taboret na gotowanie i chmielenie. Tu już możesz ustalić "na ile grzania wystarczy butla". Doprowadzenie do wrzenia i gotowanie zazwyczaj przez 60minut ma podobną gazożerność, na TWOIM palniku. Na butli mam kartkę papieru i zaznaczam, które piwo na niej robię. Gdy widzę, że zebrałem odpowiednią ilość "kresek" to biorę nową butlę. Dla oszczędności 4-5zł na butli (tego co mogło zostać w niej gazu) nie mam zamiaru robić sobie problemów z trzymaniem dodatkowej butli, jak również zabawy z ponownym przyłączeniem do gazu w trakcie np. zacierania czy chmielenia . Wiem, że system ma wadę, bo ostatek gazu idzie na zmarnowanie, ale.. koszt gazu jest śmieszny, a brak gazu przy kluczowych czynnościach odbije się na piwku. Trzeba też dodać, że w zasadzie mam stały system grzania na chmielenie, a warki robię zawsze tej samej objętości. Edytowane 11 Kwietnia 2016 przez Mikadorus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smul&Sons Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Cześć, wiecie gdzie kupić tanio syrop kandyzowany ciemny, ewentualnie czym go zastąpić? Robię dubbla z receptury grand championa w związku z czym potrzebuję 0.8kg, w najbliższy sklepie piwowarskim 250ml takiego czegoś kosztuje 16zł. Nie uśmiecha mi się kupować cukru w cenie 64zł/kg. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 (edytowane) Możesz zrobić sobie sam coś a la syrop kandyzowany http://www.piwo.org/topic/980-cukier-kandyzowany-domowa-produkcja/lub użyć np. muscovado. Tego co sprzedaje Brewferm nie kupisz taniej. Edytowane 11 Kwietnia 2016 przez Jasiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Robię dubbla z receptury grand championa w związku z czym potrzebuję 0.8kg, w najbliższy sklepie piwowarskim 250ml takiego czegoś kosztuje 16zł. Nie uśmiecha mi się kupować cukru w cenie 64zł/kg. dasz zamiennik to zrobisz zamiennik Jeśli Ci receptura nie pasuje to dlaczego z niej korzystasz? Poszukaj innej receptury bo widać GCH wymagał takiego dodatku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się