Oskaliber Opublikowano 6 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2016 [...] http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/dodatki-piwowarskie/243-cukier-kandyzowany-ciemny-250ml.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siatkarz Opublikowano 6 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2016 Warzylem 5 tygodni temu CDA 17blg: 2 tygodnie burzliwej, 3 cichej. Po 2 tygodniach zmierzylem blg i bylo jakies 6.5 wiec postanowilem przelac na cicha zwlaszcza, ze piana ladnie opadla. Gęstwa US05 była zebrana ze wcześniejszej warki. Chcialem w niedziele zabutelkować, ale niestety po dzisiejszym pomiarze dalej bylo 5blg i w jednym z fermentorow byla jeszcze widoczna piana (warze po okolo 40 litrow i staram sie polowki róznie przyprawiać). Zacieralem chyba w temp 67C (+/- 3C bo utopilem jeden termometr, a drugi pokazywal cuda z fabryczna sonda, wiec kalibrowalem go ze stara we wrzatku i z temperatura zewnetrzna).Ja bym to jeszcze zostawil na tydzien, a co Wy na to?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 7 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 No skoro nie jesteś pewien czy fermentacja się zakończyła to chyba jasne że nie butelkujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 7 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 warzyłem dzisiaj american wheat i miałem ogromne problemy z filtracją, ani sztuczne dno, ani filtrator z oplotu nie dały rady, ostatecznie w ruch poszło sitko kuchenne. stąd pytanie, czy słody pszeniczne są bardziej uciążliwe w filtracji czy to wina za mocno ześrutowanego słodu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 7 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Może podpowiecie... Gdzie mogę kupić syrop kandyzowany ciemny Brew Ferm, który został użyty przez Czesława Dziełaka w jego zwycięskim Dubblu? Może polecacie jakiś inny syrop, który godnie zastąpi ten składnik? Ja znalazłem tutaj: http://www.homebrewing.pl/candy-syrupsyrop-kandyzowany-250-ml-p-154.html Jednak aktualnie jest niedostępny. Z góry dzięki za pomoc. Albo spróbuj zrobić sam. Robiłem Dubbla w zeszłym roku i dodałem własny syrop kandyzowany. http://www.piwo.org/topic/15682-qv-birra/?p=364442 Efekty świetne! (zarówno jeśli chodzi o cukier jak i piwo ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 7 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Może podpowiecie... Gdzie mogę kupić syrop kandyzowany ciemny Brew Ferm, który został użyty przez Czesława Dziełaka w jego zwycięskim Dubblu? Może polecacie jakiś inny syrop, który godnie zastąpi ten składnik? Ja znalazłem tutaj: http://www.homebrewing.pl/candy-syrupsyrop-kandyzowany-250-ml-p-154.html Jednak aktualnie jest niedostępny. Z góry dzięki za pomoc. Albo spróbuj zrobić sam. Robiłem Dubbla w zeszłym roku i dodałem własny syrop kandyzowany. http://www.piwo.org/topic/15682-qv-birra/?p=364442 Efekty świetne! (zarówno jeśli chodzi o cukier jak i piwo ) Ja to taki ortodoks jestem Jak Czesiu podaje syrop z BrewFerm to taki ma być A tak na poważnie to też słuchałem wypowiedzi Czesława, że najlepsze efekty osiągnął właśnie na tym syropie. Plan mam taki, że zrobię chyba dwie warki Dubbla - jedną z syropem BrewFerm a drugą z syropem własnej roboty. Będzie okazja do porównania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bkrawczy Opublikowano 7 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Mam problem. Butelkowałem dzisiaj RIS'a z 20 blg zeszło mi do 6 blg i tak już zostało ponad tydzień. Podczas dodawania glukozy nie wiem o czym myślałem i zamiast dać 75g/20l to dałem 150g/20l. Co robić? a) Zostawić i sprawdzać czy nie wybuchnie i ew. upuszczać gaz z butelek? b) Odkapslować i wlać wszystko z powrotem do fermentora i poczekać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 7 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 (edytowane) Masz problem. Upuszczanie gazu będzie ratunkiem. Zostaw w pokoju dzień-dwa, potem do lodówki na minimalną temperaturę i kontroluj. Jak pojawi się stanowczo za duże nasycenie, to upuszczaj. Ogólnie, niska tempratura będzie Twoim sprzymierzeńcem. Edytowane 7 Maja 2016 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bkrawczy Opublikowano 7 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 A co myślisz o tym aby to delikatnie zlać do fermentora, poczekać aż drożdże zjedzą glukozę i zabutelkować ponownie z prawidłową ilością glukozy? Wiem że brzmi to jak partyzantka ale chociaż w teorii mogłoby zadziałać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregory Jot Opublikowano 7 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Witam. Po 20 dniach fermentacji burzliwej przelałem czwartą warkę (dry stout) do dwóch fermentorów. 20 dni bo nie zdążyłem zlać przed weekendem majowym. Czy dłuższy czas burzliwej w temp otoczenia 17-19st wpłynie na smak piwa? Na goryczkę sypnięte było EKG. Blg początkowe 12*, po burzliwej 4,5*, drożdże S-04. Jedną część rozleję do butelek, a drugą chcę nachmielić na zimno czymś amerykańskim. Do dyspozycji mam: 50g Amarillo, 25g Simcoe, 25g Citra i 25g Cascade. Co i w jakiej ilości proponujecie dorzucić na zimno do 6 litrów piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 8 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 Mam problem. Butelkowałem dzisiaj RIS'a z 20 blg zeszło mi do 6 blg i tak już zostało ponad tydzień. Podczas dodawania glukozy nie wiem o czym myślałem i zamiast dać 75g/20l to dałem 150g/20l. Co robić? a) Zostawić i sprawdzać czy nie wybuchnie i ew. upuszczać gaz z butelek? b) Odkapslować i wlać wszystko z powrotem do fermentora i poczekać? Jacenty napisał co masz zrobić. Dodam, że będziesz miał piwo do szybkiej konsumcji (uwaga na fontannę) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 8 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 20 dni bez przelewania nie wpłynie na smak piwa. bkrawczy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 8 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 RIS do szybkiej konsumpcji, hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 8 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 Cześć, Robiłem wczoraj IPA, filtrat był klarowny i w czasie gotowania miałem ładny przełom. Nie mniej jednak gdy wrzuciłem chmiel brzeczka stała się mętna i taka (po jakiejś godzinie od końca gotowania) poszła do fermentora. Chmieliłem dużo (100g amerykanów wysokogoryczkowych) i przy samym końcu (ostatnie 15 minut). Zdażyło się to już komuś (bo mnie pierwszy raz)? Czy to normalne? Dodam, że miałem pół kilo przenicznego w zasypie. Jak potrzeba dokładnego przepisu (zasyp i chmielenie) to podam ale nie sądzę aby był potrzebny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 8 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 Mam problem. Butelkowałem dzisiaj RIS'a z 20 blg zeszło mi do 6 blg i tak już zostało ponad tydzień. Podczas dodawania glukozy nie wiem o czym myślałem i zamiast dać 75g/20l to dałem 150g/20l. Co robić? a) Zostawić i sprawdzać czy nie wybuchnie i ew. upuszczać gaz z butelek? b) Odkapslować i wlać wszystko z powrotem do fermentora i poczekać? Przecież 150g/20l to nie jest ilość powodująca granaty. Jeśli dobrze odfermentowało to będziesz miał mocno gazowanego RISa i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 8 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 * pszenicznego - nie mam słownika a jestem bardzo zły z pisowni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 8 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 (edytowane) Cześć, Robiłem wczoraj IPA, filtrat był klarowny i w czasie gotowania miałem ładny przełom. Nie mniej jednak gdy wrzuciłem chmiel brzeczka stała się mętna i taka (po jakiejś godzinie od końca gotowania) poszła do fermentora. Chmieliłem dużo (100g amerykanów wysokogoryczkowych) i przy samym końcu (ostatnie 15 minut). Zdażyło się to już komuś (bo mnie pierwszy raz)? Czy to normalne? Dodam, że miałem pół kilo przenicznego w zasypie. Jak potrzeba dokładnego przepisu (zasyp i chmielenie) to podam ale nie sądzę aby był potrzebny. Ja ostatnio zawsze po chmieleniu Ameryką na bogato mam strasznie mętną brzeczkę. Potem, kiedy ta sklaruje się w miarę ok po fermentacji, wrzucam chmiel na zimno i znów robi się błoto Czasem, jak jest naprawdę kiepsko z klarownością po odfiltrowaniu chmielin z chmielenia na zimno, wówczas decyduję się na klarowanie żelatyną (choć pewnie część aromatu mi wtedy ucieka). Ważne, żeby dobrze oddzielić chmieliny przed butelkowaniem, bo te, pozostawione w piwie, powodują gushing. Edytowane 8 Maja 2016 przez ThoriN guma44 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Hej, szybkie pytanie co do zacierania. Lepiej żeby garnek był przykryty czy nie ma to znaczenia? Chce sobie sprawić mieszadło i nie wiem jak zamocować go na pokrywie od kociołka ala lidl (hyundai) a widziałem że dobre rozwiązania są na samej belce między uchwytami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Hej, szybkie pytanie co do zacierania. Lepiej żeby garnek był przykryty czy nie ma to znaczenia? Chce sobie sprawić mieszadło i nie wiem jak zamocować go na pokrywie od kociołka ala lidl (hyundai) a widziałem że dobre rozwiązania są na samej belce między uchwytami. http://www.piwo.org/katalog/browar/17-browar-whittail/?tab=images Bardzo fajnie zrobione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Czasem, jak jest naprawdę kiepsko z klarownością po odfiltrowaniu chmielin z chmielenia na zimno, wówczas decyduję się na klarowanie żelatyną Dzięki, najwyżej przeproszę się z żelatyną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Dziś zaskoczyła mnie wydajność, planowałem fermentacje na granicy możliwości drożdży, 30L 12blg na jednej saszetce US-05, wyjdzie pewnie jakieś 35L. Może macie jakiś pomysł na napój bezalkoholowy z chmielonej brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bkrawczy Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Przecież 150g/20l to nie jest ilość powodująca granaty. Jeśli dobrze odfermentowało to będziesz miał mocno gazowanego RISa i tyle. Dzisiaj kontrolnie otworzyłem butelkę. RIS nagazował się na takim poziomie jakim chciałem ale zakłądam że to jeszcze mocniej się nagazuje. Myślisz że jak odkapsluje i zakapsluje ponownie każdą butelkę to to coś pomoże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Dziś zaskoczyła mnie wydajność, planowałem fermentacje na granicy możliwości drożdży, 30L 12blg na jednej saszetce US-05, wyjdzie pewnie jakieś 35L. Może macie jakiś pomysł na napój bezalkoholowy z chmielonej brzeczki? Przecież w Wawie pewnie bez problemu kupisz na szybko drożdże. To nawet dobra opcja, by zadać innymi i porównać efekty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Dzisiaj kontrolnie otworzyłem butelkę. RIS nagazował się na takim poziomie jakim chciałem ale zakłądam że to jeszcze mocniej się nagazuje. Myślisz że jak odkapsluje i zakapsluje ponownie każdą butelkę to to coś pomoże? Więcej zaszkodzi niż pomoże. Upuścisz gaz to wleci tlen, co nie jest za bardzo pożądane. Granatów z takiej ilości cukru nie będzie jeśli piwo było dobrze odfermentowane. Do jakichś hefe-weizenów czy witbierów tyle cukru się normalnie daje. Będziesz miał trochę przegazowanego RISa i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 10 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2016 Oskaliber, czym różni się się RIS #3142 'mocno gazowany' od RISa #3151 'trochę przegazowanego' ? Miałem parę przypadków z przegazowaniem lub/i niedofermentowaniem, zimno plus szybka konsumcja i rozwiązany problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się