tauruss Opublikowano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 Objętość płynu 13,5 litrów - BLG wynosi 14°. Dolałem 1,5 litra przegotowanej wody do objętości 15 litrów. O ile zmniejszyło się BLG? Jak to się w ogóle liczy? W przybliżeniu 12,5 ° BLG Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 Jeszcze na przyszłość: http://www.brewersfriend.com/dilution-and-boiloff-gravity-calculator/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 Jeszcze na przyszłość: http://www.brewersfriend.com/dilution-and-boiloff-gravity-calculator/ Super by było jakby w litrach i Balingach było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 Zobacz PPPP - polskie proste piwne porachunki. Tam jest przelicznik jakiego szukasz w zakładce przeliczniki Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 litry * blg = litry * blg 13.5 * 14 = 15 * x x= 13.5 * 14 / 15 = 12.6 blg Igorrodz, dudi, zasada i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 Super by było jakby w litrach i Balingach było Jest i działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajaszcze Opublikowano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 Witam. Czy taka maszyna sie sprawdzi? http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5684903837 Zaczęło mnie denerwować stanie nad garem. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 Sprawdzi się o tyle ze zamiast stać nad garem będziesz stał nad warnikiem Ale nie wiem jaki wpływ na emocje ma warnik. dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajaszcze Opublikowano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 Dodam mieszadlo. Moja rolą bedzie tylko kręcenie gałką od temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 Pokładasz wielką wiarę w precyzji jaką można uzyskać taką gałką.Histereza układu okaże się nie do okiełznania i będzie trzeba mieć zewnętrzny sterownik i dodatkową sondę. Bo o fałszywym dnie i jakimś rozsądniejszym zaworze pewnie pomyślałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajaszcze Opublikowano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 Całość zamierzał bym przelewac do osobnego pojemnika w celu filtracji. I napewno nie przez ten zawór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 To ja nie dostrzegam zalet. Wydasz kupę kasy żeby zaoszczędzić dwa/trzy kilkuminutowe podejścia do gara i zrezygnujesz z tego co było by jedyna zauważalną oszczędnością czasu i pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zajaszcze Opublikowano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 No, na to by wychodzilo. Dlatego pytam czy warto, czy sprzęt sie sprawdzi do tych celów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 Moja znajoma,kupiła ostatnio jakiś wypasiony garnko-mikser,który robi zarąbisty żurek. Garnek 1500zł,można?a czemu nie. Wysłane z mojego V9 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 A ja uważam, że takie rozwiązanie z mieszadłem jest ułatwieniem. Niestety jednak w miarę dobry sterownik i pomiar temperatury jest raczej nieunikniony bo te urządzenia nie są za dobre w te klocki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 28 listopada (dwa tygodnie temu) uwarzyłem american stouta (z zacieraniem). drożdże s-04, wrzuciłem fermentor do piwnicy gdzie proces fermentacji przebiegał w temperaturze około 15 stopni. OG 14 BLG. Sprawdziłem dzisiaj - w piwnicy temperatura spadła do 11 (!) stopni. Cukromierz pokazuje 8 BLG. Mam teraz dwa wyjścia: wrzucić fermentor spowrotem do piwnicy (11 stopni) zostawić fermentor w mieszkaniu (23 stopni) Jedna i druga temperatura są poza zakresem dobrej temperatury pracy tych drożdży. Odpada zarówno grzałka w piwnicy (ew. koc, ale to nie ratuje sytuacji), jak i chłodzenie w mieszkaniu. Co radzicie? Mój strzał - zostawić w domu, żeby drożdże się rozruszały i dojadły. Boję się tylko dodatkowych, niechcianych posmaków... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 Ponoć najważniejsze dla niechcianych posmaków są pierwsze dni, więc teraz możesz zanieść do domu. Ogrzać piwo, nie musisz do 23, możesz do ok 18-20, a potem w koc i do piwnicy. Poszło z fona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 Ew zostawić w domu w tym kocu, tylko zamrożone pety na wieko dla uzyskania temp < 20C. Ja tak robiłem zanim złożyłem lodówkę. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 Nie chodzi o pierwsze dni tylko przerobioną część ekstraktu a ten w większości zostaje właśnie przerobiony w ciągu pierwszych dni jednak tutaj odfermentowanie jest na poziomie 57% także jeszcze 10-20% mogą drożdże pociągnąć. Ja myślę, że możesz spokojnie przenieść do tego mieszkania i zanim w fermentorze temperatura zrówna się z otoczeniem to drożdże już dawno dojedzą to co mają dojeść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 (edytowane) jednak tutaj odfermentowanie jest na poziomie 57% także jeszcze 10-20% mogą drożdże pociągnąć. Nie sądzę, nie S-04 i nie po 2 tygodniach Te drożdże fermentują 3-5 dni piwa dużo mocniejsze niż 14 Blg Za zimno miałeś trochę - ten spadek mógł pokpić sprawę ;/ Przenieś do tego pokoju i zostaw jeszcze na jakiś tydzień, a międzyczasie módl się żeby chociaż z 1 Blg dojadły. PS. Czym mierzyłeś, że dojadły tylko do 8Blg? Spławik czy refraktometr? Jeżeli refraktometr to czy dokonałeś korekcji pomiaru? To częsty błąd ostatnio na forum. Edytowane 12 Grudnia 2016 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 S04 wystartują jak ogrzejesz trochę, miałem identyczną sytuację, spadła mi temperatura fermentacji dość mocno, jak patrzyłem do piwa to miało 11 stopni i strajk w najlepsze,po ogrzaniu od 15/16 stopni brzeczki wznowiły robotę i zeszły do 2 z 16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 jednak tutaj odfermentowanie jest na poziomie 57% także jeszcze 10-20% mogą drożdże pociągnąć. Nie sądzę, nie S-04 i nie po 2 tygodniach Te drożdże fermentują 3-5 dni piwa dużo mocniejsze niż 14 Blg Za zimno miałeś trochę - ten spadek mógł pokpić sprawę ;/ Przenieś do tego pokoju i zostaw jeszcze na jakiś tydzień, a międzyczasie módl się żeby chociaż z 1 Blg dojadły. PS. Czym mierzyłeś, że dojadły tylko do 8Blg? Spławik czy refraktometr? Jeżeli refraktometr to czy dokonałeś korekcji pomiaru? To częsty błąd ostatnio na forum. dzięki wszystkim za pomoc. pomiar dokonywałem klasycznym balingometrem ze spławikiem S04 wystartują jak ogrzejesz trochę, miałem identyczną sytuację, spadła mi temperatura fermentacji dość mocno, jak patrzyłem do piwa to miało 11 stopni i strajk w najlepsze,po ogrzaniu od 15/16 stopni brzeczki wznowiły robotę i zeszły do 2 z 16 no to mnie pocieszyłeś trochę . z ciekawości - ile czasu (orientacyjnie rzecz jasna) zajęło drożdżom powrócenie do świata żywych? tak pytam, czy jest sens sprawdzać za 3-5 dni, czy poczekać tydzień - dwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sylwester87 Opublikowano 12 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2016 Nigdy nie ma sensu sprawdzanie co chwile, pisałeś że masz 8 blg, powoli ogrzej do temperatury odpowiedniej dla drożdzy i po prostu zapomnij o nim na dwa tygodnie... Naucz się cierpliwości, warz więcej i samo Ci przyjdzie, nie ma sensu zaglądać do piwa, moje stoją nawet do 3 tygodni w jednym wiadrze po burzliwej i wcale im nie jest źle ( po burzliwej nie zlewam po 5-7-10 dniach uprzedzając wnikliwych, jak widzę że koniec to koniec ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 S-04 fermentują naprawdę szybko, ale mimo wszystko ja również zostawiam piwo na 3 tygodnie w spokoju z drożdżami. Generalnie fajne jest też po kilku pierwszych dniach (przy S-04 u mnie jest to po 3-5 pierwszych dniach) podnieść temperaturkę. Zwykle zaczynam np. 16-17C, natomiast po tych paru dniach podnoszę do 18-19C. Wszystko oczywiście zależy od ekstraktu - im więcej, tym więcej czasu trzeba ujarzmiać drożdże w niższej temperaturze (a ta potrafi skakać zdrowo wewnątrz fermentora), a żeby to zrobić dobrze, musisz mierzyć temp. wewnątrz fermentora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 S-04 fermentują naprawdę szybko, ale mimo wszystko ja również zostawiam piwo na 3 tygodnie w spokoju z drożdżami. Generalnie fajne jest też po kilku pierwszych dniach (przy S-04 u mnie jest to po 3-5 pierwszych dniach) podnieść temperaturkę. Zwykle zaczynam np. 16-17C, natomiast po tych paru dniach podnoszę do 18-19C. Wszystko oczywiście zależy od ekstraktu - im więcej, tym więcej czasu trzeba ujarzmiać drożdże w niższej temperaturze (a ta potrafi skakać zdrowo wewnątrz fermentora), a żeby to zrobić dobrze, musisz mierzyć temp. wewnątrz fermentora To brzmi jak zaproszenie do wsadzania co chwila termometra do wiadra. A przecież nie chcielibyśmy mieć infekcji ? Niestety bez jakiejś porządnej sondy to ciężka sprawa bo te naklejane termometry to o kant **** potłuc. Pozostaje pilnować temp. otoczenia z pewnym zapasem podczas startu naszych robaczków Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się