Jancewicz Opublikowano 14 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 Ok, dzięki za porady. Pozostawię w takim razie jeszcze w spokoju kilak dni. podniosłeś trochę temperaturę pod koniec fermentacji? Jeżeli chodzi o temperaturę, to trzymam fermentor w jakiś 19 stopniach, nie podnosiłem temperatury. Pod koniec fermentacji można podnieść nieco temperaturę aby drożdże "dojadły"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 14 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2017 1.060 ~16P 1.060 to nawet nie jest 15P. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisangel Opublikowano 15 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 Krótka piłka panowie. Jak pobieracie próbkę z wiadra do mierzenia blg to chochle wyparzyć, opalić nad palnikiem czy desprejem potraktować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 15 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 Krótka piłka panowie. Jak pobieracie próbkę z wiadra do mierzenia blg to chochle wyparzyć, opalić nad palnikiem czy desprejem potraktować? Dwa ostatnie najlepsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 15 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 Ja pobieram próbki dużą strzykawką z wężykiem, żebym nie musiał otwierać całej pokrywy. Wystarczy, że ją delikatnie odchylę. Przed pobraniem strzykawka leżakuje sobie w Oxi, a czasem dodatkowo pryskam desprejem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 16 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Moi drodzy, czy zaszczepienie piwa gęstwą pochodzącą z niedofermentowanego poprzednika grozi niebezpieczeństwem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 16 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Wiecie gdzie mozna dostac taka sprezynke? https://www.brauhardware.de//app/module/webproduct/goto/m/meb24a2b1fd5da58b Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 16 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Moi drodzy, czy zaszczepienie piwa gęstwą pochodzącą z niedofermentowanego poprzednika grozi niebezpieczeństwem? Nie. Niebezpieczeństwem może być gęstwa z niedofermentowanego piwa trzymana w słoiku. Te drożdże dalej pracują jeśli mają co jeść, to jedzą i może Cię czekać sprzątanie lodówki. Nowe piwo to jakby nowa robota i poprzednie piwo nie ma wpływu, chyba że było zakażenie, ale to już inna bajka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prowokator Opublikowano 16 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 (edytowane) Wiecie gdzie mozna dostac taka sprezynke? https://www.brauhardware.de//app/module/webproduct/goto/m/meb24a2b1fd5da58b Tutaj: http://piwoszarnia.pl/advanced_search_result.php?keywords=filtrator Edytowane 16 Lutego 2017 przez prowokator Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 16 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Wiecie gdzie mozna dostac taka sprezynke? https://www.brauhardware.de//app/module/webproduct/goto/m/meb24a2b1fd5da58b https://www.google.pl/search?ei=qomlWOqsCYrP6ATllZCYDw&q=sprężyna+do+gięcia+rur+pex&oq=sprężyna+do+gię&gs_l=mobile-gws-serp.1.0.0l5.2944.7315.0.9271.13.13.0.0.0.0.398.1639.6j3j1j1.11.0....0...1.1j4.64.mobile-gws-serp..3.10.1239...33i160k1j0i22i30k1j35i39k1.s9AbsygmU1M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisangel Opublikowano 16 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Fermentuje AIPA 15 blg na US-05. Temp na fermentorze elegancko 17 stopni. Dziś równo po 2 tyg zrobiłem pierwszy pomiar i mam 5 blg. Za 3 dni powtórze i jeżeli stoi to będe zlewał na cichą i chmielił na zimno. Często piszecie że warto na koniec fermentacji podnieść trochę temp żeby drożdże dojadły. Tu pytanie. Zrobić to na koniec cichej czy już teraz przed zlaniem na cichą? Tak przy okazji się pochwalę że próbeczke wypiłem i jest naprawdę fajnie. Goryczka bardzo fajna, brak jakichś nieprzyjemnych aromatów. Bałem się o zakażenie bo ze sterylnością bywało różnie przy warzeniu ale chyba nic się nie wdało. Jak będzie tak dalej to będę bardzo rad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 16 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Teraz. Poza tym pewnie już jesteś po cichej, a zlewasz na klarowanie/chmielenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 16 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Zrobić to na koniec cichej czy już teraz przed zlaniem na cichą? Przed zlaniem na chmielenie na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisangel Opublikowano 16 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Do 22 stopni będzie ok? Bo takie coś mogę utrzymać. Jeszcze jedno pytanko które mi się właśnie nasunęło. Po zlaniu i chmieleniu na zimno znowu w 17 stopni czy trzymać już w pokojowej? Henx 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 16 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 (edytowane) Wiecie gdzie mozna dostac taka sprezynke? https://www.brauhardware.de//app/module/webproduct/goto/m/meb24a2b1fd5da58b Tutaj: http://piwoszarnia.pl/advanced_search_result.php?keywords=filtrator Drogo za drutu i troche rozmiary nie takie jak chce... Wiecie gdzie mozna dostac taka sprezynke? https://www.brauhardware.de//app/module/webproduct/goto/m/meb24a2b1fd5da58b https://www.google.pl/search?ei=qomlWOqsCYrP6ATllZCYDw&q=sprężyna+do+gięcia+rur+pex&oq=sprężyna+do+gię&gs_l=mobile-gws-serp.1.0.0l5.2944.7315.0.9271.13.13.0.0.0.0.398.1639.6j3j1j1.11.0....0...1.1j4.64.mobile-gws-serp..3.10.1239...33i160k1j0i22i30k1j35i39k1.s9AbsygmU1M Juz jest jakis punkt zaczepienia, szkoda tylko ze w wiekszosci to nie z nierdzewki jest zrobione, poszukam moze po prostu sprezyn z nierdzewnej stali i bedzie poodbny efekt, wydaje sie byc dobrym rozwiazaniem do gara na filtracje, zwlaszcza do mieszadla, ew pex pociety poleci Edytowane 16 Lutego 2017 przez Gwynbleidd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prowokator Opublikowano 16 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Liczyłem ile kosztuje sam drut do skręcenia, nie opłaca się kombinować, ta cena jest okej. Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 16 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 tylko ze ja potrzebuje na 1/2 cala. W ogole to potrzebuje samej sprezyny bez zbednych dodatkow. W sumie to sprezyna sama w sobie moze byc na 1/2 a gwint moze maja 3/4 tylko za kolankiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ciechanek Opublikowano 16 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Witajcie. Pytanie nie warte zakładania nowego wątku więc napisze tu. Czy ktoś kto posiada pas grzewczy brew belt powie mi jaką maksymalnie temprature piwa można dzięki niemu osiągnąć? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carrion Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 Cześć! Możecie mi napisać do ilu litrów uzupełnić brzeczkę po gotowaniu? Wg instrukcji dołączonej do zestawu (homebrewing). Mam ją uzupełnić do 22 litrów, ale już w akapicie o refermentacji i leżakowaniu jest napisane, żebym przygotował syrop dla 20 litrów piwa (120g cukru rozpuszczone w 200ml wody). Nie sądzę, by mi jakoś te dwa litry piwa wyparowały z fermentora Po co ta wzmianka o uzupełnieniu brzeczki do 22 litrów, nie wiem. Czy po prostu dolać w fermentorze do tych 20 litrów i pod taką objętość robić syrop? Piwo to AIPA 15,3°Blg. Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 Wliczone są straty na fermentację i na chmielenie na zimno skoro to AIPA, 21-22 litry jakbyś uzyskał teraz to by było dobrze, żeby do butelek poszło te 20. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carrion Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 Kolejny mały dylemat rozwiązany. Bardzo dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisangel Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 Powtarzam pytanie bo utknęło. Jutro zlewam na cichą. Przenieść fermentor na ostatnich kilkanaście godzin w 25 stopni? Czy będzie za wysoko i lepiej już zostawić go w tych 18? Innej temperatury nie znalazłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 (edytowane) Przenieś na ostatnie 2 dni w cieplejsze miejsce, później zlej na klarowanie/chmielenie na zimno i wtedy możesz przytrzymać w niższej temp. Ja jeszcze dodatkowo dzień przed rozlewam obniżam temperaturę do 10'C w celu wyklarowania piwa (górna fermentacja). Edytowane 18 Lutego 2017 przez Bachi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisangel Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 Przenieś na ostatnie 2 dni w cieplejsze miejsce To właśnie chce zrobić, tylko czy 25 stopni nie będzie za ciepło?. Piwo zeszło już do 5 blg. Na tym etapie jeszcze może mi czegoś niepożądanego naprodukować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jastrzab93 Opublikowano 19 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 Teraz już raczej nie, najważniejsze są pierwsze dni fermentacji jak drozdzaki się mnożą i podejmują prace, wtedy mogą wytworzyć za dużo estrów czy alkoholi wyższych a teraz może być to 25 stopni, tylko gdzie Ty tyle masz, albo gdzie mieszkasz ? Tez tak chce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się