Bercik1 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Nie rozumiem dlaczego moje piwka: 1. https://brewness.com/pl/batch/4474/view 2. https://brewness.com/pl/batch/4399/view co prawda mają zajefany smak i aromat ale nie mają goryczki. Co może być powodem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankoś Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Nie rozumiem dlaczego moje piwka: 1. https://brewness.com/pl/batch/4474/view 2. https://brewness.com/pl/batch/4399/view co prawda mają zajefany smak i aromat ale nie mają goryczki. Co może być powodem ? Nie działają mi te linki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Musisz dać linki do przepisów a nie warek bo nie poogladamy Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Machina Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Witam wszystkich piwowarów! (pierwszy post here )Mam pytanie do doświadczonych kolegów/koleżanek - czy mech irlandzki akceptowany jest w każdym stylu piwa? Co stanie się, gdy dodam go relatywnie zbyt dużo? Czy można sterować czasem, w którym go dodam? Czy ma to jakieś znaczenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 1. Jego użycie w piwach, które mają być mętne jest bez sensu, a tak to w każdym. 2. Nigdy nie zdarzyło mi się przesadzić. 3. Raczej pomijalne, musi mieć chwilę na wytrącenie białek i tyle. Machina 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 (edytowane) Witam. Proste pytanie o recepture - bez sensu zakładać kolejny temat, temu pisze tutaj. Czy wyjdzie z tego marcowe? Zasyp 4kg pilznenskiego, 1kg monachijski ego, 0.5kg karmelowego 30. Ma wyjść 25l 13-14blg. W zapasie mam jeszcze karmelowego 30 i 8, czekoladowy jasny 400 i jeczmien palony oraz dużo pszenicznego i pilznenskiego. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Edytowane 13 Kwietnia 2017 przez redlum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glingorth Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 A jakie drożdże i temperatura fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bercik1 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Musisz dać linki do przepisów a nie warek bo nie poogladamy Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka NIE ROZUMIEM DLACZEGO MOJE PIWKA: WEST COAST IPA IWARZONE 15.2 Gęstość BLG 70 IBU 5.3 SRM Zacieranie Typ American Pale Ale Styl Publiczny ROZMIAR WARKI 20 L Oczekiwana ilość gotowego piwa 60 min Czas gotowania 10 %/h Szybkość odparowywania 25.3 L Ilość gotowanej brzeczki 10 % Straty z gotowania 12.6 Gęstość przed gotowaniem BLG 5 % Straty z fermentacji 0 % Straty z chmielenia na zimno ZACIERANIE 70 % Wydajność zacierania 3.5 L / kg Stosunek wody do ziarna 21 L Ilość wody do zacierania 27 L Całkowita objętość zacieru KROKI Temp Czas 66 C 60 min ×Czy wiesz, że użytkownicy PRO posiadają w pełni zautomatyzowany magazyn? Wesprzyj BREWNESS i zostań PRO! SUROWCE FERMENTUJĄCE15.2 BLG 5.3 SRM Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC Ziarno Strzegom Pale Ale 5 kg 83.3% 79 % 6 Ziarno Pilzneński 1 kg 16.7% 81 % 4 Suma 6 kg CHMIELE70 IBU Balans goryczy 1.13 Bardzo gorzkie Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy Gotowanie Mosaic 20 g 60 min 10 % Gotowanie Columbus/Tomahawk/Zeus 20 g 55 min 15.5 % Gotowanie Mosaic 15 g 30 min 10 % Gotowanie Mosaic 15 g 5 min 10 % Na zimno Mosaic 50 g 7 dni 10 % DROŻDZE Nazwa Typ Forma Ilość Laboratorium Safale US-05 Ale Suche 11 g --- WIPA2 13.1 Gęstość BLG 53 IBU 4.3 SRM Zacieranie Typ White IPA Styl Publiczny ROZMIAR WARKI 20 L Oczekiwana ilość gotowego piwa 75 min Czas gotowania 10 %/h Szybkość odparowywania 25.9 L Ilość gotowanej brzeczki 10 % Straty z gotowania 10.7 Gęstość przed gotowaniem BLG 5 % Straty z fermentacji 0 % Straty z chmielenia na zimno ZACIERANIE 70 % Wydajność zacierania 3.5 L / kg Stosunek wody do ziarna 17.5 L Ilość wody do zacierania 22.5 L Całkowita objętość zacieru KROKI Temp Czas 52 C 20 min 66 C 40 min 74 C 20 min 78 C 1 min ×Czy wiesz, że użytkownicy PRO mogą modyfikować przepis dla pojedynczej warki? Wesprzyj BREWNESS i zostań PRO! SUROWCE FERMENTUJĄCE13.1 BLG 4.3 SRM Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC Ziarno Strzegom Pilzneński 1 kg 20% 80 % 4 Ziarno Strzegom pszeniczny 1 kg 20% 81 % 6 Ziarno Płatki owsiane 0.4 kg 8% 85 % 3 Ziarno Strzegom Pale Ale 1.6 kg 32% 79 % 6 Ziarno Płatki pszeniczne 1 kg 20% 85 % 3 Suma 5 kg CHMIELE53 IBU Balans goryczy 1 Bardzo gorzkie Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy Gotowanie Amarillo 20 g 75 min 9.5 % Gotowanie Cascade 15 g 75 min 6 % Gotowanie Cascade 15 g 15 min 6 % Gotowanie Amarillo 10 g 15 min 9.5 % Gotowanie Cascade 20 g 5 min 6 % Gotowanie Amarillo 20 g 5 min 9.5 % Na zimno Cascade 50 g 7 dni 6 % DROŻDZE Nazwa Typ Forma Ilość Laboratorium Brewferm Blanche Pszeniczne Suche 11.5 g Brewferm DODATKI Typ Nazwa Ilość Użyto do Czas Przyprawa Kolendra 10 g Gotowanie 7 min Przyprawa bergamotka 20 g Gotowanie 10 min co prawda mają zajefany smak i aromat ale nie mają goryczki. Co może być powodem ? No teraz pogadamy myślę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 A jakie drożdże i temperatura fermentacji?Drożdże w34/70 - gęstwa po czeskiej 10. Temperatura fermentacji ok 10C - chociaż mogę je zmienić bo fermentuje w lodówce. To moje drugie piwo dolnej fermentacji stąd takie dziwne pytania. Na gęstwe z marcowe go planuję zrobić Porter bałtycki. Chyba już czas aby go zrobić. Z drugiej strony powinien zacząć od risa lub bw bo w piwach górnej fermentacji mam o wiele większe doświadczenie. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 co prawda mają zajefany smak i aromat ale nie mają goryczki. Co może być powodem ? No teraz pogadamy myślę A dawałeś komuś innemu te piwa do spróbowania i też ma takie odczucia? Bo z przepisu to można powiedzieć tyle, że w tych piwach goryczka musi być, chyba że nie trafiasz z chmielem do gara. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 (edytowane) Zasyp 4kg pilznenskiego, 1kg monachijski ego, 0.5kg karmelowego 30. Wyjdzie, chociaż tego karmelu moim zdaniem za dużo. 200-300g wystarczy. Drożdże w34/70 - gęstwa po czeskiej 10. Temperatura fermentacji ok 10C - chociaż mogę je zmienić bo fermentuje w lodówce. To moje drugie piwo dolnej fermentacji stąd takie dziwne pytania. Na gęstwe z marcowe go planuję zrobić Porter bałtycki. Chyba już czas aby go zrobić. Plan jest dobry, popieram Edytowane 13 Kwietnia 2017 przez ASadam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankoś Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2017 co prawda mają zajefany smak i aromat ale nie mają goryczki. Co może być powodem ? No teraz pogadamy myślę A dawałeś komuś innemu te piwa do spróbowania i też ma takie odczucia? Bo z przepisu to można powiedzieć tyle, że w tych piwach goryczka musi być, chyba że nie trafiasz z chmielem do gara. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Dokładnie. Już sama brzeczka po gotowaniu jest goryczkowa. Może jesteś Bercik takim hop head'em, że dla Ciebie goryczka poniżej 70 IBU to nie goryczka? Jak kolega Tauruss napisał, daj komuś spróbować tych piw i zbierz opinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Po jakim czasie butelkować piwo na drożdzach kveik? Początkowa temperatura była 34C po tygodniu już spadła na 24C Pewnie na takim się utrzyma bo mam taką w domu. Myślałem o dwóch tygodniach. I jeszcze jedna sprawa. Czy to normalne że jest mało drożdzy na dnie? Grubość wynosi teraz z 1mm. Nie robiłem startera. Wlałem fiolkę i dobrze napowietrzyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Po jakim czasie butelkować piwo na drożdzach kveik? Myślę, że w takim samym czasie jak przy każdym innym piwie czyli wtedy gdy mamy pewność, iż drożdże zakończyły fermentację Może to i oczywista oczywistość, ale ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Po jakim czasie butelkować piwo na drożdzach kveik?Myślę, że w takim samym czasie jak przy każdym innym piwie czyli wtedy gdy mamy pewność, iż drożdże zakończyły fermentację Może to i oczywista oczywistość, ale ... To inaczej. Po jakim czasie w tym wypadku sprawdzać czy już jest koniec fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Po jakim czasie w tym wypadku sprawdzać czy już jest koniec fermentacji? Domyślam się, że oczekujesz odpowiedzi podanej w liczbie dni, ale ja nadal się upieram, że tak jak zawsze Czyli pierwszy pomiar tak z 2-3 po opadnięciu piany a potem w zależności od otrzymanego wyniku To są takie same drożdże piwowarskie, a przynajmniej tak samo stosowane więc nie osobiście nawet nie rozumiem Twoich wątpliwości Ich jedyną różnicą w tym zakresie jest zakres stosowanych temperatur. Z moich doświadczeń wynika, że pracują właściwie w taki sam sposób jak inne drożdże. INTseed 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Właśnie o taką odpowiedź mi chodziło. Czy to co jest na zdjęciu można jeszcze nazwać pianą? Drożdży na dnie mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BitterEater Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Po mojemu to piana już opadła, zostawiając osad z chmielin na ściance fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Daj im dzień, dwa i przejdź do procedury opisanej wyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominik_Bydgoszcz Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Koledzy, Zaleca się jakiś szczególny moment dodania chmielu do fermentującej brzeczki? (Zdawkowa) instrukcja podaje, że chmiel mam dodać w okolicach osiągnięcia SG=1.02 - co osiągnąłem po tygodniu fermentacji. SG zjechał z 1.041 do 1.02, czyli teoretycznie już bym mógł dodać, ale wolę spytać bo może są jakieś przeciwskazania dodawania chmielu 2 tygodnie przed rozlewem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Łodygowością w smaku to grozi. 3-5 dni najlepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominik_Bydgoszcz Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Łodygowością w smaku to grozi. 3-5 dni najlepiej. Dzięki, to tak własnie zrobię. Zostawiam wszystko na 2 najbliższe tygodnie - no może dwa i pół. Akurat nie będzie mnie w domu przez tydzień i stąd moje pytanie. Zastanawiałem się, czy nie dodać przed wylotem i rozlać gdy wrócę. A tak wszystko jest oczywiste - cicha sobie potrwa jeszcze 2.5 tygodnia i dodam chmiel na te 3-5 dni i wtedy do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciechuu Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Cześć, robiłem FAH z przepisu z wiki (warka 20 l), zacieranie, gotowanie i chmielenie zgodnie z przepisem (dałem marynkę zamiast magnum), drożdże S-04. Fermentacja burzliwa w zasadzie zakończyła się po ok. 1-2 dniach, nie bulkało i wieko fermentora nie było "wypukłe". Tak więc po ok. 8 dniach burzliwej zmierzyłem blg, wyszło 3 i przelałem na cichą. Celowałem w tydzień cichej, więc po 2-3 dniach wsypałem chmiel lubelski (granulat, mrożony bezpośrednio, bez rozmrażania) i tutaj pojawił się dziwny problem - piwo zaczęło widocznie fermentować, bulka już jakieś 11 dni, nie chcę go butelkować, bo widocznie nie dofermentowało i obawiam się granatów. Co radzicie drodzy forumowicze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 radzimy zapoznać się jeszcze raz materiałem fizyki z zakresu szkoły podstawowej/gimnazjum. a żeby nie było to naprowadzę lekko - odpowiedz sobie na pytanie na jakiej podstawie, i czy słusznie, orzekłeś wznowienie fermentacji. ja, widząc jak setna osoba zadaje to pytanie, już wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Czy słód karmelowy z linku podbija blg? http://twojbrowar.pl/pl/karmelowe/1208-slod-cara-clair-4-ebc-05-kg-castlemalting.html#/22-srutowanie-nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się