Skocz do zawartości

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


gawo74

Rekomendowane odpowiedzi

@Dr_Herman Optymalna temperatura dla tych drożdży to wg. wszelkich znaków (na opakowaniu i w internetach) 15-20, póki co staram się trzymać tego co producent podaje ;).

 

@Dr2 Z butelkami mógłbym pokombinować (np. wstawić u kogoś do komórki albo piwnicy, z eksmisją fermentora byłoby więcej certolenia).

Edytowane przez Nathandrel
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piwo na K-97 zostało zeżarte z 12 do 2.5 blg stojąc cały czas w 12 stopniach. Podniesienie temperatury raczej nie zaszkodzi. Ewentualnie będziesz musiał dać nieco więcej surowca do refermentacji.

Edytowane przez ATP
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do tej pory wrzucałem chmiel na zimno na drożdże do fermentora w którym, była burzliwa. Efekty chmielenia były dla mnie zawsze satysfakcjonujące. Pytanie czy mogę to samo zrobić z herbatą Earl Grey i ekstrakcja przebiegnie podobnie jak w chmieleniu czy może z jakiegoś powodu przy dodawaniu herbaty lepiej zlać znad drożdży?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ile takie piwo może leżeć i być dalej dobre do picia? Jakbym tak nadprodukował i ograniczył spożycie.... Weźmy jako przykład jakąś APE bez chmielenia na zimno.

Rozumiem że aromaty z czasem zanikają, goryczka słabnie.

Piwo trzymam w piwnicy, teraz w lato mam tam 17'C

Jak długo więc teoretycznie mogę lezakować to piwo żeby dalej było do wypicia?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Napotkalem pewien problem przy gotowaniu piwka. Przecenilem objętość mojego garnka. I tutaj pytanie czy mogę gotować w jednym garnku np 15l brzeczki tam ja nachmielic. A np pozostałe 5l nie gotować i na końcu to piwo wymieszać? Czy lepiej to 5l tez gotować np 60minut w innym garnku? Wiadomo wtedy jest mniejsza szansa na infekcje etc.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

http://www.wiki.piwo.org/Chmielenie

 

"...  i stabilizacja brzeczki pod wieloma względami - wytrącenie nadmiaru białek, garbników, odparowanie niechcianych związków itp."

 

O zapobieganiu infekcji już wspominałeś. Czyli tak, gotować 60 min w innym garnku. Chmiel możesz rozdzielić proporcjonalnie między 2 garnki, będzie ciut lepsza utylizacja.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie dotyczące fermentacji.

 

Uwarzyłem IPA 16 Blg. Drożdże FM 52 Amerykański sen - płynne. 03.07 wystartowała fermentacja burzliwa i zakończyła się 09.07.

11.07 przelałem piwo do drugiego fermentora, zebrałem gęstwę i dorzuciłem na zimno 60g chmielu.

Ale od kilku dni w rurce znów zaczęło bulkać, mniej więcej raz na kilka minut. Pokrywa w wiadrze spęczniała.

Miałem plan chmielić jakieś 5 dni i rozlewać (czyli wczoraj), ale teraz już sam nie wiem. Czyżby po przelaniu drożdże się znów uaktywniły?

 

Mam dalej czekać?? Boję się, że jak będę długo czekał to chmiel wniesie mi do piwa nieprzyjemne aromaty??

 

Z góry dzięki za pomoc.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie dotyczące fermentacji.

 

Uwarzyłem IPA 16 Blg. Drożdże FM 52 Amerykański sen - płynne. 03.07 wystartowała fermentacja burzliwa i zakończyła się 09.07.

11.07 przelałem piwo do drugiego fermentora, zebrałem gęstwę i dorzuciłem na zimno 60g chmielu.

Ale od kilku dni w rurce znów zaczęło bulkać, mniej więcej raz na kilka minut. Pokrywa w wiadrze spęczniała.

Miałem plan chmielić jakieś 5 dni i rozlewać (czyli wczoraj), ale teraz już sam nie wiem. Czyżby po przelaniu drożdże się znów uaktywniły?

 

Mam dalej czekać?? Boję się, że jak będę długo czekał to chmiel wniesie mi do piwa nieprzyjemne aromaty??

 

Z góry dzięki za pomoc.

 Zmierz ekstrakt i za 3 dni zmierz jeszcze raz. Jak nie spada to do butelek.

Pytanie jak zacierałeś i jaki miałeś ekstrakt po przelaniu na cichą?

 

Po czym wnosisz że fermentacja się skończyła? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Mam pytanie dotyczące fermentacji.

 

Uwarzyłem IPA 16 Blg. Drożdże FM 52 Amerykański sen - płynne. 03.07 wystartowała fermentacja burzliwa i zakończyła się 09.07.

11.07 przelałem piwo do drugiego fermentora, zebrałem gęstwę i dorzuciłem na zimno 60g chmielu.

Ale od kilku dni w rurce znów zaczęło bulkać, mniej więcej raz na kilka minut. Pokrywa w wiadrze spęczniała.

Miałem plan chmielić jakieś 5 dni i rozlewać (czyli wczoraj), ale teraz już sam nie wiem. Czyżby po przelaniu drożdże się znów uaktywniły?

 

Mam dalej czekać?? Boję się, że jak będę długo czekał to chmiel wniesie mi do piwa nieprzyjemne aromaty??

 

Z góry dzięki za pomoc.

 Zmierz ekstrakt i za 3 dni zmierz jeszcze raz. Jak nie spada to do butelek.

Pytanie jak zacierałeś i jaki miałeś ekstrakt po przelaniu na cichą?

 

Po czym wnosisz że fermentacja się skończyła? 

 

Robiłem już dwa pomiary refraktometrem (pierwszy przy przelaniu na cichą i drugi po kilku dniach) i drugi był lekko niżej (o około 0,2-0,3 Brix). Jutro zmierzę ponownie. Zacierałem w temp. 65-67 stopni.

Na cichą zlałem bo totalnie przestało bulkać i wyrównały się poziomy wody w rurce.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam pytanie dotyczące fermentacji.

 

Uwarzyłem IPA 16 Blg. Drożdże FM 52 Amerykański sen - płynne. 03.07 wystartowała fermentacja burzliwa i zakończyła się 09.07.

11.07 przelałem piwo do drugiego fermentora, zebrałem gęstwę i dorzuciłem na zimno 60g chmielu.

Ale od kilku dni w rurce znów zaczęło bulkać, mniej więcej raz na kilka minut. Pokrywa w wiadrze spęczniała.

Miałem plan chmielić jakieś 5 dni i rozlewać (czyli wczoraj), ale teraz już sam nie wiem. Czyżby po przelaniu drożdże się znów uaktywniły?

 

Mam dalej czekać?? Boję się, że jak będę długo czekał to chmiel wniesie mi do piwa nieprzyjemne aromaty??

 

Z góry dzięki za pomoc.

 

Zmierz ekstrakt i za 3 dni zmierz jeszcze raz. Jak nie spada to do butelek.

Pytanie jak zacierałeś i jaki miałeś ekstrakt po przelaniu na cichą?

 

Po czym wnosisz że fermentacja się skończyła?

Robiłem już dwa pomiary refraktometrem (pierwszy przy przelaniu na cichą i drugi po kilku dniach) i drugi był lekko niżej (o około 0,2-0,3 Brix). Jutro zmierzę ponownie. Zacierałem w temp. 65-67 stopni.

Na cichą zlałem bo totalnie przestało bulkać i wyrównały się poziomy wody w rurce.

Te drożdże przy pierwszej warce u mnie ruszały dość powoli i pod koniec zaczęły zwalniać. Dobrze jest pod koniec podnieść nieco temperaturę. Np zacząć w 16 st C a skończyć na 20.

Potrzymać jeszcze z 4 dni i zmierz znowu.

 

Fermentacja się widać nie skończyła. Przy przelewaniu na cichą dostało trochę tlenu i grzyby (żona zaorała by mnie za taki tekst) znów zaczęły działać.

A jaki był wynik ost pomiaru?

 

Edit: W jakich temp fermentujesz? No i piszesz 16 blg a potem brix. Why?

Edytowane przez hedgehog
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

Mam pytanie dotyczące fermentacji.

 

Uwarzyłem IPA 16 Blg. Drożdże FM 52 Amerykański sen - płynne. 03.07 wystartowała fermentacja burzliwa i zakończyła się 09.07.

11.07 przelałem piwo do drugiego fermentora, zebrałem gęstwę i dorzuciłem na zimno 60g chmielu.

Ale od kilku dni w rurce znów zaczęło bulkać, mniej więcej raz na kilka minut. Pokrywa w wiadrze spęczniała.

Miałem plan chmielić jakieś 5 dni i rozlewać (czyli wczoraj), ale teraz już sam nie wiem. Czyżby po przelaniu drożdże się znów uaktywniły?

 

Mam dalej czekać?? Boję się, że jak będę długo czekał to chmiel wniesie mi do piwa nieprzyjemne aromaty??

 

Z góry dzięki za pomoc.

Zmierz ekstrakt i za 3 dni zmierz jeszcze raz. Jak nie spada to do butelek.

Pytanie jak zacierałeś i jaki miałeś ekstrakt po przelaniu na cichą?

 

Po czym wnosisz że fermentacja się skończyła?

Robiłem już dwa pomiary refraktometrem (pierwszy przy przelaniu na cichą i drugi po kilku dniach) i drugi był lekko niżej (o około 0,2-0,3 Brix). Jutro zmierzę ponownie. Zacierałem w temp. 65-67 stopni.

Na cichą zlałem bo totalnie przestało bulkać i wyrównały się poziomy wody w rurce.

Te drożdże przy pierwszej warce u mnie ruszały dość powoli i pod koniec zaczęły zwalniać. Dobrze jest pod koniec podnieść nieco temperaturę. Np zacząć w 16 st C a skończyć na 20.

Potrzymać jeszcze z 4 dni i zmierz znowu.

 

Fermentacja się widać nie skończyła. Przy przelewaniu na cichą dostało trochę tlenu i grzyby (żona zaorała by mnie za taki tekst) znów zaczęły działać.

A jaki był wynik ost pomiaru?

 

Edit: W jakich temp fermentujesz? No i piszesz 16 blg a potem brix. Why?

 

Ostatni pomiar to 8,2 Brix/Blg (3,8 Blg po korekcie ze względu na alkohol). Podaję w Brixach bo taką skalę mam na refraktometrze. Przyjmuję 1 Brix=1 Blg. Fermentację rozpocząłem w około 16,5 a teraz mam ciągle w okolicach 19 stopni. Chodzi o odczyt temperatury z sondy przyklejonej do ścianki fermentora od zewnątrz.

Edytowane przez Rampowy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

 

Mam pytanie dotyczące fermentacji.

 

Uwarzyłem IPA 16 Blg. Drożdże FM 52 Amerykański sen - płynne. 03.07 wystartowała fermentacja burzliwa i zakończyła się 09.07.

11.07 przelałem piwo do drugiego fermentora, zebrałem gęstwę i dorzuciłem na zimno 60g chmielu.

Ale od kilku dni w rurce znów zaczęło bulkać, mniej więcej raz na kilka minut. Pokrywa w wiadrze spęczniała.

Miałem plan chmielić jakieś 5 dni i rozlewać (czyli wczoraj), ale teraz już sam nie wiem. Czyżby po przelaniu drożdże się znów uaktywniły?

 

Mam dalej czekać?? Boję się, że jak będę długo czekał to chmiel wniesie mi do piwa nieprzyjemne aromaty??

 

Z góry dzięki za pomoc.

Zmierz ekstrakt i za 3 dni zmierz jeszcze raz. Jak nie spada to do butelek.

Pytanie jak zacierałeś i jaki miałeś ekstrakt po przelaniu na cichą?

 

Po czym wnosisz że fermentacja się skończyła?

Robiłem już dwa pomiary refraktometrem (pierwszy przy przelaniu na cichą i drugi po kilku dniach) i drugi był lekko niżej (o około 0,2-0,3 Brix). Jutro zmierzę ponownie. Zacierałem w temp. 65-67 stopni.

Na cichą zlałem bo totalnie przestało bulkać i wyrównały się poziomy wody w rurce.

Te drożdże przy pierwszej warce u mnie ruszały dość powoli i pod koniec zaczęły zwalniać. Dobrze jest pod koniec podnieść nieco temperaturę. Np zacząć w 16 st C a skończyć na 20.

Potrzymać jeszcze z 4 dni i zmierz znowu.

 

Fermentacja się widać nie skończyła. Przy przelewaniu na cichą dostało trochę tlenu i grzyby (żona zaorała by mnie za taki tekst) znów zaczęły działać.

A jaki był wynik ost pomiaru?

 

Edit: W jakich temp fermentujesz? No i piszesz 16 blg a potem brix. Why?

 

Ostatni pomiar to 8,2 Brix/Blg (3,8 Blg po korekcie ze względu na alkohol). Podaję w Brixach bo taką skalę mam na refraktometrze. Przyjmuję 1 Brix=1 Blg. Fermentację rozpocząłem w około 16,5 a teraz mam ciągle w okolicach 19 stopni. Chodzi o odczyt temperatury z sondy przyklejonej do ścianki fermentora od zewnątrz.

 

Wg BeerSmith Twoje piwo ma teraz 3,6 Plato więc musisz jeszcze przetrzymać.

Jeśli nie miałeś żadnego karmelu w zasypie to do 2,5-3 blg powinno zjechać.

Mi 15,3 blg zjechało do 2,3 blg http://www.piwo.org/blog/53/entry-139-5-aipa-kt%C3%B3ra-mia%C5%82a-by%C4%87-apa-p/

Twoje ma praktycznie taki sam ekstrakt (wg kalkulatora wychodzi że 16 brix to 15,2 Plato.

 

Jeśli nie miałeś karmeli to jeszcze z 4 dni musi postać. Temperaturę jeszcze z 2 st możesz podnieść jeśli masz możliwość. Na tym etapie nie powinno zaszkodzić.

 

Pozdrawiam i życzę sobie i Tobie cierpliwości :)

Edytowane przez hedgehog
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

 

 

Mam pytanie dotyczące fermentacji.

 

Uwarzyłem IPA 16 Blg. Drożdże FM 52 Amerykański sen - płynne. 03.07 wystartowała fermentacja burzliwa i zakończyła się 09.07.

11.07 przelałem piwo do drugiego fermentora, zebrałem gęstwę i dorzuciłem na zimno 60g chmielu.

Ale od kilku dni w rurce znów zaczęło bulkać, mniej więcej raz na kilka minut. Pokrywa w wiadrze spęczniała.

Miałem plan chmielić jakieś 5 dni i rozlewać (czyli wczoraj), ale teraz już sam nie wiem. Czyżby po przelaniu drożdże się znów uaktywniły?

 

Mam dalej czekać?? Boję się, że jak będę długo czekał to chmiel wniesie mi do piwa nieprzyjemne aromaty??

 

Z góry dzięki za pomoc.

Zmierz ekstrakt i za 3 dni zmierz jeszcze raz. Jak nie spada to do butelek.

Pytanie jak zacierałeś i jaki miałeś ekstrakt po przelaniu na cichą?

 

Po czym wnosisz że fermentacja się skończyła?

Robiłem już dwa pomiary refraktometrem (pierwszy przy przelaniu na cichą i drugi po kilku dniach) i drugi był lekko niżej (o około 0,2-0,3 Brix). Jutro zmierzę ponownie. Zacierałem w temp. 65-67 stopni.

Na cichą zlałem bo totalnie przestało bulkać i wyrównały się poziomy wody w rurce.

Te drożdże przy pierwszej warce u mnie ruszały dość powoli i pod koniec zaczęły zwalniać. Dobrze jest pod koniec podnieść nieco temperaturę. Np zacząć w 16 st C a skończyć na 20.

Potrzymać jeszcze z 4 dni i zmierz znowu.

 

Fermentacja się widać nie skończyła. Przy przelewaniu na cichą dostało trochę tlenu i grzyby (żona zaorała by mnie za taki tekst) znów zaczęły działać.

A jaki był wynik ost pomiaru?

 

Edit: W jakich temp fermentujesz? No i piszesz 16 blg a potem brix. Why?

 

Ostatni pomiar to 8,2 Brix/Blg (3,8 Blg po korekcie ze względu na alkohol). Podaję w Brixach bo taką skalę mam na refraktometrze. Przyjmuję 1 Brix=1 Blg. Fermentację rozpocząłem w około 16,5 a teraz mam ciągle w okolicach 19 stopni. Chodzi o odczyt temperatury z sondy przyklejonej do ścianki fermentora od zewnątrz.

 

Wg BeerSmith Twoje piwo ma teraz 3,6 Plato więc musisz jeszcze przetrzymać.

Jeśli nie miałeś żadnego karmelu w zasypie to do 2,5-3 blg powinno zjechać.

Mi 15,3 blg zjechało do 2,3 blg http://www.piwo.org/blog/53/entry-139-5-aipa-kt%C3%B3ra-mia%C5%82a-by%C4%87-apa-p/

Twoje ma praktycznie taki sam ekstrakt (wg kalkulatora wychodzi że 16,5 brix to 15,2 Plato.

 

Jeśli nie miałeś karmeli to jeszcze z 4 dni musi postać. Temperaturę jeszcze z 2 st możesz podnieść jeśli masz możliwość. Na tym etapie nie powinno zaszkodzić.

 

Pozdrawiam i życzę sobie i Tobie cierpliwości :)

 

Dzięki za pomoc. Poczekam jeszcze w takim razie. Boję się tylko (jak napisałem wcześniej), że chmiel trzymany 7-10 dni na cichej może wnieść niekoniecznie pożądane nuty.

Napisałeś: "Wg BeerSmith Twoje piwo ma teraz 3,6 Plato więc musisz jeszcze przetrzymać." Gdzie w BS2 sprawdza się takie rzeczy??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

 

 

 

Mam pytanie dotyczące fermentacji.

Uwarzyłem IPA 16 Blg. Drożdże FM 52 Amerykański sen - płynne. 03.07 wystartowała fermentacja burzliwa i zakończyła się 09.07.

11.07 przelałem piwo do drugiego fermentora, zebrałem gęstwę i dorzuciłem na zimno 60g chmielu.

Ale od kilku dni w rurce znów zaczęło bulkać, mniej więcej raz na kilka minut. Pokrywa w wiadrze spęczniała.

Miałem plan chmielić jakieś 5 dni i rozlewać (czyli wczoraj), ale teraz już sam nie wiem. Czyżby po przelaniu drożdże się znów uaktywniły?

Mam dalej czekać?? Boję się, że jak będę długo czekał to chmiel wniesie mi do piwa nieprzyjemne aromaty??

Z góry dzięki za pomoc.

 

Zmierz ekstrakt i za 3 dni zmierz jeszcze raz. Jak nie spada to do butelek.

Pytanie jak zacierałeś i jaki miałeś ekstrakt po przelaniu na cichą?

Po czym wnosisz że fermentacja się skończyła?

Robiłem już dwa pomiary refraktometrem (pierwszy przy przelaniu na cichą i drugi po kilku dniach) i drugi był lekko niżej (o około 0,2-0,3 Brix). Jutro zmierzę ponownie. Zacierałem w temp. 65-67 stopni.

Na cichą zlałem bo totalnie przestało bulkać i wyrównały się poziomy wody w rurce.

Te drożdże przy pierwszej warce u mnie ruszały dość powoli i pod koniec zaczęły zwalniać. Dobrze jest pod koniec podnieść nieco temperaturę. Np zacząć w 16 st C a skończyć na 20.

Potrzymać jeszcze z 4 dni i zmierz znowu.

Fermentacja się widać nie skończyła. Przy przelewaniu na cichą dostało trochę tlenu i grzyby (żona zaorała by mnie za taki tekst) znów zaczęły działać.

A jaki był wynik ost pomiaru?

Edit: W jakich temp fermentujesz? No i piszesz 16 blg a potem brix. Why?

Ostatni pomiar to 8,2 Brix/Blg (3,8 Blg po korekcie ze względu na alkohol). Podaję w Brixach bo taką skalę mam na refraktometrze. Przyjmuję 1 Brix=1 Blg. Fermentację rozpocząłem w około 16,5 a teraz mam ciągle w okolicach 19 stopni. Chodzi o odczyt temperatury z sondy przyklejonej do ścianki fermentora od zewnątrz.

Wg BeerSmith Twoje piwo ma teraz 3,6 Plato więc musisz jeszcze przetrzymać.

Jeśli nie miałeś żadnego karmelu w zasypie to do 2,5-3 blg powinno zjechać.

Mi 15,3 blg zjechało do 2,3 blg http://www.piwo.org/blog/53/entry-139-5-aipa-która-miała-być-apa-p/

Twoje ma praktycznie taki sam ekstrakt (wg kalkulatora wychodzi że 16,5 brix to 15,2 Plato.

 

Jeśli nie miałeś karmeli to jeszcze z 4 dni musi postać. Temperaturę jeszcze z 2 st możesz podnieść jeśli masz możliwość. Na tym etapie nie powinno zaszkodzić.

 

Pozdrawiam i życzę sobie i Tobie cierpliwości :)

Dzięki za pomoc. Poczekam jeszcze w takim razie. Boję się tylko (jak napisałem wcześniej), że chmiel trzymany 7-10 dni na cichej może wnieść niekoniecznie pożądane nuty.

Napisałeś: "Wg BeerSmith Twoje piwo ma teraz 3,6 Plato więc musisz jeszcze przetrzymać." Gdzie w BS2 sprawdza się takie rzeczy??

Narzędzia i refraktometr. Tam ustawiasz fermentujaca brzeczkę.

Jedno co to kalkulator brix na blg początkowego ekstraktu gdzieś z netu ogarnąłem.

Co do chmielenia na zimno to może wnieść lodygowosc ale zawsze to lepsze niż wybuchające butelki.

Edytowane przez hedgehog
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do tej pory wrzucałem chmiel na zimno na drożdże do fermentora w którym, była burzliwa. Efekty chmielenia były dla mnie zawsze satysfakcjonujące. Pytanie czy mogę to samo zrobić z herbatą Earl Grey i ekstrakcja przebiegnie podobnie jak w chmieleniu czy może z jakiegoś powodu przy dodawaniu herbaty lepiej zlać znad drożdży?

 

Ktoś ma doświadczenie i sypał herbatę na drożdże?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie przefiltrowałem moją pierwszą brzeczkę w życiu, cóż wyszło fatalnie słabo producent zakładał 12blg na 20l, MI wyszło 10BLG na 18l...Przyczyna? Za niska temperatura zacierania? Czy może za wcześnie zakończyłem wysładzać(zrobiłem to gdy brzęczka lecąca z wężyka miała 2blg). co teraz, gotować to 18l czy dolać 2l wody?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie przefiltrowałem moją pierwszą brzeczkę w życiu, cóż wyszło fatalnie słabo producent zakładał 12blg na 20l, MI wyszło 10BLG na 18l...Przyczyna? Za niska temperatura zacierania? Czy może za wcześnie zakończyłem wysładzać(zrobiłem to gdy brzęczka lecąca z wężyka miała 2blg). co teraz, gotować to 18l czy dolać 2l wody?

Nie wiemy w jakiej temperaturze zacierałeś ;) Robiłeś wygrzew? Jaka była temperatura wody do wysładzania? No i pierwsze zacieranie zwykle ma niższą wydajność niż założona przez producentów zestawów.

 

Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka

 

Edyta: a wysładzanie zakończyłeś w dobrym momencie

Edytowane przez Enethion
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to odpowiadając na pytania piwko to American Amber Ale z skłądników:

3kg Pale Ale

0,8kg Monachijski

Crystal 150 0,3kg

70 minut w temperaturze 68 stopni co 20 minut sprawdzałem temperature po 40 minutach spadła do 64 podgrzałem do 69. Wygrzew czyli że po zacieraniu podgrzałem zacier do około 78 stopni na jakies 6 minut? Woda do wysładzania początkowo miała jakies 80 stopni. ale potem sobie stała na półce i brałem z niej wodę przez jakies 40 minut wiec na końcu była pewnie sporo zimniejsza. A co do śrutowania nie wiem jak wyglada poprawnie, ale miałem sporo ziaren złamanych po prostu na pół albo 3/4 i jakieś takie małe kawałki+trochę mączki. Dolałem niestety jakieś 600ml wody i własnie brzęczka zaczyna powoli bulgotać. Dodać mniej chmieli? Czy raczej nie będzie to ogromna różnica?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.