Thorgall Opublikowano 27 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2017 Już pisałem koledze,ale upiera się mocno przy,"podrasowaniu" gęstwy. Tu moja wiedza się kończy Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 27 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2017 Pytanie do bardziej doświadczonych bo ja mam tylko doświadczenieale w degustacji; Mam gęstwę i jak ją podrasować? Czy w czasie gdy gęstwa spoczywa w lodówce nie dokarmiamy jej? Czy przed użyciem do nowej warki dodać pokarmu np.cukru by drożdże ożyły? Kalkulator podaje że np warka 20blg należy dodać 150 ml gęstwy lub 11,5 g drożdży dry a więc równoważy się to jak to się ma gdy sprzedawca pisze aby powyżej 15blg dać dwie saszetki tj.23g. Może źle pojmuję ale jeśli będą drożdże za słabe lub ich będzie za mało to dofermentowanie może wynosić tylko 75% i zamiast 2-3 blg do zlania na cichą będzie powyżej 5. Jeśli dodam np. za dużo drożdży to jaki z tego będzie skutek? Czy wtedy zejdzie np. do -3blg Nie przejmuj się tak. Każde drożdze ci zjedzą co trzeba. Chodzi o optymalną ich ilość.W gęswie jest znacznie więcej niż w jednej saszetce czy dwóch dlatego stosuje się kalkulatory. I to nie jest tak że musisz ich dać co do 1ml Enethion 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_K Opublikowano 28 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 (edytowane) Hej. Zebrałem gęstwę do słoiczka i chcę w tym tygodniu zrobić belga 18 blg a jak czytałem to starter powinien mieć kilka litrów ale nie mam ekstraktu słodowego suchego do zrobienia startera (czym można zastąpić słód) i czy teraz dodać do gęstwy paczkę drożdży s33 a drugą dodać do fermentacji czy jechać tylko na jednej paczce i czy teraz zadać czy dopiero przed warzeniem. Na blogu Doris pisało że starter musi mieć kilka litrów. Blog jest Dori a nie Doris. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Edytowane 28 Lipca 2017 przez Marcin_K Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRAS62 Opublikowano 28 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2017 Hej. Zebrałem gęstwę do słoiczka i chcę w tym tygodniu zrobić belga 18 blg a jak czytałem to starter powinien mieć kilka litrów ale nie mam ekstraktu słodowego suchego do zrobienia startera (czym można zastąpić słód) i czy teraz dodać do gęstwy paczkę drożdży s33 a drugą dodać do fermentacji czy jechać tylko na jednej paczce i czy teraz zadać czy dopiero przed warzeniem. Na blogu Doris pisało że starter musi mieć kilka litrów. Blog jest Dori a nie Doris. Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Sorrki dla Dori za przeinaczenie dodał bym kwiatka ale nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ATP Opublikowano 30 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2017 Gestwa to nie starter. Ilość potrzebnej gestwy policzysz kalkulatorem "yeast pitching rate" na www.mrmalty.com w zakładce "repitching from slurry" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniol88 Opublikowano 30 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2017 Myślę o zrobieniu Grodziskiego. Dużo się naczytałem na forum o problemach z filtrowaniem gdzie w zasypie jest dużo pszenicy. Zaskoczeniem dla mnie jest, że w wielu wariacjach piwa Grodziskie zasyp wynosi 100% słód pszeniczny wędzony dębem. Co w takiej sytuacji z filtracją? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 30 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2017 A co ma być - będzie problematyczna lub nie... U mnie szło normalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniol88 Opublikowano 30 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2017 A co ma być - będzie problematyczna lub nie... U mnie szło normalnie. No właśnie nie wiem co ma być. Z wiki dowiedziałem się, że za filtrację odpowiada łuska, a pszenica wyróżnia się przede wszystkim brakiem łuski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 30 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2017 Dołóż sobie łuski ryżowej, to powinno obejść się bez tragedii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 30 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2017 Od jakiegoś czasu do każdej pszenicy dodaję łuskę ryżową (150-200 gramów na około 6 kg zasypu) i odkąd zacząłem jej używać nie miałem ani razu problemów z fermentacją. Oczywiście kranik wolno ciurkał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 31 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 Robiłem tydzień temu dokładnie taki zasyp. Trochę wolniej niż zwykle szło, nawet coś tam się przytkało pod koniec, trzeba było poruszać. Filtruje na zwykłym oplocie. Tragedii nie było, żadnych dodatków typu łuska nie zastosowałem. Myślę, że gdyby sypnąć takiej łuski to obeszłoby się bez problemu. m4r1u52 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 31 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 Witam. Zamierzam zrobić starter - ale nie mam słodu ani suchego ani płynnego. Przyszło mi na myśl aby zatrzeć z 200g słodu pale ale w termosie jednolitrowym. Tylko pytanie - jak to potem odfiltrowac?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 31 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 Sitkiem? Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 31 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 Pończochą? Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 31 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 jak rozumiem filtrowaliście w taki sposób i go polecacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 31 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 Pewnie filtrowali, ale nie w takiej skali. Ja bym zrobił Biab i tyle. Słód w pończochę lub szmate. To razem w termos, zabełtać, a jak sie zatrze, to po prostu wyciągnąć wszystko z termosu. Zagotować i masz. Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 31 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 worek do filtracji chmielin się nada? Jak nie będę wysładzać - to dać jak najwięcej wody w celu lepszej wydajności? Z drugiej strony dam od razu 50g więcej słodu - przecież to prawie zerowe wydatki PS jak wyjdzie mi więcej blg - np 12 - to rozcieńczyć z woda do 10blg które przez wielu jest okreslane jako te graniczne. Czy się nie przejmować i dać tyle ile jest? Druga sprawa - mam indukcje więc nie mam jak gotowac w kolbie. Czy np włożenie kolby z brzeczką do garnka z woda i gotowanie tego przez paręnaście minut wystarczy? Trzecia sprawa - być może wyjadę w na weekend i wtedy będę musiał przełożyć warzenie (nie będę miał jak wymieniać zamrożonych petów w lodówce). Czy taki zrobiony już starter będę mógł włożyć do lodówki tak aby postał do poniedziałku i wtedy dopiero robić warkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 31 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2017 (edytowane) A co ma być - będzie problematyczna lub nie... U mnie szło normalnie. No właśnie nie wiem co ma być. Z wiki dowiedziałem się, że za filtrację odpowiada łuska, a pszenica wyróżnia się przede wszystkim brakiem łuski. No ale ludzie piwa te robią i żyją - niektórzy bez problemów, inni jedzą na nich zęby, zapisków na forum trochę jest. Zrobisz to się przekonasz. Ja żadnych dodatków do poprawienia filtracji nie używałem na oplocie. Edytowane 31 Lipca 2017 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Też ostatnio robiłem grodziskie na oplocie, zero problemów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Młynek Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Ale 100% pszenica? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Ale 100% pszenica?Robiłem 100% pszeniczny. Nie było problemów żadnych. Tylko polecam zacieranie infuzyjne, dzięki temu miałem fajna wydajność. Mniej wysładzałem. Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2017 dzięki temu miałem fajna wydajność czyli jaką? jak liczoną po USA'ńku czy po Polsku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Co za różnica jaką i jak liczoną? Była zadowalająca i tyle. Ty zawsze musisz zadawać tyle tak głupich pytań? Thorgall 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli97 Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Osad drozdzy w butelce Gesendet von meinem ZTE B2016 mit Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 5 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2017 (edytowane) Witam, pytania mam Mam zamrożone mango pokrojone w kosteczke co to by nie było problemu z filtracją, dodawać na cichą zamrożone czy rozmrażać żeby nie wrzucać tak zimnego ? Sporo podbije alkohol ? (wrzucę jakiś kilogram na 10L) No i na jak długo ? Edytowane 5 Sierpnia 2017 przez dutrasilva Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się