Thorgall Opublikowano 16 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2017 Dobrze napowietrzyłeś,to dłużej startują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laki Opublikowano 16 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2017 Cześć, mój pierwszy wpis dotyczy mojej pierwszej warki, oczywiście z brewkita. Wybrałem sobie brewkit Mangrove Jack APA z chmielami w granulacie i tu mam dwa pytania: 1. Czy jak fermentacja już ustanie to powinienem przelać na cichą i dopiero wtedy wrzucić chmiel? 2. Ile tego chmielu? W zestawie była mieszanka 25g Simcoe i 25g Chinook, kupiłem też osobno paczki tych chmieli po 50g i zastanawiam się ile ich ostatecznie wrzucić, żeby było dobrze nachmielone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 16 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2017 (edytowane) Jeśli nie zbierasz gęstwy drożdżowej (a wątpię żebyś przy pierwszej warce to robił) to nie przelewaj piwa na żadną "cichą" jest mniejsze ryzyko infekcji która możesz nabyć po przelewaniu. Po trzech tygodniach sprawdź, czy blg już nie spada, to znak że można butelkować. Chmiel na zimno wrzuć 4-5 dni przed butelkowaniem piwa, nie dłużej, bo piwo będzie miało posmak łodyg i trawy. 50 gram wystarczy, resztę chmieli dobrze zapakuj, wrzuć do zamrażarki i wykorzystaj przy następnej warce Edytowane 16 Września 2017 przez Versaar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laki Opublikowano 16 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2017 Dzięki! Dobrze rozumiem że najpierw mam być pewny że blg już nie spada i dopiero wrzucić chmiel? Ogólnie trochę nie wytrzymałem i dzisiaj odlałem z kranika trochę do sprawdzenia blg i wyszło że z początkowych 13 spadło do 5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaktusr Opublikowano 16 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2017 Dobrze napowietrzyłeś,to dłużej startują.Wroce jeszcze do moich nie wystartowanych us-05, nie wiem czy ich nie zachibernowalem, metode pomiary temp w lodowce styropianowej mam prymitywna bo mam pezyklejona do fermentora sonde ze zwyklego termometra. Zajrzalem teraz do pudla termometr pokazuje niby 17,5 stopnia ale fermentor w dotyku jest zimny jak z piwo wyjete z lodowki i leci po nim woda...Wsadzic butelke z ciepla woda i rozgrzac do 20? Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 16 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2017 4 godziny temu, kaktusr napisał: Jade po paczke bo jutro nie kupie jak do 2o nie rusza ti dorzuce, pytanie czy moge cala paczke bo i taj nie mam hak jej zamknac aby przechowac Jak nic nie spaprałeś to spokojnie ruszą... Nie kombinuj za bardzo. A jedna paczka us-05 uciągnie Ci to wszystko. Będzie dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 16 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2017 Ciach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laki Opublikowano 20 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 Moje piwo z brewkitu zeszło z 13blg na 5, pierwszy pomiar był w sobotę a drugi dziś. Wydaje mi się że to trochę dużo, ale chyba nic z tym już nie zrobię prawda? Mogę wrzucać chmiel na zimno i za 4-5 dni butelkować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 20 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 Ile fermentuje?Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laki Opublikowano 20 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 Warzyłem 9 września popołudniu, przez pierwsze 3dni była wysoka piana, potem spadło i 'bulganie' się uspokoiło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 20 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 Ja bym jeszcze z 5 dni poczekał. Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laki Opublikowano 20 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 @Gawron Dzięki, tak pewnie zrobię poczekam do poniedziałku z chmielami i w następną sobotę zabutelkuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szary Kowalski Opublikowano 20 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 Witam mam pytanie da radę ześrutować słód maszynką do mielenia mięsa? Nada się taki słód na piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 20 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2017 (edytowane) 23 minuty temu, Szary Kowalski napisał: Witam mam pytanie da radę ześrutować słód maszynką do mielenia mięsa? Nada się taki słód na piwo? Da radę, ale połamiesz łuskę i będziesz miał tyle mąki, że możesz nie wytrzymać psychicznie procesu filtracji. Edytowane 20 Września 2017 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nathandrel Opublikowano 21 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2017 Jest przystawka do maszynki Zelmera, był temat na forum (nie mogę go teraz znaleźć), ponoć mniej mąki z niego wychodzi i nie ma dramatu z filtracją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymonisko Opublikowano 21 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2017 włala: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRAS62 Opublikowano 21 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2017 Po dwóch miesiącach leżakowania pojawiło się dużo osadu po drożdżach w butelce . Czy zlać całe piwo i przefiltrować a potem dodać cukru do re-fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 21 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2017 Że co? Przecież jak jest w butelce to już powinno być po refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 21 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2017 Pewnie chodziło o re-refermentacje ile tego osadu jest? Szkoda tak grzebać, prędzej coś popsujesz niż poprawisz. Nalewaj ostrożnie i tyle. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 21 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2017 20 minut temu, tauruss napisał: Pewnie chodziło o re-refermentacje No jak tak to pomysł fatalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRAS62 Opublikowano 21 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2017 Może połowę zleję i przefiltruję i zrobię re-refermentacje ponownie a drugą połowę pozostawię bez zmian i zobaczymy jaki będzie efekt, Tylko ile tego cukru na but. 0,5l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 21 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2017 No właśnie. Jak chcesz to policzyć? Nie da się. No chyba, że masz jakąś aparaturę żeby zmierzyć ile CO2 Ci zostanie w wylanym i przefiltrowanym piwie. Poza tym natlenisz piwo co może mieć nieciekawe skutki. A osad i tak i tak w butelce zawsze jakiś będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 22 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 Witam, mam taki zasyp na stouta i zastanawiam się kiedy dorzucić słody palone. Po próbie jodowej, na mashout? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 22 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 Ja bym wrzucił od początku, w końcu to stout. Dość dużo tych palonych słodów ale też spory udział laktozy, jest szansa że wszystko się ładnie skontruje i wyjdzie mocno czekoladowy, palony, pełny w odczuciu stout. Osobiście dorzucił bym jeszcze jakiegoś średniego lub ciemnego karmela, nie więcej niż 0,3 kg tak aby podbudowa słodowa była jeszcze bardziej odczuwalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 23 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 Ehh druga warka i drugi raz piwo wychodzi mi bardzo mętne...dlaczego? Zwróciłem dziś około 6l a mimo to piwo jest bardzo mętne. Po przelaniu do szklanki jest kompletnie nieprzejrzyste i pływa w nim pełno małych farfocli. Po gotowaniu wyglada jeszcze gorzej ale zakładam ze to wina dużej ilosci chmielu. Filtruje filtratorem z oplotu, nawet wolniej niż 1/2l na minutę. Czekałem około 30-40 minut aż wszystko się ułoży. Zasyp to pale ale 6kg i 0,5kg płatków owsianych błyskawicznych. Wysładzanie wodą 78 stopni. Jak czasem widzę na filmach filtrat jest tak klarowny że widać dno wiadra przy pierwszych kilku litrach...u mnie nie ma na to żadnych szans...kolejne piwo taki sam problem. Zacierane jednotemperaturowo 68-69 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się