tauruss Opublikowano 10 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 Jak mam przed zaczęciem gotowania 23l i 16brix. To ile będzie jak wygotuję do 15l?X = 16 * ( 23 / 15)Długo będziesz gotował... Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka INTseed 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzans Opublikowano 10 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 Witam, prawie dwa tygodnie temu w sobotę warzyłem IPE 15 blg zadane w sobotę wieczorem US-05 . Czy to normalne żeby jeszcze taka czapa drożdży była po prawie dwóch tygodniach fermentacji? Wcześniejsze piwka po dwóch tygodniach burzliwej zlewałem na cichą i takiej czapy z tego co pamiętam nigdy nie miałem. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pessos Opublikowano 10 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2017 US-05 często tak mają że zostaje czapa, nie ma się czym przejmować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 11 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2017 16 godzin temu, Pessos napisał: US-05 często tak mają że zostaje czapa, nie ma się czym przejmować Nie mniej pozostawił bym fermentor w spokoju na jeszcze jeden tydzień, nie podnosząc pokrywy i nie machając nad nim brudnym telefonem, co by zdjęcie zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzans Opublikowano 11 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2017 Zdjęcie robione przez przezroczysty fermentor z TB więc fermentora nie otwierałem. Zawsze bardzo dbam o sterylność i bez potrzeby nie otwieram fermentorów, szkoda mi pieniędzy na zabawy. Ok w takim razie zostawię jeszcze piwko i dopiero za tydzień zleję na cichą i dodam chmielu na zimno. Dzięki za rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 11 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2017 Zwracam honor i życzę smacznego piwa! P.S. Przed zlaniem na cichą obniż temp do 10C. Wszystkie drożdże powinny opaść na dno fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzans Opublikowano 11 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2017 (edytowane) Pomyślę nad obniżeniem temperatury ale może być ciężko, bo nie mam warunków za bardzo żeby aż tak obniżyć temperaturę. Na tą chwilę stoi w spiżarce gdzie jest 16-18 stopni. Fajny bajer ten przezroczysty fermentor ale z drugiej strony człowiek bardziej się stresuje . Ciekawe, czy piwko się wyklaruje, bo miałem problemy ze słabym wrzeniem brzeczki podczas gotowania i wydaje mi się że brzeczka była strasznie mętna przy zlewaniu do fermentora i dalej taka jest. Edytowane 11 Listopada 2017 przez grzans Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 11 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2017 Koledzy, a'la koelsh na Danstar Nottingham w temp. otoczenia 15,5 st. C to będzie miało sens? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 11 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2017 2 godziny temu, buber napisał: a'la koelsh na Danstar Nottingham w temp. otoczenia 15,5 st. C to będzie miało sens? Wg mnie, tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piechu19 Opublikowano 11 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2017 Zabieram się za Milkshake IPA, planuje dodać owoce na cichą, czy cukry z owoców nie podniosą ekstraktu? Jak to zmierzyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 12 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2017 Raczej obniża, zależy jak dodasz owoce. Ja dodałem sok i miał on jakieś 10blg a IPA 18. W sumie jak dodasz owoce w całości będzie to samo. Jeśli masz np średnio 10G cukru na 100G owocu to raczej jest to mniejsze stężenie niż w piwie.(owoce oddają wodę do piwa więc BLG spada) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xardas Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 Witam wszystkich. Na dniach mam zamiar zabutelkowac moja druga warke, a mianowicie żytnie AIPA z ekstraktów (zestaw z browamatora) zastanawiam się jaki stopień nagazowania będzie najbardziej odpowiedni do tego stylu piwa. Będę wdzięczny za wszystkie rady bardziej doświadczonych kolegów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 Ja do swojej zwykłej AIPY dałem cos miedzy 3/4g butelka i jest przyjemnie musujące bez żadnej przesady (odrobinkę mocniej mogłoby byc, ale jest w porządku)Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 (edytowane) 7 godzin temu, Xardas napisał: Witam wszystkich. Na dniach mam zamiar zabutelkowac moja druga warke, a mianowicie żytnie AIPA z ekstraktów (zestaw z browamatora) zastanawiam się jaki stopień nagazowania będzie najbardziej odpowiedni do tego stylu piwa. Będę wdzięczny za wszystkie rady bardziej doświadczonych kolegów Kalkulator zastosuj choćby http://www.beer-calc.pl/ Celowałbym 2,2-2,3, przy żytnim będzie ładnie oleiste Edytowane 13 Listopada 2017 przez buber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 25 minut temu, buber napisał: Kalkulator zastosuj choćby http://www.beer-calc.pl/ Celowałbym 2,2-2,3, przy żytnim będzie ładnie oleiste Zawsze mnie w tym kalkulatorze zastanawiały dwie rzeczy. W polu temperatura brzeczki wpisać a)temp burzliwej b)cichej c)temperaturę w momencie rozlewu po cold-crush'u. Druga rzecz, pod jaką pozycją kryje się glukoza krystaliczna? I kwiatki jak Laaglander Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 Z tego co wiem wpisujesz najwyższą temperaturę w jakiej trwała jeszcze fermentacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 Z tego co wiem wpisujesz najwyższą temperaturę w jakiej trwała jeszcze fermentacja.Najwyższa PO zakończeniu fermentacji. Rozchodzi się o to, ile co2 zostało jeszcze rozpuszcze po fermentacji. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 6 godzin temu, Bachi napisał: Zawsze mnie w tym kalkulatorze zastanawiały dwie rzeczy. W polu temperatura brzeczki wpisać a)temp burzliwej b)cichej c)temperaturę w momencie rozlewu po cold-crush'u. Druga rzecz, pod jaką pozycją kryje się glukoza krystaliczna? I kwiatki jak Laaglander Glukoza - Corn sugar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 54 minuty temu, dutrasilva napisał: Glukoza - Corn sugar. To akurat wiem, tylko w tym kalkulatorze http://www.beer-calc.pl/ileDodacCukru nie ma opcji "corn sugar". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xardas Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 8 godzin temu, buber napisał: Kalkulator zastosuj choćby http://www.beer-calc.pl/ Celowałbym 2,2-2,3, przy żytnim będzie ładnie oleiste Dzięki! Tak pewnie zrobię. Już nie mogę doczekać się efektów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 To akurat wiem, tylko w tym kalkulatorze http://www.beer-calc.pl/ileDodacCukru nie ma opcji "corn sugar". Wg innych kalkulatorow trzeba glukozy trzeba dać ok 11% więcej niż stołowego Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 47 minut temu, tauruss napisał: Wg innych kalkulatorow trzeba glukozy trzeba dać ok 11% więcej niż stołowego Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Na to zawsze brałem poprawkę. Zastanawiają mnie pozycje laaglander i northwestern. Ktoś ma pomysł jak to interpretować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 13 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2017 Na to zawsze brałem poprawkę. Zastanawiają mnie pozycje laaglander i northwestern. Ktoś ma pomysł jak to interpretować?Google mówi że to jakaś marka ekstraktu czy czegoś w ten deseń. Przynajmniej to pierwsze, drugie pewnie też. Raczej nic co by Ci się przydało. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Bachi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flbc.piaseczno Opublikowano 15 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 Z kg glukozy wychodzi 0,55l czystego spirytusu, z kg cukru wychodzi 0.58. Może komuś się przyda przy wyliczeniachWysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 15 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2017 Za chwilę włączam palnik na starter litrowy dla mojej apy (w piątek WY1272). Luźne pytanie-czy kręcić w 2l kolbie, czy pozostać przy litrowej? Znam dwie szkoły-pierwsza mówi, że w 2 litrach będzie więcej miejsca nad starterem i lepiej będzie się napowietrzać. Zwolennicy drugiej mówią, że mniej miejsca nad brzeczką=mniejsza szansa na zakażenie. Dodam, że posiadam naczynie zarówno 1, jak i 2l. oraz mieszadło, które pociągnie nawet trójkę. Jakie są wasze opinie? Mi jest bliżej do większego naczynia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się