advisorylyrics Opublikowano 19 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 20 minut temu, Gawron napisał: Dokładnie. Gaz zebrał się w szyjce butelki, ale nie rozpuścił się jeszcze do końca w piwie. To by pasowało do moich odczuć smakowych. Gaz wizualnie niby wydobywał się już od samego spodu butelki, ale nie był odczuwalny w smaku. Czyli powstrzymać się na razie z otwieraniem i zgodnie z zasadami przenieść do chłodniejszego pomieszczenia za kilka dni ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 19 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 9 godzin temu, advisorylyrics napisał: . Czyli powstrzymać się na razie z otwieraniem i zgodnie z zasadami przenieść do chłodniejszego pomieszczenia za kilka dni ? Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 20 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2017 3 godziny temu, Gawron napisał: Tak. To juz jutro jak będzie 5 dzień po zabutelkowaniu. Jako ten niecierpliwy świeżak zapytam jeszcze, czy to normalne w miarę, że po takim czasie piwo jest puste w smaku i każdy na moim miejscu sądzi, że to niewypał? Stoi u mnie jeszcze puszka ekstraktu słodowego niechmielonego od Gozdawy i tylko czekam na impuls motywacji by zamówić już drugi brewkit. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2017 Juz dostales odpowiedz na to pytanie 2 tyg temu. Nie spodziewaj sie cudow po piwie 10 blg, ekstraktu podbitego czesciowo glukoza i niedochmielonego recznie. Jak nie chcesz na razie zacierac, to dorzuc troche wiecej kasy i zainwestuj w czyste ektrakty, zrob minimum 12 blg, chmiel samemu a gwarantuje ze zobaczysz roznice Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 20 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2017 2 minuty temu, luki161 napisał: Juz dostales odpowiedz na to pytanie 2 tyg temu. Nie spodziewaj sie cudow po piwie 10 blg, ekstraktu podbitego czesciowo glukoza i niedochmielonego recznie. Jak nie chcesz na razie zacierac, to dorzuc troche wiecej kasy i zainwestuj w czyste ektrakty, zrob minimum 12 blg, chmiel samemu a gwarantuje ze zobaczysz roznice Miałem zakupiony czysty ekstrakt gozdawy przeznaczony na to piwo. Jednak zdecydowałem się w ostateczności na dodanie tego "polepszacza" . Miało nie być ogromnej róznicy więc chciałem ją przeznaczyć na drugi raz, który będzie wymagał mniej pytań od was. Zdaję sobie sprawę, ze jestem już dość "ciężki" więc niech czas teraz pokaże co się urodzi. Świat nas tak rzadko zaskakuję, niech to będzie niespodzianka "chlopczyk czy dziewcynka" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 20 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2017 5 godzin temu, advisorylyrics napisał: czy to normalne w miarę, że po takim czasie piwo jest puste w smaku i każdy na moim miejscu sądzi, że to niewypał? Tak jak kolega napisał. Dużo ciała nie spodziewaj sie w tym piwie. Cukier i glukoza odfarmentowują do zera i jedyne co dają to alkohol, ale zero smaku. Następne piwo rób z ekstraktów. Tam masz większe pole do popisu min. steeping i partial mash. Efekty będą lepsze. Zadbaj także o temperaturę fermentacji, bo ma ona duży wpływ na smak piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 20 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2017 Po jakim czasie piwo górnej fermentacji o ekstrakcie 12blg w temperaturze 18C się już całkowicie nagazuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 3 godziny temu, INTseed napisał: Po jakim czasie piwo górnej fermentacji o ekstrakcie 12blg w temperaturze 18C się już całkowicie nagazuje? Jak skonczy sie refermentacja w butelce innej odpowiedzi chyba nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 Po jakim czasie piwo górnej fermentacji o ekstrakcie 12blg w temperaturze 18C się już całkowicie nagazuje?Nasze piwa są niepowtarzalneniby ten sam sprzęt,surowce,woda,drożdże itd,a za każdym razem wychodzi inaczej i wymaga indywidualnego podejścia.Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 10 godzin temu, INTseed napisał: Po jakim czasie piwo górnej fermentacji o ekstrakcie 12blg w temperaturze 18C się już całkowicie nagazuje? tydzień / dwa, zależy w jakiej temperaturze refermentuje i ile dałeś cukru do refermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 Jak długo należy czekać, zanim zacznie się martwić, że piwo nie ma żadnych oznak pracy drożdży ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade1231 Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 Jak długo należy czekać, zanim zacznie się martwić, że piwo nie ma żadnych oznak pracy drożdży ? Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkJakie drożdże ? Suche , rehydratyzowane ? Jakie blg , temperatura nastawu? Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 Us-05 rehydratyzowane w brzeczce rozcieńczonej woda w temp pokojowej. Ładnie zaczęły wtedy sobie działać tak ze w kubku miejsca nawet troche brakło. Blg 17 a temperatura nastawu 18/19°C. Zaniosłem do pomieszczenia z 15°CWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 Ten nastaw mógł miec nawet mniej wlasciwie o jakis stopień lub dwa Max.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 51 minut temu, Hobbysta napisał: Jak długo należy czekać, zanim zacznie się martwić, że piwo nie ma żadnych oznak pracy drożdży ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Suche czasem startują mi po 36 godz,po 48 godz myślę,że zacząłbym się martwić,po następnej dobie panikować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 Dobra w takim razie czekam, Dzieki za uspokojenie Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 52 minuty temu, Hobbysta napisał: rehydratyzowane w brzeczce rozcieńczonej woda rehydratyzuje się w wodzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade1231 Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 rehydratyzuje się w wodzieRehydratacja to proces odwrotny do suszenia, inaczej nawilżanie, uzupełnianie płynów. Na przykład moczenie wysuszonych owoców lub warzyw aby z powrotem były jędrne, lub uzupełnianie płynów w odwodnionym organizmie.Brzeczka to w większości woda która rehytratyzuje drożdże. Jak ktoś nie ma nic do wniesienia do tematu to najlepiej niech się nie udziela zamiast szukać dziury w całym. Takie moje spostrzeżenie, bo na wszystkich forach jest dużo ludzi którzy zamiast coś wnosić do tematu czepiają się słówek, ortografii czy czegokolwiek czego można się przyczepić.Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 26 minut temu, blade1231 napisał: Rehydratacja to proces odwrotny do suszenia, inaczej nawilżanie, uzupełnianie płynów. Na przykład moczenie wysuszonych owoców lub warzyw aby z powrotem były jędrne, lub uzupełnianie płynów w odwodnionym organizmie. Brzeczka to w większości woda która rehytratyzuje drożdże. Jak ktoś nie ma nic do wniesienia do tematu to najlepiej niech się nie udziela zamiast szukać dziury w całym. Takie moje spostrzeżenie, bo na wszystkich forach jest dużo ludzi którzy zamiast coś wnosić do tematu czepiają się słówek, ortografii czy czegokolwiek czego można się przyczepić. Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka Podasz jakieś źródła swoich przekonań? Chętnie poczytam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 Stwierdziłem ze z brzeczka dam im małego kopa na start. Jesli to zły nawyk to zmienie Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 1 minutę temu, Hobbysta napisał: Stwierdziłem ze z brzeczka dam im małego kopa na start. Jesli to zły nawyk to zmienie Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Poczytaj np. to http://blog.homebrewing.pl/rehydratacja-suchych-drozdzy-piwowarskich/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 No to widze, ze niezle nabroiłem. Trzymam kciuki za te drożdże. Jesli nie ruszy po tych 48h lub dłużej to kupować szybko nowe i zadawać ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade1231 Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 Poczytaj np. to http://blog.homebrewing.pl/rehydratacja-suchych-drozdzy-piwowarskich/Albo przeczytaj to gdzie już zalecają stosunek 1:1 http://www.centrumfermentacji.pl/index.php/blog/with-sidebar/item/174-uwadnianie-rehydratacja-drozdzyAlbo instrukcje obsługi drożdży safale us-05 w której piszą żeby użyć wody lub brzeczkihttps://www.google.pl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://browamator.pl/GetFile.ashx%3Fid%3D217&ved=0ahUKEwjY4LWShpzYAhVJb1AKHXBKDhoQFghdMAk&usg=AOvVaw09DbXW08q0ER3-rzhy1AbUWysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 2 godziny temu, blade1231 napisał: Rehydratacja to proces odwrotny do suszenia, inaczej nawilżanie, uzupełnianie płynów. Na przykład moczenie wysuszonych owoców lub warzyw aby z powrotem były jędrne, lub uzupełnianie płynów w odwodnionym organizmie. Brzeczka to w większości woda która rehytratyzuje drożdże. Jak ktoś nie ma nic do wniesienia do tematu to najlepiej niech się nie udziela zamiast szukać dziury w całym. Takie moje spostrzeżenie, bo na wszystkich forach jest dużo ludzi którzy zamiast coś wnosić do tematu czepiają się słówek, ortografii czy czegokolwiek czego można się przyczepić. Wysłane z mojego SM-G901F przy użyciu Tapatalka Rehydratuje się po to, żeby wysuszone drożdże mogły odbudować błonę komórkową i "decydować" co przez nią przepuszczają, a czego nie. W momencie gdy wrzucasz je od razu do brzeczki, wszystkie substancje przechodzą przez nieaktywną błonę, w tym te, które są dla komórek szkodliwe i zabijają je. Jeśli to wszystko jedno czy brzeczka czy woda, to czym rehydracja w brzeczce miała by się różnić od wrzucenia drożdży bezpośrednio do brzeczki? Przecież to to samo tylko w innej objętości. Tu masz przykładowe badanie: http://seanterrill.com/2011/04/01/dry-yeast-viability/ . Po rehydracji w brzeczce przeżyło 43% komórek, a w wodzie 75-79%. KHOT 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 (edytowane) Dnia 20.12.2017 o 06:16, Gawron napisał: Tak jak kolega napisał. Dużo ciała nie spodziewaj sie w tym piwie. Cukier i glukoza odfarmentowują do zera i jedyne co dają to alkohol, ale zero smaku. Następne piwo rób z ekstraktów. Tam masz większe pole do popisu min. steeping i partial mash. Efekty będą lepsze. Zadbaj także o temperaturę fermentacji, bo ma ona duży wpływ na smak piwa. Przeniosłem dziś (a właściwie wczoraj, bo jest noc) dwie skrzynki do piwnicy o temperaturze 16-17c. Póki co nic nie wybuchło, chociaż było kilka sytuacji gdy butelki zabrzęczały idąc po schodach.. wtedy czułem adrenaline jakbym niósł prawdziwe granaty Edytowane 21 Grudnia 2017 przez advisorylyrics Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się