Skocz do zawartości

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


gawo74

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś się spotkał żeby jego piwo wydawało się słone? Chciałem dziś butelkować Coopersa europen lager i po małej próbce na języku stwierdziłem, że dosłownie jest słone. Pachnie pięknie, jak piwo. Wcześniej pachniało bananami, toffi i masłem. Od wczoraj schładzam je w styroboxie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Taka sytuacja , drożdże wyeast BOHEMIAN LAGER 2124, chyba zgubiła mnie rutyna . Robiąc starter schłodziłem chyba troszkę za mało, zadałem drożdże w temperaturze ok. 32 C. Starter (na mieszadle) raczej ruszył była piana, zapach , zmętnienie itp. Potem drożdże schłodzone w lodówce do 8C,  brzeczka też do 8C( Behemski pils 25L, 12,1P) zadany starter i na fermentację. Niestety ostatni spadek temperatury trochę mi namieszał, i temperatura spadła za bardzo ,zanim fermentacja ruszyła (przynajmniej jakieś objawy), temperatura spadła do ok.5C. Po 48h przeniosłem do pomieszczenia ok.12C i niestety nadal nic (przynajmniej "na oko"). Minęło ponad 60h i nic. Jest jeszcze nadzieja ? (wiem że umiera ostatnia:naughty:).    . 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W jaki sposób dbacie o wiadra do fermentacji oraz kapslownice?

a.) Po zabutelkowaniu piwa wiadra myjecie, suszycie i odstawiacie zamknięte na półkę czy np zalewacie częściowo roztworem piro?

b.) Kapslownie jaką zakupiłem to Eterna. Czytałem jak ktoś pisał, że dobrze jest ją raz na jakiś czas nasmarować. ktoś to jeszcze stosuje?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiadro po każdym użyciu myję płynem do naczyń, potem leży sobie zamknięte z kilkoma litrami 3-4% NaOH, od czasu do czasu nim potrząsam, żeby rozprowadzić roztwór. Przed kolejnym użyciem płukanie wodą i StarSan.

Edytowane przez Jasiu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 minuty temu, Jasiu napisał:

Wiadro po każdym użyciu myję płynem do naczyń, potem leży sobie zamknięte z kilkoma litrami 3-4% NaOH, od czasu do czasu nim potrząsam, żeby rozprowadzić roztwór. Przed kolejnym użyciem płukanie wodą i StarSan.

Ja dokładnie tak samo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, advisorylyrics napisał:

W jaki sposób dbacie o wiadra do fermentacji oraz kapslownice?

a.) Po zabutelkowaniu piwa wiadra myjecie, suszycie i odstawiacie zamknięte na półkę czy np zalewacie częściowo roztworem piro?

b.) Kapslownie jaką zakupiłem to Eterna. Czytałem jak ktoś pisał, że dobrze jest ją raz na jakiś czas nasmarować. ktoś to jeszcze stosuje?

a) Myję płynem do naczyń, odstawiam do wyschnięcia pochylone, tak żeby woda mogła ściekać i miała gdzie parować, jak całkowicie wyschną to wsadzam jedne w drugie i stoją do następnego użycia. Nie widzę sensu zalewania niczym. I tak będzie dezynfekowane przed kolejnym użyciem.

 

b) Swoją psiknąłem WD40 jak przestała mi kapslować jeden rodzaj butelek, tych po Miłosławach, ale nic to nie dało. Jakby nie ten incydent to pewnie nigdy bym tego nie zrobił. Ale jak Ci się chce to czemu nie, zaszkodzić nie zaszkodzi. 

Edytowane przez Oskaliber
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, advisorylyrics napisał:

 

b.) Kapslownie jaką zakupiłem to Eterna. Czytałem jak ktoś pisał, że dobrze jest ją raz na jakiś czas nasmarować. ktoś to jeszcze stosuje?

Ja swoją dwa razy do roku traktuje kropelką oleju do łańcucha rowerowego. Po rozruszaniu wycieram ręcznikiem papierowym i jest dobrze. Kapsluje prawie wszystko. Nie działa tylko na angielskich butelkach po Hobgoblinach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12 godzin temu, pingwin71 napisał:

Taka sytuacja , drożdże wyeast BOHEMIAN LAGER 2124, chyba zgubiła mnie rutyna . Robiąc starter schłodziłem chyba troszkę za mało, zadałem drożdże w temperaturze ok. 32 C. Starter (na mieszadle) raczej ruszył była piana, zapach , zmętnienie itp. Potem drożdże schłodzone w lodówce do 8C,  brzeczka też do 8C( Behemski pils 25L, 12,1P) zadany starter i na fermentację. Niestety ostatni spadek temperatury trochę mi namieszał, i temperatura spadła za bardzo ,zanim fermentacja ruszyła (przynajmniej jakieś objawy), temperatura spadła do ok.5C. Po 48h przeniosłem do pomieszczenia ok.12C i niestety nadal nic (przynajmniej "na oko"). Minęło ponad 60h i nic. Jest jeszcze nadzieja ? (wiem że umiera ostatnia:naughty:).    . 

 

 

 

Fermentacja powoli ruszyła ale w temperaturze brzeczki ok.12C a chciałem w mniej więcej 8C , teraz się zastanawiam czy przenieś znów do zminiejszego miejsca? czy teraz to już bez sensu?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

9 godzin temu, Jasiu napisał:

Wiadro po każdym użyciu myję płynem do naczyń, potem leży sobie zamknięte z kilkoma litrami 3-4% NaOH, od czasu do czasu nim potrząsam, żeby rozprowadzić roztwór. Przed kolejnym użyciem płukanie wodą i StarSan.

 

9 godzin temu, pingwin71 napisał:

Ja dokładnie tak samo.

Dzięki

4 godziny temu, Oskaliber napisał:

b) Swoją psiknąłem WD40 jak przestała mi kapslować jeden rodzaj butelek, tych po Miłosławach, ale nic to nie dało. Jakby nie ten incydent to pewnie nigdy bym tego nie zrobił. Ale jak Ci się chce to czemu nie, zaszkodzić nie zaszkodzi. 

 

2 godziny temu, koholet napisał:

Ja swoją dwa razy do roku traktuje kropelką oleju do łańcucha rowerowego. Po rozruszaniu wycieram ręcznikiem papierowym i jest dobrze. Kapsluje prawie wszystko. Nie działa tylko na angielskich butelkach po Hobgoblinach.

A czy wasze kaplownice również od początku chodzą trochę topornie, tak jakby się przycinały ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć, wpisywałem różne frazy w wyszukiwarkę i nie znalawszy pytam.

 

Pytanie z wiedzy ogólnej, natomiast chcę nastawić piwo z receptury Twojego Browau - Český Ležák 12 ° BLG na drożdzach W-34/70 (mój pierwszy dolniak). Z kalkulatorów wynika, że powinienem dodać 2 saszetki suszaków. W recepturze jest napisane aby dodawać drożdże do brzeczki o temp 8°C. Natomiast krem drożdżowy w wodzie o temp 23°C. Pytanie, czy drożdże też później schłodzić do 8°C przed zadaniem do brzeczki, czy może dodawać je jak mają temp pokojową ? Pytanie czy to ich nie zestresuje/ Jak wy robicie?

 

Gęstwa ma później posłuzyć do Portera Bałtyckiego.

 

Dzięki!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć, wpisywałem różne frazy w wyszukiwarkę i nie znalawszy pytam.
 
Pytanie z wiedzy ogólnej, natomiast chcę nastawić piwo z receptury Twojego Browau - Český Ležák 12 ° BLG na drożdzach W-34/70 (mój pierwszy dolniak). Z kalkulatorów wynika, że powinienem dodać 2 saszetki suszaków. W recepturze jest napisane aby dodawać drożdże do brzeczki o temp 8°C. Natomiast krem drożdżowy w wodzie o temp 23°C. Pytanie, czy drożdże też później schłodzić do 8°C przed zadaniem do brzeczki, czy może dodawać je jak mają temp pokojową ? Pytanie czy to ich nie zestresuje/ Jak wy robicie?
 
Gęstwa ma później posłuzyć do Portera Bałtyckiego.
 
Dzięki!
Chłodzić do temperatury brzeczki, z tego co wyczytałem przez swoje gmeranie w internetach.

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, akolita napisał:

Cześć, wpisywałem różne frazy w wyszukiwarkę i nie znalawszy pytam.

 

Pytanie z wiedzy ogólnej, natomiast chcę nastawić piwo z receptury Twojego Browau - Český Ležák 12 ° BLG na drożdzach W-34/70 (mój pierwszy dolniak). Z kalkulatorów wynika, że powinienem dodać 2 saszetki suszaków. W recepturze jest napisane aby dodawać drożdże do brzeczki o temp 8°C. Natomiast krem drożdżowy w wodzie o temp 23°C. Pytanie, czy drożdże też później schłodzić do 8°C przed zadaniem do brzeczki, czy może dodawać je jak mają temp pokojową ? Pytanie czy to ich nie zestresuje/ Jak wy robicie?

 

Gęstwa ma później posłuzyć do Portera Bałtyckiego.

 

Dzięki!

Jak juz uwodnisz to dolewaj do drozdzy powoli schlodzona brzeczke tak zeby zmniejszyc stopniowo temperature drozdzy i zeby drozdze mialy cos jesc. 

Parenascie minut i sprawa zalatwiona. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej. Na browamatorze jest przecena na ekstrakt słodowy https://browamator.pl/ekstrakt-slodowy-ciemny-niechmielony-profimator-m,3,44,4319

Pomyślałem, żeby kupić 4 opakowania i zrobić z tego swoje pierwsze piwo chmielone przeze mnie. Do tej pory zrobiłem dwa brewkity. Wyczytałem, że wystarczy brzeczke gotować przez 50min z chmielem na goryczkę a po tym czasie dorzucić drugi chmiel na aromat i przytrzymać jeszcze 10min na ogniu. Chciałbym aby wyszedł mi z tego taki Amerykański Pale Ale a przynajmniej coś na podobizne. Bez aromatu kwiatów czy sosny, raczej wolałbym owoce tropikalne. Czy ktoś poleci mi jakie chmiele i w jakiej ilości dokupić? Oraz drożdże.. Tak drożdże też są ważne, ale by nie były z najdroższej półki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej. Na browamatorze jest przecena na ekstrakt słodowy https://browamator.pl/ekstrakt-slodowy-ciemny-niechmielony-profimator-m,3,44,4319
Pomyślałem, żeby kupić 4 opakowania i zrobić z tego swoje pierwsze piwo chmielone przeze mnie. Do tej pory zrobiłem dwa brewkity. Wyczytałem, że wystarczy brzeczke gotować przez 50min z chmielem na goryczkę a po tym czasie dorzucić drugi chmiel na aromat i przytrzymać jeszcze 10min na ogniu. Chciałbym aby wyszedł mi z tego taki Amerykański Pale Ale a przynajmniej coś na podobizne. Bez aromatu kwiatów czy sosny, raczej wolałbym owoce tropikalne. Czy ktoś poleci mi jakie chmiele i w jakiej ilości dokupić? Oraz drożdże.. Tak drożdże też są ważne, ale by nie były z najdroższej półki
To jest ekstrakt ciemny, apa z tego nie zrobisz, potrzebujesz jasny.

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 minut temu, blade1231 napisał:

Zeus na goryczkę
Citra na aromat

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
 

Czytałem któregoś dnia, tu na forum, że Citra w praktyce nie daję takich aromatów a tylko jeden charakterystyczny.. niestety nie pamiętam jaki

6 minut temu, tauruss napisał:

To jest ekstrakt ciemny, apa z tego nie zrobisz, potrzebujesz jasny.

Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka
 

W takim razie zdecyduję się na dwa ekstrakty jasne z tym, że dopiero w lutym. Jakie wtedy byś polecił chmiele w jakich ilościach i drożdże ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, advisorylyrics napisał:

Czytałem któregoś dnia, tu na forum, że Citra w praktyce nie daję takich aromatów a tylko jeden charakterystyczny.. niestety nie pamiętam jaki

W takim razie zdecyduję się na dwa ekstrakty jasne z tym, że dopiero w lutym. Jakie wtedy byś polecił chmiele w jakich ilościach i drożdże ?

Poszukaj na dorum przepisu na apa. Możesz szukać w zapiskach kolegów i chmielić tak samo nawet jak warka była z zacieraniem. Możesz zrobić także steeping, lub patrial mash i zrobić mały kroczek w kierunku zacierania. Drożdże us05.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.