INTseed Opublikowano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Zdezynfekowałem szklanke starsanem z wodą, wlałem potem wrzątek. Troche piany zostało. Czy drożdze się normalnie namnożą? Na 3l dałem starsanu z 7mlPytam bo mam tylko jedną paczkę sucharów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Godzinę temu, blade1231 napisał: Oplot się zostawia a wewnętrzny wąż wywala i zostaje oplot który przepuszcza tylko brzeczke Przeczytalem właśnie wiki i zrozumiałem jak to działa, sądziłem, że oplot jest szczelny bez gumy nawet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 (edytowane) Dobra, zdecydowałem, że jeśli oplot jest dość tani, dajmy na to 10zł to zainstaluję go w pojemniku plastikowym 20l. Kranik mam jakiś metalowy więc go zamontuję w korku razem z oplotem o ile uda mi się dopasować je wymiarami. A od góry zrobię otwór i tędy będę po prostu wlewał całość brzeczki. Jak oplot nie zmieści się w kosztach to użyję zmywaka do naczyń którego używa się do filtracji chmielin Edytowane 26 Stycznia 2018 przez advisorylyrics Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 (edytowane) 2 godziny temu, advisorylyrics napisał: Ps jakie "magiczne" działanie ma oplot, że używa się go a nie np zwykłego wężyka silikonowego? To nie oplot filtruje, a łuska ze słodu która się na nim opiera. Oplot ma dosyć dużą powierzchnie na której ta łuska osiada, a jednocześnie jest w nim dużo szczelin przez które brzeczka może się przelewać. Gdybyś porobił dużo dziurek w wężyku jakimś, to pewnie byś i jakiś prosty zasyp przefiltrował, ale trwało by to wieki i pewnie byś się poddał, ponieważ brzeczka miała by za mało dróg ujścia. EDIT. Taki karnister kosztuje więcej niż wiadro. Nie szkoda Ci? EDIT v.2 Napisz na PW adres, to wyślę Ci w poniedziałek filtrator z oplotu. Mam ich kilka, tylko napisz jakie masz podłączenie do kranika 3/8, 1/2, czy 3/4. Edytowane 26 Stycznia 2018 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 (edytowane) 16 minut temu, Gawron napisał: Edit. Taki karnister kosztuje więcej niż wiadro. Nie szkoda Ci? Nie szkoda mi, mam zapas takich kanistrów wystawionych na sprzedaż - 10zł za sztukę. Znów najtańsze wiadro kosztuję mnie 15+wysyłka. Tak więc fajnie jakbym mógł je wykorzystać. Kilka razy służyły mi jako fermentator, ostatnio też przy piwie zanim kupiłem wiadro. Ps. Dzięki Gawron, jak zwykle można liczyć na Ciebie Edytowane 26 Stycznia 2018 przez advisorylyrics Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 3 godziny temu, dziedzicpruski napisał: Ewentualnie możesz zrobić tak; zacierasz czekasz aż sieczka opadnie, nie mieszając czerpiesz rzadkie z góry i cedzisz na jakimś tam materiale ,porem dolewasz do sieczki wodę i powtarzasz procedure,na pewno będzie szybciej. To coś jak wybieranie szamba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Godzinę temu, Pindin napisał: To coś jak wybieranie szamba No tak, coś w ten deseń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 (edytowane) Jednak przed swoim pierwszym zacieraniem potrenuję chmielenie. AIPA na bazie ekstraktów wychodzi dość drogo więc zdecydowałem, że American Wheat to będzie dobry wybór iż wiele osób poleca przeniczniaka dla amatorów warek z puszki.A przy okazji będę miał mały wstęp do Amerykańskich nut smakowych. Znalazłem zestaw na browamatorze (czytałem na forum niepochlebne opinie oraz sam uważam, że strona posiada zbyt dużą konspirę z Tomaszem K) jednak gdy trwa promocja 20% na zestawy, posiada najtańszą ofertę. https://browamator.pl/ba-prawdziwe-american-wheat-12-zestaw-na-20-l-p,3,32,4503 Przejdę do konkretów: A). Jakie chmiele/chmiel mogę dokupić by dodać go na zimno? B). Jaki ekstrakt w niewielkiej ilości warto dokupić do zestawu? C). Jaki słód specjalistyczny w jakiej ilości warto dokupić na Stepping bądź partial mash by piwo stało się "pełniejsze"? D). Inne : ) Edytowane 27 Stycznia 2018 przez advisorylyrics Nowa myśl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 27 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2018 A) Jakie chcesz, jeśli trochę craftu przepiles to na pewno kojarzysz klasykę Ameryki. Citra, cascade, amarillo...B) Nie mam pojęcia, zaczynałem z grubej rury, zacieraniem.C) W IPA raczej nie ma co szaleć że slodami specjalnymi, szczególnie że nie wiesz jak zmiksowany jest ekstrakt, czy już nie zaszaleli z karmelami czy coś.D) Jak masz czasami długie, zimowe wieczory wolne i na prawdę jara Cię to hobby a nie tylko chcesz taniego, strawnego piwerka, to łapaj, słuchaj i czerp wiedzę, bo to dobra wiedza jest Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaktusr Opublikowano 27 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2018 Pytanie czy ten slod nie jest za mocno przemielony? 5kg pale ale strzegomWysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 27 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2018 Pytanie czy ten slod nie jest za mocno przemielony? 5kg pale ale strzegomWysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka U mnie zazwyczaj tak wyglada, mąka spadła pewnie na stronę na której leżał worek, po prostu solidnie mieszaj jak bedziesz sypał zeby ci sie grudki nie porobiły (ale tak zeby nie natlenic tylko te grudki miażdżyć) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 27 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2018 U mnie zazwyczaj tak wyglada, mąka spadła pewnie na stronę na której leżał worek, po prostu solidnie mieszaj jak bedziesz sypał zeby ci sie grudki nie porobiły (ale tak zeby nie natlenic tylko te grudki miażdżyć)Troszkę mąki zawsze jest(no chyba że śrutuje BA).Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal_87 Opublikowano 27 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2018 Dnia 25.01.2018 o 23:27, koholet napisał: Flory bakteryjnej z dłoni tak (na szczęście) nie zabijesz. Jak chcesz mieć sterylne dłonie, to lepiej założyć rękawiczki i wtedy pryskać. Kurde, dobry pomysł ? psikając SS na dłonie (na szczęście) nie miałem jeszcze infekcji. Ale rękawiczki chce kupić do banku ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 27 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2018 Zrobiłem bw 27brix. Odfermentowały do 16brix. Gęstwa FM53. Myśle sobie dużo zostało, więc kupiłem drożdze piekarnicze dowaliłem dużo do szklanki i one zeszły mi do 15.5brixCoś mi się zdaje że muszę dodać nowe drożdze. W tej chwili fermentuje mi piwko na Danstar Nottingham - Ale YeastNie wiecie ile dać drożdzy zebranych z piany? Piwa mam 19l i odfermentowane do 16brix. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 27 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2018 (edytowane) 7 minut temu, INTseed napisał: Odfermentowały do 16brix Przeliczyłeś pomiar z refraktometru rozumiem??? Jeżeli nie, to 16 brix po fermentacji z 27 brix daje 8,5 plato. Edytowane 27 Stycznia 2018 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 27 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2018 To są wyniki z refraktometru. Oczywiście wklepałem w kalkulator i wyszło jak na screenie. Chyba za mało odfermentowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 27 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2018 Odfermentowanie 70% i abv w granicy tolerancji drożdży. Co ci nie pasuje? Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 27 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2018 4 minuty temu, INTseed napisał: Chyba za mało odfermentowało Jak z potworka 27 brix to całkiem nieźle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 27 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2018 Czyli nie muszę się martwić tym 0.5 w porównaniu do piekarniczych. Wiem że one inaczej odfermentują, ale wolałem zapytać.Dodatkowo ten wynik miałem po 14 dniach gdzieś przy 32C Jutro przelewam na cichą aby piwko bardziej się wyklarowało i w butelki. Potem najtrudniesze, leżakowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 27 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2018 3 minuty temu, INTseed napisał: Czyli nie muszę się martwić tym 0.5 w porównaniu do piekarniczych. Wiem że one inaczej odfermentują, ale wolałem zapytać. Dodatkowo ten wynik miałem po 14 dniach gdzieś przy 32C Jutro przelewam na cichą aby piwko bardziej się wyklarowało i w butelki. Potem najtrudniesze, leżakowanie. Skąd pomysł na BW na Kveikach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 27 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2018 Robiłem kiedyś piwo na nich i odłożyłem na 9 miesięcy. Poszło w klimaty owocowe więc pomyślałem czemu nie.Dodatkowo te drożdze to wygoda straszna, nie muszę nosić do piwnicy fermentora.W sumie nie wiem czy to może być nazywane barley wine czy to raczej bezstylowiec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 27 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2018 2 minuty temu, INTseed napisał: W sumie nie wiem czy to może być nazywane barley wine czy to raczej bezstylowiec. Kveik Barley Wine. Daj znać za kilka miesięcy co z tego wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 27 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2018 Przed dodaniem płatków było słodkie i po przełknięciu długa zalegająca mocna goryczka. Ogólnie to co chciałem zrobić oprócz zalegającej goryczki. Portera pszenicznego robiłem na gwoździach i bananach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 27 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2018 W necie jest filmik z kveikowym ekspresowym RISem. Wiec czemu nie barley wine, mysle ze wikingowie mogli takie mocne piwa robic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 27 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2018 A jaki ekstrakt początkowy? Masz link? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się