NewportRobert Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2018 14 minut temu, Lasek napisał: Platki dodajesz od poczatku razem ze wszystkim. Jak robisz dry stouta to slody prazone i czekoladowe tez dajesz od poczatku. To nie porter zeby dodawac na koniec. Za instrukcją: Cytuj Zacieranie w 13,5 litrach wody w temperaturze 66C - 1 godzina 72C - 10 minut (dodanie słodów palonych i czekoladowych na ostatnie 10 minut zacierania) To jak to w końcu jest? Generalnie widzę, że te instrukcje(praktycznie w każdym sklepie) są lekko mówiąc baaardzo oszczędne ale to zasadnicza różnica z tym co napisałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2018 57 minut temu, NewportRobert napisał: Kiedy dodaje płatki jęczmienne? Od razu. To jest ziarno niesłodowane, więc zacieranie chwilkę potrwa. Możesz skleikować przed zacieraniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NewportRobert Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2018 30 minut temu, Gawron napisał: Od razu. To jest ziarno niesłodowane, więc zacieranie chwilkę potrwa. Możesz skleikować przed zacieraniem A słody prażone i czekoladowe według instrukcji czy tak jak kolega wyżej uważa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2018 (edytowane) Od samego początku. Dla bezpieczeństwa można je wcześniej skleikować ale w przypadku jęczmienia nie jest to konieczne, z racji potrzebnej temperatury. edit spoźniłem się. Palone w przypadku dry stouty jak w instrukcji bo może wyjść zbyt palone/kwaśne. Edytowane 19 Sierpnia 2018 przez Fradio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NewportRobert Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Czyli wszystki surowce od razu? Po co w takim razie te sklepy dorzucają instrukcje skoro tylko wprowadzają (niedoświadczonych) w błąd? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2018 1 minutę temu, NewportRobert napisał: Czyli wszystki surowce od razu? Po co w takim razie te sklepy dorzucają instrukcje skoro tylko wprowadzają (niedoświadczonych) w błąd? Bo jakby nic nie dali, to by niedoświadczeni zasypywali pytaniami na maila itd. albo poszli kupić tam, gdzie dają instrukcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NewportRobert Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Teraz, tauruss napisał: Bo jakby nic nie dali, to by niedoświadczeni zasypywali pytaniami na maila itd. albo poszli kupić tam, gdzie dają instrukcję. Nie rozumiem tylko czemu jak już dają nie mogą się przyłożyć i zrobić porządnej instrukcji tylko takie byle co dają. Dziwie się, ze żaden sklep tego nie zrobi, kupiłby tym sporo klientów od konkurencji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2018 A ja wprost przeciwnie, zupełnie się temu nie dziwie, jakby to się komuś opłacało, to by dawno ktoś na to wpadł. Sklep nie chce odstraszać klientów trudną i długą instrukcją warzenia piwa, lepiej pisać, że warzenie jest proste i fajne. Do tego nikt nie będzie tracił kupy czasu na pisanie szczegółowych instrukcji, dla każdego zestawu innej, specyficznej dla tego stylu. Początkujący tego i tak nie ogarnie, a doświadczony nawet nie przeczyta, bo już to wie ( a najczęściej już nawet nie kupuje zestawów, tylko robi własne receptury) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NewportRobert Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Może i tak Wracajac do pytania, sypać wszystko od razu? Będzie chyba kłopot z próba jodowa w takim przypadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Syp wszystko i nic nie bój. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NewportRobert Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2018 6 minut temu, tauruss napisał: Syp wszystko i nic nie bój. Dobra, powiedz mi jeszcze tak. Zacieranie w 66C wszystkiego od razu, podnosić potem na te 10 minut do 72C (kiedy według instrukcji miałem dodawać ciemne) czy zacierać w 66C i od razu mashout? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 19 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2018 38 minut temu, NewportRobert napisał: Dobra, powiedz mi jeszcze tak. Zacieranie w 66C wszystkiego od razu, podnosić potem na te 10 minut do 72C (kiedy według instrukcji miałem dodawać ciemne) czy zacierać w 66C i od razu mashout? Wystarczy zacieranie jednotemperaturowe. Ciemne od razu, ale może wyjść kwaśność. Jak dasz na koniec, to oddadzą kolor i mniej paloności. Próba jodowa jest zbędna, chyba, że dajesz tych płatków bardzo dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 11 godzin temu, NewportRobert napisał: Czyli wszystki surowce od razu? Po co w takim razie te sklepy dorzucają instrukcje skoro tylko wprowadzają (niedoświadczonych) w błąd? Tylko ze ja nie widzę tu wprowadzanaia w błąd. Kupiłeś zestaw z receptura w której autor przewidział dodanie palonych na koniec bo mu tak pasuje i wiele osób tak dodaje. Jak spojrzysz do wiki to przynajmniej dwie osoby wygrały konkursy z właśnie takim dodawaniem słodów. Ja też robiłem tydzień temu dry stouta z takim sposobem dodawania. Ty zapytałeś czy robić tak jak w instrukcji czy inaczej i znalazł się kolega który woli dodawać od początku i tez nie ma w tym nic złego, tylko trzeba uważać przy takich lekkich piwach żeby nie okazało się ze maja nieprzyjemna kwaśność(patrz wiki-słody palone/profil wody). W mocniejszych w większości przypadków dodaje się od początku. Wiec nie jest to błąd tylko zależy to od preferencji i efektu jaki chcesz uzyskać. Ja bym pozostał przy tym co jest w instrukcji a kombinował układając własna recepturę, bo z własnego doświadczenia widzę ze zmienianie czegoś na początku dla samego zmienienia nie zawsze daje dobre efekty. Udanej warki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 17 godzin temu, NewportRobert napisał: Może i tak Wracajac do pytania, sypać wszystko od razu? Będzie chyba kłopot z próba jodowa w takim przypadku. Widze ze przewazaja glosy za dodawaniem na koniec. Wiec podstawowe pytanie ktorego nie zadalem. Ile Ty masz w tym przepisie tych palonychi czekoladowych slodow? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NewportRobert Opublikowano 20 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2018 (edytowane) Dnia 20.08.2018 o 15:18, Lasek napisał: Widze ze przewazaja glosy za dodawaniem na koniec. Wiec podstawowe pytanie ktorego nie zadalem. Ile Ty masz w tym przepisie tych palonychi czekoladowych slodow? Pale Ale - 3,4 kg Platki jęczmienne - 0,6 kg (są błyskawiczne) Jęczmień prażony 0,35 kg Czekoladowy 400 - 0,2 kg I jak tam @Lasek? Edytowane 21 Sierpnia 2018 przez NewportRobert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Wu Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Czołem! Macie Panowie jakieś sposoby na zmniejszenie goryczki w piwie? Jestem po burzliwej fermentacji APY i trochę przesadziłem z chmielem. Może macie jakiś sposób żeby odrobine ta goryczkę zmniejszyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Czołem! Macie Panowie jakieś sposoby na zmniejszenie goryczki w piwie? Jestem po burzliwej fermentacji APY i trochę przesadziłem z chmielem. Może macie jakiś sposób żeby odrobine ta goryczkę zmniejszyć? W sensie piles młode piwo przed butelkowaniem? Zostaw, w butelce się ułoży goryczka. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Wu Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2018 1 minutę temu, tauruss napisał: W sensie piles młode piwo przed butelkowaniem? Zostaw, w butelce się ułoży goryczka. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Tak, spróbowałem podczas sprawdzania blg i trochę „wykręca mordę”;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 24 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2018 7 godzin temu, Michał Wu napisał: Czołem! Macie Panowie jakieś sposoby na zmniejszenie goryczki w piwie? Jestem po burzliwej fermentacji APY i trochę przesadziłem z chmielem. Może macie jakiś sposób żeby odrobine ta goryczkę zmniejszyć? Napisz może schemat chmielenia to coś więcej będzie można powiedzieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tangomagic Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2018 (edytowane) Cześć, witam wszystkich, Mam powoli dość warzenia na ekstraktach i kompletuję sobie sprzęt do zacierania i warzenia. Mogę kupić w atrakcyjnej ceniewolnostojącą kuchenkę indukcyjną STALGAST 3,5KW przeznaczoną do garnków o średnicy do 26cm. Czy jeśli postawię na tym garnek 32 albo to będzie taki zestaw działać jak należy? Edytowane 26 Sierpnia 2018 przez tangomagic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 26 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2018 (edytowane) Bedzie działać, oczywiście podgrzewane bedzie powierzchnia taka, jaką ma pole grzewcze.. No i garnek z ferromagnetyka dzialający na indukcji Edytowane 26 Sierpnia 2018 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaktusr Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Bracie i sistry radzta bo chyba sie zajamie, piwo pale ale z duza iloscia platkow ale nie istotne safale us05 zabutelkowane w niedziele. Dzisiaj spogladam a tu na szyjkach drozdze hmm. Fakt chyba spieprzylem zlewanie do butelek bo robilem bez cichej. Przy zlewaniu do butelek praktucznie pod koniec zauwazylem ze na dnie za duzo cos mam drozzdzy ktore zdazyly opac. Teraz tak otworzylem jedna butelke syklo no tak w miare normalnie zapach ok ale gashing i wylalo sie pol z butelki. Co teraz zrobic wylac wszystko w kanal ? Boje sie granatow tym bardziej ze piwo w domu na razie na przedpokoju stoi.Wysłane z mojego MI MAX 2 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajaczeq Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Ja tak miałem przy grodziskim i piwo postało kolejne dwa tygodnie w piwnicy a przed konsumpcją porządnie schłodzić w lodówce i nie mam tego problemu nalewa się idealnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaktusr Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Ja tak miałem przy grodziskim i piwo postało kolejne dwa tygodnie w piwnicy a przed konsumpcją porządnie schłodzić w lodówce i nie mam tego problemu nalewa się idealnie.Sprawdzilem troche jeszcze i nie we wszystkich butelkach jest ten problem (wizualny) Nic zniose do piwnicy i zobaczymy co bedzie.Wysłane z mojego MI MAX 2 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2018 10 minut temu, kaktusr napisał: Nic zniose do piwnicy i zobaczymy co bedzie. I nakryj jakimś kocem dla bezpieczeństwa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się