Damian Kra Opublikowano 17 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2018 1 godzinę temu, Chicken napisał: Witajcie! Mam pytanie. Robiłem coś a'la Christmas Ale. Po dwóch tygodniach z 15 BLG zeszło do 7 i tak stoi już dłuższy czas. Zlewać na cicha i nic nie robić? Czy może dodać jeszcze drożdży bo została mi 1 saszetka. Co radzicie. 7 BLG trzyma od 10 dni. Z początkowego BLG do obecnego zeszło w 4 dni. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Opisz może jak zacierałeś, jakie drożdże użyłeś, w jakiej temperaturze zadałeś. Czy fermentacja miała jakieś skoki temperatury bo tutaj nawet wróżka nie odpowie co zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chicken Opublikowano 17 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2018 Generalnie do bani było całe warzenie tej warki. Ciągle jakieś fakapy były. Zaczynając od początku. Założenie było zacierać w temp 68 C. Ale pierwszy raz zacierałem tak duży zasyp więc tutaj pierwszy problem - temp wzrastała mi do 70 C i wahała się między 66-70 stopni C. No cóż... Drugi fakap? Wysładzadzie. Zamiast otrzymać 24l brzeczki o BLG 19, to po 1,5 h miałem 15 l o BLG 15. Wszystko przez sraczrurkę. Długa historia. Drożdże uwodnione Fermentis Safbrew t-58 dałe w temp. 22 stopni C. Po 4 dniach burzliwej (bałwany piany były) zeszło z 15 do 7 BLG i stoi tak do dzisiaj. Dlatego pytam co robić. Podejrzewam, że przy zacieraniu nie pykło. Jeśli chodzi o fermentację to utrzymywana jest temp. +/- 2 stopnie różnicy ale staram się by było to 16 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian Kra Opublikowano 17 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2018 Nie znam tych drożdżaków, ale jak nie było skoków temperatury fermentacji to powinny zjeść więcej. Jeszcze pytanie czy dobrze je uwodniłeś i czy dobrze napowietrzyłeś brzeczkę przy 15BLG to taki max do zjedzenia na jedną saszetkę. Pod koniec burzliwej powinieneś podnosić temperaturę powoli do tych 20 stopni żeby dobrze dojadały. Co do zacierania to jeśli nie przekroczyłeś 70-71 stopni to i tak cukry fermentowalne dla drożdży stanowiły by większy procent. Jeszcze możliwe że jak zlejesz na cichą i brzeczka się napowietrzy to ci zejdzie troche blg, dla pewności zassałbym trochę gęstwy z dna i trzymał bliżej 20stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chicken Opublikowano 17 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2018 Dzięki za podpowiedź. Tak zrobię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 18 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 Czy 4 tyg fermentacji heffeweizena (fm41) to nie trochę za długo? Nie mam niestety możliwości zabutelkowania prędzej.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 18 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 4 godziny temu, Fradio napisał: Ja najpierw szczelnie zamykam pokrywę, a następnie w miejscu gdzie jest wgłębienie lekko rozszczelniam, jak najmniej się da. Przy dobrych, nie sfatygowanych pokrywkach zdarza się że wieko się lekko wybrzusza w pierwszych dniach, wiec raczej nic nie ma szans na wejście do środka. Stosuje to samo i dobrze działa. Problem był jak zapomniałem kranika zaplombować i niestety muszki zrobiły swoje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 18 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 7 minut temu, leonzn napisał: Czy 4 tyg fermentacji heffeweizena (fm41) to nie trochę za długo? Nie mam niestety możliwości zabutelkowania prędzej.... Ja co prawda na tych drożdżach nigdy nie robiłem, ale nawet lekkie piwa potrafiłem trzymać koło 4tyg i nic złego się nie stało. Myślę, że możesz wrzucić gdzieś gdzie jest zimno to po pierwsze trochę się zakonserwuje, a po drugie syfy opadną na dno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 18 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 10 godzin temu, Chicken napisał: Generalnie do bani było całe warzenie tej warki. Ciągle jakieś fakapy były. Zaczynając od początku. Założenie było zacierać w temp 68 C. Ale pierwszy raz zacierałem tak duży zasyp więc tutaj pierwszy problem - temp wzrastała mi do 70 C i wahała się między 66-70 stopni C. No cóż... Drugi fakap? Wysładzadzie. Zamiast otrzymać 24l brzeczki o BLG 19, to po 1,5 h miałem 15 l o BLG 15. Wszystko przez sraczrurkę. Długa historia. Drożdże uwodnione Fermentis Safbrew t-58 dałe w temp. 22 stopni C. Po 4 dniach burzliwej (bałwany piany były) zeszło z 15 do 7 BLG i stoi tak do dzisiaj. Dlatego pytam co robić. Podejrzewam, że przy zacieraniu nie pykło. Jeśli chodzi o fermentację to utrzymywana jest temp. +/- 2 stopnie różnicy ale staram się by było to 16 stopni. Widzisz mialem ten sam problem przy zacieraniu poprzednich kilku warek, powodem byla zmiana termometru. Tylko ze ja zrobilem wtedy 3 warki pod rzad, 2 na dolniakach i jedna na gorniakach i w wszystkich drozdze zjadly dokladnie do 5,5 % ekstraktu. Termometr poprostu zaniza faktyczna temperature i zacierasz warke w zbyt wysokiej temperaturze. Jesli u Ciebie byly takie wzrosty temperatury i byc moze do tego termometr zaniza wynik no to mamy zbyt wiele cukrow ktorych drozdze nie przejedza. Wiele osob mowi ze browar domowy to nie apteka, ale jednak na koncowy efekt piwa ma wplyw tyle czynnikow ze jednak trzeba starac sie wszystko robic z jak najwieksza dokladnoscia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 18 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 12 godzin temu, Fradio napisał: Ja najpierw szczelnie zamykam pokrywę, a następnie w miejscu gdzie jest wgłębienie lekko rozszczelniam, jak najmniej się da. Przy dobrych, nie sfatygowanych pokrywkach zdarza się że wieko się lekko wybrzusza w pierwszych dniach, wiec raczej nic nie ma szans na wejście do środka. Tez sie staralem zrobic to w jak najmniejszym stopniu, ale mam wrazenie ze te cholery wszedzie sie dostana. Chyba jednak metode z uchylonym wiekiem zostawie sobie tylko na dolniaki ktore sa w lodowce. Tam to dziadostwo na szczescie nie lata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 18 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 Czy 4 tyg fermentacji heffeweizena (fm41) to nie trochę za długo? Nie mam niestety możliwości zabutelkowania prędzej.... Generalnie weizeny się pije świeże, ale 4 tygodnie to nie jest żaden dramat. Niech sobie postoi. Nic mu nie będzie. A jak nie masz innej możliwości to i dylematy nie masz Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 18 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 (edytowane) 15 godzin temu, Chicken napisał: Witajcie! Mam pytanie. Robiłem coś a'la Christmas Ale. Po dwóch tygodniach z 15 BLG zeszło do 7 i tak stoi już dłuższy czas. Zlewać na cicha i nic nie robić? Czy może dodać jeszcze drożdży bo została mi 1 saszetka. Co radzicie. 7 BLG trzyma od 10 dni. Z początkowego BLG do obecnego zeszło w 4 dni. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Drożdże po dodaniu nie ruszą z racji, że masz już pewne stężenie alkoholu w swoim przyszłym piwie. Możesz spróbować je uwodnić i przenieść trochę brzeczki w celu oswojenia się z przyszłym środowiskiem. Później dopiero całość zadać do wiadra. Wcześniej spróbuj przenieść do ciepłego i pobełtaj wiadrem. Może ruszą i nie będziesz musiał nic dodawać. U mnie zadziałało Ps. Na cichą nie przelewaj, bo pozbawisz piwa drożdży i nic Ci nie przeje tych 7blg Edytowane 18 Listopada 2018 przez advisorylyrics Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chicken Opublikowano 18 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2018 14 godzin temu, Hanys93 napisał: Widzisz mialem ten sam problem przy zacieraniu poprzednich kilku warek, powodem byla zmiana termometru. Tylko ze ja zrobilem wtedy 3 warki pod rzad, 2 na dolniakach i jedna na gorniakach i w wszystkich drozdze zjadly dokladnie do 5,5 % ekstraktu. Termometr poprostu zaniza faktyczna temperature i zacierasz warke w zbyt wysokiej temperaturze. Jesli u Ciebie byly takie wzrosty temperatury i byc moze do tego termometr zaniza wynik no to mamy zbyt wiele cukrow ktorych drozdze nie przejedza. Wiele osob mowi ze browar domowy to nie apteka, ale jednak na koncowy efekt piwa ma wplyw tyle czynnikow ze jednak trzeba starac sie wszystko robic z jak najwieksza dokladnoscia. Co do termometru to żeby było śmieszniej to prawie na koniec termometr utopiłem w piwie Jestem na etapie kończenia budowy kotła zacierno-warzelnego i zastanawiam się czy dawać termometr analogowy czy zakupić elektroniczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 19 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 W dniu 18.11.2018 o 01:37, Hobbysta napisał: Stosuje to samo i dobrze działa. Problem był jak zapomniałem kranika zaplombować i niestety muszki zrobiły swoje. Może trochę OT ale jak to się stało, że muszka dostała się do Twojego piwa przez kranik? Przecież on jest tak zbudowany, że fizycznie nie ma takich możliwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 19 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 Może trochę OT ale jak to się stało, że muszka dostała się do Twojego piwa przez kranik? Przecież on jest tak zbudowany, że fizycznie nie ma takich możliwości.W kraniku bylo troche piwa (kranik do gory nogami). To co tam bylo sie zakazilo, a dla bakterii to juz nie byl problem zeby przejsc dalej. Jak odwrocilem kranik to chyba z 10 muszek wyplynelo.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 19 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 Może trochę OT ale jak to się stało, że muszka dostała się do Twojego piwa przez kranik? Przecież on jest tak zbudowany, że fizycznie nie ma takich możliwości.W kraniku bylo troche piwa (kranik do gory nogami). To co tam bylo sie zakazilo, a dla bakterii to juz nie byl problem zeby przejsc dalej. Jak odwrocilem kranik to chyba z 10 muszek wyplynelo.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 19 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 Nie wiecie ile blg mi dźwiną płatki błyskawiczne owsiane 0.5kg na 20litrów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 19 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 WORT pokazuje: 1,4. Warka 20 l, wydajność 70%. 5 kg pale daje 13,6 BLG, 5 kg pale + 0,5 kg płatków daje 15 BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szo Opublikowano 19 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 Mam taki eksperyment ze zbieraniem drożdży.Przeszedłem wszystkie etapy tj. zebrałem drożdże z cydru i dolałem przegotowanej wody, wpakowałem do słoika i do lodówki. drożdże sedymentowały w słoiku i po tygodniu postanowiłem je obudzić tj. zapakowałem do przegotowanej wody z cukrem i ostudzonej w lodówce. Drożdże i woda miały ok. 6-8 st.C Po 40 minutach nic się nie dzieje w roztworze. Pytanie brzmi: Czy jak dodam drożdży i nie ruszą to sok za całe 9,99 w tyłek?No bo jak dodam i zdechna i chem znowu nowe to te stare co nie ruszyły to będę śmierdzici W cydrze?Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szo Opublikowano 19 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 Zdjęcia słoika i roztworuWysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szo Opublikowano 20 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2018 Update.Drożdże zadane wczoraj wieczorem na ryzyko, już pracują ochoczo.Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 20 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2018 Jak i kiedy dodać liście limonki kaffir?? Planuje dodać do Black ipa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztoń Opublikowano 20 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2018 W dniu 19.11.2018 o 09:21, Hobbysta napisał: W kraniku bylo troche piwa (kranik do gory nogami). To co tam bylo sie zakazilo, a dla bakterii to juz nie byl problem zeby przejsc dalej. Jak odwrocilem kranik to chyba z 10 muszek wyplynelo. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Dlatego nie powinno się przeprowadzać fermentacji w wiadrach z kranem. Albo cieknie, albo jakaś infekcja. Zainwestować 25 złociszy w wiadro bez dziury, może kolejnego piwa nie będzie trzeba wylewać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztoń Opublikowano 20 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2018 W dniu 18.11.2018 o 10:43, advisorylyrics napisał: Na cichą nie przelewaj, bo pozbawisz piwa drożdży i nic Ci nie przeje tych 7blg Jak zacieranie szło w okolicach 70 st.C, to tam drożdże nie mają już co jeść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 20 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2018 42 minuty temu, Krzysztoń napisał: Dlatego nie powinno się przeprowadzać fermentacji w wiadrach z kranem. Albo cieknie, albo jakaś infekcja. Zainwestować 25 złociszy w wiadro bez dziury, może kolejnego piwa nie będzie trzeba wylewać. Błąd początkującego, jak zaczynałem sądziłem, że kranik to super bajer, ale teraz każdy kolejny już bezkranikowy bo to tylko przeszkadza. I tak zawsze zlewałem grawitacyjnie, a kranik tylko do filtracyjnej i rozlewu szedł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 21 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2018 Jak i kiedy dodać liście limonki kaffir?? Planuje dodać do Black ipaZrób wywar z tego i dodaj przy rozlewie.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się