ads Opublikowano 27 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 W dniu 24.01.2019 o 10:06, Grzegorz Żukowski napisał: W piwnicy będzie ok. Temperatura fermentacji jest wyższa o ok. 2 stopnie od temperatury powietrza. Najwyżej pod koniec fermentacji przenieś do cieplejszego pomieszczenia, żeby drożdże dojadły Lepiej zaczynać fermentację w niskiej temperaturze i podnieść ją pod koniec Sprawdziłem, że w kotłowni mam 13,5'C a w nocy spada o pół stopnia więc chyba będzie lepiej niż 12'C w piwnicy? Planuję zrobić 3 IPA Single Hopy na trzech chmielach: Marynka, Sybilla i Perle. Czy Marynka i Sybilla są bardzo podobne i sobie odpuścić? Pytanie czy 100g chmielu to wystarczająco na 12l brzeczki do fermentacji? Widziałem, że tyle sypią niektórzy do APA ale na 19l, a do IPA na 20l to 200g albo i więcej Czy przy SH 60min 20g, 30min 20g, 5min 30g i 30g na cichą to jest dobry plan chmielenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 27 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 Sprawdziłem, że w kotłowni mam 13,5'C a w nocy spada o pół stopnia więc chyba będzie lepiej niż 12'C w piwnicy? Planuję zrobić 3 IPA Single Hopy na trzech chmielach: Marynka, Sybilla i Perle. Czy Marynka i Sybilla są bardzo podobne i sobie odpuścić? Pytanie czy 100g chmielu to wystarczająco na 12l brzeczki do fermentacji? Widziałem, że tyle sypią niektórzy do APA ale na 19l, a do IPA na 20l to 200g albo i więcej Czy przy SH 60min 20g, 30min 20g, 5min 30g i 30g na cichą to jest dobry plan chmielenia?Lepiej ułożyć sobie jakoś tak na 5 minut, na chłodzenie, i potem do goryczki na godzinę.Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noxny Opublikowano 27 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 Witam! Pytanie do bardziej doświadczonych Piwowarów - odnośnie drożdży. Dokładnie to chodzi o FM13 - Irlandzkie ciemności. Uwarzyłem lekkiego stouta około 12 blg i objętości 10 litrów zadałem drożdże z fiolki bez przygotowania starteru (wiem, że to nie do końca poprawne). Po zakończonej fermentacji prawie cała gęstwa (po wyliczeniu z kalkulatora 160 ml) została zadana do black double IPA 20 blg w ilości 19,5 litra. Obecnie fermentacja trwa drugi dzień i myślę, że spokojnie jeszcze z 3 tygodnie potrzymam z drożdżami. Pytanie mam takie czy gęstwa po tej IPie może być użyta do trzeciego piwa - planuje mocnego stouta 25-26blg w ilości 12 litrów? Z tego co czytałem, drożdże po 20blg będą już w słabej kondycji i nie zaleca się używanie takiej gęstwy, z drugiej strony to będzie 3 piwo na tych drożdżach i jeśli dałbym z 10-15% więcej niż podaje mrmalty to powinny dać radę. Niektórzy piszą na forach o swoich doświadczeniach, że robili tak i z dobrym wynikiem ale wolę dopytać. i z góry dzięki za odpowiedzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 27 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 FM deklaruje tolerancję na alkohol 12%. Drożdże dadzą radę na pewno. Z tym, że nie masz pewności, czy będziesz zadowolony z efektów ich pracy. Drożdże przy dużych gęstościach brzeczki i dużym stężeniu alkoholu szybko dziczeją. Możliwe, że będzie wszystko w porządku. Jest też możliwe, że drożdże wtrącą dziwne posmaki do piwa noxny 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemysław Osmólski Opublikowano 29 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 Hey. Właśnie fermentuje mi na burzliwej 15blg na Nottingham Ale Yeast . Chce zrobić Porter Bałtycki, czy lepiej w dzień zlewania na cichą prosto do wiadra dać brzeczkę porterową czy lepiej zebrać gęstwę rano i dać do lodówki i wieczorem zadać drożdże jak osiądą ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 29 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 Lepiej zadać odpowiednią ilość drożdży - w tym wypadku na 99% będzie overpitching. Choć na pewno są też zwolennicy takiej metody. Przemysław Osmólski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 29 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 4 godziny temu, Przemysław Osmólski napisał: Hey. Właśnie fermentuje mi na burzliwej 15blg na Nottingham Ale Yeast . Chce zrobić Porter Bałtycki, czy lepiej w dzień zlewania na cichą prosto do wiadra dać brzeczkę porterową czy lepiej zebrać gęstwę rano i dać do lodówki i wieczorem zadać drożdże jak osiądą ? Oblicz w kalkulatorze ile gęstwy będziesz potrzebował, jeśli we wiadrze masz dużo więcej to bym się zastanowił. Przemysław Osmólski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemysław Osmólski Opublikowano 29 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 Dzięki. Czyli rano zlewac na cicha, gestwa do sloika i wieczorem jak będzie gotowa brzeczka porterowa wrzucić odpowiednią ilość. Czy 200 ml gestwy przy 20 blg i 20l będzie ok ? Tak mi pokazał kalkurator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 29 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2019 Ok. Wartość podana przez kalkulator wydaje się bardzo prawdopodobna. Przemysław Osmólski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karmelsik Opublikowano 1 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 Witam, jestem w trakcie robienia lagera wiedeńskiego z receptury https://www.wiki.piwo.org/Lager_Wiede%C5%84ski,_%C5%81ukasz_Chrz%C4%85szcz_(vettis) Pojawił się problem że nawalił termometr w trakcie warzenia. Podgrzewając z 50 w góre zawiesił się i pokazał chwile 60, potem od razu 75 i na tej temperaturze ponad 70 cały czas oscylował. Pytanie czy zniżając temperaturę aktywują się ponownie procesy charakterystyczne dla danych temperatur, czy po przegrzaniu to już nie jest możliwe? Drugie pytanie zacier wyszedł strasznie mulasty i ciężko się filtruje. Czy to efekt braku kontroli nad temperatura podczas zacierania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
numriel Opublikowano 1 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 W sobotę stout z brewkitu poszedł do fermentora. Dziś bulga tak co minutę. Według instrukcji fermentacja ma trwać 4-7 dni. Sprawdzać już BLG czy dać mu jeszcze spokój i nie ruszać wiadra? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 1 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 4 minuty temu, numriel napisał: W sobotę stout z brewkitu poszedł do fermentora. Dziś bulga tak co minutę. Według instrukcji fermentacja ma trwać 4-7 dni. Sprawdzać już BLG czy dać mu jeszcze spokój i nie ruszać wiadra? Sprawdź blg po 2 tygodniach fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
numriel Opublikowano 1 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 Ok to nie ruszam Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario23 Opublikowano 3 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 (edytowane) Witam warzyłem wczoraj piwo i przypomniało mi się dzisiaj że po zacieraniu nie zrobiłem mash out czy bardzo zawaliłem temat?? Edytowane 3 Lutego 2019 przez Mario23 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 3 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 Ani trochę. Mash out pomaga później przy filtracji. Skoro się udało to wszystko ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 3 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 Mash out jest zbędny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 3 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 Zrobiłem tripla na gęstwie fm27. Z 20brix odfermentowało do 11-11.5brix Alkoholu około 8%Fermentor trzymałem na balkonie około 5dni w czasie jak były mrozy. Piwo nie zamarzło, ale po 14 dniach w 22C brak oznak nagazowania. Jest tylko lekki psyk oraz widać że piwo w szyjce zaczyna być bardziej klarowne niż na początku. Czy temperatury około -8 do -13 mogą zabić drożdze w fermentorze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 3 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 Nie powinny, szczególnie, że piszesz, że piwo nie zamarzło. Do tego jakieś lekkie nagazowanie już masz, po prostu musisz dać im zdecydowanie więcej czasu niż normalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 3 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 (edytowane) Jak nie zamarzło, to jest wszystko w porządku. Większość drożdży opadła na dno i do rozlewu było ich bardzo mało. Z tego powodu bardzo wolno się gazuje. Podejrzewam, że skoro zrobiło "psyk", to kiedyś powinno się nagazować Edytowane 3 Lutego 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pelasek Opublikowano 3 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 Hej, Planuję serię stoutów poczynając od lekkiego dry stouta, stouta owsianego, red ale, portera i na koniec czegoś mocniejszego. Jakie drożdże polecacie? Do tej pory zawsze robiłem na Fermentis Safale S-04, warto dopłacać np do White Labs WLP004 Irish Ale? Może jakieś inne macie do polecenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 3 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 Samemu właśnie zastanawiam się nad różnicą pomiędzy FM13, a dopłacaniem do WLP004 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 3 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 WLP004 nie używałem, ale porównując 04 i FM13 zdecydowanie lepsze są FM13. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 3 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 Z White Labsami nie miałem do czynienia - za to warzyłem na FM13 Irlandzkie ciemności i Wyeast 1084 Irish Ale. Z obydwu byłem azdowolony, choć - może lekko subiektywnie - bardziej spasowały mi Wyeasty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 3 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 (edytowane) WLP004 to ten sam szczep, jak Wyeast 1084 - zapożyczony z Guinessa. Opis FM13 jest idealną kopią Wyeastów. Też stoję nad wyborem, czy jest sens dopłacać 10zł do drożdży zza oceanu. Chyba tym razem wspomogę polską firmę. Kasę pozostawię na Wyeasty do weizenów, które FM niestety wycofało (pszeniczny łan) Edytowane 3 Lutego 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ads Opublikowano 3 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 Czy jodyna działa tak samo jak lugola? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się