DanielN Opublikowano 3 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 13 minut temu, ads napisał: Czy jodyna działa tak samo jak lugola? W kontekście próby jodowej oba zadziałają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 3 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 WLP004 to ten sam szczep, jak Wyeast 1084 - zapożyczony z Guinessa. Opis FM13 jest idealną kopią Wyeastów. Też stoję nad wyborem, czy jest sens dopłacać 10zł do drożdży zza oceanu. Chyba tym razem wspomogę polską firmę. Kasę pozostawię na Wyeasty do weizenów, które FM niestety wycofało (pszeniczny łan)A FM41 gorsze do pszenicy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 3 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2019 (edytowane) FM41 są odpowiednikiem "Stefanów". Do weizena planuję użyć Wyeast 3638, którego +/- odpowiednikiem były FM40. Te drożdże są mniej bananowe (subiektywna opinia) Edytowane 3 Lutego 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qNik Opublikowano 4 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 Cześć, Ze względu na kuchenkę indukcyjną w domu, planuję kupić garnek około 25l. i robić warki po 15-17l (może 20 jak się uda). Ostatnio jednak czytałem o różnych nieciekawych sytuacjach (np. utlenienie) jakie mogą się pojawić w momencie wlania np. 17l brzeczki do standardowego fermentora 33l. i przeprowadzania burzliwej i cichej fermentacji, gdzie brzeczka stanowi połowę objętości wiadra - prawda to, czy robić i się nie bać? Fermentor będzie stało w około 18'C w piwnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 4 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 52 minutes ago, qNik said: Cześć, Ze względu na kuchenkę indukcyjną w domu, planuję kupić garnek około 25l. i robić warki po 15-17l (może 20 jak się uda). Ostatnio jednak czytałem o różnych nieciekawych sytuacjach (np. utlenienie) jakie mogą się pojawić w momencie wlania np. 17l brzeczki do standardowego fermentora 33l. i przeprowadzania burzliwej i cichej fermentacji, gdzie brzeczka stanowi połowę objętości wiadra - prawda to, czy robić i się nie bać? Fermentor będzie stało w około 18'C w piwnicy. https://pakujmy.pl/pl/p/Wiadro-20L-PP-biale-z-pokrywa-do-zywnosci/86?gclid=CjwKCAiA4t_iBRApEiwAn-vt-0A-DbN74Az09dVAqHRvfpo8LFzXhmYZkmEgmrqxX6J8oGDF8wkjfhoCqicQAvD_BwE Takie np i blowoff. Lepiej nie kusić losu:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qNik Opublikowano 4 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 1 godzinę temu, Jankasper napisał: https://pakujmy.pl/pl/p/Wiadro-20L-PP-biale-z-pokrywa-do-zywnosci/86?gclid=CjwKCAiA4t_iBRApEiwAn-vt-0A-DbN74Az09dVAqHRvfpo8LFzXhmYZkmEgmrqxX6J8oGDF8wkjfhoCqicQAvD_BwE Takie np i blowoff. Lepiej nie kusić losu:) Niech i tak będzie ;). Nigdzie niestety nie mogę znaleźć przeźroczystych 20l pojemników, same 10, 15 albo 30l - szkoda, wolałbym móc śledzić przebieg fermentacji bez otwierania pokrywki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tangomagic Opublikowano 4 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 23 minuty temu, qNik napisał: Niech i tak będzie ;). Nigdzie niestety nie mogę znaleźć przeźroczystych 20l pojemników, same 10, 15 albo 30l - szkoda, wolałbym móc śledzić przebieg fermentacji bez otwierania pokrywki. W Castoramie są półprzezroczyste wiadra PP 20L z miarką do 15L. Wystraczy, żeby sprawdzić czy jest piana albo czy drożdże opadły. Chyba komplet wiadro + pokrywka kosztuje ~10zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sihox Opublikowano 4 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 (edytowane) 3 godziny temu, qNik napisał: Ostatnio jednak czytałem o różnych nieciekawych sytuacjach (np. utlenienie) jakie mogą się pojawić w momencie wlania np. 17l brzeczki do standardowego fermentora 33l. i przeprowadzania burzliwej i cichej fermentacji, gdzie brzeczka stanowi połowę objętości wiadra - prawda to, czy robić i się nie bać? Moim zdaniem po przefermentowaniu 17L brzeczki, niezależnie czy wiadro ma 20, 30 czy nawet 40L, nad piwem będziesz miał poduszkę z CO2 i nie łączył bym w tym przypadku ewentualnego utlenienia z wielkością pojemnika do fermentacji. Oczywiście w przypadku odpowiednio dużego pojemnika pewnie nie starczyło by CO2 żeby wypchnąć wszystkie powietrze znad piwa ale to są raczej setki litrów i więcej. Oczywiście zlewanie na cichą to inna bajka i w tym przypadku minimalizacja wolnej przestrzeni nad piwem jest jak najbardziej wskazana. Edytowane 4 Lutego 2019 przez sihox Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qNik Opublikowano 4 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 13 minut temu, tangomagic napisał: W Castoramie są półprzezroczyste wiadra PP 20L z miarką do 15L. Wystraczy, żeby sprawdzić czy jest piana albo czy drożdże opadły. Chyba komplet wiadro + pokrywka kosztuje ~10zł. Mówisz o tym pewnie - https://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/sprzet-i-narzedzia-budowlane/narzedzia-budowlano-remontowe/wiadra/wiadro-casto-naturalne-15-l.html Problem w tym, że nigdzie nie widzę info, żeby rzeczywista objętość to było 20L, ani nikt na forum nie potwierdził tego. Nie chcę z kolei ograniczać się do 13L. brzeczki, lub fermentować 13L, w jednym a w drugim 4L, bo efekt podobny będzie do wlania 17L. do 33L fermentora. Plus brak atestu odnośnie możliwości kontaktu z żywnością na stronie (ja wiem, że to może i to samo, ale dla 3 zł na wiadrze nie chcę ryzykować). Spodziewałem się wszystkiego, tylko nie problemu ze znalezień 20L przeźroczystego wiadra z atestem w internecie : P. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 4 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 16 minutes ago, qNik said: Mówisz o tym pewnie - https://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/sprzet-i-narzedzia-budowlane/narzedzia-budowlano-remontowe/wiadra/wiadro-casto-naturalne-15-l.html Problem w tym, że nigdzie nie widzę info, żeby rzeczywista objętość to było 20L, ani nikt na forum nie potwierdził tego. Nie chcę z kolei ograniczać się do 13L. brzeczki, lub fermentować 13L, w jednym a w drugim 4L, bo efekt podobny będzie do wlania 17L. do 33L fermentora. Plus brak atestu odnośnie możliwości kontaktu z żywnością na stronie (ja wiem, że to może i to samo, ale dla 3 zł na wiadrze nie chcę ryzykować). Spodziewałem się wszystkiego, tylko nie problemu ze znalezień 20L przeźroczystego wiadra z atestem w internecie : P. Wejdź na allegro, znajdź sklep i zadzwoń. Może któryś ma przezroczyste Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tangomagic Opublikowano 4 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 37 minut temu, qNik napisał: Plus brak atestu odnośnie możliwości kontaktu z żywnością na stronie Patrz na pojemnikach czy to jest PP i czy jest znaczek żywności. Atestu sanitarnego na papierze to raczej nikt Ci nie da do wiadra za 10 czy 20 pln. To jest po prostu ogólnie przyjęte wśród producentów i konsumentów, że PP nadaje się do kontaktu z żywnością. Poza tym, mi to się wydaje, że fermentujące piwo od stania samo nie utleni się. Przecież przy fermentacji co2 wypycha tlen. Utlenić się może raczej przy przelewaniu. Myślę, że pownieneś kupić co jest dostępne i atrakcyjne cenowo a skupić się na procesie. Z czasem zobaczysz, że koszt nowego wiadra to żaden koszt w tym sporcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hermod Opublikowano 4 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 Tutaj masz wiadro 20 litrów z atestem https://homebeer.pl/pl/p/Pojemnik-fermentacyjny-20l./888 tylko że nie jest ono przezroczyste. Nie zdziwiłbym się gdyby to było takie samo jak to w castoramie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 4 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2019 Te z casto maja po 15l, podzialka jest do 13. Używam ich do fermentacji, wszyscy żyją. Acha, one są polprzezroczyste więc i tak nic nie zobaczyszWysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario23 Opublikowano 5 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 (edytowane) Wczoraj przy przelewaniu na fermentacje cichą prawdopodobnie do wiadra dostała sie woda z rurki fermentacyjnej miał już ktoś taka sytuacje ? Jaka jest szansa ze piwo sie zakazi? Edytowane 5 Lutego 2019 przez Mario23 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 5 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 4 minuty temu, Mario23 napisał: Jaka jest szansa ze piwo sie zakazi? Losowa imho. Lej starsan, pozbędziesz się tego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 5 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 47 minut temu, Mario23 napisał: Jaka jest szansa ze piwo sie zakazi? 50 na 50. Się zakazi, albo i nie. Miałem już taką sutuację i zakażenia nie miałem. Lej starsan jak kolega wyżej radzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario23 Opublikowano 5 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 Nie posidam Starsanu. Wgl takie cos miał bym do piwa dolać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hermod Opublikowano 5 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 chyba kolegom chodziło, żeby wlać do rurki zamiast wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 5 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 2 godziny temu, Mario23 napisał: Nie posidam Starsanu. Wgl takie cos miał bym do piwa dolać ? Godzinę temu, hermod napisał: chyba kolegom chodziło, żeby wlać do rurki zamiast wody Dokładnie. Do rurki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 5 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 A jeszcze lepiej wywalić ta rurkę, bo do niczego nie jest potrzebna. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 5 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 Do tej pory nie do końca wiem, po co ta rurka w fermentatorze. Od 6 lat fermentuję bez rurki i ten patent działa. Fermentator, nawet do końca zamknięty przy za wysokim ciśnieniu sam wieko popuszcza. Jak nie masz startsanu, to możesz wlać bimber albo spirytus do rurki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario23 Opublikowano 5 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 A czy mozna wlać oxi? Bo to akurat posiadam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 5 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 3 godziny temu, Mario23 napisał: Wczoraj przy przelewaniu na fermentacje cichą prawdopodobnie do wiadra dostała sie woda z rurki fermentacyjnej miał już ktoś taka sytuacje ? Jaka jest szansa ze piwo sie zakazi? Zdarzało mi się wielokrotnie. Nigdy nie było problemu. 13 minut temu, tauruss napisał: A jeszcze lepiej wywalić ta rurkę, bo do niczego nie jest potrzebna. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Jak ktoś ma szczelne fermentory i pewne doświadczdnie, to za pomocą rurki można bardzo wygodnie obserwować postęp fermentacji i np. odpowiednio podnosić temperaturę. Błędem jest oczywiście opieranie wszystkiego na rurce czy na jej podstawie ocenianie czy fermentacja się skończyła, ale nie jest to zupełnie bezużyteczny gadżet. Mi się bardzo przydaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 5 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 No dobra, może nie jest bezużyteczny zupełnie, ale to ewolucyjny spadek po winiarzach i mnóstwo ludzi uważa to bezrefleksyjnie za konieczność "no bo tak wszyscy robią". A w nieumiejętnych rękach rurka to źródło zakażenia. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario23 Opublikowano 5 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2019 A z tym oxi jak;)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się