Gaspode Opublikowano 23 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2019 Cześć. Mam pytanie odnośnie przelewania na cichą. Planuję zebrać gęstwę z Tea PA 12°, która pracuje już tydzień i zadać do stoutu za 2 tygodnie. Nie wiem, czy lepiej przelać i zebrać gęstwę teraz, za tydzień, czy w ogóle sobie przelewanie darować i zebrać gęstwę tuż przed warzeniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 23 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2019 36 minutes ago, Gaspode said: Cześć. Mam pytanie odnośnie przelewania na cichą. Planuję zebrać gęstwę z Tea PA 12°, która pracuje już tydzień i zadać do stoutu za 2 tygodnie. Nie wiem, czy lepiej przelać i zebrać gęstwę teraz, za tydzień, czy w ogóle sobie przelewanie darować i zebrać gęstwę tuż przed warzeniem? Najlepiej zostaw drożdże w piwie. Piwu się nic nie stanie. Piwo zlewasz dzień wcześniej, gęstwe przemywasz w sloju i na drugi dzień zapodajesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gaspode Opublikowano 23 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2019 (edytowane) Problem w tym, że "planowałem" cichą i piwo fermentuje w moim jedynym wiadrze z kranikiem. Chciałem mieć bardzo klarowne piwo, więc dodałem (pierwszy raz) mchu irlandzkiego. Być może za dużo go sypnąłem, bo zrobiły mi się wielkie kluchy, które wyglądają pewnie jak te parę postów wcześniej, z tym że ja nie chmieliłem. Wiadra nie otwierałem, ale przez ściankę wygląda to tak: Jak mi to wszystko siądzie przed butelkowaniem, to wydaje mi się, że gęstwa będzie dość zanieczyszczona tymi osadami. Chyba, że w większości są to drożdże, które się pozlepiały? Siądą na dnie po cold-crushu? Mam włożony reduktor osadu. Uda się butelkować prosto z tego wiadra, a później zebrać i przepłukać gęstwę? Edit: Na żywo widać przez tę ściankę bryły zawieszone w piwie. Edytowane 23 Lutego 2019 przez Gaspode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 23 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2019 21 minutes ago, Gaspode said: Problem w tym, że "planowałem" cichą i piwo fermentuje w moim jedynym wiadrze z kranikiem. Chciałem mieć bardzo klarowne piwo, więc dodałem (pierwszy raz) mchu irlandzkiego. Być może za dużo go sypnąłem, bo zrobiły mi się wielkie kluchy, które wyglądają pewnie jak te parę postów wcześniej, z tym że ja nie chmieliłem. Wiadra nie otwierałem, ale przez ściankę wygląda to tak: Jak mi to wszystko siądzie przed butelkowaniem, to wydaje mi się, że gęstwa będzie dość zanieczyszczona tymi osadami. Chyba, że w większości są to drożdże, które się pozlepiały? Siądą na dnie po cold-crushu? Mam włożony reduktor osadu. Uda się butelkować prosto z tego wiadra, a później zebrać i przepłukać gęstwę? Edit: Na żywo widać przez tę ściankę bryły zawieszone w piwie. Te kluchy opadną. Piwo powinno postać 2-3 dni w 20C. Skoro to jedyne wiadro z kranikiem, to przelej na cichą do innego. Zlewanie znad drożdży to nie jest robota. Reduktor nic nie pomoże. Generalnie pojemnik z kranikiem powinien służyć tylko bezpośrednio do rozlewu. Piwo może uciec przez uszczelki albo złapać syfa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gaspode Opublikowano 23 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2019 4 minuty temu, Jankasper napisał: Skoro to jedyne wiadro z kranikiem, to przelej na cichą do innego. Cichą lepiej 2 tygodnie, czy tydzień? Co lepiej zrobi drożdżom, dwa czy tydzień w lodówce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 23 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2019 1 minute ago, Gaspode said: Cichą lepiej 2 tygodnie, czy tydzień? Co lepiej zrobi drożdżom, dwa czy tydzień w lodówce? Jeśli nie chmieliny na zimno, cichej nie rób wcale. Jeśli coś dajesz, tyle ile składnik ma leżeć w piwie. Dłużej nie trzeba, nic to nie wnosi. Cold crash ma sens, skoro chcesz bardziej klarowne piwo. Drożdże im krócej w sloju tym lepiej. Zlewasz do słoja, przygotowana woda, lodówka. To się ładnie rozwarstwi. 2 tygodnie to trochę długo, ale tragedii nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hiinder Opublikowano 24 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 Witajcie, mam pytanie odnośnie odfermentowania. Uwodnione suchary US 05 zadałem do brzeczki 12.5 BLG. Po 15 dniach (tydzień w 17C, potem stopniowe podnoszenie do 21) fermentacji pomiar wykazał 2 BLG. Zacierałem 60’ w 68-67C i 10’ w 72C. Spławik w kranowce pokazuje 0 BLG. Czy w takim wypadku jest możliwe takie głębokie odfermentowanie? Pierwszy raz zacierałem, wiec zastanawiam się, czy jest wszystko ok, czy jednak muszę poprawić pomiar temperatury podczas przerw... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 24 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 Chyba jedynym logicznym wytłumaczeniem jest to co podejrzewasz czyli termometr oszukuje. Z ciekawości jakiego używasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hiinder Opublikowano 25 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 Zakupiłem taki (https://allegro.pl/oferta/termometr-do-akwarium-lcd-elektroniczny-z-sonda-7447221516 ) Plusem jest to, że jest wodoodporny i mogę go również wykorzystać do kontroli temperatury fermentacji. Z racji tego, że korzystałem z niego pierwszy raz, to dodatkowo sprawdzałem temperaturę takim: https://przepisychinskie.pl/termometr-gastronomiczny-do-yerba-mate Różnica nigdy nie była większa niż 0,5C, więc byłem przekonany, że wszystko jest w porządku. Zacier mieszałem co ok. 10 min. Po około 35 minutach chwilę podgrzewałem. W piątek planuję kolejne warzenie i jestem teraz w kropce - czegoś nie dopilnowałem, czy powinienem jednak zainwestować w inny termometr? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 25 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 Tego do yerby nie znan, a te LCD z sondą w wyższych temperaturach mi przekłamywały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hiinder Opublikowano 25 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 Ma szybko mogę zakupić taki: https://www.piwnykraft.pl/pl/p/Termometr-uniwersalny-20C-do-110C/253 Czy warto? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 25 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 Ma szybko mogę zakupić taki:https://www.piwnykraft.pl/pl/p/Termometr-uniwersalny-20C-do-110C/253 Czy warto?Do czasu jak się nie zepsuł byś dobry. Pewnie moja wina bo leżał a nie stał jak go nie używałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major_07 Opublikowano 25 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 Polecam termometr z ikei ,tani i dokładny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 25 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 2 godziny temu, Hiinder napisał: Ma szybko mogę zakupić taki: https://www.piwnykraft.pl/pl/p/Termometr-uniwersalny-20C-do-110C/253 Czy warto? Miałem taki, z wygody przerzuciłem się na elektroniczny. Działał dobrze. Jedyny minus (poza delikatnością) to to żetrzeba go zanurzać całego (znaczy się do wskazanej wartości) a nie sam zbiorniczek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 25 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2019 (edytowane) U mnie sprawdza się termometr tarczowy w plastikowej obudowie kupiony kiedyś w sklepie stacjonarnym. Wyskalowany jest chyba do 100 stopni. Używam jego już od ponad 6 lat i nadal wskazuje dobrze temperaturę Edytowane 25 Lutego 2019 przez Grzegorz Żukowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czeslaw Opublikowano 26 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2019 (edytowane) W dniu 23.02.2019 o 18:05, Jankasper napisał: Generalnie pojemnik z kranikiem powinien służyć tylko bezpośrednio do rozlewu. Piwo może uciec przez uszczelki albo złapać syfa. Akceptuję ten punkt widzenia, ale mam swoje zdanie. Jak pobierasz próbki do mierzenia odfermentowania? Bo jeśli zdejmujesz pokrywę i zanurzasz coś w cieczy, chuchając na piwo podczas całego procesu (później zapewne powtarzanego kilkakrotnie), to stwarzasz dużo większe zagrożenie niż ten kranik. Moim zdaniem umycie i odkażenie kranu to jest prosta sprawa. Za każdym razem musisz zadać sobie trud wyjęcia kranu z fermentora i dokładnego umycia, a następnie wymoczenia w roztworze środka dezynfekującego. Uciekania piwa przez uszczelki to nawet nie ma co szerzej komentować, bo to jest kwestia technicznej sprawności fermentora. Jak używasz jednego wiadra przez 100 warek (mimo że uszczelki parcieją), to sam jesteś sobie winny Edytowane 26 Lutego 2019 przez Czeslaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
numriel Opublikowano 1 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2019 Szybkie pytanie jako początkującego. Piwo fermentuje 3 tydzień. W zasadzie rurka pyrka co około 5 minut. BLG początkowe 16 natomiast dziś zmierzone 2. Pomiar ponowię oczywiście jutro. Drożdże US-05. Możliwe, że już wszystko przejadły i na weekend rozlew? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 1 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2019 zależy od temperatury fermentacji, jak na mój gust to przejadły wszystko, ale dla pewności na 2-3 dni radze podnieść temperaturę zeby się upewnić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 1 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2019 Nawet, jak przejadly wszystko, to niekoniecznie "w weekend rozlew" Warto przetrzymac jeszcze kilka dni z drożdżami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz Żukowski Opublikowano 1 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2019 Wszystko zależy od ilości i kondycji drożdży. W ostatniej warce drożdże aldehyd octowy przez tydzień mi redukowały. Jednak było to spowodowane zadaną małą ilością drożdży i słabym napowietrzaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sagon Opublikowano 1 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2019 Słody karmelowe w imperialnym porterze bałtyckim wrzucić na początku czy na końcu zacierania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 1 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2019 Karmelowe od początku. Sagon 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartłomiejEs Opublikowano 7 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 Witam, Powiedzcie mi proszę jak na podstawie waszych doświadczeń wygląda sprawa leżakowania Pale Ale. Zrobiłem fajnego, herbacianego ejla, który teraz jest około miesiąc po butelkowaniu. Myślicie, że jaki jest okres najlepszy dla spożycia takiego piwa? Piwo wydaję mi się na tyle fajne, że chciałbym wystawić je w konkursie. Podczas jego oceniania będzie miało około 2,5 miesiąca od butelkowania. Za długo? Nie straci na aromacie? Pozdrawiam, Bartłomiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 7 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 1 minute ago, BartłomiejEs said: Witam, Powiedzcie mi proszę jak na podstawie waszych doświadczeń wygląda sprawa leżakowania Pale Ale. Zrobiłem fajnego, herbacianego ejla, który teraz jest około miesiąc po butelkowaniu. Myślicie, że jaki jest okres najlepszy dla spożycia takiego piwa? Piwo wydaję mi się na tyle fajne, że chciałbym wystawić je w konkursie. Podczas jego oceniania będzie miało około 2,5 miesiąca od butelkowania. Za długo? Nie straci na aromacie? Pozdrawiam, Bartłomiej Hej, A jakie ibu, zasyp i blg? W jakiej leży temperaturze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartłomiejEs Opublikowano 7 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2019 2 minuty temu, Jankasper napisał: Hej, A jakie ibu, zasyp i blg? W jakiej leży temperaturze? IBU w granicach 35-40, zasyp to 90% angielskie Pale Ale, Reszta to Monachijski i Płatki owsiane. BLG 12. Leży w temperaturze około 14 stopni w piwnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się