sobieslaw Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 Godzinę temu, majlosz napisał: W jaki sposób czujesz glukozę? Jest mega słodko, aż gryzie w zęby. Tak samo miałem przy pierwszej warce, gdzie otworzyłem na próbę piwo po 4 dniach od zabutelkowania. Pozostałe piwa tego nie miały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał z Łodzi Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 1 hour ago, korzen16 said: Ja postępuję podobnie - po wypici płuczę wodą i zatykam zużytym kapslem żeby się nić do środka nie dostało. Przed butelkowaniem wsypują 4g OXI do każdej butelki i zalewam wrzątkiem (wszystkie butelki) co ma je oczyścić z pozostałych osadów. Następnie do Star Sana i na choinkę. Póki co sprawdza się. czyli zużywasz 160g oxi na czyszczenie butelek + jeszcze star san ? Powiem Ci, że dmuchasz na prawdę na zimno. Ja mam taka myjkę automatyczna gdzie wlewam roztwór oxi i płucze nim każdą butelkę. Jak bym miał przeliczyć to wychodzi jakies 4g ale na wszystkie butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 Nie używam OXI do dezyfekcji, a do czyszczenia butelek, dezynfekcja to dopiero Star San. Kiedyś myłem butelki szczotką, ale mi się znudziło. Wolę OXI - samo się robi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 29 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2019 o kurka ale zachodu - ja po dezynfekcji środkiem i po obcieknięciu pakuje 20 - 30 szt do piekarnika nastawiam 150 st z termoobiegiem 20 min i po temacie hehe. mam tylko problem z wyjęciem ich bo wylatują :D:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 30 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 Co do mycia butelek na początku strasznie to przezywałem. Ostatnio dobrze płuczę wodą gorącą z tabletką do zmywarki (nie pieni się, łatwo wypłukać spłukać) Potem ja już partia butelek została umyta, to myją przepłukuję piro. Zostawia one osad. Takie butelki zostawiam do wyschnięcia na choince, a następnie zatykam kratę folą spożywczą i lecą do piwnicy. Przed butelkowaniem płucze OXI na choinkę i po ocieknięciu - wyschnięciu - lecą po piwo. A czego tyczyło się zagadnienie mycia butelek bo nie moge sie doczytać oxy96 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 30 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 4 godziny temu, Ravage miodosytnik napisał: Co do mycia butelek na początku strasznie to przezywałem. Ostatnio dobrze płuczę wodą gorącą z tabletką do zmywarki (nie pieni się, łatwo wypłukać spłukać) Potem ja już partia butelek została umyta, to myją przepłukuję piro. Zostawia one osad. Takie butelki zostawiam do wyschnięcia na choince, a następnie zatykam kratę folą spożywczą i lecą do piwnicy. Przed butelkowaniem płucze OXI na choinkę i po ocieknięciu - wyschnięciu - lecą po piwo. A czego tyczyło się zagadnienie mycia butelek bo nie moge sie doczytać Możliwość zabicia drożdży środkiem do dezynfekcji przez słabe płukanie i jako następstwo słaba lub brak refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burczas Opublikowano 30 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 Ostatnio zapomniałem o piwie. Od maja leżało w wiadrze. Miesiac temu butelkowalem. Też myślałem że się nie nagazuje odziwo jest dobre i nagazowane. Butelki po wypiciu dobrze opłukane i do góry dnem do skrzynki. Potem tylko starsan i nie ma problemu. Chyba że na dnie jest jakis osad, to myję dokładniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruby. Opublikowano 30 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 18 godzin temu, sobieslaw napisał: A jak te butelki przechowujesz w skrzynkach? Nie dostaje się do nich kurz? Normalnie w skrzynkę tylko że szyjka w dół. Nawet jeśli coś wleci to przed kolejnym użyciem zostanie wypłukane. Grunt by nie zapuścić butelek pleśnią, pyłek kurzu sie wyplucze. ogoun 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 30 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 8 godzin temu, koncept napisał: o kurka ale zachodu Po rurce "bulkałce" to kolejny temat rzeka, gdzie ile piwowarów tyle metod i oczywiście każda jest najlepsza i jedyna słuszna. Najważniejsze, żeby nieć poczucie dobrze wykonanej roboty i spokojnie spać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruby. Opublikowano 30 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 1000 lat temu nie mieli piekarników i chemii a piwo warzyli! Jak to napisał korzeń, każdy ma jakieś tam sposoby, z płukaniem 20x, czy piekarnikiem, ale takie rzeczy daja efekty gdy butelki zaszły pleśnią. Bo w dobrze wypłukanej 3x butelce cóż może zostać, jeśli wcześniej była dobrze wymyta? Pyłek kurzu nie wgryzie sie w ściankę. Trzeba sobie minimalizować czas jak i robociznę, a warzyc więcej i częściej - butelki nie będą miały szansy nawet zajść. (Chociaż byłoby to ciekawe, odkładamy butelkę na rok, a po roku pojawia sie obok 330 heheheh) Gdybym miał za każdym razem butelki w piekarniku trzymać, to teoretycznie nawet by piekarnik nie nadążał stygnąć, a cóż z prądem?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 30 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 4 godziny temu, sobieslaw napisał: Możliwość zabicia drożdży środkiem do dezynfekcji przez słabe płukanie i jako następstwo słaba lub brak refermentacji. W przypadku Piro czy OXI raczej nie widze zagrożenia. Piro musi być mocną dawka by zahamować drożdże. Czyli te 20 g na litr do odkażania raczej wątpie ze zaszkodzi. Zaś OXI wyparuje i tylko woda zostanie chyba ze ktos te resztki zostawił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 30 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 (edytowane) 8 minut temu, Ravage miodosytnik napisał: W przypadku Piro czy OXI raczej nie widze zagrożenia. Piro musi być mocną dawka by zahamować drożdże. Czyli te 20 g na litr do odkażania raczej wątpie ze zaszkodzi. Zaś OXI wyparuje i tylko woda zostanie chyba ze ktos te resztki zostawił. Też tak mi się wydaje, dlatego szukam innych przyczyn słabej refermentacji w pojedynczej butelce. Edytowane 30 Października 2019 przez sobieslaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 30 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 moze zle rozmieszałes syrop z piwem. Tez w jednym piwie zauwazyłem ze mi wychodzi ono z butelki po otwarciu a w drugiej wszystko jak należy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 30 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 Nie robiłem syropu, tylko sypiałem glukozę bezpośrednio do butelek. Może faktycznie np. w jednej butelce było trochę mniej, ale czuć ewidentnie, że jest dużo słodsze od pozostałych, czemu przypisałbym słabą refermentację. Gruby. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 30 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 Myje butelki nemoscanem Sepa deznfekuje OXI i starsan nigdy nie było problemów z angażowaniem, co do surowca to polecam jednak robić syrop niż sypać z „miarki” Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 31 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2019 a z innej beczki - tak mi przyszło do głowy: jak pakujesz do brzeczki chłodnice zanurzeniową to nie ma niebezpieczeństwa władowania do niej syfu? czy odkażacie chłodnice najpierw hehe jakoś sobie nie wyobrażam odkażania chłodnicy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruby. Opublikowano 31 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2019 3 minuty temu, koncept napisał: a z innej beczki - tak mi przyszło do głowy: jak pakujesz do brzeczki chłodnice zanurzeniową to nie ma niebezpieczeństwa władowania do niej syfu? czy odkażacie chłodnice najpierw hehe jakoś sobie nie wyobrażam odkażania chłodnicy Dobrze myjesz i wrzucasz na 5-10min do gotowania, żeby to co be wygrzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 1 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2019 W dniu 27.10.2019 o 20:58, koncept napisał: kolejne pytanie: czy do piwa pod nazwą " JASNE PSZENICZNE CYTRUSOWE 12 BLG " i które jest opisane jako " lekkie i rześkie. Z dodatkiem skórek cytryn i pomarańczy" nadadzą się drożdże Fermentis SafAle WB-06? Pytam bo doczytałem że są one rekomendowane do do piw pszenicznych w stylu bawarskim: Hefeweizen, Dunkelweizen, Weizenbock, ale czy cytrusowych? Skład tego produktu to: - ekstrakt słodowy jasny 1,7 kg - ekstrakt słodowy pszeniczny 1,7 kg - chmiel Hallertauer Tradition 30g, = drożdże SafAle WB-06- suszona skórka z pomarańczy 20g, - curacao 20g, wracając do powyższego: czy to jest hafewaizen?chyba nie bo w klasycznym bawarskim nie ma cytrusów. no to w takim razie jak to to nazwać na etykiecie? już głupi jestem hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 1 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2019 Witbier? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 1 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2019 7 godzin temu, koncept napisał: wracając do powyższego: czy to jest hafewaizen?chyba nie bo w klasycznym bawarskim nie ma cytrusów. no to w takim razie jak to to nazwać na etykiecie? już głupi jestem hehe Weizen z pomarańczą 6 godzin temu, sobieslaw napisał: Witbier? Niezbyt... Nie te drożdże i brak kolendry na początek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Gulski Opublikowano 2 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2019 (edytowane) Cześć. Czekam (nie)cierpliwie aż poczta dostarczy mój taboret i przymierzam się do pierwszego piwka. Wybrałem na początek polskie ale z ekstraktu, mam 3,4 kg ekstraktu jasnego z WES, drożdże us 05 i chmiele marynka (7,8) i lubelski (4,5). Zastanawiam się nad poziomem i sposobem chmielenia, czytając różne przepisy rozbieżności są dosyć spore. Wyliczyłem w PPPP, że jeżeli dam 15 g marynki na 60 minut, 30 g lubelskiego na 30 i 5 g lubelskiego na 5 minut uzyskam IBU 32,4 co ma dać średnią goryczkę. Niestety średnia goryczka to dla mnie pojęcie dość abstrakcyjne a wynik IBU to w ogóle czarna magia Czy ktoś z życzliwych kolegów mógłby to ocenić porównując wynik smakowo do Pilsnera Urquela (to jak dla mnie max akceptowalna goryczka :)). Jeżeli uważacie, że inny sposób chmielenia będzie korzystniejszy również chętnie przeczytam, jednak raczej bez zmiany surowca bo ten już jest zakupiony. Edytowane 2 Listopada 2019 przez Paweł Gulski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 2 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2019 32 IBU na 11-12blg będzie dosyć wyraźnie wyczuwalna. Urquel ma z tego co pamiętam ok. 40 IBU. Ja bym dla siebie zrobił ok. 25 IBU. Możesz przesunąć część lubelskiego z 30 na 5-10 minut. Jak będziesz chodził po gotowaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Gulski Opublikowano 2 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2019 21 minut temu, Jancewicz napisał: Jak będziesz chodził po gotowaniu? Kupiłem chłodnicę, mam nadzieję, że pójdzie szybko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pelasek Opublikowano 2 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2019 Hej, przymierzam się do wymiany garnka emaliowanego na nierdzewny. Na co się przydaję kran w takim garnku? Jak później z utrzymanie czystości takiego kranu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 2 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2019 Godzinę temu, Pelasek napisał: Hej, przymierzam się do wymiany garnka emaliowanego na nierdzewny. Na co się przydaję kran w takim garnku? Jak później z utrzymanie czystości takiego kranu? Możesz zamontować np. hop stoper. Po gotowaniu spuszczasz brzeczkę kranem i masz świetną filtrację chmielin i białek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się