Juniorek Opublikowano 28 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 Temperatura 10* fermentacja stanęła na 2blg. Teraz mam nastawiony porter 24BLG który w 2tygodnie zszedł do 7blg. Zacierany był 67* 60min. Lager o którym wspominam zacierany bardziej wytrawnie. Jak był twój? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 28 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 I tutaj bym się spierał: od kilku warek prowadzę testy, urządzenie złożone przez kolegę zaopatrzone w dwa czujniki d18b20. Jeden z nich przyklejony do wiadra i odizolowany od otoczenia lodówki. Drugi w 30cm gilzie umieszczonej w pokrywie - czujnik ma końcu wypada niemalże w osi x i osi y brzeczki. Różnica pomiędzy nimi jest mniejsza niż 0,5°C. Test robiony naprzemiennie tzn. zamieniałem czujniki miejscami celem wyłapania różnic. Zaznaczam, że testy robiłem na razie do 18Plato ale zakładam że robiąc wyższy baling i tak będę startował niżej co odpowiednio powinno "ostudzic" zapał do gwałtownej pracy. Nie wiem jak będzie z Belgami bo jeszcze nie sprawdzałem... Oczywiście to tylko moje obserwacje ale w ilościach "domowych" jest to łatwiejsze do okiełznania niż przy stożku o średnicy powiedzmy metra... Dobrze wiedzieć. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 28 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 no dobra a co z tymi drozdzami Drożdze uwadniaj w wyższej temperaturze. Jest temat na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 28 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 24 minuty temu, Juniorek napisał: Temperatura 10* fermentacja stanęła na 2blg. Teraz mam nastawiony porter 24BLG który w 2tygodnie zszedł do 7blg. Zacierany był 67* 60min. Lager o którym wspominam zacierany bardziej wytrawnie. Jak był twój? https://www.wiki.piwo.org/Pils_(Pils_Poznański),_Artur_Olender_(2artur2) taką o to kopie popełniamy z kogą. Parametry podal pare dni wcześniej. Nie jesteśmy pewni co do temperatury fermentacji czy jest do 8 czy tez 10 stopni. Start był długi , wątpliwosci mam tez czy udało nam się poprawnie zadać te drożdże, pierwszy raz tak nisko schodziliśmy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 28 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 Z temperatura do 11-12 stopni możecie podbić. Jeżeli będzie poprawa to fermentować, następnie diacetylowa i pomyslalbym o cichej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 28 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 no włanie diacetylowa kiedy jak, do ilu i na jak długo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 28 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 7 minut temu, INTseed napisał: 2 godziny temu, Ravage miodosytnik napisał: no dobra a co z tymi drozdzami Drożdze uwadniaj w wyższej temperaturze. Jest temat na forum. nie na temat drozde dodane zadane. uwadniane w 24 stopniach i schładzane po 30 minutach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 28 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 14 minut temu, Ravage miodosytnik napisał: no włanie diacetylowa kiedy jak, do ilu i na jak długo Dla mnie kiedyś ktoś polecił aby diacetylowa robić 24h przy około 14-15stopniach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 28 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 Godzinę temu, Ravage miodosytnik napisał: no włanie diacetylowa kiedy jak, do ilu i na jak długo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 28 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2019 Sory bardzo ale kopyr może i umie degustować i ocenić piwo, ale z warzeniem już gorzej, a napewno z czystością. Sam on przyznał ze większość piwowarów napewno zrobi lepsze piwo niż on Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slodowy_rycerz Opublikowano 29 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 Zrobiłem piwo na US-05. Wszystko fajnie, problemów żadnych poza jednym szczegółem - drożdże się nie kleją do dna nic a nic. Inne zrobiłem na S-04 i te trzymały się dna jak przyklejone. Pogooglałem, że Danstar Nottingham mają podobne cechy do US-05 ale mają wysoką flokulację. Ktoś używał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 29 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 5 minut temu, slodowy_rycerz napisał: Zrobiłem piwo na US-05. Wszystko fajnie, problemów żadnych poza jednym szczegółem - drożdże się nie kleją do dna nic a nic. Inne zrobiłem na S-04 i te trzymały się dna jak przyklejone. Pogooglałem, że Danstar Nottingham mają podobne cechy do US-05 ale mają wysoką flokulację. Ktoś używał? Przelewałem ostatnio piwo na Danstar Nottingham i były bardzo pyliste, aż zwracało uwagę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slodowy_rycerz Opublikowano 29 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 Hmm, to jakieś inne propozycje może? A nie dodałem, że chodzi mi o trzymanie się ich w butelce po refermentacji. W fermentorze to nie przeszkadza, US-05 wystarczająco opadły na dno, żeby nie było ich dużo przy butelkowaniu. Kwestia, że trzeba strasznie uważać, żeby ich nie wlać do szklanki z butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 29 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2019 Czy ja tam wiem czy te us-05 jakies takie złe? Niby nie przeylegaja tak do dna jak s-04 ale jak wlewam do kufla piwo to m i nic nie wlatuje, chyba bym nie przechylił za jednym razemdo kufla to wtedy smierć. Generalnie s=04 czy s=o5 fajnie klarują i to do czystego co zawyzyłem tak mnie straszyli tym ze to bedzie latac.. Ale chyba tutaj tez temp fermetacji ma znaczenie bo ja jade w 14-15 stopniach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slodowy_rycerz Opublikowano 30 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2019 Piwo w fermentorze i w butelkach na obu szczepach wyklarowało się ładnie. Problemem jest tylko, że nie trzymają się US-05 dna w butelce, co sprawia, że żeby ich nie wlać, trzeba uważać. Czy to taki wielki problem? Może i nie, ale jakby było coś o profilu US-05 ale zbijające się mocniej na dnie przy refermentacji, to byłoby lepiej. US-05 odrywają mi się od dna jak biorę butelkę i ją przechylam lekko na bok, nawet zamkniętą. S-04 kleiły się do siebie i butelki, co sprawia, że nie trzeba przy nich się zastanawiać, tylko można było lać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 30 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2019 ja nie mam tego problemu musiałbym us-05 zamieszac albo serio na boku by musiały lezec, a ile one mają? bo tak szczerze to ja mam tych drozdzy bardzo mało na dnie w butelce. Moze zbyt szybko butelkujesz? mi schodzi od 3-4 tygodni w fermentorze zanim sie zbiore Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slodowy_rycerz Opublikowano 30 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2019 Stoją sobie już spokojnie z ponad 2 miesiące w butelkach i dalej drożdże są bardzo "sypkie". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 30 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2019 a dyzo ich na dnie? , w jakiej temp fementujesz? ile tak to trwa mniej wiecej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slodowy_rycerz Opublikowano 30 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2019 (edytowane) Nie dużo, cienka warstwa mniej niż 1mm. Było 18-20C otoczenia, fermentacja kilka dni, potem wrzuciłem chmiel na zimno, łącznie 14 dni od zadania drożdży minęło, wtedy zlałem do drugiego wiadra znad głównej puli drożdży i rozlałem. Czy w ogóle to ma jakieś znaczenie? Googlałem po ang to też ludzie narzekają, że przy rozlewie w butelki słabo się zbijają na dnie i ogólnie, że niestety US-05 takie są pod tym względem. Edytowane 30 Grudnia 2019 przez slodowy_rycerz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 30 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2019 nie wiem, co ci powiedziec w takim razie. Ja tam fermentuje w 15 stopniach bo lbie czysty smak posmaki mnie irytuja czasem. Znaczy tak jak wleje piwo do kulfa prostoz butelki bez kombinacji to mi sie moze tyle drozdza wleje co mi nie przeszkadza, a jestem wyczulony bardzo. Na sedziowaniu odrazu wyczułem ze miód jeszcze fermentuje chodz klarowna była bestia. Ja dodatkowo trzymam butelki w jakis 10 stopniach ostatnimi czasu i widze ze to tez robi swoje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 30 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2019 Zrób przed rozlewem CC, następnie butelki z tydzień w pokojowej po czym do wyklarowania w niskiej temperaturze powinno pomoc się zbić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slodowy_rycerz Opublikowano 30 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2019 Została mi jedna paczka US-05, 5.5 kg pilzneńskiego, 70g Chinooka i mrożone mango z biedronki w ilości 2.25 kg. Dzisiaj planuje, jeszcze jakieś płatki dokupić i uwarzę z tego brzeczki na jeden fermentor i spróbuje. Może sekret w tym, żeby tych drożdży było naprawdę minimalnie w butelce, wtedy będą niezauważalne. Ale no upierdliwe to jest, właśnie nalewałem sobie jedną butelkę, która stała z ponad tydzień w lodówce, to muszę zostawiać tak z ~50 ml, żeby nie wlać ich do szklanki. Ogólnie piwo jako takie sklarowało się super, (pilzneński 70%, owsiane 10%, jęczmienne 10%, orkiszowe 10% w zasypie było), ale no US-05 nie chcą same zostać bez piwa w butelce. Może takie towarzyskie są i nie lubią samotności, kto wie. A ktoś ma doświadczenie może z Danstar Bry 97? Mam ochotę uwarzyć swoją wariację na temat Wrężel Tropical IIPA, podobno dobrze się kleją dna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ads Opublikowano 30 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2019 (edytowane) Mam pytanie odnośnie kapslowania. Zbudowałem kapslownicę pneumatyczną z głowicą kapslującą od młotkowej i jestem po testach na butelkach z wodą. Problem polega na tym, że często dopiero za drugim razem kapsel jest zaciśnięty i klinuje się w głowicy (przy 6 barach). Czy problem może być w jakości głowicy, może lekko ją stoczyć od środka czy z czasem się wyrobi? Edytowane 30 Grudnia 2019 przez ads Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 30 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2019 Może kwestia jest jak daleko dochodzi głowica? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ads Opublikowano 30 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2019 3 godziny temu, Juniorek napisał: Może kwestia jest jak daleko dochodzi głowica? Próbowałem bezpośrednio pod i kilka centymetrów dalej. Efekt ten sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się