Kaniutek Opublikowano 30 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2019 A czy ta konstrukcja nie jest aby zbyt wiotka? Wyglada to na blachę 3-4 mm, co przy takich siłach nie jest wcale jakoś dużo i nie gwarantuje sztywności. Ja bym wzmocnił te konstrukcje poprzez np. zastrzał zrobiony z trójkąta blachy, przyspawany do tylnej płaszczyzny tej "szubienicy", albo zrobil to zupelnie inaczej z hutniczych kształtowników... Jeśli problem lezy w głowicy, porządną konstrukcja "statywu" zupełnie nie zaszkodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ads Opublikowano 31 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2019 2 godziny temu, Kaniutek napisał: A czy ta konstrukcja nie jest aby zbyt wiotka? Wyglada to na blachę 3-4 mm, co przy takich siłach nie jest wcale jakoś dużo i nie gwarantuje sztywności. Ja bym wzmocnił te konstrukcje poprzez np. zastrzał zrobiony z trójkąta blachy, przyspawany do tylnej płaszczyzny tej "szubienicy", albo zrobil to zupelnie inaczej z hutniczych kształtowników... Jeśli problem lezy w głowicy, porządną konstrukcja "statywu" zupełnie nie zaszkodzi. To 6mm stali. Ciężko określić to jako blacha ale dzięki za radę, wezmę to pod uwagę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 31 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2019 Czy 1, czy 6 mm, czy 30 mm, to nadal blacha walcowana, zimnogięta. 6 mm to juz dośc duzo. Nie mniej, zwrocilbym uwagę, czy nie odkształca sie i sprężynuje przy kapslowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ads Opublikowano 31 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2019 14 godzin temu, Kaniutek napisał: Czy 1, czy 6 mm, czy 30 mm, to nadal blacha walcowana, zimnogięta. 6 mm to juz dośc duzo. Nie mniej, zwrocilbym uwagę, czy nie odkształca sie i sprężynuje przy kapslowaniu. Wstawię wzmocnienia w kształcie trójkątów na dole i u góry. Dzięki za radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 31 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2019 Jako ze w prostocie siła, mam pytanie co myślicie o takim zasypie do RISa? Planowane 12l około 26BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 31 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2019 (edytowane) Płatki żytnie i owsiane jak dla mnie zbędne, przy takim risie dodają do piwa jedynie bardziej utrudnioną filtrację Edytowane 31 Grudnia 2019 przez Versaar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 31 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2019 Podobno żyto i owies robi robote w RISie dlatego o tym pomyslalem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 31 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2019 Jak dla mnie spoko ten zasyp, oczywiście razem z płatkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaktusr Opublikowano 1 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2020 Mam pytanie, mam fiolkę fm53, planuje zrobić warke 20l z 5kg słodu, w programie brewwness pokazuje że będzie to jakieś mierne max 11 blg. Robić starter czy wlać prosto z fiolki ? Zaznaczę że nie mam mieszadła i ewentualnie musiał bym się bawić z słoikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 1 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2020 5 minut temu, kaktusr napisał: Mam pytanie, mam fiolkę fm53, planuje zrobić warke 20l z 5kg słodu, w programie brewwness pokazuje że będzie to jakieś mierne max 11 blg. Robić starter czy wlać prosto z fiolki ? Zaznaczę że nie mam mieszadła i ewentualnie musiał bym się bawić z słoikiem. To są kveiki. Nie wymagają startera. W celu wyciągnięcia z nich większej ilości estrów zadaj nawet mniej. Jedną fiolką zaszczepisz śmiało dwa takie piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaktusr Opublikowano 1 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2020 1 minutę temu, DanielN napisał: To są kveiki. Nie wymagają startera. W celu wyciągnięcia z nich większej ilości estrów zadaj nawet mniej. Jedną fiolką zaszczepisz śmiało dwa takie piwa. Dziękuje bardzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2020 54 minuty temu, kaktusr napisał: Mam pytanie, mam fiolkę fm53, planuje zrobić warke 20l z 5kg słodu, w programie brewwness pokazuje że będzie to jakieś mierne max 11 blg. Robić starter czy wlać prosto z fiolki ? Zaznaczę że nie mam mieszadła i ewentualnie musiał bym się bawić z słoikiem. Jaką wydajność ustawiłeś? Spokojnie powinno wyjąć 15blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaktusr Opublikowano 2 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 14 godzin temu, anteks napisał: Jaką wydajność ustawiłeś? Spokojnie powinno wyjąć 15blg 80% jak dobrze pamiętam, filtruje sracz rurką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ads Opublikowano 2 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 Pytanie do tych, którzy nie marnują wody z chłodzenia. Ile trzeba zlać żeby wystudzić 20L do 20'C chłodnicą zanurzeniową? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 2 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 Zalezy do chlodnicy i temperatury wody. 60-160 litrow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychoo Opublikowano 2 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 Mi zazwyczaj schodzi 90L. Staram się zbierać i użyć do mycia sprzętów i podłogi w kuchni po "robocie". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2020 W dniu 2.01.2020 o 09:58, kaktusr napisał: 80% jak dobrze pamiętam, filtruje sracz rurką. jak napisałem wyżej, spokojnie 20l 15 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2020 Zależy od temp wody, ale max 50l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ads Opublikowano 4 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2020 Czy to normalne, że po 4 dniach od wrzucenia chmielu w granulacie na zimno w temp 12'C, cały czas unosi się na powierzchni? Jak teraz filtrować i zlać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 4 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2020 Godzinę temu, ads napisał: Czy to normalne, że po 4 dniach od wrzucenia chmielu w granulacie na zimno w temp 12'C, cały czas unosi się na powierzchni? Jak teraz filtrować i zlać? Zdarza się. Możesz spróbować delikatnie zakołysać fermentorem (ale bez przesady, żeby nie napowietrzyć) i obniżyć temperaturę (cold crash), o ile masz taką możliwość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 5 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2020 Gdzie kupujecie najtaniej podstawowe słody 25kg z wysyłką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 5 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2020 (edytowane) Ja ostatnio kupowałem VM w browamatorze po 82zl plus przesyłka, ale również inne surowce zamawialem wiec było warto. Ostatnio na Allegro od deptany 87,5zl również VM jako ze mam smarta to wysyłka odpadła. Teraz zaryzykowałem i spróbowałem od malteurop słód pils 75zl z wysyłka. ps. Na BA jest weyermann pilzneński za 94zl wiec warto Edytowane 5 Stycznia 2020 przez Juniorek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 5 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2020 Ktoś używa słody z malteurop? Jak z wydajnością na nich? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gr000by Opublikowano 5 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2020 Na moim sprzęcie Malteurop dawał podobne wydajności co Weyermann i Bruntal, jednocześnie będąc w cenie Viking Malt. Nie miałem też żadnych problemów z zacieraniem i wysładzaniem na ich słodach. Piwo OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 5 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2020 Malteurop to bardzo dobry słód. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się