Wuuu Opublikowano 28 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 Target pitch rate określa ile komórek drożdży jest w tym co masz, czy to są suche świeże czy nie. Teoretycznie dla Ale możesz wybrać od Pro 0.75, ale że chcesz robić w 12C, to możesz nawet Pro 1.0 bądź więcej. Jak zmienisz, to zobaczysz że więcej drożdży potrzebujesz (większy starter). Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka Trochę pomieszałeś Target Pitch Rate to inaczej stopa nastawu. Nie ile masz, tylko ile chcesz mieć komorek drożdżowych na stopien plato na mililitr brzeczki. I do tego nalezy dostosować starter. Do lekkich Ale przyjmuje sie do 0.75. Dla mocniejszych od 16 plato lepiej wziac 1.0.Do lagerow należy przyjąć dwukrotność tych wartości, czyli 1.5 lub 2.0 dla mocnych. Ile masz komorek na starcie w paczke wpisuje sie w odpowiedniej rubryczce. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 28 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 Faktycznie, pomieszałem :-). Sam daję pół paczki na 12 l piwa i zaczynam od 13 - 14 C, więc cała paczka na 20l będzie ok. Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mandowskas Opublikowano 28 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 5 godzin temu, Oskaliber napisał: Ja bym podniósł temperaturę i zostawił na 3 tygodnie. Wygląda to na niedofermentowane, i po tafli piwa i po ekstrakcie. Podniosłem temp. do 13,5C, zamieszałem wiadrem i obecnie na tafli jest już jedynie minimalna ilość pianki. Zaczęłem schładać do 2C. Mam jeszcze pytanie. Macie jakiś patent, aby nie zaciągać z dna, drożdży do wężyka w końcowej fazie przelewnia piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 28 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 2 minuty temu, mandowskas napisał: Podniosłem temp. do 13,5C, zamieszałem wiadrem i obecnie na tafli jest już jedynie minimalna ilość pianki. Zaczęłem schładać do 2C. Mam jeszcze pytanie. Macie jakiś patent, aby nie zaciągać z dna, drożdży do wężyka w końcowej fazie przelewnia piwa? A jaki ekstrakt początkowy? Bo jak jakaś dwunastka, to 4.5 końcowego to sporo, niezależnie od wyglądu tafli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mandowskas Opublikowano 28 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 18 minut temu, Oskaliber napisał: A jaki ekstrakt początkowy? Bo jak jakaś dwunastka, to 4.5 końcowego to sporo, niezależnie od wyglądu tafli. 12, ale piwo robione na ekstrakcie słodowym. Przy US5 schodziło do 3-4 maks. Sprawdziłem blg dzisiaj i były 4. Do ilu powinno zejść teoretycznie na ekstraktach słodowych ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 28 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 Ostatnio mówiłeś, że jest 4.5. Czyli dalej fermentuje, a Ty schładzasz. No w ten sposób to dobrego piwa nie zrobisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 28 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 (edytowane) Hej. Planuje dodać trochę chmielu na zimno do mojej IPY (10l). Do dyspozycji mam 50g East Kent Golding. Ile byście dodali żeby nie przedobrzyć i ewentualnie na ile dni? Temperatura otoczenia 15-16c Edytowane 28 Stycznia 2020 przez advisorylyrics Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 28 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 25 minut temu, advisorylyrics napisał: Hej. Planuje dodać trochę chmielu na zimno do mojej IPY (10l). Do dyspozycji mam 50g East Kent Golding. Ile byście dodali żeby nie przedobrzyć i ewentualnie na ile dni? Temperatura otoczenia 15-16c To English IPA? Jakieś 20-50g, w zależności, czy chcesz delikatny czy mocniejszy aromat, na jakieś 2-4 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 28 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 20 minut temu, punix napisał: To English IPA? Jakieś 20-50g, w zależności, czy chcesz delikatny czy mocniejszy aromat, na jakieś 2-4 dni. IPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 28 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 Godzinę temu, advisorylyrics napisał: IPA Chodzi mi o to, czy chmielona (jak dotąd) brytyjskimi czy amerykańskimi chmielami? Jeśli brytyjskimi, to ok, jeśli amerykańskimi, hmm - nie mam pojęcia czy i jaki efekt to może mieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 28 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 18 minut temu, punix napisał: Chodzi mi o to, czy chmielona (jak dotąd) brytyjskimi czy amerykańskimi chmielami? Jeśli brytyjskimi, to ok, jeśli amerykańskimi, hmm - nie mam pojęcia czy i jaki efekt to może mieć Angielskimi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LiwkoLiwko Opublikowano 29 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 13 godzin temu, advisorylyrics napisał: Angielskimi Ja bym wsypał wszystko czyli 50 g. W tej temperaturze potrzymałbym 5 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 29 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 6 godzin temu, LiwkoLiwko napisał: Ja bym wsypał wszystko czyli 50 g. W tej temperaturze potrzymałbym 5 dni. Przypominam, że to.10l i IPA a nie AIPA.żeby tak srogo chmielic, ale dzięki.za.sugestie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 30 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 Tzn ten allafrance jest tzw. total immersion, czyli musisz go zanurzyć tak głeboko jak głęboko sięga czerwony płyn w kapilarze, tzn jeżeli mierzysz temperaturę około 40°C to musisz zanurzyć termometr w mierzonym medium aż do podziałki oznaczającej 40°C. Są jeszcze tzw termometry partial immersion, czyli takie na których jest narysowana linia, do której trzeba zanurzyć termometr i wtedy odczytać wartość. Wersja total jest dokładniejsza, ale nieco bardziej kłopotliwa, jeżeli chodzi o pomiar. Eydta: pierwszy z brzegu link na yt: https://www.youtube.com/watch?v=3yd0IboA3LE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 1 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2020 Czy opakowanie zewnętrzne po namnożeniu w środku może pęknąć czy jest odporne aż go nie otworze? Drożdze z aktywatorem. https://twojbrowar.pl/pl/wyeast-gorna-fermentacja/40-wyeast-3522-belgian-ardennes.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wuuu Opublikowano 1 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2020 Nie pęknie, nic nie bój. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 3 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2020 (edytowane) IPA nastawiona 13 stycznia. Fermentowała w temp. otoczenia około 16c. 5 dni temu dodany chmiel na zimno a wczoraj przeprowadzony cold crash na balkonie. Dziś z samego rana przeniesiona do ciepłego i zostawiona do teraz. Chciałem zacząć butelkowac, ale na powierzchni pojawiła się pianka i widać sporo bąbelków unoszacych się ku górze. Wstrzymać się z butelkowaniem? Strace przy tym aromat z chmielenia na zimno. Dodam, że przed jego zadaniem młode piwo było klarowne jak kryształ więc nie bawiłem się w pomiary blg Edytowane 3 Lutego 2020 przez advisorylyrics Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hermod Opublikowano 3 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2020 a teraz ma ile blg i jakie było blg startowe? Jak zrobiłeś piwo o ekstrakcie początkowym jakieś 15-16 BLG to trochę za szybko według mnie dodałeś chmiel i chcesz butelkować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 3 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2020 29 minut temu, hermod napisał: a teraz ma ile blg i jakie było blg startowe? Jak zrobiłeś piwo o ekstrakcie początkowym jakieś 15-16 BLG to trochę za szybko według mnie dodałeś chmiel i chcesz butelkować Teraz ma 5 a początkowe było jakieś 14, zacierane na dość słodko. Z mojego doświadczenia wiem, że klarownosc można uznać za koniec fermentacji. Jednak na wszelki wypadek poczekam jeszcze bo w końcu chciałbym uwarzyc smaczną ipe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 3 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2020 5 godzin temu, advisorylyrics napisał: IPA nastawiona 13 stycznia. Fermentowała w temp. otoczenia około 16c. 5 dni temu dodany chmiel na zimno a wczoraj przeprowadzony cold crash na balkonie. Dziś z samego rana przeniesiona do ciepłego i zostawiona do teraz. Chciałem zacząć butelkowac, ale na powierzchni pojawiła się pianka i widać sporo bąbelków unoszacych się ku górze. Wstrzymać się z butelkowaniem? Strace przy tym aromat z chmielenia na zimno. Dodam, że przed jego zadaniem młode piwo było klarowne jak kryształ więc nie bawiłem się w pomiary blg Ja tam stawiam na to ze zrobiło się ciepło i Co2 się uwalnia z piwa I chciałbym w to wierzyć . Z drugiej stronie nie chce być uszczypliwy ale nie chciało Ci sie zmierzyć BLG? Toć to chwila moment jest i ile problemów rozwiązuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 3 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, Ravage miodosytnik napisał: Ja tam stawiam na to ze zrobiło się ciepło i Co2 się uwalnia z piwa I chciałbym w to wierzyć . Z drugiej stronie nie chce być uszczypliwy ale nie chciało Ci sie zmierzyć BLG? Toć to chwila moment jest i ile problemów rozwiązuje Trzymam teraz piwa w brudnej piwjicy gdzie jest mnóstwo starych rzeczy. Staram się nie dłubać w środku a nosić na 3 piętro i znów znosić nie jest fajne. Naprawdę sporo tego co2 się uwalnia. Oby cała poduszka chroniąca piwko nie wyleciała Edytowane 3 Lutego 2020 przez advisorylyrics cybul26 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Helcik Opublikowano 4 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2020 Witam. Robilem 10 dni temu. 20l 16.5blg Black ipa na wyeast 1056 American ale. Na chmielenie poszlo : 20g mosaics citry I galaxy na 15 min. Na hopstand po 30g Tych samych chmieli na 20 min w 80°. Fermentowalo w 18 stopniach I swietnie pachnialo z rurki fermentacyjnej. Jak po 10 dniach pobieralem probke to ani w smaku ani w zapachu nie czuc Tych chmieli. Rozumiem zero moglo by cos he przykryc ale ja tam ledwo co czuje. Na dodatek drozdze zezarly do 2.5 blg. Planuje jeszcze dac 50g citry I galaxy na cicha. Pytanie moje: czy po zabutelkowaniu I refermentacji zapach i smak sie troche uwolnia? American ale maja az tak czysty profil? PozdrawiamSent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 4 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2020 6 godzin temu, Helcik napisał: Pytanie moje: czy po zabutelkowaniu I refermentacji zapach i smak sie troche uwolnia? American ale maja az tak czysty profil? Pozdrawiam Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk W moim przypadku nie każde piwko ma jakiś specjalny smak czy zapach podczas butelkowania. Wyjdzie z czasem w butelkach Helcik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 4 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2020 Witam, znalazłem niechcący bo był bez etykiety taki Hefe-weizen co go robiłem ze 3 miechy temu z ekstraktów i dobrze się stało że nalewałem go sobie nad zlewem hehe bo bym miał go w kanale. W pintowej szklance podczas delikatnego nalewania była sama piana ale piwko nie jest jakoś szczególnie nagazowane. Skąd ta piana? Jest bardzo trwała ale smaczna, w ogóle piwko dobre. ALE PIANA PRZESZKADZA W PICIU !!! HELP ??? co może być przyczyną takiego wylatywania piwka z butli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 4 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2020 17 minut temu, koncept napisał: Witam, znalazłem niechcący bo był bez etykiety taki Hefe-weizen co go robiłem ze 3 miechy temu z ekstraktów i dobrze się stało że nalewałem go sobie nad zlewem hehe bo bym miał go w kanale. W pintowej szklance podczas delikatnego nalewania była sama piana ale piwko nie jest jakoś szczególnie nagazowane. Skąd ta piana? Jest bardzo trwała ale smaczna, w ogóle piwko dobre. ALE PIANA PRZESZKADZA W PICIU !!! HELP ??? co może być przyczyną takiego wylatywania piwka z butli? Przegazowanie albo infekcja (resztek chmielu przy weizenie nie spodziewałbym się). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się