smola Opublikowano 10 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2020 Warzyłem dzisiaj pilsa z ekstraktów, na ostanie 10 min dodałem whirfloca. Chmieliłem granulatem bezpośrednio do gara, a zlewałem poprzez dekantację przez hop spidera. Mimo to w fermentorze, przy powierzchni lustra, utworzył się 2 cm kożuch z chmielin/farfocli. Dekantować to jeszcze raz do kolejnego fermentora, czy mogę tak zostawić i nie wpłynie to znacząco na ostateczny smak gotowego piwa? Po fermentacji będę robił cold crash. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2020 (edytowane) 7 minut temu, smola napisał: Warzyłem dzisiaj pilsa z ekstraktów, na ostanie 10 min dodałem whirfloca. Chmieliłem granulatem bezpośrednio do gara, a zlewałem poprzez dekantację przez hop spidera. Mimo to w fermentorze, przy powierzchni lustra, utworzył się 2 cm kożuch z chmielin/farfocli. Dekantować to jeszcze raz do kolejnego fermentora, czy mogę tak zostawić i nie wpłynie to znacząco na ostateczny smak gotowego piwa? Po fermentacji będę robił cold crash. Może to osady białkowe/osady gorące? ja bym zostawił, bywa że po schłodzeniu brzeczki takie pływają przy dnie Edytowane 10 Września 2020 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 10 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2020 (edytowane) Tak to wygląda, nie pomyślałem aby po dodaniu wirfloca, najpierw schłodzić i przelać do fermentora. Nigdy wcześniej go nie używałem, zawsze tak robiłem, że gotowałem część ekstraktu i chmieliłem, a całość chłodziłem dodatkiem wody do zadanej ilości. Edytowane 10 Września 2020 przez smola Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 10 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2020 Osady gorące. Mam ich zawsze pełno przez to ze warzę BIAB. Kilka razy zlałem całość. W smaku piwo ok, klarowanie ok. Teraz gdy bawię się kveikami chcę by jak najmniej tego mi w gestwie pływało. Więc po zrobieniu whirpoola zostawiam trochę by opadły i na koniec weżyka nakładam drugi worek do BIAB i służy jako filtrator o dżej objetosci. Wychodzi całkiem nieźle a whirflocka nie używałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwowarzyk Opublikowano 13 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2020 (edytowane) siemano mam takie pytanie spoza kręgu znawców. Czy takie piwo z gotowych zestawów jest dużo lepsze od fabrycznych szczyn typu tyskie lech haranś itp? Ile trzeba wydać na start żeby zacząć coś robić? chodzi mi o zestaw ze stali nierdzewnej bez elementów plastikowych. byłbym zapomniał czy kupując gotowe zestawy do wytwarzania piwa mam gwarancję że nie ma w nich sztucznych aromatów, konserwantów i innego g..? Edytowane 13 Września 2020 przez piwowarzyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 13 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2020 siemano mam takie pytanie spoza kręgu znawców. Czy takie piwo z gotowych zestawów jest dużo lepsze od fabrycznych szczyn typu tyskie lech haranś itp? Ile trzeba wydać na start żeby zacząć coś robić? chodzi mi o zestaw ze stali nierdzewnej bez elementów plastikowych. byłbym zapomniał czy kupując gotowe zestawy do wytwarzania piwa mam gwarancję że nie ma w nich sztucznych aromatów, konserwantów i innego g..?Ja wydałem około 1700zł. Możesz zrobić piwo z puszek ale ich nie docenisz tak jak przy słodach Ja kupowałem wszystko nowe.Teoretycznie minimum to jeden plastikowy fermentor z kranikiem, chemia do dezynfekcji i puszki gotowców, butelki, kapsle i kapslownica. Wody nie musisz gotować. Ale możesz złapać infekcje.Jak masz miejsce na lodówkę do fermentacji to już wygrałeś. To najważniejszy sprzęt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 14 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2020 9 godzin temu, piwowarzyk napisał: siemano mam takie pytanie spoza kręgu znawców. Czy takie piwo z gotowych zestawów jest dużo lepsze od fabrycznych szczyn typu tyskie lech haranś itp? Ile trzeba wydać na start żeby zacząć coś robić? chodzi mi o zestaw ze stali nierdzewnej bez elementów plastikowych. byłbym zapomniał czy kupując gotowe zestawy do wytwarzania piwa mam gwarancję że nie ma w nich sztucznych aromatów, konserwantów i innego g..? Zainteresuj się BIAB. to zmieścisz się w jednym garnku ze stali ok 30l. I jedynym wiadrze. Plus dodatki do kapslowania. Z puszek i tak wychodza płaskie piwa o slabym smaku i aromacie. Jak przesiadłem się z puszek to efekt przerósł moje oczekiwania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 14 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2020 Czy do waizena, który fermentuje ósmy dzień, mogę dodać suszoną skórkę pomarańczy i laski cynamonu (przyprawy Kotanyi), jeśli tak to jaką ilość? Warka 27l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 14 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2020 (edytowane) 17 minut temu, smola napisał: Czy do waizena, który fermentuje ósmy dzień, mogę dodać suszoną skórkę pomarańczy i laski cynamonu (przyprawy Kotanyi), jeśli tak to jaką ilość? Warka 27l. Nie będzie to wtedy stylowy weizen, ale możesz. Proponuję zamacerować wcześniej w wódce/spirytusie. Skórki w granicy 10-40g (zakładając, że to na 20l), co do cynamonu się nie wypowiem, bo nie używałem. Edytowane 14 Września 2020 przez punix smola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 14 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2020 1 minutę temu, punix napisał: Nie będzie to wtedy stylowy weizen, ale możesz. Już nie jest, bo początkowe BLG to 14,3*. Jaki czas macerować, trzy dni wystarczą? I na jak długo je wrzucić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 14 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2020 39 minut temu, smola napisał: Już nie jest, bo początkowe BLG to 14,3*. Jaki czas macerować, trzy dni wystarczą? I na jak długo je wrzucić? Pewnie nawet 1-2 wystarczą, tyle, żeby przesiąknęły alkoholem i "zdezynfekowały się". Ja wrzucałem na 3 dni i aromat był spokojnie wyczuwalny. smola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 17 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 Coś nie tak z piwem, czy wszystko będzie ok? 10 dni temu butelkowałem pilsa, chmielonego na IBU 35. Podczas butelkowania goryczka w smaku była bardzo dobrze wyczuwalna. Wczoraj otworzyłem testowo butelkę i goryczki jak na lekarstwo. Bardziej czuć słodowość. Piana na dwa palce, choć gazu jeszcze mało. Ułoży to się z czasem, goryczka będzie bardziej wyczuwalna? Chyba, że drożdże nie przejadły surowca do refermentacji i to on tak podbija słodowość. BLG początkowe 12,5; BLG końcowe 2,6; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 17 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 2 godziny temu, smola napisał: Coś nie tak z piwem, czy wszystko będzie ok? 10 dni temu butelkowałem pilsa, chmielonego na IBU 35. Podczas butelkowania goryczka w smaku była bardzo dobrze wyczuwalna. Wczoraj otworzyłem testowo butelkę i goryczki jak na lekarstwo. Bardziej czuć słodowość. Piana na dwa palce, choć gazu jeszcze mało. Ułoży to się z czasem, goryczka będzie bardziej wyczuwalna? Chyba, że drożdże nie przejadły surowca do refermentacji i to on tak podbija słodowość. BLG początkowe 12,5; BLG końcowe 2,6; W jakiej temperaturze robisz refermentację? Może być tak, jak piszesz - poczekaj jeszcze ze 2 tygodnie i wszystko powinno się wyjaśnić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 17 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 Refermentacja w 17 - 18°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 17 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 21 minut temu, smola napisał: Refermentacja w 17 - 18°C. To teoretycznie powinna już mieć się ku końcowi. Ale nie denerwowałbym się, tylko czekał - szczególnie, że na tym etapie już i tak za wiele się nie pomoże. smola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 19 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 W dniu 10.09.2020 o 10:50, smola napisał: Warzyłem dzisiaj pilsa z ekstraktów, na ostanie 10 min dodałem whirfloca. Chmieliłem granulatem bezpośrednio do gara, a zlewałem poprzez dekantację przez hop spidera. Mimo to w fermentorze, przy powierzchni lustra, utworzył się 2 cm kożuch z chmielin/farfocli. Dekantować to jeszcze raz do kolejnego fermentora, czy mogę tak zostawić i nie wpłynie to znacząco na ostateczny smak gotowego piwa? Po fermentacji będę robił cold crash. Mam problem z tym piwem. Fermentacja trwa 9 dni, start w 8°C, teraz 11-12°C. Do tej pory BLG zeszło z 12,4 do 3,6 w temp. pokojowej (odebrałem 100ml brzeczki po rozpoczęciu fermentacji burzliwej) i niżej nie chce. Uwadniać drożdże i dodać do fermentacji? Brzeczka 27l zaszczepiona trzydniową gęstwą z trzeciego pasażu, około 500ml. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 19 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 Mam problem z tym piwem. Fermentacja trwa 9 dni, start w 8°C, teraz 11-12°C. Do tej pory BLG zeszło z 12,4 do 3,6 w temp. pokojowej (odebrałem 100ml brzeczki po rozpoczęciu fermentacji burzliwej) i niżej nie chce. Uwadniać drożdże i dodać do fermentacji? Brzeczka 27l zaszczepiona trzydniową gęstwą z trzeciego pasażu, około 500ml.Po co chcesz to robić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 19 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 Zastanawiam się czy może drodze nie były w słabej kondycji, i może to jest powodem słabego odfermentowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 19 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 Zastanawiam się czy może drodze nie były w słabej kondycji, i może to jest powodem słabego odfermentowania. Po prostu tak zatarte. Nie kombinuj. Ja fermentuje około 12 dni w 8-9C potem dźwigam do 12-14C na 4dni potem na 2C. W 3 tygodnie butelkuje. Nie robię pomiarów wcale. Nie wiem czy taka fermentacja przy w34/70 ma sens czy nie przy 12-14Blg Jak szybko chcesz piwo to kup kveiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 19 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 Po prostu tak zatarte. Nie kombinuj. Ja fermentuje około 12 dni w 8-9C potem dźwigam do 12-14C na 4dni potem na 2C. W 3 tygodnie butelkuje. Nie robię pomiarów wcale. Nie wiem czy taka fermentacja przy w34/70 ma sens czy nie przy 12-14Blg Jak szybko chcesz piwo to kup kveiki.Piwo z ekstraktów. Nie zależy mi na szybkim piwie, zastanawia mnie to, że wcześniej kończyły fermentację na blg 2.1 lub 2.5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
george1255 Opublikowano 19 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 Jakim wiertłem robić dziurki w fermentorze który ma posłużyć jako FD? I ile ma ich być? Jakiś konkretny wzór mam wiercić? Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 51 minut temu, george1255 napisał: Jakim wiertłem robić dziurki w fermentorze który ma posłużyć jako FD? I ile ma ich być? Jakiś konkretny wzór mam wiercić? Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka https://allegro.pl/oferta/wiertlo-stozkowe-stopniowe-tytanowe-hss-4-39mm-5611877697?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_dom_narzedzia&ev_adgr=Akcesoria+i+osprzęt&gclid=CjwKCAjw2Jb7BRBHEiwAXTR4jZ8aLKG-JeIkeVZXRSoC-Nko3CbPyXCVlsctyyHntucSaHQCIlzFjhoCOhQQAvD_BwE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
george1255 Opublikowano 19 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 Chodziło mi o wielkość/średnicę dziurki :-)Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 4 minuty temu, george1255 napisał: Chodziło mi o wielkość/średnicę dziurki ? Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka fi 10 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
george1255 Opublikowano 19 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 1cm dziurki? Chyba kolega wkręca Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się