wolf83 Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Witam! Pracuje ostatnio w płynnymi belgami i powiedzmy, jestem troche zagubiony z tym co dalej, a jako że nie wydaje mi się to godne nowego wątku to zapytam tutaj. 1. Czy mogę przedłużyć burzliwą/cichą i o ile? Nie chce długo przechowywać gęstwy w lodówce a przez kolejne ~4 miesiace nie bede miał czasu siedzieć co tydzień przy garnku. Wiem, że piwo swoje musi odrobinkę poleżeć, ale czy może poleżeć we wiadrze zamiast w butelce? martwi mnie tu głównie to, że plastikowy fermentor jednak trochę tlenu przepuszcza. Co do burzliwej/ cichej fermentacji to zależy ile BLG uzyskasz. Ja robię tak iż jak piwo mam w okolicach 15BLG to trzymam 21 dni na fermentacji burzliwej. i robię pomiar. Wtedy mam pewność że piwo zostało do końca odfermentowane. A następnie butelkuję. Nigdy nie przechowywałem świeżego piwa w wiadrze, to ci nie powiem, ale przypuszczam iż za długo nie może stać. Bo jakiś zarazek się wkradnie. Gęstwę najlepiej używać do 7 dni. Z tego względu iż z każdym tygodniem przechowywania, komórki drożdżowe umierają. I tracą swoją kondycję. 2. Nagazowanie piwa na WLP550. 2 piwka zrobiłem na tych drożdżach i generują genialnie klarowne piwo, ale osad jest tak piekielnie zbity we wiadrze jak i w butelce, że w zasadzie jest 1,5h od rozlewu i ciaglę nie jest tak jak powinno. Planowałem dodać inne drożdze do refermentacji, np T-58(wg BS2 nie odfermentowują tak głeboko jak WLP550), no chyba że da się to zrobić lepiej. 3. Planuję uważyć Saison'a, wiem, że WLP550 nie są dedykowane do tego stylu. Aczkolwiek, czytając HBT i stronę producenta, ludzie je używali. W planach jest mała testowa warka, raczej cos okolo 11-12L, ale pytanie dotyczy temperatury fermentacji. Saison raczej trochę wyżej jest fermentowany, ale nie są to dedykowane drożdże. Jak podniosę troche temp. fermentacji to nie dostane przypadkiem jakiś alkoholowych aromatów/smaków? Jeśli piszesz o tych drożdżach : http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/whitelabs-gorna-fermentacja/90-white-labs-wlp550-belgian-ale.html to wszystko jest napisane Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polsyn Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Witam , mam dwa pytanka: 1. Jak dokładnie liczymy stosunek ilość wody/kg zasypu? Chodzi mi tutaj o taką sytuację - jeśli mam dużo ciemnych słodów np 1kg i 4 kg słodów jęczmiennych i dam wode, uwzględniamy tutaj ciemne słody które dodajemy na koniec, czy tylko jasne słody ? 2.Przy liczeniu IBU - we wzorze mamy brzeczkę w litrach. Pytanie jest o co dokładnie tutaj chodzi? O ilość brzeczki uzyskanej po filtrowaniu? Co jeśli po gotowaniu zawszę dodaję wody do uzyskania planowanego BLG? Jak to wpłynie na IBU? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Solaro Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Witam. Popełniłem niedawno India Pale Ale z zacieraniem i zaczęło fermentować mimo uzyskania mniejszej ilości piwa od zamierzonej (więc mam większy ekstrakt). Fermentacja burzliwa zachodzi w fermentatorze z kranikiem, ale problem jaki mam jest taki, że nie założyłem do niego reduktora osadów. Pierwotnie nie chciałem robić cichej i zostawić w tym samym wiadrze na dłużej, ale nie wiem jak to teraz zrobić. Boję się, że do butelek pójdzie osad jak zabutelkuję teraz tak jak jest. A więc pytanie brzmi. Przelewać na cichą czy nie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość giekon Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Witam. Popełniłem niedawno India Pale Ale z zacieraniem i zaczęło fermentować mimo uzyskania mniejszej ilości piwa od zamierzonej (więc mam większy ekstrakt). Fermentacja burzliwa zachodzi w fermentatorze z kranikiem, ale problem jaki mam jest taki, że nie założyłem do niego reduktora osadów. Pierwotnie nie chciałem robić cichej i zostawić w tym samym wiadrze na dłużej, ale nie wiem jak to teraz zrobić. Boję się, że do butelek pójdzie osad jak zabutelkuję teraz tak jak jest. A więc pytanie brzmi. Przelewać na cichą czy nie? Ja bym przelał, nie zaszkodzi a efekt powinny być lepszy. Ja przelewam na cichą bez reduktora bo się jeszcze nie dorobiłem Jeżeli nie "zbełtasz" przed zlaniem nie będzie problemu z osadem. Jeszcze dużego doświadczenia nie mam, dzielę się tym co wiem i co doświadczyłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polsyn Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Witam. Popełniłem niedawno India Pale Ale z zacieraniem i zaczęło fermentować mimo uzyskania mniejszej ilości piwa od zamierzonej (więc mam większy ekstrakt). Fermentacja burzliwa zachodzi w fermentatorze z kranikiem, ale problem jaki mam jest taki, że nie założyłem do niego reduktora osadów. Pierwotnie nie chciałem robić cichej i zostawić w tym samym wiadrze na dłużej, ale nie wiem jak to teraz zrobić. Boję się, że do butelek pójdzie osad jak zabutelkuję teraz tak jak jest. A więc pytanie brzmi. Przelewać na cichą czy nie? Nie wiem czy ktokolwiek używa reduktora osadów :> dla mnie zbędny element , nigdy nie używałem. Jeśli fermentuje Ci na burzliwej w fermentorze z kranikiem, to ja osobiście przelałbym na cichą do fementora bez kranika (daj coś chmielu na zimno).Piwo też lepiej się sklaruje. Przed butelkowaniem i tak należy przelać do fementora z roztworem cukru (glukozy) do refementacji. Mi przy ostanich piwach nie chce się przelewać na cichą - za duży leń ze mnie, piwa i tak wychodzą świetne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 1. Jak dokładnie liczymy stosunek ilość wody/kg zasypu? IMO, odpowiedź jest oczywista, stosunek wody do słodów liczy się dla potrzeb zacierania Ale z zacieraniem i zaczęło fermentować mimo uzyskania mniejszej ilości piwa że nie założyłem do niego reduktora osadów dobrze, że to tylko o reduktor chodziło BTW, przelewaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2014 Przeczytałem tylko ta stronę i myśle że bez pomocy psychologa nie dam sobie rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Solaro Opublikowano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 Dziękuję wszystkim za porady. Tak właśnie zamierzam zrobić, przeleję na cichą i przy okazji dodam ze 3 litry wody z butelki, bo wyszło mi 14,5 l zamiast planowanych 20, dlatego obawiam się zbyt dużego nachmielenia (40g marynki i 45 lubelskiego na aromat). Później jeszcze rozcieńczę delikatnie przy butelkowaniu i powinienem uzyskać te 20 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 bo wyszło mi 14,5 l zamiast planowanych 20 Później jeszcze rozcieńczę delikatnie przy butelkowaniu i powinienem uzyskać te 20 litrów. delikatne to, to nie będzie rozcieńczanie IMO, to jest typowe HGB Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 30 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2014 (edytowane) Jeśli rozcieńczy przez zadaniem drożdży to jakie skutki negatywne (oprócz słabszej ekstrakcji Ak w wyższym ekstrakcie) to może mieć? EDIT: Najpierw pisz, a potem czytaj HGB jak się patrzy, ale cóż z tego? Edytowane 30 Grudnia 2014 przez Sławek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernest Opublikowano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 Ja mam takie pytanie, jako że w tym pięknym kraju niedźwiedzi polarnych i caribou kuchenki gazowe są niepopularne, będę zmuszony kupić burner gazowy piwowarski + butlę z propan-butanem. Teraz zastanawiam się, jak to się razem łączy. Czy butlę podłącza się bezpośrednio do tych rurek w burnerze, czy poprzez jakiś adapter? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 reduktor - poszukaj po allegro co byś miał mniej więcej pogląd czego szukać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MagicznyJanusz Opublikowano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 reduktor gazu, ten srebrny element podłączamy do butli gazowej, wężyk do taboretu gazowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 Ja mam takie pytanie, jako że w tym pięknym kraju niedźwiedzi polarnych i caribou kuchenki gazowe są niepopularne, będę zmuszony kupić burner gazowy piwowarski + butlę z propan-butanem. Teraz zastanawiam się, jak to się razem łączy. Czy butlę podłącza się bezpośrednio do tych rurek w burnerze, czy poprzez jakiś adapter? Niestety jak sugerują koledzy tam allegro chyba nie ma a i koszty przesyłki mogą cię zjeść, I pytanie czy Polskie ,bedzie pasować do ichniego. U nas jak butla 11 kg to potrzebne jest to co koledzy piszą wyżej (reduktor), ale jeśli mała to nie. Myślę że w sklepie ci doradzą jak to zrobić. Jak mawiali indianie Howgh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 Niestety jak sugerują koledzy tam allegro chyba nie ma a i koszty przesyłki mogą cię zjeść reduktor - poszukaj po allegro co byś miał mniej więcej pogląd czego szukać takie tam czytanie ze zrozumieniem, zupełnie bezużyteczna umiejętność. a później płacz że nie zrozumiał umowy kredytowej jak podpisywał -.- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 (edytowane) Na pewno w swojej "dzikiej" i nie "cywilizowanej" Kanadzie masz sklepy z narzędziami spawalniczymi , uderzaj tam . Reduktorów nasypią całą taczkę , tylko płać . Tam że kupisz wąż i opaski . Możesz zabrać ze sobą butlę jak masz wątpliwości . Pozdrowienia dla polarnych niedźwiedzi i łososi . Edytowane 2 Stycznia 2015 przez czeburaszka710 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernest Opublikowano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 Okej, tak mi się wydawało, że coś trzeba tam wcisnąć pomiędzy Uderzę do sklepu browarniczego (całe szczęście jest tu jeden dobry na miejscu, ew. kilka online), pewnie będą mieli reduktory pod tutejsze butle albo dadzą namiar gdzie to cudo dostać i zasięgnę nieco informacji nt. najlepszych butli jakie można tu dostać. Thx! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 Ernest, reduktor powinien być używany do każdej butli. Do małych potrzebna jest przejściówka. To tak dla spokojności (używałem 2 i 3kg kiedyś) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 reduktor powinien być używany do każdej butli. a tu pozwolę się nie zgodzić, do palników używanych w dekarstwie (do papy) się reduktorów nie używa. To po prostu zależy jaki ma być przepływ gazu do palnika (czyt. jakie jest zapotrzebowanie na gaz). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 reduktor powinien być używany do każdej butli. a tu pozwolę się nie zgodzić, do palników używanych w dekarstwie (do papy) się reduktorów nie używa. To po prostu zależy jaki ma być przepływ gazu do palnika (czyt. jakie jest zapotrzebowanie na gaz). Kolega Ernest będzie dach robił czy warzył piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 warzył piwo? warzył piwo, ale te ich ustrojstwa burner gazowy piwowarski jak pisał i pokazywał Scooby to jak silniki odrzutowe pracują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 3 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 Do taboretu, burneru itp nazw kuchenki pod duży gar musi być reduktor, wąż wg opisu max 2m (tam gdzie kupowałem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość giekon Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 Witam, Mam takie pytanko: Jak wiadomo warzenie z zacieraniem zajmuje trochę czasu a nie każdy może sobie na to pozwolić Czy można cały proces rozbić na dwie części? Chodzi mi czy zacierając i wysładzając jednego dnia a chmieląc następnego nie traci się na wartości warki? Czy ktoś może robił w ten sposób i może się podzielić swoimi spostrzeżeniami? Zawsze to jakieś 2 godzinki mniej jednego dnia przy garach... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dazhdbog Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 @giekon łap od razu gotowy temat http://www.piwo.org/topic/6886-warzenie-przez-dwa-dni/ Sam dziś będe warzył na dwa dni. Gotować brzeczkę będe jakieś 20h po filtracji. Napiszę w swoim temacie jak wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 http://www.wiki.piwo.org/Ch%C5%82odzenie_i_transfer_brzeczki#Metoda_bez_ch.C5.82odzenia_.28no_chill.29 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się