Tatasek Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 4 minuty temu, yoshko napisał: Poczekać 3 tygodnie. Też myślałem, że jeszcze za wcześnie, ale co może być powodem pogorszenia smaku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Wydzielają się ponownie substancje będącymi efektami fermentacji w celu nagazowania piwa. Trzeba poczekać aż drożdże po sobie posprzątają po fermentacji głównej i dodatkowo po refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 2 godziny temu, Tatasek napisał: co może być powodem pogorszenia smaku? W jakim sensie pogorszył się smak? Napisz coś więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tatasek Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Oj ciężko, nie znam się za bardzo na sensoryce. Mój ojciec powiedział że jeszcze musi odstać bo smakuje jak Tyskie. Ja też czuje jakby jakieś aromaty złej jakości alkoholu, ale to tak 50/50 bo jeszcze dokładnie smak i węch po covid mi nie wrócił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2021 W dniu 13.04.2021 o 17:51, Tatasek napisał: Oj ciężko, nie znam się za bardzo na sensoryce. Mój ojciec powiedział że jeszcze musi odstać bo smakuje jak Tyskie. Ja też czuje jakby jakieś aromaty złej jakości alkoholu, ale to tak 50/50 bo jeszcze dokładnie smak i węch po covid mi nie wrócił Aceton, farba? Być może zbyt wysoka temperatura fementacji, ale może się jeszcze ułoży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tatasek Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2021 (edytowane) 13 minut temu, sobieslaw napisał: Aceton, farba? Być może zbyt wysoka temperatura fementacji, ale może się jeszcze ułoży. Hmmmm, wątpię fermentowalem w 16 stopniach, gdy fermentacja zaczęła widocznie zwalniać podnosiłem temperaturę o 1 stopień dziennie do 19 stopni. Drożdże us 05 Edytowane 15 Kwietnia 2021 przez Tatasek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Czym dezynfekujesz butelki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tatasek Opublikowano 16 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, INTseed napisał: Czym dezynfekujesz butelki? Na początek myje je woda z płynem do mycia naczyń, potem płukam wodą, następnie myjka do butelek płuczę je SaniPro i zostawiam do ocieknięcia. Wydaje mi się jednak, że muszę poczekać odpowiednią ilość czasu lub niepotrzebnie po tygodniu fermentacji otwierałem wieko, aby sprawdzić BLG. Pytanko. Znalazłem, recepturę na (podobno) dobrego waizena, ale nie ma tam mowy o fermentacji. Jak fermentujecie waizena, aby wyszedł mocno lub średnio mocno bananowy? https://wiki.piwo.org/Hefe-Weizen,_Andrzej_Smyk_(Anteks) Edytowane 16 Kwietnia 2021 przez Tatasek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafi87 Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Cześć, wiem że może panikuje, ale wczoraj wieczorem nastawiłem IPE z ekstraktów (moja 2ga warka) ale niestety była za ciepła (35C) więc drożdży dodałem dopiero rano przy temp 25C. Do teraz nie zaczęło fermentować, ale widzę że jest duzo osadu na dole i żadnej piany. Czy zbyt długo rehydratowane drożdże moga zginąć? W szklance były jakieś 10-11h i wyglądały na zdrowe... Najgorsze że dzisiaj sobota, a nie mam żadnych drożdży zapasowych. Czy jeśli je dodam w poniedziałek, to jestem w stanie jeszcze uratować moja IPE? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Na przyszłość - drożdże uwadniaj dopiero wtedy, gdy wiesz, że brzeczka ma odpowiednią temperaturę. 25°C to i tak za dużo dla większości szczepów. Zbyt długie uwadnianie na pewno znacząco zmniejsza ilość żywych drożdży. Przy czym zacząłbym zastanawiać się nad dodaniem kolejnej paczki, gdyby drożdże nie ruszyły przez 24-36 godzin. Jaki to szczep? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafi87 Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2021 Dzięki, na pewno skorzystam z rady. Na szczęście drożdże ruszyły i już przyjemnie bulgocze. Drożdże to LeBrew Nottingham. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Kopeć Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Panowie robie stoutha coopersa (brewkit 23L), ale troszeczkę mi jego gorycz nie odpowiada. Obecnie od wczoraj jest nastawiony na fermentacje cichą, po 7 dniowej burzliwej. Chcę troszkę go osłodzić i przygotować 200-250gr laktozy (mleko w proszku). I teraz zastanawiam się jak to zrobic aby bylo dobrze? 1. W jakiej ilosci wody rozpuscic mleko w proszku? 2. Czy je potem zagotowac i czekac az ostygnie? Czy odwrotnie? Najpierw zagotowac wode, poczekac, aż ostygnie i dopiero rozpuscic mleko? 3. No i czy jak wleje roztwor z mlekiem do brzeczki to wymieszac delikatnie czy tylko wlac i zamknąć wieko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Mleko w proszku to nie jest laktoza! Nie słyszałem, żeby ktoś eksperymentował z dodatkiem mleka w proszku do piwa - obawiałbym się chociażby o pianę (zawartość tłuszczu). Na 250g laktozy powinno spokojnie wystarczyć pół litra wody. Dla pewności pogotowałbym 15 minut. Nie musisz mieszać, wystarczy wlać po ostudzeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Panowie robie stoutha coopersa (brewkit 23L), ale troszeczkę mi jego gorycz nie odpowiada. Obecnie od wczoraj jest nastawiony na fermentacje cichą, po 7 dniowej burzliwej. Chcę troszkę go osłodzić i przygotować 200-250gr laktozy (mleko w proszku). I teraz zastanawiam się jak to zrobic aby bylo dobrze? 1. W jakiej ilosci wody rozpuscic mleko w proszku? 2. Czy je potem zagotowac i czekac az ostygnie? Czy odwrotnie? Najpierw zagotowac wode, poczekac, aż ostygnie i dopiero rozpuscic mleko? 3. No i czy jak wleje roztwor z mlekiem do brzeczki to wymieszac delikatnie czy tylko wlac i zamknąć wieko?Po miesiącu w butelkach będziesz miał inne piwo. Ja bym zostawił jak jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Kopeć Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Czy piwo stanie się słodsze z czasem i delikatniejsze w smaku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Zależy, co masz na myśli delikatniejsze. Goryczka na pewno zmniejsza się wraz z upływem czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Kopeć Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Powiem tak... Chyba zrobiłem błąd... Chciałem piwko coś w stylu książęce ciemne, kozel ciemny itp (nie wiem, czemu i nie pytajcie mnie, dlaczego nie poczytałem wcześniej o stout) Zwyczajnie zobaczyłem ten brewkit i kupiłem nie myśląc o tym co kupuje ;). Teraz przy nastawie na cichą fermentację,sprawdzeniu BLG i posmakowaniu, poczułem, że to jest coś zupełnie innego. I zastanawiam się co dalej z tym robić Dosypałem troszeczkę cukru do próbki, wymieszałam i zrobiło się znacznie ciekawsze... Stąd moja myśl o laktozie i dosłodzeniu, a może jakiś milk stout... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 To faktycznie możesz oddać laktozy - tylko czystej laktozy Na 23l to spokojnie możesz 0,5kg dać, wtedy faktycznie będzie w okolicy milk stouta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Kopeć Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 OK więc kupię laktozę. Pytanie kolejne przychodzi do głowy... Ile dać tej laktozy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tatasek Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 1 godzinę temu, Kamil Kopeć napisał: Ile dać tej laktozy? No przecież kolega Ci napisał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Kopeć Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 (edytowane) faktycznie... Jakoś nie doczytałem Laktoza już zamówiona Czy mleko w proszku z zawartością 0,8g tłuszczu w 100g nada się do czegoś? Jest to odtłuszczone mleko w proszku (granulat) https://hurtownia-spozywcza.pl/gostyn-mleko-odtluszone-granulowane-250g.html Edytowane 18 Kwietnia 2021 przez Kamil Kopeć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 18 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2021 (edytowane) 23 minuty temu, Kamil Kopeć napisał: Czy mleko w proszku z zawartością 0,8g tłuszczu w 100g nada się do czegoś? Do ciasta się nada. PS. Widzę w internetach, że możesz jej użyć do pirotechnicznych mieszanek dymowych też. PS2. Laktoza to cukier zawarty w mleku. Używana do dosładzania piwa ze względu na nieprzyswajanie jej przez drożdże. Mleko w proszku to po prostu mleko w postaci proszku/granulatu. Edytowane 18 Kwietnia 2021 przez x1d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Kopeć Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2021 No ok ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tatasek Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Hej, taki scenariusz. Warzę APA. 60 minut gotowania i dodaje 30 g chmielu na goryczkę do HopSpidera (35x15 cm) Następnie kilkadziesiąt gramów na aromat w 10 i 5 minucie. Już się zaczyna robić gęsto w HopSpiderze. No i na Hop Stand wsypuje 60 g chmielu do wspominanego HoP Spidera i już muszę mieszać breję w Hop Spiderze bo by nic chyba nie oddało aromatów do brzeczki. No i pytanko. Jak sobie radzicie z tym, aby chmielenie w Hop Spiderze było jak najbardziej efektywne? Zdaje sobie sprawę, że ekstraktywność olejków nie będzie taka sama w hop Spiderze jakbym wrzucił luzem do gotującej się brzeczki. pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2021 Po prostu, im więcej chmielu chcesz dodać, tym większego hopspidera potrzebujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się