Jacenty Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 (edytowane) sypiąc bezpośrednio na brzeczkę ok 50% ich od razu ginie. Jednak żeby nie siać paniki, należy dodać, że ilość, która będzie żyła i tak jest wystarczająca dla prawidłowej fermentacji. Edytowane 26 Marca 2015 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuchyX Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 (edytowane) Wiaderka nie otwierałem po 4 dniach tylko przez kranik zlałem i zmierzyłem Czyli generalnie 7 dni na samą fermentacje to mało i lepiej potrzymać min 2 tyg i potem dopiero zacząć mierzyć BLG jakie mamy i jak po np 2 próbrach od ostępach czasowych 2 dni już nie będzie spadać tylko pozostanie na takim samym poziomie to wtedy butelkowanie tak ?? A mam jeszcze jedno pytanko odnośnie przygotowaniu brzeczki co fora to inaczej piszą a chodzi mi o to że biorę garnek 5L wlewam 2L wody przegotowywuję ją i potem dodaję cały zestaw słód i ekstrakt słodowy i tu mam pytanie czy po wymieszaniu wszystkiego razem w garnku trzymać jeszcze w określonej temp na lekkim gazie czy lać w fermentator i potem uzupełniać letnią wodą według instrukcji np 23l itd... PS. Dzięki za wyjaśnienie jak postępować z drożdżami i zacznę stosować wasz opis aby drożdże uwadniac w szkalne przegotowanej i ostudzonej wody do temp pokojowej i potem w fermentator tylko się jeszcze zapytam czy po przelaniu drożdży do fermentatora jeszcze raz porządnie brzeczkę wymieszać czy wlać bez mieszania i go zamknać ?? Co do samej brzeczki to porządnie ją mieszam aby się natleniła i zastanawiam się czy np lepszy rozwiązaniem byłaby pompka akwartystyczna i kulka napowietrzająca zanurzona na dno ?? Edytowane 26 Marca 2015 przez SuchyX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kranu Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Nie trzeba mieszać po zadaniu drożdży, brzeczka sama się będzie mieszać gdy drożdże ruszą. Ja napowietrzam przelewając z garnka do wiadra wężykiem z wysokości. Zawsze wystarcza, w przypadku bardziej ekstraktywnych piw (belg, porter) trzeba się bardziej postarać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 potem dodaję cały zestaw słód i ekstrakt słodowy Chodzi o brewkit? To słodu nie dodajesz:P Lej w fermentor, bo stracisz aromat chmielowy. Po zadaniu drożdży mieszać nie musisz, dadzą sobie same radę. Co do pompki to ktoś jej używał, ale mam wątpliwości czy da się dostatecznie zdezynfekować kamień. Bujanie fermentorem jest dość skuteczne. Postaw fermentor na rogu i bujaj go przez 10 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuchyX Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 (edytowane) potem dodaję cały zestaw słód i ekstrakt słodowy Chodzi o brewkit? To słodu nie dodajesz:P Lej w fermentor, bo stracisz aromat chmielowy. Po zadaniu drożdży mieszać nie musisz, dadzą sobie same radę. Co do pompki to ktoś jej używał, ale mam wątpliwości czy da się dostatecznie zdezynfekować kamień. Bujanie fermentorem jest dość skuteczne. Postaw fermentor na rogu i bujaj go przez 10 minut. Tak chodzi mi brewkit zestawik z dwóch puszek. Czyli co lepiej lać puszki w fermentator potem woda i porządne mieszanko ?? Edytowane 27 Marca 2015 przez SuchyX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Tak połamałem ręczne mieszadła. Najpierw woda potem reszta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SuchyX Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Kurde a byłem święcie przekonany że trzeba zagotować 2-3L wody i potem dodać puszki z brew kitu a dopiero potem w wiadro i resztę uzupełnić do zadanej ilości eh... dobrze że trafiłem na to forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 (edytowane) Czy nie przesadziłem dając na refermentacje 160g cukru do 22litrów weizena? Celowałem w 3vol. Z kalkulatora wychodziło 180g ale dodałem przezornie 20g mniej. W zasadzie chyba nie powinienem się niczego bać, martwi mnie tylko płytkie odfermentowanie (13->5blg) ale mauribrew weiss już tak chyba mają, w każdym razie mierzyłem blg po 7dniach od ruszenia drożdży, potem wstawiłem do pomieszczenia 2stopnie cieplejszego żeby ewentualnie trochę im pomóc, kolejny pomiar po 12 dniach od ruszenia, bez zmian więc liczę, że fermentacja dobiegła końca czy jest jakaś możliwość, że drożdże przy okazji podjadania cukru wezmą się też za jakieś niedofermentowane cukry z brzeczki i rozsadzi mi butelki? Edytowane 27 Marca 2015 przez udarr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 28 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 160g to nie jest za dużo Możesz spać spokojnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumper1 Opublikowano 28 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Witam, Mam pytanie czy jest sens wstawiać fermentator do lodówki np, w drugim tygodniu cichej?? Widziałem filmik na YT gdzie koleś klarował piwo poprzez trzymanie fermentora w wanie z zimną wodą przez ok 2 dni, a mam w piwnicy sprawną nieużywaną lodówkę więc tak sobie pomyślałem.. tylko nie wiem czy resztek drożdży nie zabije Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 28 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Ta technika to - cold crash Jeśli piwo nie jest sklarowane to można wykonać taki zabieg i dużej ilości przypadków to pomaga. Nie martw się o drożdżaki dadzą sobie radę, ale piwo później może się dłużej nagazowywać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 28 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 (edytowane) Kurde spieprzyłem sobie fermentacje przez zbytnie kombinowanie, no i brak doświadczenia. Belgian Pale Ale, drożdże Pure Ale Yeast. Fermentowałem je w kuchni gdzie temperatura była 22°. Pomyślałem spoko bo to Belgian czyli preferuje wyższe temperatury. Po naklejeniu termometr na fermentator temp pokazał już 24° i już trochę mina mi zbladła. Dr2 po rozmowie z Tobą dowiedziałem się, że to normalne bo w burzliwej temp. jest wyższa o te 2-3°. Normalne ale niekoniecznie dobre w takiej temp fermentować tak? No i co dalej? Szóstego dnia gdy już piana opadła i bulgotanie stało się rzadsze a temperatura w kuchni wzrosła do 23° ubzdurałem sobie że to dobry czas aby przenieść fermentator na klatkę schodową gdzie było 20°. No i w sumie ok ale następnego dnia (siódmego) temp spadła do 18°. Dziś rano patrzę na termometr na fermentatorze a tam 17°. Drożdżaki pewnie przeżyły szok termiczny. W ciągu dwóch dni z 23° na 17°. Opatuliłem fermentator takim srebrnym refleksem grzejnikowym ale nic to nie dało. Już nie wiem co będzie dobre. Czy zostawić fermentator na klatce, po łikendzie ma być cieplej czy z powrotem do domu wrócić? A może jednak dobrze zrobiłem? Gdy przelewałem z gara warzelnego do fermentatora to trochę zassałem syfów, boję się że za dużo. Może dzięki tej temp bardziej się piwo sklaruje po opadnięciu tego syfu? Zaglądnąć tam i zobaczyć jak wygląda czy olać i tak jak ktoś radził przez 3-4 tygodnie zapomnieć o tym fermentatorze? A druga sprawa. Rozlany w butelki "lager" z kitu leży mi na tej właśnie klatce w temp 17° już tydzień. Zostawić go tam na kolejne tygodnie czy przenieść do komórki gdzie jest około 12° ? Edytowane 28 Marca 2015 przez Soyero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 28 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 BPA zostaw i nie ruszaj z 1 tydzień jeszcze niech sobie drożdżaki dojadają Myślę, że jak go przenosiłeś to burzliwą miało już właściwie za sobą więc wyszło na to, że cicha będzie w temp. troszkę niższej. Gdybyś zafundował dróżdżakom taki spadek w trakcie burzliwej fermentacji to mogło by to skutkować przerwaniem fermentacji i niedofermentowaniem. Jeśli to BPA fermentowało w takich temp. to "belgijskości" będzie w nim masa. Twój lager to chyba i tak nie lager więc niech sobie też spokojnie stoi tam gdzie jest. Za 2 tyg. sprawdź czy się gazuje. Jeśli tak to idź z nim do chłodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 28 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 (edytowane) BPA zostaw i nie ruszaj z 1 tydzień jeszcze niech sobie drożdżaki dojadają Myślę, że jak go przenosiłeś to burzliwą miało już właściwie za sobą więc wyszło na to, że cicha będzie w temp. troszkę niższej. Gdybyś zafundował dróżdżakom taki spadek w trakcie burzliwej fermentacji to mogło by to skutkować przerwaniem fermentacji i niedofermentowaniem. No właśnie w tym upatruję nadzieję, że to już był szósty dzień i burzliwa była przy końcu albo i nawet już się zakończyła. Dzięki Ps. a co po tym tygodniu? Sprawdzać BLG i ew,. butelkować? Edytowane 28 Marca 2015 przez Soyero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 28 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 (edytowane) Sprawdzać BLG i ew,. butelkować? sprawdzić, a potem się zobaczy EDIT żeby butelkować: 1. blg musi być na odpowiednio niskim poziomie w stosunku do blg początkowego, 2. blg nie powinno spadać przez ok. 2-3 dni. Edytowane 28 Marca 2015 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 28 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 ok no to tak robię. A jeszcze jedno, za pilsa w tym okresie nie ma się co łapać co? burzliwą w górnej temp 12-14 ° jeszcze się uda przeprowadzić ale już cichą przy 7° to będzie ciężko od kwietnia załapać nie? Chyba żeby jakiś baniak i chłodzić lodem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 28 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 za pilsa w tym okresie nie ma się co łapać co? burzliwą w górnej temp 12-14 ° jeszcze sięuda przeprowadzić ale już cichą przy 7° to będzie ciężko od kwietnia załapać nie? Chyba żeby jakiś baniak i chłodzić lodem? IMO, odpuść sobie Jeśli jednak masz "ciśnienie" na pilsa to poszukaj i poczytaj o skrzyni/komorze styropianowej i chłodzeniu tego zamrożonymi butelkami PET. Teraz to ale trza warzyć i się cieszyć, że pyszne wychodzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 28 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Teraz to ale trza warzyć i się cieszyć, że pyszne wychodzą Nie no, ja ALE bardzo lubię i lubię kombinować, smakować różnych piw ale to miał być ukłon w stronę dwóch najbliższych kumpli, akurat oni najbardziej lubią pilsy. Często się rodzinnie spotykamy i to byłoby fajne. Z drugiej strony może ich zachęcę właśnie do alów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 28 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Soyero z robieniem piwa nie masz co kombinować Nastawiasz, czekasz (fermentacja), rozlewasz, czekasz (dojrzewanie) i ..... WLEWASZ w Siebie Każdy się martwi o jakąś głupotę podczas robienia piwa. A tak naprawdę najważniejszym czynnikiem w produkcji jest ...... Fermentacja (utrzymywanie fermentacji w danej temperaturze). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 28 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Soyero z robieniem piwa nie masz co kombinować Nastawiasz, czekasz (fermentacja), rozlewasz, czekasz (dojrzewanie) i ..... WLEWASZ w Siebie tego będę się trzymał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumper1 Opublikowano 28 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 (edytowane) Ta technika to - cold crash Jeśli piwo nie jest sklarowane to można wykonać taki zabieg i dużej ilości przypadków to pomaga. Nie martw się o drożdżaki dadzą sobie radę, ale piwo później może się dłużej nagazowywać. Dlatego pomyslalem sobie, ze potrzymam 7 dni w 18 st, potem wrzuce do lodowki na 2 dni, a potem znowu w 18 st. Na pare dni i butelkownie.Przy przelewaniu na cicha mialem 2 blg dojdzie na cichej do jednego ? Edytowane 28 Marca 2015 przez jumper1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 28 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Cold crash stosujemy, żeby skłonić drożdże do opadania po skończonej fermentacji. Więc dlaczego chcesz wracać do temp. 18 °C? Jeżeli drożdże dojadły do końca, to niżej nie zejdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 28 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Jakiego słodu oraz w jakiej relacji procentowej powinienem dodać do słodu pale ale by uzyskać piwo o czerwonym zabarwieniu? Jakie dodatkowe smaki i aromaty wynikają z dodania tego słodu? Postanowiłem uwarzyć red pale ale single hop z mandarinian lub azacca i zastanawiam się właśnie nad dodatkiem słodu, o który pytam. Raczej karmel byłby moim zdaniem niepożądany, czy można tego uniknąć przy tego typu zasypie? Co o tym sądzicie, czy carared się nada? W jakiej ilości? A może jakiś inny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 28 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Czerwony kolor najszybciej uzyskasz poprzez dodatek palonego jęczmienia. Możesz też użyć słodów karmelowy takich jak Carared czy karmelowy 50. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 28 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 Palony jęczmień nie wniesie żadnych dodatkowych aromatów i smaku? Ile należy go sypnąć żeby uzyskać kolor w stylu IRA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się