ThoriN Opublikowano 19 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Może łuska kakaowa aka kakałszale? http://www.piwo.org/topic/11154-luska-kakaowa-kakalszale/?hl=kaka%C5%82szale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 19 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Proponuję słód Kawowy z Castlemalting oraz Czekoladowy 400 z Strzegomia, dodają bardziej subtelne czekoladowe nuty i właśnie mało palonki. Można śmiało ich używać od początku zacierania. Zależy jakie piwo robisz Zasada jest taka, że im później wrzucisz słód palony do zacierania tym mniej da on posmaków palonych, czekoladowych i palonych, a głównie barwę. honeyglass 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 19 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Poza tym słód Brown. No i pszeniczny czekoladowy jest trochę bardziej kakaowy niż inne ciemne słody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 19 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Poza tym słód Brown. No i pszeniczny czekoladowy jest trochę bardziej kakaowy niż inne ciemne słody. Brown jest wyjątkowo mocno opiekany, z czekoladą i kakao nie ma to nic wspólnego. Polecam raczej czekoladowy jasny ze Strzegomia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 19 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Jakich słodów palonych użyć i kiedy dodać do zacierania jeżeli chcemy osiągnąć jak najbardziej czekoladowy, trochę mniej kawowy i mało palony charakter piwa? jak dla mnie to mieszanka Chocolate, Black i odrobiny Whisky z CM daje super czekoladę. honeyglass 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 19 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Fakt, trochę źle się wyraziłem. Sam w sobie Brown rzeczywiście nie wystarczy żeby osiągnąć efekt, ale w piwach czekoladowych się go czasem stosuje. W ograniczonej ilości nie da palonych posmaków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 19 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Dobry też jest Special W do uzupełnienia bukietu, ale idzie on bardziej w orzechy, choć w ABA dał więcej toffi i czekolady. honeyglass 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
honeyglass Opublikowano 19 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Jeżeli nie mam za bardzo możliwości zrobić starter to czy mogę na warkę 13BLG, 22L zadać dwie fiolki drożdzy FM? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 19 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Tak możesz, ale szkoda trochę tyle kasy wydawać Ale jak najbardziej zadanie takiej ilości drożdży i dobre natlenienie brzeczki przed fermentacją załatwiłoby tą kwestię. Możesz także zrobić starter w zwykłym dobrze zdezynfekowanym (umytym porządnie następnie wyparzonym 20 minut w piekarniku) słoiku tylko nie po kiszonych Robi się to tak, że wlewasz 3-4 dni przed warzeniem do słoja brzeczkę mocno natleniasz następnie zadajesz drożdże, zamykasz następnie co godzinę mocno wstrząsasz słojem i natleniasz, zostawiasz lekko uchyloną pokrywkę pomiędzy wstrząsaniem. Taki starter zadajesz w całości do brzeczki, wtedy zużywasz jedną fiolkę na całość. Oczywiście przy tych czynnościach dbasz mocno o dezynfekcję i warunki higieniczne. Brzeczka do startera powinna mieć około 6-7 blg, a ilość jej minimum 1 -1,5 litra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-julian- Opublikowano 20 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Witam Mój ris po 14 dniach burzliwej zjechał z 23blg do 8blg. Trochę słabe odfermentowanie. Testu fft nie robiłem. Szukam przyczyny: Drożdze gęstwa s04 zacieranie w 66 przez 90min na 12kg zasypu poszło: caramunich 0,5kg caraaroma 0,67g Czy to przez ten karmel może być ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Nie napisałeś ile tej gęstwy, czy napowietrzałeś i jak, czy ta gęstwa stara czy młoda, po jakim piwie, ile litrów miałeś, w jakiej temp fermentowałeś... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-julian- Opublikowano 20 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Gęstwa tygodniowa po foreign extra stout 16blg w ilości 0,5l-0,6l, Piwa jest 23l, napowietrzone przelewanie z wiadra do wiadra z wysoka tak z 6 razy, fermentowało w 15 stopniach, teraz przeniosłem do 20. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej.b Opublikowano 20 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczkipozostaw jeszcze 2 dni w temp 20 st powinno zejśc do tych 2/3 gestości poczatkowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 20 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki pozostaw jeszcze 2 dni w temp 20 st powinno zejśc do tych 2/3 gestości poczatkowej Raczej do 1/3 gęstości początkowej. W sumie to prawie tyle już jest, nie oczekiwałbym wiele więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-julian- Opublikowano 20 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Czy takie odfermentowanie jest ok ? Co na przyszłość zmienić żeby było lepiej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 20 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Co na przyszłość zmienić żeby było lepiej? Lepiej to rzecz względna. Płytsze odfermentowanie wcale nie oznacza piwa gorszego. Jednak jeśli zależy Ci na głębokim odfermentowaniu tak mocnego piwa, to musisz dobrać odpowiednio mocne drożdże i zrobić duży starter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 20 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Co na przyszłość zmienić żeby było lepiej? Lepiej to rzecz względna. Płytsze odfermentowanie wcale nie oznacza piwa gorszego. Jednak jeśli zależy Ci na głębokim odfermentowaniu tak mocnego piwa, to musisz dobrać odpowiednio mocne drożdże i zrobić duży starter. Myślałem, że tutaj mamy do czynienia z cukrami resztkowymi, których drożdże nie przerobią, a piszesz o tym, że można zejść z blg niżej robiąc odpowiedni starter. Czyli uznajemy je za niedofermentowane i po prostu butelkujemy niczym się nie przejmując? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 20 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 (edytowane) Co na przyszłość zmienić żeby było lepiej? Lepiej to rzecz względna. Płytsze odfermentowanie wcale nie oznacza piwa gorszego. Jednak jeśli zależy Ci na głębokim odfermentowaniu tak mocnego piwa, to musisz dobrać odpowiednio mocne drożdże i zrobić duży starter. Myślałem, że tutaj mamy do czynienia z cukrami resztkowymi, których drożdże nie przerobią, a piszesz o tym, że można zejść z blg niżej robiąc odpowiedni starter. Czyli uznajemy je za niedofermentowane i po prostu butelkujemy niczym się nie przejmując? nikt nie zabroni Ci spić risa pół miesiąca po nagazowaniu, niemniej jednak jak już chciałbyś go odleżakować, zwykle, i to nie tylko młodym piwowarom, przegazowuje się po jakimś czasie, bo przecież "pszenica 12blg w tydzień gotowa a tu w miesiąc zeszło z 30 do 10 blg to już czas butelkować". Jacenty tak po prawdzie wytknął popełnione błędy... edit: tak to zrozumiałem Edytowane 20 Maja 2015 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 21 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 Testu fft nie robiłem. to zrób, będzie wszystko jasne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-julian- Opublikowano 21 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 Specjalnie zrobiłem słabsze piwo, zebrałem gęstwę, dodałem więcej niż miało być, po gotowaniu maiłem 26blg, rozcieńczyłem do 23 i dupa. Fft nie bede robił bo po co, na wikendzie piwo idzie do szkła na 3 tygodnie pod korek i dodaje do połowy płatki dębowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 21 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 Przymierzam się do butelkowania i mam takie pytanie co do refermentacji. Polecane jest zlanie po cichej piwa do fermentora z kranikiem do którego najpierw wlano rozpuszczony w wodzie cukier. Potem można już butelkować. Popełniłem jednak błąd i cichą robię właśnie w fermentorze z kranikiem. Drugiego takiego nie mam i stąd pytanie. Czy mogę dodać rozpuszczony cukier do piwa "z góry" czy nie kombinować i po prostu dodać odpowiednią ilość cukru do każdej butelki. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 21 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 (edytowane) Czy mogę dodać rozpuszczony cukier do piwa "z góry" Różnica będzie taka, że będziesz zmuszony do wymieszania syropu w piwie czymś sterylnym i niestety wzburzysz drożdże z dna. To nie jest wielki problem, ale z drugiej strony lepiej byłoby nie mieć tych drożdży w butelkach, więc może już syp do każdej z osobna. Edytowane 21 Maja 2015 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 21 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 Sypałbym do butelek albo po prostu przelał dwa razy. Do drugiego fermentora, potem wylać osad z tego z kranikiem, wlać tam roztwór cukru i na to piwo. Tak jak pisze Jacenty, po cichej zostaje na dnie osad który na pewno wzburzysz mieszając. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 21 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 Dziękuję za odpowiedź. Sypnę do butelek bo przelewanie to jednak ryzyko złapania jakiegoś syfa albo nadmiernego napowietrzenia jak mi się wydaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 21 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 (edytowane) Fft nie bede robił bo po co słabe odfermentowanie (...) Szukam przyczyny. Daj nam znać jak skończysz spierać się ze sobą. Edytowane 21 Maja 2015 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się