-julian- Opublikowano 22 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 Fft nie bede robił bo po co, na wikendzie piwo idzie do szkła na 3 tygodnie pod korek i dodaje do połowy płatki dębowe. Przez 3 tygodnie drożdże dojedzą co mają dojeść i fft i tak zbędny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 22 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 mi "zeszło" (nienawidzę tego słowa) z 25-11 w ciągu 2 miesięcy, 5 miesiąc w butelkach oznak przegazowania brak więc nie wiem dlaczego ludzie boją się słabszego odfermentowania... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 23 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2015 Podczas mierzenie blg z kranika razem z piwem poleciało mi sporo osadu chmielowego. Miałem butelkować wprost z tego samego fermentora gdzie robiłem cichą (z kranikiem). Czy te chmieliny to jakiś problem i lepiej piwo przelać do drugiego fermentora i z powrotem do tego z kranikiem żeby je zniwelować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kranu Opublikowano 23 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2015 (edytowane) A to zależy od innych czynników. Ja kiedyś miałem kombinację: chmieliny + słabo osiadające drożdże + dużo gazu = gushing Edytowane 23 Maja 2015 przez kranu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dz1d Opublikowano 23 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2015 Cześć. Foreign Smoked Stout po 23 dniach burzliwej fermentacji zmienił BLG z 17 na 6. Nie przewiduję cichej, więc moje pytanie jest następujące. Czy zabutelkowanie piwa z 6 BLG i, powiedzmy, 3g cukru na 0.5l nie będzie skutkowało przegazowaniem lub granatami? FFT wykazało maksymalne odfermentowanie 5,5 BLG (ale ciężko mi zaufać temu testowi). Poniżej podaje skład i szczegóły warzenia: Słód Pale ale 3,3kg Słód Wędzony 1 kg Słód Czekoladowy 0,3kg Słód Brown 0,3kg Słód Pale chocolate 0,3kg Płatki jęczmienne 0,3kg Jęczmień palony 0,4kg Chmiel Target 40g Słody jasne przez 60 minut, potem słody chocolate 15 minut i na koniec słody palone 10 minut. Wszystko w 65 st. Jak pewnie dobrze podejrzewacie - jestem początkujący i czuje się całkowicie zagubiony Ledaro 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 23 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2015 Nic nie wspomniałeś o drożdżach Co to za drożdże? Może gęstwa po jakimś piwie? Jaka temp. fermentacji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dz1d Opublikowano 23 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2015 (edytowane) Z tego wszystkiego wyleciało mi z głowy. Drożdże suche US-04 (uwodnione godzinę przed zadaniem), temperatura w pomieszczeniu: 17-18 stopni. Edytowane 23 Maja 2015 przez dz1d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 23 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2015 hmm, drożdże S-04 to są żarłoki mogę ich porównać do głodnych psów rzucających się na zwierzynę 17BLG to sporo jak na jedną saszetkę. skoro zrobiłeś pomiar to ja bym jeszcze potrzymał z 3 dni i znowu zrób pomiar. Jeśli będziesz miał znowu 6 BLG (czyli bez zmian) to lej w butelki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 23 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2015 niskie odfermentowanie jakoś mnie nie dziwi, użyłeś dużo słodów palonych i ciemnych co zaskutkowało niskim odfermentowaniem. Odfermentowanie 65% to wcale nie jest jakoś super źle, sam w przypadku FES'a miałem podobną sytuację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 23 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2015 Podczas mierzenie blg z kranika razem z piwem poleciało mi sporo osadu chmielowego. Miałem butelkować wprost z tego samego fermentora gdzie robiłem cichą (z kranikiem). Czy te chmieliny to jakiś problem i lepiej piwo przelać do drugiego fermentora i z powrotem do tego z kranikiem żeby je zniwelować? Jak zabutelkujesz z chmielinami, to będziesz miał fontanny. Zdekantuj przed rozlewem do drugiego fermentora przez pończochę - jeżeli nie ma kranika, to chyba faktycznie musisz potem "wrócić" z tym piwem do pierwszego fermentora - wykorzystaj to i zrób sobie syrop cukrowy w fermentorze z kranikiem i na to zdekantuj piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 23 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2015 Podczas mierzenie blg z kranika razem z piwem poleciało mi sporo osadu chmielowego. Miałem butelkować wprost z tego samego fermentora gdzie robiłem cichą (z kranikiem). Czy te chmieliny to jakiś problem i lepiej piwo przelać do drugiego fermentora i z powrotem do tego z kranikiem żeby je zniwelować? Jak zabutelkujesz z chmielinami, to będziesz miał fontanny. Zdekantuj przed rozlewem do drugiego fermentora przez pończochę - jeżeli nie ma kranika, to chyba faktycznie musisz potem "wrócić" z tym piwem do pierwszego fermentora - wykorzystaj to i zrób sobie syrop cukrowy w fermentorze z kranikiem i na to zdekantuj piwo. Dzięki za radę, już za niestety za późno ale na szczęście ... zrobiłem dokładnie tak radzisz Pończocha sprawiła się znakomicie, trochę było zabawy z dwoma fermentorami, ale jednak było warto bo piwo do butelek leciało klarowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinW Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 (edytowane) Cześć wszystkim, to mój pierwszy post: minął tydzień od zabutelkowania mojej pierwszej warki(zestaw Belgian Pale Ale z browamatora)pomijając to, że zeszło tylko do 5-6 blg(wyczytałem że drożdże s-33 tak czasem mają). Wszystko robiłem wg instrukcji załączonej w zestawie ( http://www.browamator.pl/zdjecia/1/1/1/14389_Zestaw_BA_BELGIJSKIE_PALE_ALE_wskazowki_www.pdf ) oprócz temperatury fermentacji, u mnie było jakieś 17-19 stopni. Tydzień burzliwa, dwa tygodnie cicha. po tygodniu od zabutelkowania chciałem sprawdzić stopień nagazowania, otworzyłem butelkę i w smaku jest jakby "mączne". Nagazowanie jest ok. Co może być przyczyną tego posmaku? Czy przy dłuższym leżakowaniu smak się bardziej ułoży? I czy piwo się sklaruje? Bo teraz jest mocno mętne Edytowane 26 Maja 2015 przez MarcinW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 Bardzo słabo odfermentowało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinW Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 aaa i zapomniałem dodać, od przelania na cichą, do rozlewu w butelki blg praktycznie nie ruszyło. Co mogłem zrobić źle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 Sprawdź przy nastepnym zacieraniu termometr, może temperatura była tak naprawdę bliżej 72°C stąd tak niskie odfermentowanie. Poza tym te drożdże są dość chmieryczne, lubią się zatrzymać w trakcie fermentacji. Kontroluj nagazownie, jeśli po tygodniu w butelce jest już dobrze nagazowane to prawdopdobnie właśnie trwa dofermentowanie w butelce i mogę się one przegazować. Co do smaku, niestety profil S-33 jest jaki jest, według mnie najgorsze drożdże na rynku. Musisz poczekać aż smak się trochę ułoży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinW Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 Przy drugiej warce zeszło z 16blg do 5-6blg w momencie zlewania na cichą Była to AIPA z alepiwo.pl : W skład zestawu American India Pale Ale 16oBlg wchodzą:Słód pilzneński 4kgSłód Monachijski 1kgSłód Caramunich II– Weyermann 0,3kgSłód pszeniczny 0,5kgChmiel Cascade 50gChmiel Chinook 50gDrożdże suche: Fermentis Safale US-05 może faktycznie przed trzecią warką zakupię nowy termometr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 Jak długi czas zacierania? Robiłeś próbę jodową? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 Napowietrzasz solidnie brzeczkę przed zadaniem drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinW Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Jak długi czas zacierania? Robiłeś próbę jodową? BPA 67°C przez godzinę i mash out 76°C AIPA 64°C 40', 72°C 30', mash out 76°C próba jodowa wyszła negatywnie w obu przypadkach. Wskaźnik jodowy jest dobry, bo sprawdzałem po kilku minutach zacierania czy jest pozytywna próba Napowietrzasz solidnie brzeczkę przed zadaniem drożdży? staram się mocno rozchlapywać przy dekantowaniu do fermentora. Drożdże uwodnione 20-30 minut przed zadaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomku1 Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Witam Takie szybkie pytanie mam, kiedy sprawdza się początkowe blg ? zaraz po dodaniu drożdży czy trzeba odczekać parę godzin aż zaczną pracować i wtedy sprawdzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 zaraz przed dodaniem drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 28 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2015 Heh, a końcowe? Po burzliwej czy po cichej przed zlewaniem do butelek?:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 28 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2015 jeśli poziom odfermentowania jest rozsądny a blg nie spada przez kilka dni można bezpiecznie założyć iż fermentacja zakończyła się i jest to wskazanie końcowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomku1 Opublikowano 28 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2015 W takim razie początkoe blg mojej warki miało 15, obecnie jest 6 blg i stoi więc uważam proces fermentacji zakończony. Sądzę iż 6 to trochę dużo, chyba nie najlepiej to będzie świadczyć o piwie ? Piwko było z brewkita a fermantacja zakończyła się tak nagle może ze względu temperatury która spadła w pomoeiszczeniu gdzie stoji piwo do 17 stopni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikadorus Opublikowano 28 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2015 (edytowane) W jakiej temperaturze mierzysz? Jakim urządzeniem? Ile fermentowało? No i czy drożdże były jakoś oznaczone? Przez ile czasu stoi z blg? Jak masz standardowe urządzenie pomiarowe w małej probówce to tarcie o ścianki, gaz, poluzowanie kartki ze skalą itp, mogą przekłamać wynik. Poczekaj aż się odgazuje, zmierz w 20C. Nie wiem co ważysz, ale jeśli górna fermentacja to raczej nic się nie stało od tej temperatury. Właściwie to odpowiedź masz trochę powyżej - na szczycie str. 90 ktoś miał właśnie podobny problem. Edytowane 28 Maja 2015 przez Mikadorus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się