santa Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Czy drożdże WLP550 nadadzą się do Dubbla albo Tripla? Ewentualnie Witek? Rozwiń sobie Style Performance. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 24 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 Zaplanowałem sobie,że uwarzę marcowe,a na gestwie po nim kozlaka.Odszukałem receptury które mi odpowiadają,domówiłem słodów.Słody przyszły, ale ni cholery nie moge odszukać tych receptur.Oto co mam na składzie: -Pilzneski 5kg -Pale Ale 5kg -Monachijski 1kg -Bursztynowy 0,7 -Karmel 30 0,7 -Specjal w 0,3 -Abbey malt 0,3 -Melanoidynowy 0,3 Jak z tego sklecić zasyp na marcowe i kożlaka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 (edytowane) Co sądzicie o poniższym zasypie na piwo, które ma przede wszystkim skupiać się na aromatach wędzonych? 1,5 kg słód wędzony Wayermann 1 kg Strzegom pilzneński (mam 1,5 kg tego słodu) 0,5 kg Strzegom pszeniczny 0,25 kg Strzegom karmelowy żytni 10 g Iunga na 60 min 25 g Sladek na 10 min Piwo chciałbym wędzone, lekko słodkie z ładną pianą. Co o tym myślicie? Mam też gęstwę z US-05, ale nie wiem, czy nada się? BeerSmith pokazał: 14,5 blg 37 IBU 19,7 EBC 6,2% alk Edytowane 25 Listopada 2016 przez markus383 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemick Opublikowano 26 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2016 Witam Wiosną kupiłem drożdże Mangroove Jack French saisson M29 z myślą o zrobieniu sezona. Plany się zmieniły, latem nie warzyłem i drożdże zostały w lodówce. Teraz niestety nie dysponuję wysokimi temperaturami do fermentacji, w domu mam 18-20°C. Co można sensownego uwarzyć na tych drożdżach w takich temperaturach? Czy Belgian IPA wyjdzie jako taka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Oczywiście że wyjdzie, zauważ, że temperatura otoczenia, to coś innego niż temperatura fermentującej brzeczki. Przy 20 stopniach w otoczeniu, w fermentorze możesz mieć nawet 22-24 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 (edytowane) Zaplanowałem sobie,że uwarzę marcowe,a na gestwie po nim kozlaka.Odszukałem receptury które mi odpowiadają,domówiłem słodów.Słody przyszły, ale ni cholery nie moge odszukać tych receptur.Oto co mam na składzie: -Pilzneski 5kg -Pale Ale 5kg -Monachijski 1kg -Bursztynowy 0,7 -Karmel 30 0,7 -Specjal w 0,3 -Abbey malt 0,3 -Melanoidynowy 0,3 Jak z tego sklecić zasyp na marcowe i kożlaka? Marcowe prosto: 4-5kg pilzneńskiego i kilogram monachijskiego. Ale z tego co zostanie to prędzej zrobisz bittera niż Koźlaka, np: 4kg Pale Ale 300g karmelowego 300g Abbey ewentualnie odrobinka (100g lub mniej) amber. Edytowane 27 Listopada 2016 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Hmm...znalazłem.Na kożlaka,to miało być tak:pilzneński 3,5kg,monach 2kg,melanoidynowy 0,3kg,specjal B 0,3(nie było,wiec zamówiłem specjal W),biscuit 0,2kg(tu pewnie zamiennie abbey).Ale i tak brakuje kilogram monachijskiego.Ło panie,muszę jakoś dokładniej te receptury ustalać,bo co druga warka ,to bedzie "sprzątanie magazynu". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 29 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2016 Co sądzicie o poniższym zasypie na piwo, które ma przede wszystkim skupiać się na aromatach wędzonych? Weyermann jest bardzo delikatnie wędzony, polecam użycie Bestmalz. US-05 się nadadzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dymek Opublikowano 7 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 czy da rade gęstwę z W 1056 do dry stout czy lepiej Wyeast 3522 Belgian Ardennes? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 Wyeast 3522 Belgian Ardennes czytaj ze zrozumieniem (nawet jak nie znasz języka) dirk gently i santa 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 7 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 siema kiedyś zakupiłem 1kg pszenicznego wędzonego wiśnią Briess. miał iść do wariacji nt Grodzisza ale Grodzisz wyszedł klasyczny więc wiśniowy został. ma ktoś jakiś pomysł co na nim zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 7 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2016 Rauchweizen? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 (edytowane) Planuję uwarzyć barleywine, co sądzicie o FM11 wichrowe wzgórza do tego? Chyba, że polecacie coś lepszego. Balling będzie coś koło 24 może 25. Jeszcze się zastanawiam nad Wyeast 1272 American Ale II. Edytowane 13 Grudnia 2016 przez Henx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 (edytowane) siema kiedyś zakupiłem 1kg pszenicznego wędzonego wiśnią Briess. miał iść do wariacji nt Grodzisza ale Grodzisz wyszedł klasyczny więc wiśniowy został. ma ktoś jakiś pomysł co na nim zrobić? Dorzuć kilo słodu Pale Ale, 250g palonego jęczmienia i zrób małą warkę smoked stouta. Edytowane 13 Grudnia 2016 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 13 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2016 doczytałem w zamówieniu że to nie pszeniczny a pilzneński. stwierdziłem że zrobię coś na wzór tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 18 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 (edytowane) Hej. Siedzę sobie w robocie teraz i tak sobie pomyślałem, że mógłbym dzisiaj machnąć jakąś wareczkę po południu, bo i tak będę dzisiaj butelkował, więc niech się w międzyczasie zaciera. Niestety surowców została marna resztka, bo nowe jeszcze nie dotarły. Oto stan posiadania: Pale Ale 1,5 kg Crystal 250 g Caraaroma 400 g Palony jęczmień 150g Płatki wszelkie dostępne w nieograniczonej ilości Chmiele: Magnum 60g EKG 30g Mosaic 30g Gęstwa po US-05 Da radę sklecić z tego jakiegoś cienkusza 10° BLG? Robię warki 12,5 litra, Edytowane 18 Grudnia 2016 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 Coś jak bitter lub może red ale? Pale Ale + Crystal (+ ewentualnie 50 gr. palonego jęczmienia), regulując BLG płatkami jęczmiennymi. Magnum na 60 minut, na aromat EKG + Mosaic, w dwóch dawkach, po 15 gram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 Coś jak bitter lub może red ale? Pale Ale + Crystal (+ ewentualnie 50 gr. palonego jęczmienia), regulując BLG płatkami jęczmiennymi. Magnum na 60 minut, na aromat EKG + Mosaic, w dwóch dawkach, po 15 gram. Trochę późno, bo warka już fermentuje, ale dzięki . Zrobiłem niemal identycznie jak napisałeś Pale Ale + płatki jęczmienne do 10 BLG plus 5% Caraaroma, Magnum na 60 min do 35 IBU i Mosaic na aromat. Jak dojdzie paczka z chmielem, to może jeszcze na zimno coś wrzucę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 20 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 siema kiedyś zakupiłem 1kg pszenicznego wędzonego wiśnią Briess. miał iść do wariacji nt Grodzisza ale Grodzisz wyszedł klasyczny więc wiśniowy został. ma ktoś jakiś pomysł co na nim zrobić? http://www.piwo.org/blog/29/entry-67-36-cherry-smoked-altbier/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 22 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2016 Planuję zrobić Alta, czytam, czytam i czytam, ale nie wiem jak się za niego zabrać. Oto surowce jakie mam: 4kg słodu monachijskiego Strzegom 4kg pilzneńskiego Strzegom 2kg pszenicznego Strzegom 0,5kg karmelowego 300 Chmiel: 75g Magnum 30g Perle 25g Lubelskiego Z drożdży to gęstwę po Gozdawa Old german bier Wstępnie myślałem o zasypie: 4kg monach 150g karmelowego 300 (jakieś zastrzeżenia?) Tylko za chmielenie nie wiem jak się zabrać Ktoś coś doradzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 22 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2016 (edytowane) Zawsze możesz podejrzeć u Dori . Do układanki brakuje Ci 25 gr. Magnum. Stylowo, czy niestylowo, jak bym ten Lublin dał gdzieś tam na końcu gotowania. Edytowane 22 Grudnia 2016 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 22 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2016 No właśnie oglądałem jej zestaw i w sumie nim się inspirowałem. Czyli 25g Magnum na gorycz i 25g Lubelskiego na 5 min? Oglądając receptury na forum, to większość chmieliła na smak i aromat, a zawsze myślałem że alt to piwo słodowe i goryczkowe, stąd mój metlik w głowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 22 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2016 (edytowane) Ja bym dał, bo ja lubię (tu też dają). Ty uwarz, sam ocenisz co lubisz . Receptury to jedno, Twój gust to drugie. No chyba, że robisz na konkurs. Edytowane 22 Grudnia 2016 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 1 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2017 (edytowane) Witam, poradzić się chciałem co do zwykłego prostego APA na citrze bo jeszcze nigdy nie używałem tego chmielu. Celuję w lekkie piwo ~30IBU, zasyp robię praktycznie z samego pale ale tak żeby się trzymać przy ~12blg więc podbiłem wielkość warki. # Zmienić jakoś chmielenie razem z np cascade czy amarillo ? # Jak z zacieraniem, ustaliłem godzinę w 67'c. # Drożdże S-05 czy też jakieś pod APE są ciekawe ? http://brewness.com/pl/recipe/citra-apa-judasz/view Edytowane 1 Stycznia 2017 przez dutrasilva Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 1 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2017 Nie uważasz że, trochę dużo karmelu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się