zasada Opublikowano 7 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2017 (edytowane) Masz na myśli jakąś konkretną ilość? Jeśli możesz kupić od ręki dowolną ilość, to ja bym dokupił 0,5 kg pale ale. Oczywiście jeśli kupujesz jak jak - w sklepach internetowych gdzie 0,5 kg słodu kosztuje połowę przesyłki, bierz 5 kg pale ale dowolnie wybranej słodowni i spójrz w wątek o harcerskim. 1 kg pale ale 1 kg karmelowych (carapils + carared) Zacierasz w 72°C. Chinook na goryczkę, reszta na późne chmielenie (5 minut Ahtanum, Columbus i Equinox 1 minuta - wyłączenie palnika - może nawet hopstand). US-05 i już. Edytowane 7 Sierpnia 2017 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
511201 Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Cześć @511201 Osobiście z takim zasypem celowałbym w harcerskie 20 litrów. Piwo niskoalkoholowe, szybko dojrzewające, lekkie w odbiorze, idealne na upały i przede wszystkim smaczne i ciekawe do uwarzenia. Zacieranie na słodko, chmielenie kto jak lubi - od mocnej goryczki (w tym przypadku max 37 IBU), przez bombę chmielową po dodanie granulatu czy szyszek tylko na chłodzenie czy na cichą. Witam własnie butelkowałem i nie wyszło tak niskoprocentowe bo około 4%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Cześć @511201 Osobiście z takim zasypem celowałbym w harcerskie 20 litrów. Piwo niskoalkoholowe, szybko dojrzewające, lekkie w odbiorze, idealne na upały i przede wszystkim smaczne i ciekawe do uwarzenia. Zacieranie na słodko, chmielenie kto jak lubi - od mocnej goryczki (w tym przypadku max 37 IBU), przez bombę chmielową po dodanie granulatu czy szyszek tylko na chłodzenie czy na cichą. Witam własnie butelkowałem i nie wyszło tak niskoprocentowe bo około 4%.Ile blg, jak zacierales, jakie drożdże, refermentacja - jakie nagazowanie, jaki ekstrakt końcowy? Z harcerskiego 4%? Z KP już dzwonią po recepturę. Szanuję Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
511201 Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Początkowe 10 Brix na koniec 5Brix zacieranie na słodko do nagazowania dałem 115g cukru na 20litrów. JAKI efekt dam z nać jak się nagazuje za kilka tygodni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Coś pokreciłeś z tymi 4% (10-5)/1,938=2,6% 511201 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Coś pokreciłeś z tymi 4% (10-5)/1,938=2,6% To nie jest takie proste przy pomiarach refraktometrem.Co do kolegi wyżej, to miało być harcerskie 10 blg? To nawet mild, ordynary bitter i scottish60 są mniej ekstraktywne. Jakiś drożdże użyłeś? Odfermentowanie dość wysokie jak na słodkie zacieranie. Mi np na fm51 przy zacieraniu na słodko odfermentowuje około 60-65%. I to są drożdże do niskoalkoholowego piwa. Według mnie Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Coś pokreciłeś z tymi 4% (10-5)/1,938=2,6% To nie jest takie proste przy pomiarach refraktometrem. Fakt założyłem,że podana wartość końcowa jest juz skorygowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
511201 Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Safbrew WB-06 co do procentów do podstawiłem dane do kalkulatora z forum do przeliczania z refraktometru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
511201 Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Coś pokreciłeś z tymi 4% (10-5)/1,938=2,6% Taka metoda obliczania jest do wskazań stopni balinga a nie Brix gdzie trzeba zastosować wspóczynniki korekcji brzęczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Witam. Te drożdże bardzo nisko schodzą, chociaż przy zacieraniu na słodko i przy dużym zasypie karmeli w tym przypadku to szacun dla grzybów. Słyszałem legendy, że przy wytrawnym zacieraniu zjadały części fermentora i piwo się wylewało przez te dziury i piwowar nagle zszokowany... No nic, mam nadzieję, że piwko wyszło udane i smacznego życzę. Daj znać jakie wrażenia z degustacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2017 Hej! Z racji tego, że został mi na stanie słód pale ale, Carahell, Abbey z Weyermanna oraz chmiel Simcoe i odrobina Magnum, planuje dokupić Amarillo oraz słód pszeniczny i wymyśliłem taką recepturę na Amerykanską Pszenicę (z odrobiną magnuma). Czy ma szansę to smakować i czy karmele nie namieszają za bardzo w tej ilości? Ekstrakt 12,5 blg IBU 25 Pale Ale 2,5kg Pszeniczny 2,5 kg Carahell 150g Abbey Malt 300g Zacieranie - 60 min w 68 stopniach Chmielenie: Magnum 5g - 60 min Simcoe 25g - 20 min Amarillo 25g - whirlpool Simcoe 25g - 5 dni na zimno Amarillo 25g - 5 dni na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Generalnie ok, wszystko ma ręce i nogi. Jak masz wątpliwości co do ilości karmelu to np. Abbeya obetnij o połowę lub nie dawaj w ogóle i będzie dobrze. Osobiście zacierałbym troszkę bardziej na wytrawnie czyli tak 65, 66 stopni oraz dodał przerwę w 72 stopniach dla poprawy i utrwalenia piany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Osobiście zacierałbym troszkę bardziej na wytrawnie czyli tak 65, 66 stopni oraz dodał przerwę w 72 stopniach dla poprawy i utrwalenia piany Jak to podzielić czasowo 30/30 min czy np 40/20? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 30 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2017 40/20 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrS Opublikowano 5 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2017 Witam Mam takie składniki ( miała być kobieca warka ale już nie aktualne) co mogę z nich zrobić SŁÓD Crystal 150 EBC Castle 1 kg Cara Ruby 50 EBC Castle 1 kg Amber 60-80 EBC Crisp 1 kg Monachijski Ciemny 19-25 EBC Viking Malt 2 kg Pilzneński 3-4,9 EBC Bestmalz 1 kg Aroma 100 EBC Castle 1 kg CHMIEL Challenger UK 2016 - 50 g granulat 7,3% DROŻDŻE Safale S-04 proszę o propozycje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 5 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2017 Cały Monachijski i Pilzneński plus 100 - 150 gram jednego (a może dwóch?) ze specjalnych i będziesz miał okolice milda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrS Opublikowano 7 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2017 ułożyłem taki przepis proszę o sprawdzenie https://brewness.com/pl/recipe/moj2/view proszę o wskazówki co do gotowania ile czasu jaka temp i jakie przerwy a także ile czasu gotować z chmielem w jakiej temp pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 7 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2017 Czy przeczytałeś ten podlinkowany wyżej fragment? Tam są odpowiedzi na Twoje pytania. a także ile czasu gotować z chmielem w jakiej temp Najczęściej używa się brytyjskich chmieli (...) zarówno goryczka jak i aromaty chmielowe są bardzo delikatne – wręcz wygaszone W związku z tym nie chmieliłbym na aromat, albo znacznie ograniczył dodatek chmielu na wyłączenie palnika. Czyli Te 25 g na 60 minut i już. ile czasu jaka temp i jakie przerwy Zwykle piwo jest zacierane infuzyjnie w jednej temperaturze, najczęściej w zakresie 67-69 st. C. Czyli zacieranie jednotemperaturowe, jedna połączona przerwa - 60 minut zacznij od 69°C, trochę Ci spadnie ale i tak nic złego się nie stanie. Jaki masz sprzęt - w czym zacierasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrS Opublikowano 8 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2017 Czy przeczytałeś ten podlinkowany wyżej fragment? Tam są odpowiedzi na Twoje pytania. a także ile czasu gotować z chmielem w jakiej temp Najczęściej używa się brytyjskich chmieli (...) zarówno goryczka jak i aromaty chmielowe są bardzo delikatne – wręcz wygaszone W związku z tym nie chmieliłbym na aromat, albo znacznie ograniczył dodatek chmielu na wyłączenie palnika. Czyli Te 25 g na 60 minut i już. ile czasu jaka temp i jakie przerwy Zwykle piwo jest zacierane infuzyjnie w jednej temperaturze, najczęściej w zakresie 67-69 st. C. Czyli zacieranie jednotemperaturowe, jedna połączona przerwa - 60 minut zacznij od 69°C, trochę Ci spadnie ale i tak nic złego się nie stanie. Jaki masz sprzęt - w czym zacierasz? Sprzęt domowy; garnek 30 l; kuchenka gazowa itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 8 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2017 Sprzęt domowy; garnek 30 l; kuchenka gazowa itp OK, czyli możesz dogrzać w razie czego.Ja mam 15 l i po zasypaniu mieszam, zdejmuję z kuchenki, owijam gazetami i kocem. Jak prababcia kaszę gryczaną. Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
511201 Opublikowano 24 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 Witam jak obiecałem tak robię. Dzisiaj otworzyłem pierwszą butelkę tego mojego eksperymentu i muszę powiedzieć że wyszło intetesujące. Smak troszkę kwaskowy ale może być. Kolor macie na zdjęciu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz Opublikowano 3 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2017 (edytowane) Cześć! Dawno nie warzyłem piwa, dlatego przyszedł czas to zmienić. Celuję w aromatyczne IPA i szukam ciekawej receptury. Posiadam: nazwa masa [g] alfa kwasy [%] zbiór lubelski 80 3,5 2016 Citra usa 50 13,5 2016 Cascade USA 50 7,1 2016 Cascade NZ 50 7 2016 Chinook PL 30 2016 nazwa masa [g] barwa [edc] Pale ale strzegom 5kg 5000 7 Red X Bestmaltz 1000 30 Biscuit Castlemalting 780 50 Abbey Castlemalting 760 45 Karmelowy Strzegom 1000 150 Karmelowy pszeniczny Optima 1000 150 Melanoidynowy Optima 1000 Barwiący 450 Optima 550 450 Caramel Pils Bestmaltz 500 7 Żytni barwiązcy 1500 Optima 1000 1500 Pszeniczny barwiący 1500 Optima 770 1500 Barwiący 1500 Optima 950 1500 Żtyni Optima 500 Karmelowy ciemny 750 Optima 750 750 Pszeniczny jasny Optima 5800 5 Karmelowy jasny Strzegom 500 30 Monachijski Optima 1550 15 Pale ale Strzegom 500 7 Pilzneński Strzegom 5000 7 Drożdże US-05 Z góry dziękuję za wszystkie pomysły i sugestie. Edytowane 3 Października 2017 przez Puchacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agfarius Opublikowano 3 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2017 (edytowane) uwarzyłem trochę IPA, kiedyś myślałem, że karmelowe słody są fajne w tym stylu... Jednak najlepszy zasyp dla IPA jak PA (jak dla mnie) to pale ale + pszenica. Na Twoim miejscu zrobił bym takie coś (nie chce mi się uruchamiać programów itd, tak więc na oko, żeby było 16* BLG dla 23l piwa.): Pale ale 4,5 kg (tego słodu dodałbym więcej, żeby podbić BLG jeśli z receptury nie wyjdzie 16* BLG, wydaje mi się, że najlepiej użyć te najstarsze słody) Pszenica 1kg Caramel Pils Bestmaltz 0,5kg (nigdy nie używałem tego słodu, ale patrząc na barwę to chyba nie jest mocno karmelowy) zacieram IPA na lenia - 65°C, po godzinie mam 62-63°C chmielenie... jeśli nie żal Ci Lubelskiego to dałbym go na goryczkę - według uznania Cascade 20-30g 40' gotowania Cascade 20-30g 55' gotowania Citra 20g 55' gotowania Cascade 20g whirlpool na zimno po 30g wszystkich wymienionych chmieli na 3-5 dni przed butelkowaniem- o ile zostało coś Lubelskiego;) Edytowane 3 Października 2017 przez agfarius Puchacz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz Opublikowano 4 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2017 Właśnie tego szukałem, dzięki! jak sądzisz, ile powinienem sypnąć lubelskiego na 60' aby osiągnąć 60-80 IBU? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 4 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2017 Zbyt dużo. Nie opłaca się chmielić IPA takim chmielem. Wnosisz mnóstwo zielonej materii do piwa, która wprowadza taniny i może zwiększyć trawiastość, a w AIPA i tak już jest o te dwie rzeczy łatwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się