Puchacz Opublikowano 5 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 Pozostaje mi zatem Chinook, który ma nieprzyjemną goryczkę (zrobiłem na nim 3 piwa i nawet w weizenie, przy małej dawce, jest jakby lekowa). Dr2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 5 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 (edytowane) 38 minut temu, Puchacz napisał: Pozostaje mi zatem Chinook, który ma nieprzyjemną goryczkę (zrobiłem na nim 3 piwa i nawet w weizenie, przy małej dawce, jest jakby lekowa) Rozumiem, że niekiedy czytasz opisy piw, które warzysz i opisy surowców, których używasz? EDIT Ten chmiel nie do takich piw jest i weizena nie takimi chmielami się chmieli Edytowane 5 Października 2017 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz Opublikowano 5 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 warzę piwo dla siebie i moich bliskich, a nie na konkursy dla purystów. W piwowarstwie, jak w każdym rzemiośle, kieruję się wyobraźnią i póki co, niewielkim doświadczeniem. Zatem będzie tylko 150 g chmielu 2 x Cascade 50 g i 1 x Citra 50 g. Chyba zmniejszę warkę do 20 l, aby było czuć coś z tych chmieli. Może dla gładkości sypnę trochę płatków jęczmiennych błyskawicznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Łyżwa Opublikowano 5 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 Chinook nie ma medycznego posmaku, za to infekcje mają. W bardziej optymistycznym wariancie bardzo agresywny goździk z drożdży Ci wyszedł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz Opublikowano 5 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 To piwo fermentowałem na Gwoździach i Bananach w lodówce z temp. 17-18 C - wyszło ultrabananowe, bez nuty goździka. Być może polska odmiana Chinooka ma taką niezbyt przyjemną goryczkę, natomiast nie było żadnej apteki, bandaży i infekcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 5 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 Godzinę temu, Puchacz napisał: warzę piwo dla siebie i moich bliskich, a nie na konkursy dla purystów. W piwowarstwie, jak w każdym rzemiośle, kieruję się wyobraźnią i póki co, niewielkim doświadczeniem. To tak jak ja I dlatego uważam, że mając małe doświadczenie warto poczytać co jakie dodatki (chmiele) wnoszą i co w jakich piwach pasuje i się sprawdza, a co nie. Przy braku doświadczenia, wyobraźnia najczęściej nie jest dobrym doradcą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz Opublikowano 5 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 Czytam, czytam, sprawia mi to ogromną przyjemność! Chinooka kupiłem po SH Chinook od Browaru Perun - miało piękny kwiatowy (geranium) aromat, myślałem, że mi też taka APA wyjdzie, jednak nic z tego, stąd użyłem go tylko na goryczkę, ale i tutaj nie spisał się dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 5 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 A w tym pszennym nie masz podwyższonej kwasowości (to częste jest) i z goryczką może kiepsko to się łączyć i powodować dziwne odczucia smakowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz Opublikowano 5 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 2 minuty temu, dziedzicpruski napisał: A w tym pszennym nie masz podwyższonej kwasowości (to częste jest) i z goryczką może kiepsko to się łączyć i powodować dziwne odczucia smakowe. Niestety, nie mam papierków do sprawdzania ph. Czekam tylko aż pojawią się Zielone Wzgórza i zabiorę się za warzenie NEIPA, wtedy kupię i papierki i kwas do regulacji kwasowości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 5 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 Nie chodzi o wodę ale o gotowe piwo, pszenne piwa są z reguły kwaśnawe ,nie mam pojęcia od czego bo na pewno nie od pszenicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 5 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 Zwykle są kwaskowate od drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 5 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 No, to jedyny trop o ile nie ma infekcji jakiejś, drożdże tworzą jakiś kwas ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 5 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 Myślę, że jest to spowodowane głębokim odfermentowaniem drożdży weizenowych, odczucie kwaskowości może być wtedy wyższe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 5 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 E tam, płynne wcale głęboko nie odfermentowują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 5 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 34 minuty temu, dziedzicpruski napisał: drożdże tworzą jakiś kwas ? Drożdże tworzą cała gamę różnorodnych kwasów, których rodzaj i ilość może się wahać między szczepami. W końcu nie bez powodu piwo ma o wiele niższe pH niż brzeczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolek86 Opublikowano 12 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2017 (edytowane) Dzień dobry wszystkich Mam pytanie może mądre może głupie. W sobotę planuję warkę i mam następujące składniki: - Weyermann Pale Ale 5 kg, - Strzegom Wiedeński - 0,7 kg - Crystal Malt - 10L - 1 kg z tych słodów planowałem zrobić jakąś American IPA albo może sesyjną IPA z dużą ilością amerykańskich chmieli. Czy taki zasyp będzie ok? Mam też słody karmelowe, ale one raczej się nie będą nadawać do tego typu piwa? Brewmess pokazuje mi 15 BLG przy 22 litrach piwa i wydajności 75%. Dodatkowo chciałbym zapytać o chmielenie. Czy taki pomysł będzie ok? 30g Summit - 60 min 30g Amarillo - 15 min 30g Citra - 5 min lub na 0 min Planuję coś jeszcze wrzucić na cichą - może Cascade i Amarillo po 30g. Generalnie to posiadam następujące chmiele: Chinook (90g), Amarillo (60g), Sorachi Ace (90g), Columbus/Tomahawk/Zeus (łącznie 120g), Summit (90g), Citra (30g), Cascade (30g). Aha, i zapomniałem dodać. Posiadam 3 tygodniową gęstwę po drożdżach K-97 oraz suchary 05. Czy ta gęstwa się nada? Z góry dziękuje za pomoc i uwagi Edytowane 12 Października 2017 przez rolek86 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 12 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2017 7 minut temu, rolek86 napisał: Z góry dziękuje za pomoc i uwagi Zasyp: sam pale ale wystarczy. Wiedeń dodałby koloru i ciała ale nie jest konieczny. Crystal skoro nie chcesz dodawać karmelowych niepotrzebny. Ale jeśli już to ja dałbym jakieś 250 g. Do chmieli się nie wypowiadam, ale dawki z BA są idiotyczne Drożdże: 3 tygodniowej gęstwy bym nie ruszał. IMHO paczka US-05 może dać radę na styk ale sprawdź z kalkulatorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebmccane Opublikowano 17 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2017 witam, Chciałem spróbować z metodą BIAB wybrałem piwo w stylu SIngle Hop ALE z chmielem Fuggles. Mam do dyspozycji słód pale ale 3 kg , słód Caramunich 0,5 kg oraz słód Carahell 0,5 kg. Chmiel Fuggles 200 g, drożdże Safale 04. Celuję w warkę w rozmiarze 10 l. Myślę żeby zrobić to tak: 2,7 kg Pale ale 0,2 kg Caramunich 0,1 kg Carahell Zacieranie 60` lub 70` w temperaturze 68 stopni. Nie wiem ile wody zadać? 13L? 12L? Chmielenie 60` 40 g 0` 50 g Na zimno 100 g na fermentacji cichej 5 dni. Proszę o korekty w ilościach oraz pomoc w warzeniu w tej metodzie. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 17 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2017 Jak na 10l warkę to dałbym trochę mniej karmelowych. Nie wiem ile AK ma Fuggels ale dla pewności wrzuć również w kalkulator chmielenie i sprawdź IBU bo 40g na 60' wydaje mi się dość dużo. No i 5 dni cichej to max. Ja bym chmielił na zimno 3 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomitomi13 Opublikowano 24 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 (edytowane) UWAGA - Z EKSTRAKTÓW! Mam: 3.4kg Płynnego Ekstraktu jasnego, Chmiele - po 30gr Ella, Citra, Equinox Z dodatków: 0.75kg Słód Carahell 20-30 EBC Weyermann 0.75kg Słód Crystal 120-140 EBC Thomas Fawcett mech irlandzki. Wolne wiadro Drożdże: Obecnie tylko tylko S-04 Coś w okolicach 13BLG, chmielonego po Amerykańsku? Acha - tylko górna fermentacja wchodzi w grę. Proszę o sugestie Edytowane 24 Listopada 2017 przez tomitomi13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 24 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 Godzinę temu, tomitomi13 napisał: UWAGA - Z EKSTRAKTÓW! Mam: 3.4kg Płynnego Ekstraktu jasnego, Chmiele - po 30gr Ella, Citra, Equinox Z dodatków: 0.75kg Słód Carahell 20-30 EBC Weyermann 0.75kg Słód Crystal 120-140 EBC Thomas Fawcett mech irlandzki. Wolne wiadro Drożdże: Obecnie tylko tylko S-04 Coś w okolicach 13BLG, chmielonego po Amerykańsku? Acha - tylko górna fermentacja wchodzi w grę. Proszę o sugestie Zrób jakieś APA... Crystala bym nie dawał, ewentualnie Carahell z jakieś 300g na 20l warkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomitomi13 Opublikowano 24 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 Zrób jakieś APA... Crystala bym nie dawał, ewentualnie Carahell z jakieś 300g na 20l warkę.Tak myślałem ale lepsze byłyby us-05 i ekstrakt pale ale zamiast jasnego... A tak to wyjdzie jakaś taka.... hybryda? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 24 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 6 godzin temu, tomitomi13 napisał: Tak myślałem ale lepsze byłyby us-05 i ekstrakt pale ale zamiast jasnego... A tak to wyjdzie jakaś taka.... hybryda? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Nie do końca. Dasz jasny + carahell więc będzie słodowość i ciało. Te dawki chmielu co masz nie powinny tego zdominować. Będzie umiarkowane i fajne sesyjne piwko. Tego nie da się zepsuć. Czasem zasada im prościej tym lepiej, działa. Udanej warki! tomitomi13 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomitomi13 Opublikowano 27 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 (edytowane) Dnia 25.11.2017 o 00:36, Jancewicz napisał: Nie do końca. Dasz jasny + carahell więc będzie słodowość i ciało. Te dawki chmielu co masz nie powinny tego zdominować. Będzie umiarkowane i fajne sesyjne piwko. Tego nie da się zepsuć. Czasem zasada im prościej tym lepiej, działa. Udanej warki! Mam tylko watpliwości co do chmielenia: APA na 20l SafAle S-04 2x1.7 kg ekstraktu 0.300g Carahell Ella (15,2AA) 15g 60' Ella 15g 15' i Citra 10g 15' na "smak" Citra 20g na aromat po wyłączeniu palnika Daje mi to 45-47 IBU końcowe (liczone kalkulatorem dla 10l w tym Carahell + 1x1,7 ekstrakt, IBU wychodzi około 90). OG - 12.7 'P 30g Equinox na cichą... jest sens? Tak będzie ok? Edytowane 27 Listopada 2017 przez tomitomi13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 27 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 48 minut temu, tomitomi13 napisał: Mam tylko watpliwości co do chmielenia: APA na 20l SafAle S-04 2x1.7 kg ekstraktu 0.300g Carahell Ella (15,2AA) 15g 60' Ella 15g 15' i Citra 10g 15' na "smak" Citra 20g na aromat po wyłączeniu palnika Daje mi to 45-47 IBU końcowe (liczone kalkulatorem dla 10l w tym Carahell + 1x1,7 ekstrakt, IBU wychodzi około 90). OG - 12.7 'P 30g Equinox na cichą... jest sens? Tak będzie ok? Jeśli 45 IBU będzie dla Ciebie za gorzkie przy tej gęstości możesz przesunąć 5g Ella z 60' np. na 15'... a co do 30g Equinoxa to bym zostawił, zawsze trochę chmielu na zimno ożywi aromat tomitomi13 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się