Skocz do zawartości

Co mogę zrobić z tych składników?


Rekomendowane odpowiedzi

38 minut temu, Puchacz napisał:

Pozostaje mi zatem Chinook, który ma nieprzyjemną goryczkę (zrobiłem na nim 3 piwa i nawet w weizenie, przy małej dawce, jest jakby lekowa)

Rozumiem, że niekiedy czytasz opisy piw, które warzysz i opisy surowców, których używasz?

EDIT

Ten chmiel nie do takich piw jest i weizena nie takimi chmielami się chmieli :(

Edytowane przez Dr2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warzę piwo dla siebie i moich bliskich, a nie na konkursy dla purystów. W piwowarstwie, jak w każdym rzemiośle, kieruję się wyobraźnią i póki co, niewielkim doświadczeniem.

Zatem będzie tylko 150 g chmielu 2 x Cascade 50 g i 1 x Citra 50 g. Chyba zmniejszę warkę do 20 l, aby było czuć coś z tych chmieli. Może dla gładkości sypnę trochę płatków jęczmiennych błyskawicznych.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Puchacz napisał:

warzę piwo dla siebie i moich bliskich, a nie na konkursy dla purystów. W piwowarstwie, jak w każdym rzemiośle, kieruję się wyobraźnią i póki co, niewielkim doświadczeniem.

To tak jak ja :)

I dlatego uważam, że mając małe doświadczenie warto poczytać co jakie dodatki (chmiele) wnoszą i co w jakich piwach pasuje i się sprawdza, a co nie.

Przy braku doświadczenia, wyobraźnia najczęściej nie jest dobrym doradcą :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, dziedzicpruski napisał:

A w tym pszennym nie masz podwyższonej kwasowości (to częste jest) i z goryczką może kiepsko to się łączyć i powodować dziwne odczucia smakowe.

Niestety, nie mam papierków do sprawdzania ph. Czekam tylko aż pojawią się Zielone Wzgórza i zabiorę się za warzenie NEIPA, wtedy kupię i papierki i kwas do regulacji kwasowości.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

34 minuty temu, dziedzicpruski napisał:

 drożdże tworzą jakiś kwas ?

Drożdże tworzą cała gamę różnorodnych kwasów, których rodzaj i ilość może się wahać między szczepami. W końcu nie bez powodu piwo ma o wiele niższe pH niż brzeczka. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzień dobry wszystkich ;)

Mam pytanie może mądre może głupie. W sobotę planuję warkę i mam następujące składniki:

-  Weyermann Pale Ale 5 kg,

- Strzegom Wiedeński - 0,7 kg

- Crystal Malt - 10L - 1 kg 

 

z tych słodów planowałem zrobić jakąś American IPA albo może sesyjną IPA z dużą ilością amerykańskich chmieli. Czy taki zasyp będzie ok?

 

Mam też słody karmelowe, ale one raczej się nie będą nadawać do tego typu piwa? 

 

Brewmess pokazuje mi 15 BLG przy 22 litrach piwa i wydajności 75%. 

 

Dodatkowo chciałbym zapytać o chmielenie. Czy taki pomysł będzie ok? 

30g Summit - 60 min

30g Amarillo - 15 min

30g Citra - 5 min lub na 0 min

 

Planuję coś jeszcze wrzucić na cichą - może Cascade i Amarillo po 30g. 

 

Generalnie to posiadam następujące chmiele: Chinook (90g), Amarillo (60g), Sorachi Ace (90g), Columbus/Tomahawk/Zeus (łącznie 120g), Summit (90g), Citra (30g), Cascade (30g). 

 

Aha, i zapomniałem dodać. Posiadam 3 tygodniową gęstwę po drożdżach  K-97 oraz suchary 05. Czy ta gęstwa się nada? 

 

Z góry dziękuje za pomoc i uwagi :)

Edytowane przez rolek86
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, rolek86 napisał:

Z góry dziękuje za pomoc i uwagi :)

Zasyp: sam pale ale wystarczy.

Wiedeń dodałby koloru i ciała ale nie jest konieczny.

Crystal skoro nie chcesz dodawać karmelowych niepotrzebny. Ale jeśli już to ja dałbym jakieś 250 g.

Do chmieli się nie wypowiadam, ale dawki z BA są idiotyczne ;)

Drożdże: 3 tygodniowej gęstwy bym nie ruszał. IMHO paczka US-05 może dać radę na styk ale sprawdź z kalkulatorze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

witam,

 

Chciałem spróbować z metodą BIAB wybrałem piwo w stylu SIngle Hop ALE z chmielem Fuggles. Mam do dyspozycji słód pale ale 3 kg , słód Caramunich 0,5 kg oraz słód Carahell 0,5 kg. Chmiel Fuggles 200 g, drożdże Safale 04. Celuję w warkę w rozmiarze 10 l. 

 

Myślę żeby zrobić to tak:

2,7 kg Pale ale

0,2 kg Caramunich

0,1 kg Carahell

 

Zacieranie 60` lub 70` w temperaturze 68 stopni. Nie wiem ile wody zadać? 13L? 12L?

 

Chmielenie

60` 40 g

0`   50 g

Na zimno 100 g na fermentacji cichej 5 dni.

 

Proszę o korekty w ilościach oraz pomoc w warzeniu w tej metodzie.

 

pozdrawiam

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak na 10l warkę to dałbym trochę mniej karmelowych. Nie wiem ile AK ma Fuggels ale dla pewności wrzuć również w kalkulator chmielenie i sprawdź IBU bo 40g na 60' wydaje mi się dość dużo. No i 5 dni cichej to max. Ja bym chmielił na zimno 3 dni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

UWAGA - Z EKSTRAKTÓW!

 

Mam:

3.4kg Płynnego Ekstraktu jasnego,

Chmiele - po 30gr

Ella, Citra, Equinox 

 

Z dodatków:

0.75kg Słód Carahell 20-30 EBC Weyermann

0.75kg Słód Crystal 120-140 EBC Thomas Fawcett

mech irlandzki.

Wolne wiadro :)

 

Drożdże:

Obecnie tylko tylko S-04 

 

Coś w okolicach 13BLG, chmielonego po Amerykańsku?

Acha - tylko górna fermentacja wchodzi w grę.

Proszę o sugestie ;)

 

 

 

 

Edytowane przez tomitomi13
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, tomitomi13 napisał:

UWAGA - Z EKSTRAKTÓW!

 

Mam:

3.4kg Płynnego Ekstraktu jasnego,

Chmiele - po 30gr

Ella, Citra, Equinox 

 

Z dodatków:

0.75kg Słód Carahell 20-30 EBC Weyermann

0.75kg Słód Crystal 120-140 EBC Thomas Fawcett

mech irlandzki.

Wolne wiadro :)

 

Drożdże:

Obecnie tylko tylko S-04 

 

Coś w okolicach 13BLG, chmielonego po Amerykańsku?

Acha - tylko górna fermentacja wchodzi w grę.

Proszę o sugestie ;)

 

 

 

 

 

Zrób jakieś APA... Crystala bym nie dawał, ewentualnie Carahell z jakieś 300g na 20l warkę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Zrób jakieś APA... Crystala bym nie dawał, ewentualnie Carahell z jakieś 300g na 20l warkę.

Tak myślałem ale lepsze byłyby us-05 i ekstrakt pale ale zamiast jasnego...

A tak to wyjdzie jakaś taka.... hybryda?

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, tomitomi13 napisał:

Tak myślałem ale lepsze byłyby us-05 i ekstrakt pale ale zamiast jasnego...

A tak to wyjdzie jakaś taka.... hybryda?

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Nie do końca. Dasz jasny + carahell więc będzie słodowość i ciało. Te dawki chmielu co masz nie powinny tego zdominować. Będzie umiarkowane i fajne sesyjne piwko. Tego nie da się zepsuć. Czasem zasada im prościej tym lepiej, działa. Udanej warki! 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dnia 25.11.2017 o 00:36, Jancewicz napisał:

Nie do końca. Dasz jasny + carahell więc będzie słodowość i ciało. Te dawki chmielu co masz nie powinny tego zdominować. Będzie umiarkowane i fajne sesyjne piwko. Tego nie da się zepsuć. Czasem zasada im prościej tym lepiej, działa. Udanej warki! 

Mam tylko watpliwości co do chmielenia:

 

APA na 20l

SafAle S-04

2x1.7 kg ekstraktu

0.300g Carahell

Ella (15,2AA) 15g 60'

Ella 15g 15' i Citra 10g 15' na "smak"

Citra 20g na aromat po wyłączeniu palnika

 

Daje mi to 45-47 IBU końcowe (liczone kalkulatorem dla 10l w tym Carahell + 1x1,7 ekstrakt, IBU wychodzi około 90).

OG - 12.7 'P

 

30g Equinox na cichą... jest sens?

 

Tak będzie ok?

Edytowane przez tomitomi13
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

48 minut temu, tomitomi13 napisał:

Mam tylko watpliwości co do chmielenia:

 

APA na 20l

SafAle S-04

2x1.7 kg ekstraktu

0.300g Carahell

Ella (15,2AA) 15g 60'

Ella 15g 15' i Citra 10g 15' na "smak"

Citra 20g na aromat po wyłączeniu palnika

 

Daje mi to 45-47 IBU końcowe (liczone kalkulatorem dla 10l w tym Carahell + 1x1,7 ekstrakt, IBU wychodzi około 90).

OG - 12.7 'P

 

30g Equinox na cichą... jest sens?

 

Tak będzie ok?

 

Jeśli 45 IBU będzie dla Ciebie za gorzkie przy tej gęstości możesz przesunąć 5g Ella z 60' np. na 15'...

a co do 30g Equinoxa to bym zostawił, zawsze trochę chmielu na zimno ożywi aromat

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.