filipja Opublikowano 7 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2018 (edytowane) Witajcie, dostałem od znajomych w prezencie kilka słodów z poznańskiej optimy: Pale ale - 5 kg Pilzneński - 5 kg Pszeniczny 5 kg Karmelowy jasny 5 kg posiadam dwie paczki drożdży suchych us-05 chciałbym stworzyć z tego jakieś dwa piwka i przeglądając zestawy surowców w TB wpadłem na dwa takie piwa: EUREKA! Single hop 12°BLG Składniki: Słód Pale ale - 3,5kg Słód Karmelowy jasny - 0,2kg Słód Pszeniczny - 0,3kg Chmiel Eureka 90g Mandaryna Pale Ale 12°BLG Słód Pilzneński 2,5kg Słód Pale Ale 1,5kg Słód Crystal 30 0,3kg Chmiel Magnum 10g Chmiel Mandarina Bavaria 100g pozostaje dokupienie chmieli i słód Crystal a resztę mam. Zacieranie chciałbym zrobić jedno temperaturowe plus mash out - odpowiednie przy takim zasypie? Mógłby ktoś wspomóc mnie instrukcją chmielenia co kiedy i na ile? Dodam, że nie dorobiłem się jeszcze chłodnicy i na razie pozostaje kąpiel lodowa Dzięki! Edytowane 7 Marca 2018 przez filipja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mszewski Opublikowano 15 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 Witam serdecznie - Nowy na forum, świeżak w piwowarstwie Przede mną 4 warka skład: Ekstrakt jasny płynny 1,7 x 2 Chmiel : Relax 30 g Huell Melon 60 g Mandarina Bavaria 60 g Magnum 30 g Drodże Us 05 bądź 04. Temperatura fermentacji 18-21 Planowane chmielenie na zimno około 3-4 dni w temperaturze 14 stopni. Dwa pytania co to ewentualnie za styl by z tego wyszedł i propozycje na chmielnie , kiedy który chmiel w jakich ilościach. Chcę uzyskać 20 l. Jeszcze jedno używał ktoś chmielu Relax??? Ważne : 1) nie mam chłodnicy zalewam gotową brzeczke zimną (bardzo) wodą. 2) Tak warze z ekstraktów i się tego nie wstydzę (wstyd to kraść) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 17 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2018 Witam Na moja 2 warke mam nastepujace skladniki : 3 kg slodu pilsner 2 kg pale ale 0,5 kg Carapils 0,5 kg Bio Carahel Saaz 4,3% pellet - 90g Magnum 14,1% pellet - 90g Tettnager 4,2 % szyszki 100g Perle 7,5% szyszki - 100g Safale US 05 Safale U 04 Moja pierwsza warka bylo : https://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l) Piwko wyszlo super (bez chmielenia na zimno). Po tym warzeniu zamowilem klika roznych skladnikow ktore widzicie na liscie - narazie mam za malo doswiadczenia aby samemu z tego cos eksperymentowac. Podrzucil by mi ktos jakis ciekawy przepis? Jesli chodzi o gramature skladnikow to nie ma problemu (wszystkie przepisy na 20 l dziele na 4 :d) gdyz zuzywam zaledwie po pare gram wszystkiego bo narazie niestety robie warki tylko 5 litrowe - brak miejsca w malutkim mieszkaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 18 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2018 A wiec z racji tego, iz nie znalazlem jakiegos przepisu a mam straszna ochote dzis uwarzyc piwko, postanowilem zrobic cos nastepujacego : Jako slodu uzyje Pilsnera, do tego jako chmiel zarowno na goryczke jak i na aromat uzyje szyszek perle 7,5 % + drozdze Safale U 04 Zacieral i gotowal bede mniej wiecej jak w przepisie na full aroma hops carlberg. Mam nadzieje ze cos z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 18 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2018 12 minut temu, Hanys93 napisał: Mam nadzieje ze cos z tego wyjdzie Coś wyjdzie. I nawet pijalnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 18 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2018 2 godziny temu, Hanys93 napisał: A wiec z racji tego, iz nie znalazlem jakiegos przepisu a mam straszna ochote dzis uwarzyc piwko, postanowilem zrobic cos nastepujacego : Jako slodu uzyje Pilsnera, do tego jako chmiel zarowno na goryczke jak i na aromat uzyje szyszek perle 7,5 % + drozdze Safale U 04 Zacieral i gotowal bede mniej wiecej jak w przepisie na full aroma hops carlberg. Mam nadzieje ze cos z tego wyjdzie i to jest bardzo dobry pomysł. proponuję zaprzyjaźnić się z brewness (ew. beersmith ale to wyższa szkoła jazdy) i pobawić się w układanie przepisów. potem możesz je tutaj wrzucić i ktoś oceni. dzięki temu będziesz miał pełną kontrolę nad parametrami piwerka - IBU, BLG, kolor itd. powodzenia!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 18 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2018 Super dzieki za podpowiedz Narazie zaczynam dopiero przygode z warzeniem wiec powoli do przodu Na bledach sie najlepiej uczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 18 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2018 3 minuty temu, Hanys93 napisał: Na bledach sie najlepiej uczy Sztuką jest uczyć się na cudzych, a nie własnych, a powiedzenia "Mądry Polak po szkodzie" lepiej nie stosować w praktyce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 18 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2018 Narazie w takich dosyc prostych piwach/przepisach nie ma czego za bardzo zepsuc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 18 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2018 1 minutę temu, Hanys93 napisał: nie ma czego za bardzo zepsuc Fermentacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymbarck Opublikowano 20 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 Po kolejnej warce zostanie mi około Słód Pale Ale Strzegomski 0,6 kg Słód Karmelowy 150 EC 0,13 kg. Monachijski Strzegom 0,5 kg. Pszeniczny 0,6 kg Citra 25 gram Amarillo 42 gram i mech irlandzki. Może macie pomysył, co z tym zrobić (nie pszeniczne;)? Oczywiście słodu dokupię. Robię małe warki, więc 12 litrów na słodach lub 20 L przy ekstraktach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 20 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 27 minut temu, tymbarck napisał: Po kolejnej warce zostanie mi około Słód Pale Ale Strzegomski 0,6 kg Słód Karmelowy 150 EC 0,13 kg. Monachijski Strzegom 0,5 kg. Pszeniczny 0,6 kg Citra 25 gram Amarillo 42 gram i mech irlandzki. Może macie pomysył, co z tym zrobić (nie pszeniczne;)? Oczywiście słodu dokupię. Robię małe warki, więc 12 litrów na słodach lub 20 L przy ekstraktach. Apa, Bitter, i wiele innych. Zależy co dokupisz. No i o drożdżach nie wspomniałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 20 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 2 godziny temu, tymbarck napisał: Po kolejnej warce zostanie mi około Słód Pale Ale Strzegomski 0,6 kg Słód Karmelowy 150 EC 0,13 kg. Monachijski Strzegom 0,5 kg. Pszeniczny 0,6 kg Citra 25 gram Amarillo 42 gram i mech irlandzki. Może macie pomysył, co z tym zrobić (nie pszeniczne;)? Oczywiście słodu dokupię. Robię małe warki, więc 12 litrów na słodach lub 20 L przy ekstraktach. dokup 1kg pale ale, magnum na goryczkę i będzie pyszna APA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymbarck Opublikowano 20 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 4 minuty temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał: dokup 1kg pale ale, magnum na goryczkę i będzie pyszna APA O, ciekawe. W wolnej chwili poszukam recepty, ale może masz przykładową lub schemat chmielenia? Co do drożdży. Suchary: US-05 lub Notthingham. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 20 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 3 godziny temu, tymbarck napisał: Po kolejnej warce zostanie mi około Słód Pale Ale Strzegomski 0,6 kg Słód Karmelowy 150 EC 0,13 kg. Monachijski Strzegom 0,5 kg. Pszeniczny 0,6 kg Citra 25 gram Amarillo 42 gram i mech irlandzki. Może macie pomysył, co z tym zrobić (nie pszeniczne;)? Oczywiście słodu dokupię. Robię małe warki, więc 12 litrów na słodach lub 20 L przy ekstraktach. https://brewness.com/pl/recipe/test-23/view tak na szybko, reszta amarillo i citry na zimno. no i pomyłka - potrzebujesz dokupić 2kg pale ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tutek Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Witam. Mam za sobą ok. 15 warek z zacierania a zostało mi 5 kg pilzneńskiego, oraz następujące chmiele: columbus 60 g, ahtanum 30g, iunga 30 g, equinox 90g, citra 30g, cascade 30 g, simcoe 30 g, Oktawia 60 g, chinook 90 g. Chciałbym żeby wyszło coś ala full aroma hoops, tylko na chmielach które posiadam. Podpowiedzcie proszę jak chmielić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 6 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2018 1 godzinę temu, Tutek napisał: Podpowiedzcie proszę jak chmielić. Iunga na początku, Oktawia w połowie i na koniec. Gramaturę przelicz wg GPH z receptury - Oktawia ma 2-3 razy więcej AA niż Lubelski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ayodele Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Chcę zrobić "American Wheat" , słody- pale ale 2 kg pszeniczny 2 kg karmelowy jasny 0,2 kg zacieranie- 70 min -temp.65-66°C drożdże - Safale US 05 Posiadam chmiel Vanguard (60g) oraz Sterling (60g) , ale nie wiem jak ich użyć do tego piwa. Czy można prosić o radę : jak zastosować te chmiele ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Akurat te chmiele według mnie są takie sobie do American Wheat, poszedłbym w coś bardziej cytrusowego (Citra, Amarillo, Centennial). A co do sposobu chmielenie, to polecam wpis na blogu Dori: http://blog.homebrewing.pl/american-wheat-receptura/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ayodele Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2018 Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2018 W poniedziałek mam zamiar uwarzyć Black IPA 15 blg. Mam następujące chmiele: Chmiel Ekuanot 15g Chmiel Centennial 15g Chmiel Simcoe 35g Chmiel Mosaic 25g W jakich ilościach i kiedy sypalibyście? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2018 (edytowane) 12 minut temu, markus383 napisał: W poniedziałek mam zamiar uwarzyć Black IPA 15 blg. Mam następujące chmiele: Chmiel Ekuanot 15g Chmiel Centennial 15g Chmiel Simcoe 35g Chmiel Mosaic 25g W jakich ilościach i kiedy sypalibyście? Jak na black IPA 15 blg to ciut mało tego chmielu. W sumie to całość na goryczkę na upartego można by sypnąć. Ale żeby jakoś sensownie to rozdzielić to zrobiłby tak: 60 minut - 15 g Ekuanot, 15 g Simcoe 20 minut - 15 g Centennial 05 minut - 10 g Mosaic Na zimno - 20 g Simcoe, 15 g Mosaic. Na 20 litrów wyjdzie jakieś 50 IBU, aromat też jako taki powinien być Edytowane 26 Kwietnia 2018 przez Pindin markus383 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2018 12 minut temu, markus383 napisał: W poniedziałek mam zamiar uwarzyć Black IPA 15 blg. Mam następujące chmiele: Chmiel Ekuanot 15g Chmiel Centennial 15g Chmiel Simcoe 35g Chmiel Mosaic 25g W jakich ilościach i kiedy sypalibyście? Drugie tyle dokup markus383 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markus383 Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2018 4 minuty temu, Pindin napisał: Jak na black IPA 15 blg to ciut mało tego chmielu. W sumie to całość na goryczkę na upartego można by sypnąć. Ale żeby jakoś sensownie to rozdzielić to zrobiłby tak: 60 minut - 15 g Ekuanot, 15 g Simcoe 20 minut - 15 g Centennial 05 minut - 10 g Mosaic Na zimno - 20 g Simcoe, 15 g Mosaic. Na 20 litrów wyjdzie jakieś 50 IBU, aromat też jako taki powinien być Cholerka nie dopisałem, że to będzie 10 L warka z zestawu ze sklepu Homebrewing. Ekstrakt, według BS2 na tym zestawie, wyszedł 16,5 blg, a nie 14,7 blg jak podaje autor(ka) przepisu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2018 10 minut temu, markus383 napisał: Cholerka nie dopisałem, że to będzie 10 L warka z zestawu Heh. Zmienia to postać rzeczy. Ja bym to zrobił tak: 60 minut - 15 g Ekuanot 10 minut - 15 g Simcoe Wyłączenie palnika - 5 g Centennial, 10 g Mosaic Na zimno - 20 g Simcoe, 15 g Mosaic, 10 g Centennial Też coś koło 50 IBU wyjdzie, ale aromat intensywniejszy. PS. Instrukcji ze sklepu nie dostałeś jak chmielić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się