majlosz Opublikowano 18 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2018 (edytowane) . Edytowane 18 Września 2018 przez majlosz zły temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gaspode Opublikowano 23 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2018 Przymierzam się do uwarzenia pszenicy i kompletuję zamówienie. Myślałem o jakimś hoppy wheat, bo ostatnio kupiłem: Barbe Rouge Motueka Southern Passion Czy któryś będzie pasować do aromatycznej pszenicy? W opisach są interesujące. Do gara pójdzie 1:1 słodu jęczmiennego (Pils lub Pale Ale – oba posiadam) i pszenicznego (muszę kupić). Do tego jakieś 5-10% karmeli (mam Caraaroma i Caraamber). Powiedzmy, że na 16 litrów wezmę: 2,0 kg Pale Ale 2,0 kg Słód pszeniczny 0,4 kg Caraamber Chmielenie na 25 IBU i na zimno Drożdże Safbrew S-33 Ma to sens? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 23 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2018 (edytowane) Godzinę temu, Gaspode napisał: Przymierzam się do uwarzenia pszenicy i kompletuję zamówienie. Myślałem o jakimś hoppy wheat, bo ostatnio kupiłem: Barbe Rouge Motueka Southern Passion Czy któryś będzie pasować do aromatycznej pszenicy? W opisach są interesujące. Do gara pójdzie 1:1 słodu jęczmiennego (Pils lub Pale Ale – oba posiadam) i pszenicznego (muszę kupić). Do tego jakieś 5-10% karmeli (mam Caraaroma i Caraamber). Powiedzmy, że na 16 litrów wezmę: 2,0 kg Pale Ale 2,0 kg Słód pszeniczny 0,4 kg Caraamber Chmielenie na 25 IBU i na zimno Drożdże Safbrew S-33 Ma to sens? Z tych 3 chmieli uzywalem moteuki z 2015 roku i byla bardzo aromatyczna, dodawalem 100 gram na cicha do iipa. Bylo fajnie owocowo, wiec polecam. Edytowane 23 Września 2018 przez Lasek Powtórzenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 5 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2018 Dobry wieczór wszystkim. Chciałbym uwarzyć kolejną warkę z zacieraniem. Do tej pory praktykowałem tylko z Full Aroma Hops , Carlberg. Co byście polecili a żeby było równie nie skomplikowane w przygotowaniu? Jeśli chodzi o moje smaki to amerykańce, koźlak albo coś o czystym profilu, móże pierwszy lager? Posiadam steroboxa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 5 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2018 Może American Wheat? Poziom skomplikowania podobny, a masz amerykańskie klimaty. Prostsze niż APA, bo nie masz problemu z chmielinami. Lagery zostawił bym na później. W pudle ciężko będzie utrzymać tempraturę. Tu bardziej potrzebna lodówka z sterownikiem lub odpowiednia stała temperatura pomieszczenia. No i wydaje mi się że dobrze mieć już pewne doświadczenie z drożdżami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burczas Opublikowano 5 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2018 W dniu 23.09.2018 o 19:45, Lasek napisał: 2,0 kg Pale Ale 2,0 kg Słód pszeniczny 0,4 kg Caraamber Podobną recepturę 2,5kg pszeniczny 2,5kg pilzneński 0,3 kg carahell jasny popełniłem w niedzielę w CB3 w koszu była siatka by'lewatywa. (oczywiście nie jest to wina lewatywy) bo siatkę będę dalej stosował. Och ta pszenica, problem był z przepływem wody przez kosz. Musiałem cały czas mieszać pomagało ale niewiele. A, wysładzanie trwało ponad 2h. Nie wiem co z tego wyjdzie. Na sam koniec już byłem tak zdegustowany warzeniem, że podczas zlewania do fermentora zapodałem drożdże i zapomniałem zmierzyć plato. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 5 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2018 @burczas polecam łuskę ryżową burczas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 5 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2018 8 godzin temu, Fradio napisał: Może American Wheat? Jak najbardziej bym się ukłonił w stronę AW. W nocy widziałem jakąś skomplikowaną recrpture, ale teraz znalazłem http://blog.homebrewing.pl/american-wheat-receptura/ w takim razie padnie na pszenice, dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burczas Opublikowano 9 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 (edytowane) W dniu 16.07.2018 o 16:35, Jankasper napisał: Na początek najlepiej weź sobie 4kg pale ale i 0.3 kg pszeniczny. Lubelski 30g na 60min, 20g na 20 minut. Ze względu na temperaturę, fermentacja s33. Ewentualnie danstarr nottingam. Przetestujesz sobie sprzęt, opanujesz punkty zacierania. Zobaczysz wyniki najprostszych składników. Zacieranie 45m 62C, 20 min 72. Potem dajesz 75C, dolewasz wody 78C aż kocioł będzie pełen. Wyciagasz kosz na piętro i dalej wysładzasz. Aż do 29l. Zagotować, będzie kipialo więc pianę zdmuchiwac i łyżką/szpachelką zbijać. W dniu 23.07.2018 o 08:43, burczas napisał: W dniu 16.07.2018 o 16:35, Jankasper napisał: 4kg pale ale i 0.3 kg pszeniczny. Lubelski 30g na 60min, 20g na 20 minut. Ze względu na temperaturę, fermentacja s33. Gotowa, od wczoraj fermentuje. teraz czekać... dzięki za wskazówki. Trochę mi zeszło fermentowało dość długo . zabutelkowałem 30.09.2018 ale już mnie nosiło i dziś nastąpiła degustacja. Nie wiem, nie zam się. Ale wypiłem już 3 szt. 0,5. i smakuje ( oj mocne). Czy nie za szybko zacząłem degustację?? za dwa dni będę butelkował AMERICAN HEFEWEIZEN CARAHELL jak obiecałem podzielę się wrażeniami oczywiście myślę że po tygodniu od butelkowania ( bo cierpliwości brak). Edytowane 9 Października 2018 przez burczas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaedge Opublikowano 9 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 W dniu 5.10.2018 o 15:30, advisorylyrics napisał: Jak najbardziej bym się ukłonił w stronę AW. W nocy widziałem jakąś skomplikowaną recrpture, ale teraz znalazłem http://blog.homebrewing.pl/american-wheat-receptura/ w takim razie padnie na pszenice, dzięki Najlepszy AW jaki piłem, a satysfakcja że zrobiony własnoręcznie. Właśnie fermentuje 5 warkę wg tego przepisu Dori. Żadnych modyfikacji ,ukłony dla autorki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burczas Opublikowano 9 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 (edytowane) Też zamierzam popełnić ten przepis ale zastanawiam się tez nad Kölsch. Choć słody i chmiele mam na właśnie przepis Dori. Nie wiem co poczynię, ale bardziej skłaniam się do owego przepisu Dori. Ps. Też będziesz robił w coobra czy w czymś innym?? Edytowane 9 Października 2018 przez burczas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 9 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2018 Dziś przyszły słody. Żeby zrobić coś na szybko, zamówiłem też Brewkit American Wheat. Dodałem glukozę i wywar z 1kg pszenicy zamiast dodawać tylko glukoze. Tak eksperymentalnie W tygodniu będę zacieral Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burczas Opublikowano 13 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2018 Witam. Szukam i szukam, ale co znajdę to czegoś mi brakuje. A, chciał bym coś jutro uwarzyć Czy coś pijalnego ze słodu monachijskiego lub z tych słodów i chmieli, coś śpialnego górnej fermentacji dasię z tego zrobić??. Warzone bedzie w CB3. Słod Pale Ale 1kg Słód monachijski Viking Malt Jasny (14-18 EBC )5kg Słód pilzneński Viking Malt 5kg Słód pszeniczny Viking Malt 5kg Słód karmelowy jasny Carahell® Weyermann 0,5 kg Słód bursztynowy Caraamber® Weyermann ok 1 kg Słód Castle Malting - Château Buckwheat - Słód Gryczany 1 kg Chmiel lubelski Chmiel Ekuanot Chmiel Mosaic Chmiel Centennial Chmiel Citra Chmiel Amarillo Chmiel Cascade drożdże Fermentis Safbrew WB-06 Fermentis Safale US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 13 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2018 (edytowane) Panie przy tych składnikach powinieneś zapytać czego nie da się zrobić:) I ciężko będzie zrobić chociażby roggenbiera. Do wyboru masz chociażby American Wheat, APA, IPA, IIPA,... Ogólnie oparte na Amerykańskich chmielach których masz ładny wybór. Edytowane 13 Października 2018 przez Fradio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burczas Opublikowano 13 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2018 No tak. Ale jeszcze dużo mi brakuje do kreatywności. Czym więcej receptur czytam tym mam większy mętlik w głowie, nie mam pojęcia jaka recepturę ułożyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 13 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2018 Zawsze możesz posiłkować się działem zapiski piwowarów. Masz tam tematy które są niezłym źródłem inspiracji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagr Opublikowano 13 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2018 (edytowane) Hej, ja z tych składników zrobiłbym amerykańską pszenice -> tutaj pomysł z wiki https://www.wiki.piwo.org/American_Wheat,_Łukasz_Rymkiewicz_(lukaszr) Pszenica szybko fermentuje więc później z gęstwy zrobiłbym IPA - wg tego przepisu z wiki https://www.wiki.piwo.org/American_IPA_(Hops_Hops_Hops),_Krzysztof_Kula_(kuli) I na koniec uwarzyłbym Bock dając więcej Monachijskiego niż pilzeńskiegohttps://www.wiki.piwo.org/Bock_(Koźlak),_Dorota_Chrapek_(dori) Pokombinujesz trochę ze słodami i będziesz miał 3 fajne piwka z drożdży US-05 ps. w sumie to dzięki za inspirację bo chyba te 3 piwka dorzucę do swojej listy, na przyszłość jak znalazł! Edytowane 13 Października 2018 przez Jagr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 14 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2018 Mam sporą ilość wiedeńskiego, co mogę z nim zrobić ciekawego?Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 14 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2018 Może lager wiedeński, jeśli masz odpowiednie warunki do fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 14 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2018 Może lager wiedeński, jeśli masz odpowiednie warunki do fermentacji? Nawet pod kątem owego lagera kupiłem ten słód, tylko mam z 2x za dużo. Coś jeszcze można z tym zrobić? Może dodatek do RISa? Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 14 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2018 Myślę, że nie będzie się z tym gryzł. Albo nawet jako podstawa do portera bałtyckiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 14 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2018 Myślę, że nie będzie się z tym gryzł. Albo nawet jako podstawa do portera bałtyckiego?W sumie moge porter zrobić na gęstwie po dolniaku, nie głupi pomysł.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 1 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2018 Chcę spróbować uwarzyc milk stouta. Czy zestaw z tej oferty jest jest opłacalny jeśli chodzi o rodzaj śladów, ilości i cenę? https://homebeer.pl/pl/p/Piwo-domowe-Milk-Stout-12-BLG-zestaw-ze-slodow/256 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 1 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2018 Godzinę temu, advisorylyrics napisał: Chcę spróbować uwarzyc milk stouta. Czy zestaw z tej oferty jest jest opłacalny jeśli chodzi o rodzaj śladów, ilości i cenę? https://homebeer.pl/pl/p/Piwo-domowe-Milk-Stout-12-BLG-zestaw-ze-slodow/256 tak na oko to wychodzi odrobinę taniej niż gdybyś kupował wszystkie składniki pojedynczo. możesz brać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 1 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2018 5 godzin temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał: tak na oko to wychodzi odrobinę taniej niż gdybyś kupował wszystkie składniki pojedynczo. możesz brać Tak chyba zrobię. Mają przyzwiite ceny jeśli chodzi o zestawy a i wzbudzają zaufanie oodczas rozmowy telefonicznej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się