Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 3 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2019 Czyli przed fermentacją podczas warzenia i przed zadaniem drożdzy brix jest tożsamy z blg, ale potem jak gdzieś czytałem indziej nalezy birx podzielić przez 1,04? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 3 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2019 Godzinę temu, Ravage miodosytnik napisał: Czyli przed fermentacją podczas warzenia i przed zadaniem drożdzy brix jest tożsamy z blg, ale potem jak gdzieś czytałem indziej nalezy birx podzielić przez 1,04? Przed pojawieniem się alkoholu w brzeczce czyli przed początkiem fermentacji dzielisz brix przez 1.04 to jest właśnie ten współczynnik korekcji. Na tym bazują kalkulatory. Natomiast po fermentacji lub w trakcie, jak już jest w roztworze alkohol, to ten przelicznik jest bardziej złożony. Gdzieś są wzory na to ale ja korzystam z kalkulatora po prostu. Np. Brzeczka nastaw a ma 12 brix czyli ok 11,5P. Po fermentacji refraktometr pokazuje 6brix po kalkulacji masz 2.1P. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 4 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2019 Refraktometr polecam z Chin odpowiednie ustawienie jego woda destylowana, i można jeszcze dodatkowo zrobić roztwory cukru 10blg i 20blg i zobaczyć czy się pokrywa. Od siebie polecam do warzenia i przed zadaniem grzybków refraktometr, natomiast w czasie fermentacji spławik. Alla france ma dość dobre spławiki oraz tanie z biowinu jest loteria Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaniutek Opublikowano 4 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2019 W dniu 3.12.2019 o 16:34, Ravage miodosytnik napisał: Refraktometr do piwa - jaki wybrać, wady/zalety, Czy lepszy od areometru? Jak go odczytywać kiedy brzeczka jest już przefermentowana. Ja mam popularny, najtańszy, oznaczony znakiem ATC. Poza tym, że końcowe Blg trzeba policzyć, gdyż alkohol zawyża odczyt, nie ma żadnych wad. No, może jedną, mógłby się sam czyścić. kalkulator znajdziesz online, albo mozna sobie sciagnać aplikację na telefon. ja używam tego https://play.google.com/store/apps/details?id=makimo.pl.refractometer Ale są inne, pewnie też dobre. Ten ma jedna niedogodność, nie przyjmuje przecinków mimo, że poprawny w Polsce zapis częsci dziesietnych jest własnie po przecinku, a nie kropce. Odkąd go stosuję, nie umiem sobie przypomnieć, jak to było używać spławika. Polecam kazdemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryland Opublikowano 5 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 Jak widzicie grodziskie na drożdżach lagerowych? Z temperaturami inaczej byłoby ciężko plus szkoda mi kasy na kilka szczepów drożdży, a chcę jakieś pilsy też porobić.Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 5 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 46 minut temu, Ryland napisał: Jak widzicie grodziskie na drożdżach lagerowych Nie robiłem, ale rób jakbym robił lagery to pewnie do tej pory zrobiłbym coś takiego , te wszystkie grodziskie to takie pseudolagerowe są przecież. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 5 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2019 (edytowane) 1 godzinę temu, Ryland napisał: Jak widzicie grodziskie na drożdżach lagerowych? Mam w piwnicy SMaSH wędzony bukiem(a)oktawia na w34/70. Bardzo miłe. Nie Grodzisz to: bez pszenicznego, niżej wysycone i jakieś 5 ABV ale myślę, że to jest fajny kierunek. Edytowane 5 Grudnia 2019 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lixe Opublikowano 22 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 Dzień dobry mam F13 Irlandzkie ciemności z datą ważności do 10 stycznia 2020 oraz: 5kg Pale ale 3kg pszeniczny 1kg monachijski typ I 0,5kg caraaroma 0,5kg carafa I special standardowo znajdą się jakieś płatki owsiane (i pewnie jęczmienne też) Chmiele: El Dorado Azacca Sybilla Lubelski Puławski Oktawia Citra Mosaic Dodatki: werbena cytrynowa skórka słodkiej i gorzkiej pomarańczy suszona cytryna kwiat lipy kwiat pomarańczy Początkowo kupiłem FM13 z zamysłem zrobienia piwa świątecznego ale czas na takie eksperymenty przeminął. Style, które chodzą mi po głowie to: NEIPA, American Amber Ale, Imperial IPA, Irish red ale, (American) Oatmeal Stout ale jestem otwarty na sugestie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 22 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 Ja bym robił stouta owsianego. Te drożdże są dedykowane do tego typu piwa więc mi by było szkoda robić na tym ipe, do której można sypnąć us05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 22 Grudnia 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2019 1 godzinę temu, lixe napisał: Początkowo kupiłem FM13 z zamysłem zrobienia piwa świątecznego ale czas na takie eksperymenty przeminął. Etam. Zrób świąteczne - wielkanocne! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ski-ba Opublikowano 2 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 Witam mam trochę surowca i dylematy co dobrego z nich zrobić, podajcie jakieś swoje pomysły, przepisy na pifko. Oto moje produkty NAZWA EBC ILOŚĆ Słód PILZNEŃSKI Strzegom 4 4,5 KG Słód Pale Ale 6 5 Strzegom Monachijski typ II 22 3 Słód czekoladowy jasny 350-450 0,5 Słód chocolate rye 500-800 0,25 Viking malt typ 1 12-15 0,25 Słód Karmelowy 30-40 0,5 słód karmelowy Carmel 100-130 0,3 Słód pszeniczny Bestmalz 5 0,9 Słód pszeniczny wędzony dębem 4-6 1 Słód caramel Sweet 50-75 1 CHMIELE Fuggles 55g 4,5 AK Cascade USA 20g 7,1 Citra 30g 13 Comet 50g 8,3 Styrian Golding 50g 2,8 Chinook 25g 13 Szyszka lubelska Drożdze Safale US-05 suche Safbrew WB-06 suche Saflager W34/70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 21 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 Witam mam do dyspozycji: drożdże GOZDAWA GERMAN LAGER W35 Drożdże US-05 Drożdże SAFALE S-04 Słód pszeniczny 5kg Słód pilzneński 5kg Słód monachijski 1kg Chmiel marynka 100g Chmiel lubelski 160g Nie robiłem jeszcze żadnej Warki ze słodów. Myślałem o czymś prostym na początek bez dekoktow i innych? Chciał bym zrobić lagera lub pilsa, ew pszeniczne ale nie za bardzo Myślałem że dam 4kg pilzneńskiego,1kg pszenicznego lub monachijskiego. Które z tych drożdży wybrać ? I ile chmielu i którego ? W jakich temperaturach zacierać i ile ? Macie jakieś proste przepisy żeby mi doradzić ? Z góry dziękuję za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 https://www.wiki.piwo.org/Pils_(Mgliste),_Andrzej_Smyk_(anteks) ps jaki masz sprzęt do zacierania? Sumikk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 21 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 Normalnie w garnku na ogniu bo nie mam nic innego, a co w zamian za słód carapils? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 21 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 2 minuty temu, Sumikk napisał: Normalnie w garnku na ogniu bo nie mam nic innego, a co w zamian za słód carapils? Pszenica A jak filtracja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 21 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 No do drugiego fermentora i filtrator z oplotu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 21 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 41 minut temu, Sumikk napisał: Macie jakieś proste przepisy żeby mi doradzić ? Ja bym poszedł w FAH. Tylko z ilością surowca do refermentacji jakąś połowę skromniej. https://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l) albo https://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg ale przy większym litrażu kilo pilsa zastąp kilogramem monacha albo pszenicznego. Marynka zamiast Magnum, Lubelski i S-04 masz. Sumikk 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 24 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2020 Okej a powiedzcie mi która przerwę przedłużyć i o ile żeby piwo miało więcej alkoholu? Tak ok 6,5% ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2020 3 minuty temu, Sumikk napisał: Okej a powiedzcie mi która przerwę przedłużyć i o ile żeby piwo miało więcej alkoholu? Tak ok 6,5% ? alkohol nie bierze się z przerw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 24 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2020 No to co mogę zrobić żeby miało więcej alkoholu ? Większy zasyp ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2020 1 minutę temu, Sumikk napisał: No to co mogę zrobić żeby miało więcej alkoholu ? Większy zasyp ? Dobrze kombinujesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 24 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2020 (edytowane) "62* - przerwa scukrzająca (maltozowa) - w tej temperaturze pracuje głównie beta-amylaza, enzym wytwarzający dwucukier - maltozę, który jest w pełni fermentowalny. Czas trwania 15-60 min. Im dłuższa przerwa, tym bardziej wytrawne (alkoholowe) piwo" źle to trochę zrozumiałem ? wiec dużo więcej muszę dać słodu żeby osiągnąć większy procent ? edit. Chyba że będę mierzył blg podczas wysładzania i po prostu zrobię mniej piwa a bardziej treściwe ? Edytowane 24 Stycznia 2020 przez Sumikk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2020 2 minuty temu, Sumikk napisał: "62* - przerwa scukrzająca (maltozowa) - w tej temperaturze pracuje głównie beta-amylaza, enzym wytwarzający dwucukier - maltozę, który jest w pełni fermentowalny. Czas trwania 15-60 min. Im dłuższa przerwa, tym bardziej wytrawne (alkoholowe) piwo" źle to trochę zrozumiałem ? wiec dużo więcej muszę dać słodu żeby osiągnąć większy procent ? Zrób 2-3 normalne piwa, zobaczysz jaka masz wydajność i wtedy sobie policzysz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 24 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2020 3 minuty temu, Sumikk napisał: "62* - przerwa scukrzająca (maltozowa) - w tej temperaturze pracuje głównie beta-amylaza, enzym wytwarzający dwucukier - maltozę, który jest w pełni fermentowalny. Czas trwania 15-60 min. Im dłuższa przerwa, tym bardziej wytrawne (alkoholowe) piwo" źle to trochę zrozumiałem ? wiec dużo więcej muszę dać słodu żeby osiągnąć większy procent ? edit. Chyba że będę mierzył blg podczas wysładzania i po prostu zrobię mniej piwa a bardziej treściwe ? Temperatura zacierania ma znaczenie, choć więcej do powiedzenia ma choćby użyty szczep drożdży. Z 12°Blg może na brettach byś do tych 6,5% alkoholu doszedł Na początek, używając jakichś klasycznych sucharów, jeśli faktycznie chcesz piwo ~6,5% alkoholu, to celuj w 15-16°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sumikk Opublikowano 25 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2020 W dniu 21.01.2020 o 23:06, zasada napisał: Ja bym poszedł w FAH. Tylko z ilością surowca do refermentacji jakąś połowę skromniej. https://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l) albo https://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg ale przy większym litrażu kilo pilsa zastąp kilogramem monacha albo pszenicznego. Marynka zamiast Magnum, Lubelski i S-04 masz. Powiedz mi czy jak bd robił z tego przepisu na 20 l to jak dołożę 1kg pszenicznego lub monachijskiego to będzie dobre czy lepiej nie kombinować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się