jankoś Opublikowano 29 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 Czy 0,25kg jęczmienia palonego i 0,25kg czekoladowego 1200 wraz z 2kg pale ale, 1,5kg monacha i 0,3kg karmelowego 600 będzie w miarę dobrą opcją na chocolate milk stout? Na goryczkę Marynka, do gotowania jeszcze 0,5kg laktozy. Zacieranie 65-66C przez 70min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HerrOs Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Witam forumowiczów! Co ja mógłbym wymyślić za piwo mając jeszcze w miarę świeżą (niecały tydzień) gęstwę po FM 21 Odkrycie Sezonu i do tego resztki magazynowe w postaci: 1,3kg pilzneńskiego strzegom, 3,2kg pszenicznego strzegom, 100g czekoladowego strzegom, 100g pszenicy prażonej strzegom, 0,5kg monachijskiego I strzegom, 0,2kg wiedeńskiego strzegom, 50g carahell i caraaroma (ilości homeopatyczne). Mam też z 100g Marynki 2013 i 2014 8%aa, Lubelski 2014 4%aa, Magnum 2014 8%aa, 100g citry 2013 coś koło 13%aa... Szkoda zutylizować już te drożdże. Myślę żeby zrobić jakieś bezstylowe piwo na tych "belgach" chyba, że ktoś ma inny pomysł? Z góry dzięki za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pyjotrek Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Może witbier? Coś takiego: Zasyp: 1,3kg pilzneńskiego 3,2kg pszenicznego 100g pszenicy prażonej Zacieranie: 50min - 64st. C 30min - 72st. C Warzenie: 60min - 20g Marynki 15min - 15g Lubelskiego 5min - 10g kolendry Drożdże dadzą wytrawne, estrowe piwo. Musisz tylko w sklepie spożywczym kolendrę dokupić. Niestety nie mam koncepcji zrobienia czegoś innego,angażującego pozostałe słody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HerrOs Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Pomysł ciekawy, nie powiem a prażona pszenica nie zaciemni mi go za bardzo? W sumie ostatni mi nie wyszedł i można spróbować podejść doń po raz wtóry kolendry indyjskiej mam zapas chyba na rok do wita. Fajnie byłoby nieco skórki cytrusowej jeszcze dorzucić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pyjotrek Opublikowano 9 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2015 http://www.fawcett-maltsters.co.uk/range.htm Według producenta ma kolor identyczny do słodu pszenicznego. A że piwo ma być resztkowcem, to nie widzę przeszkód, żeby nie wykorzystać tejże pszenicy. 100 gramów i tak pewno niewiele zmieni. Skórka cytrusowa jak najbardziej się przyda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HerrOs Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Jest raczej koloru podobnego do jęczmienia prażonego - najwyżej się zrobi black witbiera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pyjotrek Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Może Ci się z pszenicą paloną pomyliło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HerrOs Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Widziałem co sypię - jak kawa zbożowa. W każdym razie zdecydowałem się zrobić coś a'la brown saison. Zobaczymy jakie wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasmac Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Strzegom, o ile pamiętam, chyba ma mylące nazwy pszenicy i jęczmienia prażonego/palonego Ja natomiast sprzątając przed dzisiejszym butelkowaniem znalazłem puszkę Cooper's Lager. Została mi jeszcze z czasów przed zacieraniem. Jest lekko po terminie ale chyba to bez znaczenia. Mam: 1,7 kg ekstraktu nachmielonego Cooper's Lager. 600 g Strzegom karmelowy 150 75g Hallertau tradition Szyszka 30g Lubelski granulat 75g Marynka granulat Gestwę W-34/70 po 2 lagerach. No i drożdże z Cooper'sa ale pewnie są ale'owe wbrew nazwie. Co mogę z tym zrobić? Liczę się z tym że coś trzeba dokupić. Wiem że wszystkie znaki na ziemi i niebie wskazują na jakiegoś ciemnego dolniaka, ale po 2 lagerach z rzędu chodzi za mną jakiś Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateuszkozak34 Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Witam serdecznie, pytanie standardowe, co do wątku, co z tego mogę zrobić (warka do maks 15 litrów, więc słodów powinno starczyć): słody: 1,2 kg pale ale (strzegom) 0,8 pszeniczny (strzegom) 2 kg monachijski II (wayermann) 0,2 kg Caramunich Typ II - 110-130 EBC (wayermann) 0,12 kg abbey Malt chmiele 30 g. - Equinox 70 g. marynka 50 g. sybilla 70 g. perle drożdże gozdawa PAY7, suche z saszetki, albo gęstwa tychże samych;) Poza tym posiadam też płatki pszeniczne i owsiane, tego akurat ile trzeba tyle będzie, w sklepie nieopodal mogę dokupić. Coś ciekawego z tych składników da rade 'ulepić'? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pyjotrek Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Widziałem co sypię - jak kawa zbożowa. W każdym razie zdecydowałem się zrobić coś a'la brown saison. Zobaczymy jakie wyjdzie. Strzegom, o ile pamiętam, chyba ma mylące nazwy pszenicy i jęczmienia prażonego/palonego http://www.slodowniastrzegom.pl/kategoria/zboza-prazone Faktycznie, ziarno palone nazywają prażonym. Duże niedopatrzenie, o które nie podejrzewałbym słodowni w strzegomiu. Zatem przepraszam za zamęt i wprowadzanie w błąd i życzę udanego black witbiera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadi Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Witam serdecznie, pytanie standardowe, co do wątku, co z tego mogę zrobić (warka do maks 15 litrów, więc słodów powinno starczyć): słody: 1,2 kg pale ale (strzegom) 0,8 pszeniczny (strzegom) 2 kg monachijski II (wayermann) 0,2 kg Caramunich Typ II - 110-130 EBC (wayermann) 0,12 kg abbey Malt chmiele 30 g. - Equinox 70 g. marynka 50 g. sybilla 70 g. perle drożdże gozdawa PAY7, suche z saszetki, albo gęstwa tychże samych;) Poza tym posiadam też płatki pszeniczne i owsiane, tego akurat ile trzeba tyle będzie, w sklepie nieopodal mogę dokupić. Coś ciekawego z tych składników da rade 'ulepić'? Wrzuć do gara wszystkie słody, marynke na 60min (raczej nie całą, ale jak lubisz mocniejszą goryczkę to czego nie), equinox na 10-15min i będzie dość mocne pale ale z dużą nutą słodową i trochę owoców z equinoxa. Na konkurs się nie nada ale sprawi dużo radości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Z tego zasypu można i 20L zrobić, np. przy wydajności 70% wychodzi 11.5Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 (edytowane) Cześć Będę dziś robił IPA z takiego zestawu surowców: Słód pilzneński 2,2 kg Słód monachijski 2,6 kg Słód karmelowy jasny 0,4 kg Chmiel Marynka, granulat, 50 g Chmiel Lubelski, granulat, 40 g Mam w domu dodatkowo 50 g marynki i w sumie chętnie bym do tej IPy dodał. Tylko zastanawiam się kiedy to zrobić? Chciałbym dorzucić w worku muślinowym na cichej, a co Wy o tym sądzicie? Edytowane 17 Kwietnia 2015 przez Soyero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Cytrusów się po nim nie spodziewaj. Marynki możesz dorzucić na aromat, najlepiej w whirpoolu. Nie wiem czy taka ilość nie będzie zbyt wielka. Jak chcesz fermentować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Soyero Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Cytrusów się po nim nie spodziewaj. Marynki możesz dorzucić na aromat, najlepiej w whirpoolu. Nie wiem czy taka ilość nie będzie zbyt wielka. Jak chcesz fermentować? Na klatce schodowej mam 19° także tam będzie się odbywała feremntacja. Do tej pory na cichą nie zlewałem ale teraz mam plan po tygodniu to zrobić. Dlatego pomyślałem, że to jest dobry moment aby chmielić na zimno ale szczerzę mówiąc nie wiem czego się spodziewać Chciałbym zrobić tak pomiędzy IPA a AIPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowdi Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Posiadam 1 kg słodu pilzneńskiego oraz 2 kg pszenicznego jasnego, drożdży ani gęstwy żadnej, ewentualnie będzie gęstwa z S-04 po Coffee Milk Stoucie, chmiele Marynka i Lubelski w małych ilościach. Chciałbym te słody zużyć, będę zamawiał kapslownicę stołową to mogę przy okazji zamówić brakujące składniki i uwarzyć jeszcze jakieś piwo. Myślałem o wędzonym pszenicznym. Zwykłe pszeniczne czeka na kapslownice, więc kolejnego nie planuję warzyć w tej chwili. Macie jakieś pomysły co ciekawego można faktycznie zrobić lub z jakiego składu zrobić coś w stylu pszenicznego wędzonego? Garnek ma max 20 L, piwa wychodzą po 19-20 L (wspomagam się mniejszym garnkiem przy gotowaniu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Jeśli zdecydujesz się na wędzoną pszenicę to dokup słód whisky. W zależności ile Blg planujesz potrzeba 1-2kg. Słód dobiera w zależności od upodobań co do wędzonki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Jeżeli nie piłeś piwa na słodzie whisky to najpierw spróbuj potem warz takie wynalazki zawsze możesz zrobić z tego 2 warki grodziskiego jak dokupisz 3kg wędzonego pszenicznego grodziskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Albo zrób american wheat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowdi Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 (edytowane) @wizi Dzięki, wezmę 1-2 kg słodu Bruntal (Whisky) w takim razie. Jeżeli nie piłeś piwa na słodzie whisky to najpierw spróbuj potem warz takie wynalazki zawsze możesz zrobić z tego 2 warki grodziskiego jak dokupisz 3kg wędzonego pszenicznego grodziskiego. Nie piłem, ale zaryzykuję, z zamówieniem mi się spieszy, a więcej niż 1 warki nie planuję póki co. Jedna jest zabutelkowana, jedna po cichej czeka na właśnie zamawianą kapslownicę, na kolejną słody już czekają, a tym wędzonym zużyję resztki słodów i będzie spokój na miesiąc lub dwa Edytowane 20 Kwietnia 2015 przez kowdi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 (edytowane) Jak nie próbowałeś to zacznij od 1kg ☺ Edytowane 20 Kwietnia 2015 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nezrok Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 W ramach zakończenia sezonu, robię porządki w magazynie. Oto czym dysponuję pilzneński 2.2kg pale ale 1.8kg wędzony dębem 0.7 ( WEYERMAN) amber chateau 0.2kg karmel 600 90g czekoladowy 900 150g czekoladowy 1200 300g z chmieli: marynka (~50g), sybilla (~40g), lomik (~40g), lubelski (20g) Plan wstępny: 1. pilzneński+pale+wędzony 2. j,w, + abbey Warki na 20 litrów. Jakie suchary, ewentualnie zmiany w zasypie proponujecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ncpnc Opublikowano 15 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 (edytowane) Cześć piwowarzy Jako, że to mój pierwszy post na forum to chciałbym się przywitać. Domowym wyrobem piwa zajmuję się trochę ponad rok, w piwnicy mam zawsze nie mniej niż 8 pełnych skrzynek różnych smakowitości. Eksperymentowałem na najróżniejsze sposoby z ekstraktami chmielonymi i niechmielonymi, przyprawami, dodatkami, chmielami, zebrałem sporo doświadczeń i poznałem wiele smaków piwa. Czas jednak przyszedł na kolejny stopień wtajemniczenia czyli pierwsze zacieranie W zapasach mam na tą chwilę chmiele:- Hallertau Tradition (chcę by jego aromat był najistotniejszą składową smaku warki)- marynka- citra- cascade- mosaicChciałbym docelowo osiągnąć 20-25 litrów brzeczki nastawnej z docelowym 4.5% - 5.5% alc.. Niestety największy garnek jaki posiadam ma 15l pojemności, więc zakładam, że musze się zaopatrzyć w dwa razy większy lub w warnik ?Piwo jakie chciałbym uzyskać to coś w rodzaju porządnie nachmielonego pilsa (ok. 40-50 IBU), ale jestem otwarty na inne propozycje. Zupełnie nie mam doświadczenia z tym etapem produkcji, ale zależy mi na recepturze prostej i typowej, dla treningu na pierwszy raz. Podejrzewam, że najlepiej będzie Hallertau Tradition użyć na aromat i marynke na goryczkę, a resztę chmieli trzymać na inne okazje. Pytanie do was - jakie polecacie do tego słody, w jakiej ilości, jakie drożdże i jaką procedure przygotowania (jakie przerwy cukrowe, chmielenie na gorąco czy na zimno itd.). Mogę fermentować to w temperaturze pokojowej, lub w 14-16 stopniach w piwnicy.Osprzęt w większości mam już kupiony, brakuje mi tylko kadzi filtracyjnej (lub węża z oplotu, jeszcze nie zdecydowałem) Dzięki z góry! Edytowane 15 Maja 2015 przez ncpnc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 15 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 (edytowane) 15-16 stopni w piwnicy - temperatura idealna, ale nie na pilsa a na jakiegoś górniaka. Jeśli chcesz piwo o smaku zbliżonym do pilsa to zrób jakieś zwykłe jasne ale - możesz się posiłkować np. tą recepturą, tylko zmień chmiel na ten hellertauer. Ewentualnie, bo widzę że ten hellertauer jest aromatyczny, zastąp nim lubelski z w/w receptury, a na goryczkę użyj marynki. Chmiele citra mosaic i cascade zdominują Ci to piwo przy ich użyciu, pomimo tego że są świetne;) Ale skoro chcesz hellertauer to też fajnie, po prostu piwo będzie smakowało inaczej, bardziej tradycyjnie. Drożdże polecam Us-05. Edytowane 15 Maja 2015 przez bart3q ncpnc 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się