santa Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 (edytowane) Jakiegoś American Amber Ale albo American Brown Ale może byś wyczesał . Edytowane 13 Stycznia 2016 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vpatyk Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 (edytowane) Żadnego słodu palonego i RIS to tak raczej średnio. Palone i czekoladowe+ jakiś podstawowy oczywiiście dokupię... dorzuciłem też trochę słodów do bs-a i wyszło mi coś takiego: RIS zasyp na 23 l Aroma 0,25 kg melanoidowy 0,25 kg biscuit 0,45 kg czekoladowy ciemny 0,5 kg jęczmień palony 0,5 kg Caramunich typ III - 1kg Monachijski jasy 1 kg Pale Ale 9 kg Blg ok 26,5 Pytanie tylko czy taka receptura będzie się komponowała. Jakiegoś American Amber Ale albo American Brown Ale może byś wyczesał . Amercan Brown Ale też brzmi ciekawie - w sumie jeszcze nie robiłem... jakaś podpowiedź? (co by zużyć jak najwięcej z tego co mam) Edytowane 13 Stycznia 2016 przez vpatyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Amercan Brown Ale też brzmi ciekawie - w sumie jeszcze nie robiłem... jakaś podpowiedź? (co by zużyć jak najwięcej z tego co mam) No właśnie teraz to sam nie wiem. Masz 1,5 kg słodów karmelowych, może jakiś RIS faktycznie byłby lepszy. Do lekkiego piwa nie ma szansy tego zużyć w całości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jungel90 Opublikowano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Witam mam pytanie i następujące składniki: Citra-300g Zeus-200g Cascade-200g mosaic-200g simcoe-200g Ekstrakt niechmielony Jasny 1,7 kg Ekstrakt niechmielony jasny 1,2 kg Ekstrakt niechmielony bursztynowy 1,2 kg (mieszać z jasnymi?) Drożdże s04/us05? (które wybrać?) Mogę połączyć te ekstrakty np na warkę 20 litrową? Jak rozsądnie chmielić? (chciałbym, żeby to była mniej więcej AIPA, IBU-50-60) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bychawa Opublikowano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Cześć, Chciałbym zrobić Żytnią IPA (27 litrów, 16.0Blg) na następującym zasypie 4,6kg Pilzneński 2,35kg Żytni 0,5kg Karmelowy 30 0,2kg Karmelowy 150 (głównie na kolor) Zacieranie 66°C 60 min Chciałbym poznać Wasze propozycje dot. chmielenia - interesuje mnie IBU 60-80. Będę wdzięczny za propozycje. Dysponuję: Fuggles 50g Williamette 50g Warrior 30g Sybilla 100g Lubelski 50g Zeus 50g Simcoe 20g Centennial 50g Marynka 50g Chętnie też poznam Wasze sugestie odnośnie zasypu (co warto zmienić?) oraz drożdży (czy świeża gęstwa s-04 się nada?) Dzięki wielkie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 @@jungel90, Jakby zmieszać wszystkie 3 ekstrakty to powinno wyjść całkiem fajne piwo... spodziewałbym się koło 16-18°Blg przy 20l, ale od wieków nie używałem ekstraktów, więc trudno mi ocenić. Chmieli masz dość by zrobić dość konkretne single hop IPA ana dowolnym z nich. Jeśli chcesz któryś z nich wypróbować w ten sposób, to pewnie ktoś podpowie... A konkretne chmielenie możesz sprawdzić w dowolnym programie od tego... np tu: http://www.piwo.org/files/file/16-obliczanie-ibu-metodami-ragera-i-tinsetha/Ogólnie to bym zużył na Twoim miejscu 200g chmielu proporcje dzieląc:- 60' - tyle co trzeba na odpowiednie IBU - 0' (a nawet gdy temperatura spadnie do 80°C) połowa tego co zostało po chmieleniu na goryczkę - reszta na zimno. Drożdże raczej US-05... choć ja nie zauważam miedzy nimi szczególnej różnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jungel90 Opublikowano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Ok dzięki za info, poszukam jeszcze czegoś i może połączę je jakoś, to będzie druga warka, a później mam w planach zacierać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bychawa Opublikowano 16 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 Cześć, Chciałbym zrobić Żytnią IPA (27 litrów, 16.0Blg) na następującym zasypie 4,6kg Pilzneński 2,35kg Żytni 0,5kg Karmelowy 30 0,2kg Karmelowy 150 (głównie na kolor) Zacieranie 66°C 60 min Chciałbym poznać Wasze propozycje dot. chmielenia - interesuje mnie IBU 60-80. Będę wdzięczny za propozycje. Dysponuję: Fuggles 50g Williamette 50g Warrior 30g Sybilla 100g Lubelski 50g Zeus 50g Simcoe 20g Centennial 50g Marynka 50g Chętnie też poznam Wasze sugestie odnośnie zasypu (co warto zmienić?) oraz drożdży (czy świeża gęstwa s-04 się nada?) Dzięki wielkie! Podbijam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 16 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 Cześć, Chciałbym zrobić Żytnią IPA (27 litrów, 16.0Blg) na następującym zasypie 4,6kg Pilzneński 2,35kg Żytni 0,5kg Karmelowy 30 0,2kg Karmelowy 150 (głównie na kolor) Zacieranie 66°C 60 min Chciałbym poznać Wasze propozycje dot. chmielenia - interesuje mnie IBU 60-80. Będę wdzięczny za propozycje. Dysponuję: Fuggles 50g Williamette 50g Warrior 30g Sybilla 100g Lubelski 50g Zeus 50g Simcoe 20g Centennial 50g Marynka 50g Chętnie też poznam Wasze sugestie odnośnie zasypu (co warto zmienić?) oraz drożdży (czy świeża gęstwa s-04 się nada?) Dzięki wielkie! Podbijam S-04 nie zrobią ci dobrej AIPA ale może wyjdzie ci dobre piwo, może nawet pyszne. Zasyp - ja bym redukowal karmel 30. I ewentualnie zwiększył 150ki troszkę - ale to tylko jak się obawiasz zbyt wytrawnego. Zacieranie ok choć ją wolę bardziej wytrawniej. Chmielenie warrior na goryczke, ewentualnie dobij Zeusem, a później im później tym więcej centennial, Zeus i Simcoe całe na whirpool lub cicha. Podlucz sobie IBU. Wszystko co ci zostanie z tych trzech ostatnich na cichą. Bychawa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 16 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 (edytowane) S-04 nie zrobią ci dobrej AIPA ale może wyjdzie ci dobre piwo, może nawet pyszne. Ciekawe stwierdzenie - chyba koledze chodzi o to, że na S-04 nie wyjdzie stylowa AIPA? Ja zdecydowanie się z tym nie zgodzę. Domyślam się, że chodzi Ci o niższe odfermentowanie, natomiast weź pod uwagę, że widełki stylu przewidują FG w granicach 2,5 - 4,5 Blg. Wiem, że te drożdże bez problemu zejdą do tych 4Blg nawet z 15Blg - tak było u mnie w Stoucie OG: 15Blg - na S-04 bez problemu zszedł do 4Blg, a nie był do końca zacierany na wytrawnie. Uważam więc, że jak najbardziej da się na S-04 zrobić pyszną, stylową AIPA, choć jest to wybór mniej popularny. Nie wiem ile piw robiłeś na tych drożdżach, ale ja kilka zaliczyłem i jestem z nich dużo bardziej zadowolony niż z tych na US-05. Jest natomiast kilka rzeczy, o których warto wówczas pomyśleć: 1. Słabsze odfermentowanie należy skontrować zasypem i zacieraniem - rezygnujemy z karmeli i innych słodów dodających piwu "ciała" i jedziemy np. 100% pilzneński/pale ale oraz zatrzeć to na wytrawnie. 2. Słodki/ciepły finisz drożdży można skontrować a) wyższym IBU, b) modyfikacją wody (przewaga siarczanów nad chlorkami). 3. Kolor - jeżeli nam zależy na przyciemnieniu, to warto zastanowić się nad ekstrakcją któregoś z ciemniejszych karmeli zimną wodą. Sam mam zamiar właśnie takową AIPA na S-04 wkrótce odpalić i jestem przekonany, że może wyjść bardzo dobre i stylowe piwo - West Coast to z tego raczej nie wyjdzie, ale zdecydowanie nadal będzie to AIPA. PS. Ogólnie mam taką swoją obserwację, że w połączeniu z dosyć twardą wodą dużo łatwiej przychodzi mi zrobienie smacznego, zbalansowanego piwa na S-04 niż na US-05 - wydaje mi się, że oprócz odfermentowania, dużą rolę gra tu finisz smaku na danym szczepie - w US-05 jest on cierpki i wytrawny, a na S-04 dużo cieplejszy i delikatnie słodowy. Edytowane 16 Stycznia 2016 przez ThoriN Bychawa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 16 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 Estry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 16 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 W niskiej temperaturze? Raczej czyste piwka mi wychodziły - bez problemu można tym fermentować w 15C i nawet niżej Sprawdzę to wkrótce, dam znać co wyszło - jestem niemalże przekonany, że będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bychawa Opublikowano 16 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 Estry Panowie, dzięki wielkie za cenne rady! Estry mogą być u mnie problemem ale tragedii raczej nie będzie, bo moja temp. fermentacji to 17-18C. Jak uważacie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 16 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 Będą estry. Jak dla mnie s04 nie są neutralne a już na pewno nie tak neutralne jak us05. Jedyną przewagą esek jest to że dają dla mnie przyjemniejsza estry jak US. Nie dumaj za dużo chyba ze masz opcje na szybkie kupno innych drożdży. Piwo nawet jak nie stylowe może być dobre a może nawet pyszne! Bychawa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro86 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Przymierzam się do uwarzenia Oatmeal MIlk stouta w oparciu o składniki z zestawu z BA dla zwykłego Oatmeal stouta: http://www.browamator.pl/ba-oatmeal-stout-stout-owsiany-13-zestaw-na-2,3,35,2534 słód Weyermann® pale ale - 3.2kg płatki owsiane 0.5 kg słód Weyermann® Caraaroma® 0,3kg palony jęczmień - 0,3 kg słód Weyermann® Carafa® special Typ I - 0,2 kg chmiel East Kent Goldings (UK) 30 g drożdże Safale S-04, Zacieranie - 60 minut w 67-68 st. C Potem dodać jęczmien palony i Carafę i rozpocząć wygrzew do 76 st C Chmielenie: 60 min - 5 g EKG 55 min- 15 g EKG 20 min - 10 g EKG Piwo to zamierzam stuningować do Oatmeal MIlk Stouta poprzez dodanie 0.5 kg laktozy (rozpuszczonej w wodzie) na ostatnie 15 minut gotowania. Co sądzicie o takim zabiegu ? Uprzedzając pytanie - "Dlaczego nie kupiłem zestawu dla milk stouta?" - odpowiedź brzmi - "bo udało mi się odkupić zestaw Oatmeal stouta w bardzo okazyjnej cenie" ;-) Uprzedzając pytanie - "Po co chcę kombinować?" - odpowiedź brzmi - "Bo mam smaka na Milkołaka " ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 (edytowane) Piwo to zamierzam stuningować do Oatmeal MIlk Stouta poprzez dodanie 0.5 kg laktozy (rozpuszczonej w wodzie) na ostatnie 15 minut gotowania. Co sądzicie o takim zabiegu ? Już mam ochotę się napić . Jedna uwaga, jak chcesz zrobić z tego Milka, oprócz dodatku laktozy zmniejsz dodatek chmielu na goryczkę, ten styl ma niższy stosunek IBU/OG od stouta owsianego. Może np. wywal te 5 gr. EKG na 60 minut, a 15 gr. przesuń jeszcze w dół, na 50 min. ? EDIT: Nie przemyślałem do końca tego, co napisałem. Co prawda stosunek IBU/OG jest tu niższy, niż w stoucie owsianym, ale dodatkiem laktozy podniesiesz OG, więc może się okazać, że goryczka okaże się jak najbardziej w normie, a może nawet zbyt mała. Edytowane 19 Stycznia 2016 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
511201 Opublikowano 28 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 Witam zrobiłem przegląd szafki i zostały mi takie resztki: pilzneński 1,0 kg pszeniczny jasny 0,5kg caraaroma 0.35 kg carared 0.25kg caramunich III 0.25kg caraamber 0.20kg carahell 0.10kg chmiele: Agnus 50g polaris 50g czy mozna z tego coś zrobić dobrego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 28 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 Niestety nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 28 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 Jak dokupisz słodów podstawowych i ewentualnie chmiel to masz zestaw surowców na kilka warek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 28 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 Będzie z tego jakiś milk stout? Oczywiście brakuje słodów podstawowych i laktozy ale chcę te resztki jakoś wykorzystać a na risa mam inny plan. Za tydzień będzie świeża gęstwa z nottinghamów więc tym bardziej coś bym na szybko uwarzył. Czy może jakieś inne propozycje? czekoladowy 1200 (strzegom) 480g jęczmień prażony 180g caraamber 300g carahell 200g biscuit 320g pszenica 200g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 28 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 Jak dokupisz podstawowe to coś można przykombinować w tym kierunku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 28 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2016 (edytowane) Nie będzie zbyt ulepkowate jak wrzucę 820g tych karmelowych? I czy prażonego oraz czekoladowego też nie będzie za dużo? Wrzucić je tylko na mashout? Wolałbym trzymać w paloność na niskim poziomie. Koniec końców, czy jak do tego wszystkiego dorzucę z 4-5kg pale ale i 0,5kg laktozy to będzie milk stout czy coś zmienić? Jeśli tak to rozumiem, że lepiej zatrzeć bliżej wytrawnego zważając na ilość karmelu oraz laktozę? edit: Ok, zasyp chyba nie będzie taki tragiczny patrząc na tą recepturę, która podobno zaowocowała dobrym piwem http://www.browar.biz/forum/showthread.php?p=1084004&highlight=stout#post1084004 dodatkowo spojrzałem w swoje notatki z oatmeal stouta więc się w tym utwierdziłem, ale palone tak czy inaczej chyba wrzucę dopiero na mash out bo w owsiance dałem od początku i nie chciałbym takiego efektu w milk stoucie Edytowane 29 Stycznia 2016 przez udarr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 29 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 Zauważ, że w recepturze Marusi są ciemne karmele, a Ty masz słody karmelowe jasne, które dają więcej słodyczy. Wyrzuć carahell i część biscuit i powinno być OK. Jęczmienia i czekoladowego jest dla mnie w sam raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 29 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 Biscuit to nie jest typowy karmelowy słód i nie rozpatrywałbym go w kategorii karmelowych jasnych. Ale ogólnie może być trochę za słodko. Napisałem, że można z tym pokombinować, a nie żeby wszystko wrzucić do receptury Jeszcze kwestia jaki ekstrakt i ile tego słodu bazowego. Mi się receptury najłatwiej ocenia patrząc na udział słodów procentowo, a nie wagowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej_ Opublikowano 3 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 Witam, Chciałem wykorzystać zalegające w składniki. Proszę o poradę co mogę z tego uwarzyć, oczywiście dokupienie czegoś jak najbardziej wchodzi w grę: Słody: 1) Pale Ale 2kg 2) Cara Crystal 120 EBC - 250g 3) Biscuit 50 EBC - 250g 4) Caramunich III 140EBC - 400g 5) Carahell 20-30 EBC 250g Chmiele: 1) EKG - 25g 2) Willamette - 25g 3) Mangum - 50g 4) Lubelski - 100g 5) Jaryllo - 100g 6) Perle - 25g 7) Mosaic - 50g Warka do 25l, preferowany typ IPA, AIPA, APA. Dzięki ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się