Fidel Opublikowano 25 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2013 Jak dla mnie to piwa z większością monacha są niepijalne. Poczekałbym Arku na dostawę nowych surowców i dałbym pale ale lub pilzneńskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Winger Opublikowano 25 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2013 Dzięki, za późno już, poszło do gara, co z tego będzie - zobaczymy. Musiałem coś uwarzyć, bo robienie tylko jednej warki w danym czasie jest dla mnie stratą czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 (edytowane) Mam takie reszteczki: 1,7 kg karmelowy jasny 0,8 kg karmelowy 600 0,7 czekoladowy 0,7 Carapils 0,7 Karmelowy 150 0,1 barwiący 0,4 karmelowy 300 0,75 Biscuit 170 g Marynki 70 g lubelskiego 25 g Perle Słód podstawowy i drożdże (stosuje suche) zakupiłbym. Preferuję raczej piwa ciemne. Czy mogę prosić Koleżanki i Kolegów o jakieś propozycje, co można z tego uwarzyć? Zapomniałem dodać: warki 20 l. Edytowane 3 Stycznia 2014 przez pershi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 100g barwiącego 500g czekoladowego 800g płatków owsianych reszta pale I masz stouta owsianego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 3 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2014 Dziękuję za podpowiedź. Czy do Stouta, nie powinno się dodawać palonego słodu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 3 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2014 Barwiący i czekoladowy są przecież palone. A jeżeli chodzi o palony jęczmień, to poza klonami Gaynessa też właściwie się go nie używa. To jest mit, że w stoucie ma być palony jęczmień, tak samo jak to że Gayness to wzorzec stoutu oraz że ojczyzną stoutu jest Irlandia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 3 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2014 (edytowane) Kurcze, jeden wpis i cała moja wiedza piwowarska legła w gruzach Edycja: A coś innego jak stout, bo na dobrą sprawę mam 4 warki w tym stylu. Edytowane 3 Stycznia 2014 przez pershi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 3 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2014 Brown ale, mild - to z ciemnych i angielskich, bo do tego masz chmiel. Albo zwykle polskie ale, które też może być ciemne. Żytnie, gryczane bursztynowe - wyobraźnia ci coś podpowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pafio Opublikowano 3 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2014 Właśnie zrobiłem inwentaryzację zapasów: paleale (Strzegom) 18kg Sybilla szyszki 0,5kg Wyeast Belgian Ardennes gęstwa pilzneński (Bruntal) 5kg Target 90g Mech Irlandzki 35g Monachijski I (Strzegom) 2,5kg Challenger 20g Aromamalt (Castle Malting) 2kg East Kent Goldings 20g Carared(Weyermann) 0,5kg Abbey malt (Castle Malting) 0,25kg jęczmień palony 0,25kg Poprzednio na tych belgach robiłem BPA, teraz wolałbym coś ciemniejszego (czerwone, brązowe, czarne) spodobał mi się przepis z BeerSmith French BulDog-Porter AG, tylko tam jest w składzie słód czarny(Patent), czekoladowy, chmiele Fuggles i Chinook, czy da się z moich zapasów zrobić coś w podobnym stylu? Pafio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szinek Opublikowano 19 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 (edytowane) Zostało mi 30g Fuggle, 44g Cascade, 16g Perle i 20g Magnuma, jakieś pomysły co mogę z nich zrobić? Słody do kupienia i ew. większa ilość chmieli do kupienia. @@@ Poświęciłem trochę czasu, ogarnąłem wszystkie chmiele i skleciłem jakiś-tam przepis na 20 litrów: Słody: - pale ale 4kg, - monachijski 1kg, - karmelowy ciemny 0.25kg, - Cara-Crystal 0.25kg. Chmiele: - Magnum 10g na 60' - Perle 10g/25' - Fuggle 10g/15' - Cascade 28g/10'. Zacieranie: 67C przez 60'? Wyszło mi 35 IBU, 30 EBC, 12.9 Plato. Jak myślicie, będzie coś z tego? Edytowane 19 Stycznia 2014 przez Szinek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziemas Opublikowano 26 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2014 (edytowane) Nie mogłem znaleźć tematu srticte pasującego do mojego problemu, wybrałem więc ten gdyż po delikatnym przekształceniu nazwy otrzymam: "Jakich składników powinienem użyć by to zrobić" gdzie "to" oznaczać będzie AIPA. Chodzi mi o piwo a'la AIPA z Podróży Kormorana, albo po prostu ogólnie o mocno owocowych, cytrusowo-żywicznych aromatach. Wiem, że receptury na coś jak AIPA z PK były opisywane, ale jako, że jestem bardzo początkujący chce zrobić to z gotowego zestawu surowców októre to są oferowane w kilku sklepach, bo tak jest po prostu łatwiej i jest mniejsze prawdopodobeństwo zepsucia czegokolwiek, są z instrukcją itp. Jednym słowem - nie chcę przekombinować. Ale do rzeczy: Podróże Kormorana mają opis następujący: Alkohol: 6%, ekstrakt: 16% Składniki: woda, słody jęczmienne; słód pszeniczny; chmiele: Cascade, Chinook, Citra, Centennial, Mosaic; drożdże. 7-krotnie chmielone: na zacier, brzeczka przednia, 4 dawki do kotła warzelnego oraz chmielenie na zimno. Oraz opis przygotowany przez blog Teraz Piwo (posłużę się nim, gdyż nie mam zamiaru narać się na śmieszność moim opisem smaku ): "(...) Po przelaniu do szkła oczom ukazuje się bursztynowy, mętny płyn, który wieńczy niewysoka, ale bardzo gładka, zbita, o kremowej konsystencji piana. W smaku fantastyczna żywiczna goryczka, owoce cytrusowe i porządna pełnia. Piwo jest bardzo treściwe (wysoki ekstrakt), a jednocześnie genialnie orzeźwiające. Goryczka jest bardzo wyrazista(...)" A oto oferowane przez portale zestawy: 1) sklepzinnejbeczki.pl -AIPA 15,5 BLG Słód pilzneński Soufflet- 3,1 kg. Słód monachijski Soufflet- 1,0 kg. Słód monachijski II Strzegom- 0,6 kg. Słód pszeniczny Soufflet- 0,5 kg. Słód bursztynowy Strzegom- 0,3kg. Chmiel Chinook (13,3% AK)- 25g. Chmiel Continental, (9,6% AK)- 20g. Chmiel Cascade (6,9% AK)- 35g. Ilość litrów- 20 IBU- 55 Barwa (SRM)- 11 link: http://www.sklepzinn...ermentis-us-05/ 2) browar.biz a) AIPA 17 BLG Słód pale ale 5,5 kg Słód Cara Gold 0,5 kg Słód pszeniczny 0,2 kg Chmiel Warrior, granulat 25 g Chmiel Simcoe, granulat 20 g Chmiel Amarillo, granulat 50 g Ilość litrów: 20 link: http://www.browar.bi...ale_aipa_17_blg b) AIPA 16 BLG Słód pilzneński 4,2 kg Słód wiedeński 1 kg Słód monachijski typ II 0,6 kg Słód Caramunich typ I 0,2 kg Chmiel Zeus, granulat 15 g Chmiel Palisade, granulat 50 g Chmiel Centennial, granulat 25 g Chmiel Mosaic, granulat 50 g Ilość litrów: 20 link: http://www.browar.bi...ale_aipa_16_blg 3) twojbrowar.pl -AIPA 16 BLG Słód Pale ale 4,8kg Słód Crystal 150 0,4kg Słód Aroma 0,2kg Chmiel Bravo 35g Chmiel Cascade 60g Chmiel Galaxy 65g Ilość litrów: 20 link: http://twojbrowar.pl...iwo-domowe.html 4) homebeer.pl -AIPA 17 BLG Strzegom polski słód pale ale - 2,6 kg Strzegom słód monachijski I - 1 kg chmiel goryczkowy citra granulatat T90 - 20g chmiel aromatyczny amarillo granulat T90 - 20g chmiel aromatyczny cacsade piguła 14g Ilość litrów: 10 zawartość alkoholu: 6,5%-7,5% link: http://homebeer.pl/p...-ze-slodow.html Nie mam wciąż praktycznie żadnego rozeznania w odmianach chmieli i słodów dlatego proszę o doradztwo doświadczonych piwowarów - zależy mi na wybraniu zestawu możliwie najbardziej zbliżonego do wymienionego AIPA z PK. Jeśli istnieje temat do którego ten post pasuje bardziej proszę o przeniesienie go tam. Pozdrawiam Edycja: literówki Edytowane 26 Stycznia 2014 przez ziemas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 No wiesz, piwo identyczne ci nie wyjdzie, ale coś zbliżonego owszem, chmiele sam podałeś Składniki: woda, słody jęczmienne; słód pszeniczny; chmiele: Cascade, Chinook, Citra, Centennial, Mosaic; drożdże. Zasyp użyj jakiś najprostszy Słód Pale ale 4,8kg Słód Crystal 150 0,4kg Słód Aroma 0,2kg Zostaje tylko kwestia odpowiedniego chmielenia a to jest nieznane, goryczką celowałbym w 50-60 IBU nie więcej i na cichą obowiązkowo dał po 30 g Cascade i Citry Jest kilka tematów o AIPA i stamtąd polecam schematy chmielenia: http://www.piwo.org/topic/12111-aipa-z-kormorana/page__hl__aipa http://www.piwo.org/topic/12205-single-hop-aipa-na-amarillo/page__hl__aipa http://www.piwo.org/topic/3414-drunken-jedi-ipa/#entry63322 Mniej więcej takie: (mosaic dla mnie jest dziwny i na zimno jest dość słaby więc dla aromatu można go wrzucić) Chinook 25g - 70' Centennial 20g - 30' Mosaic 20g - 15' Citra 15g - 5' Cascade 25g - 0' Cascade i Citra po 30g na zimno. Drożdże US-05 lub Danstar Bry-97 no i tyle na ten temat... Dobierz składniki sam wyjdzie ci taniej niż w zestawie ziemas 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 (edytowane) Słuchajcie... może to i wątek o tym co zrobić z tym co się ma, ale ja się tu podepnę. Sprawa już się rypła i potrzebuję opinii czy z tego ma szansę być pijalne piwko. Miałem zapas pilzneńskiego, kilka chmieli. Do tej pory robiłem tylko na zestawach i raz z wiki. Coś chciało się z tego co jest w domu zrobić, znalazłem wątek w którym Stasiek podał fajny przepis na prażenie słodu bazowego na... powiedzmy "karmelowy - domowy"(fajne aromaty rozchodzą się w domu, nawet mojej córce pasowały), w ten sposób zrobiłem nie cały kilogram Zmajstrowałem z tego co miałem w domu warkę której sam nie wiem jak nazwać, punktem odniesienia był przepis na Full Aroma Hops, całość już furczy a ja się zastanawiam w jakie widełki to wpasować 4kg pilzneński 900g karmelowy-domowy Zacieranie: Zasyp do 15l/44stopnie ~62stopnie - 10m ~72stopnie - 45m ~76stopni - 10m 78- filtracja objętość przed gotowaniem ~27l objętość po gotowaniu ~25 Chmiele: 60m - 15g Nugget(11,8% AK) 30m - 25g Northem Brewer(9% AK) 10m - 30g Spalter Select(5,2% AK) Drożdże Danstar Nottingham(uwodnine w 27stopniach) Początkowo miałem dać gęstwę Windsor z kończącego fermentować stouta... ale doszedłem do wniosku że skoro mam w zapasie drożdże to nie będę kombinował, tym bardziej że tank rozlewczy miałem "unieruchomiony" Kolor wyszedł... jakiś taki ciemno - złoty, ale to będę mógł określić jak już naleję gotowy produkt. Ma szansę wyjść z tego coś pijalnego? Chmielić to na zimno(zostało mi około 50g tego spaltera)? Edytowane 27 Stycznia 2014 przez b.dawid Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 900dag karmelowy-domowy chyba nie powinno się sypać 9 kilo karmelowych abstrachując, dużo sypłeś ~18% na pewno będzie pijalne, dlaczego by miało nie być? jak blg do ibu jest w normalnych stosunkach to będzie ok. No chyba, że DIY-karmel coś niechcianego wniesie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b.dawid Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 holewka już się poprawiam, wiem że dużo, ale jakoś sam pilzneński to mnie nie zadowalał... chciało się eksperymentów ten karmelowy to w końcowej fazie prażenia to pachniał nawet jak biszkopt, ale nie miałem styczności jeszcze z biscuitem więc nie mam porównania, się zobaczy co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Moja próba to: 2,60kg słód Pilzneński Strzegom 1,00kg słód karmelowy czerwony Strzegom 0,50kg słód Monachijski I 0,50kg słód karmelowy 30 Strzegom 0,20kg słód pszeniczny Czyli ok 30% karmelowego. Na początku było niezłe i bogate aromatycznie, dwa miesiące po butelkowaniu już nie specjalnie. O dziwo piwo nie jest zapychające, chociaż jedno na wieczór wystarcza w zupełności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kajak Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Cześć, mam dylemat: Mam zestaw z CP Porter Angielski 12BLg w którego skład wchodzą: Ciemny Wes 1,7 kg Bursztynowy Wes 1,7 kg Chmiel Challenger, granulat 25 g Chmiel East Kent Goldings, granulat 25 g Chciałbym ten zestaw czym urozmaicić i zrobić częściowe zacieranie, bądź powiększyć warkę o dodatkowe składniki (szczególnie że mam już cały sprzęt potrzeby do zacierani). Z dodatkowych składników mam: słód Pale Ale Weyermann 4kg słód Pszeniczny jasny Weyermann 2kg słód Pszeniczny Carawheat Weyermann 2kg słód Pilzneński 2,5 - 5 EBC Strzegom 1 kg słód Monachijski typ I 12-15 EBC Strzegom 1 kg słód Biscuit CastelMalting 0,5 kg słód Cara Blond 20 EBC Castle 0,2 kg ekstrakt Bursztynowy WES 1,2kg Cascade NZ 2013 - 50 g granulat 6,8% a Citra 2012 - 50 g granulat Marynka 2012 ~50g granulat Lubelski 2102~50g granulat gęstwa Safbrew T-58 gęstwa Safale US-05 gęstwa Brewferm Blanche Chyba że inny ciekawy zestaw polecicie z tych składników? Jako początkujący jestem otwarty na sugestie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 gęstwa Safbrew T-58 gęstwa Safale US-05 gęstwa Brewferm Blanche Tak tylko kontrolnie zapytam. Gęstwa? Czy chodzi ci po prostu o saszetki z drożdżami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kajak Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 Tak tylko kontrolnie zapytam. Gęstwa? Czy chodzi ci po prostu o saszetki z drożdżami? Chodzi mi o gęstwe T-58 mają już prawie miesiąc, ale pachną w porządku, US-05, i Blanche są 1-2 tygodniowe. W końcu zrobiłem częściowe zacieranie 500g pale ale, 200g biscuit, po wysłodzeniu miałem 11l z 4blg. Przed chwilą dodałem ekstrakty, za chwilę wpadnie pierwszy chmiel - Challenger 25g. Jeśli ktoś ma jakieś propozycję to teraz jedynie co do chmielenia i drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakub2006 Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Koledzy podpowiedzcie co dobrego mogę zrobić z takich składników: Słód: Pale Ale: 4 kg Pilzneński: 1 kg Carapils: 0,5 kg Carared: 0,3 kg Carafa typ I: 0,18 kg Caramunich typ II: 0,6 kg Chmiel: Chinook: 30 g Ahtanum: 30 g Amarillo: 30 g Lubelski: 40 g Marynka: 70g Drożdże: gęstwa US-05 S-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19Mateusz87 Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Bez carafy wyjdzie Ci super AIPA. Co do drożdży to wybrałbym US-05. jakub2006 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Mam: Pilzneński Monachijski 1 Specjal B 350EBC Cara blond 20 EBC Biscuit 50 EBC Czego użyć by otrzymać smacznego porterka bałtyckiego? Gar 30L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Mam: Pilzneński Monachijski 1 Specjal B 350EBC Cara blond 20 EBC Biscuit 50 EBC Czego użyć by otrzymać smacznego porterka bałtyckiego? Gar 30L niczego ciemnego nie masz, więc porty na bałtyku zamnięte dla Ciebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Specjal B to nie ciemny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Znalazłem jeszcze czekoladowy, chyba 800-1200 EBC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się