MichalW Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 kto to widział żeby aromatyczny cascade dawać na goryczkę? Konkretnie to po 20 minutach od rozpoczęcia gotowania. Taki na goryczkę/na smak. Adamsky dzięki za pomoc, będę chmielił na zimno summitem+chinook na goryczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 (edytowane) kto to widział żeby aromatyczny cascade dawać na goryczkę? Np ja. Ileś warek temu przez przypadek wsypałem aromatyczny zamiast goryczkowego i nie tylko nie stało się nic strasznego, ale nawet piwo tak mi zasmakowało, że zapisałem sobie na przyszłość żeby w ten właśnie sposób postępować. Goryczkowy i aromatyczny nie różnią się jak sól i cukier, powiedziałbym, że raptem jak pieprz zielony i pieprz czerwony. Edytowane 26 Marca 2014 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Można, można ale bez sensu, bo w portfel boli. Szczegółnie w imperial ipa gdzie 6% alfa ma zrobić kolo 100ibu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 27 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 Zostały mi resztki słodów ze Strzegomia: Pszeniczny - 0,25 kg Bursztynowy - 0,35 kg Karmelowy 30 - 0,2 kg Karmelowy czerwony - 0,25 kg W planach mam dorzucenie 5 kg pilzneńskiego i ma wyjść podstawa pod AIPA. Będzie OK? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 (edytowane) Posiadam 5kg pilzneńskiego 5kg pszenicy 50 gram chmielu lubleskiego gęstwa s-04 Rozumiem żę z tych drożdży hefeweizen nie wyjdzie, więc co zamiast tego? Edytowane 2 Kwietnia 2014 przez PiotrekU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Jakąś jasną dwunastkę; jeżeli masz wyłącznie lubelski to np takie cuś: Zakładana ilość 20L, 4,5 pilzneńskiego 0,10kg pszenicy 50g chmiel lubelski Zacieranie: 30/30 (30' w 64°C/30' w 72°C) Wysładzanie: do około 23L - gęstość początkowa ok 10,5°Blg Chmielenie: 90' ;20g Lubelski 60'; 20g Lubelski 30' i 10g Lubelski 5' Drożdże: gęstwa drożdżowa Z takiego schematu powinno trafić do fermentora ok. 21L brzeczki o gęstości ok 11-12°Blg (w zależności od wydajności twojej warzelni) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Piotrek. Prawie 'Polskie Ale' schemat jw. Zmiana- sypnij na goryczkę cały chmiel, nie będziesz miał kwiatków, Marynka byłaby lepsza bo mocniejsza ale nie masz. Blg max 11. Ja bym tak zrobił z resztek, byłby to 4 mój bezstylowiec z tematu 'Polskie Ale'. PiotrekU 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zostały mi resztki słodów ze Strzegomia: Pszeniczny - 0,25 kg Bursztynowy - 0,35 kg Karmelowy 30 - 0,2 kg Karmelowy czerwony - 0,25 kg W planach mam dorzucenie 5 kg pilzneńskiego i ma wyjść podstawa pod AIPA. Będzie OK? Bursztynowy nie pasuje. A i jeden z karmelowych też możesz pominąć, będzie się lepiej piło jak nie będzie słodkie - oba są jasne, więc i będzie słodko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zostały mi resztki słodów ze Strzegomia: Pszeniczny - 0,25 kg Bursztynowy - 0,35 kg Karmelowy 30 - 0,2 kg Karmelowy czerwony - 0,25 kg W planach mam dorzucenie 5 kg pilzneńskiego i ma wyjść podstawa pod AIPA. Będzie OK? Bursztynowy nie pasuje. A i jeden z karmelowych też możesz pominąć, będzie się lepiej piło jak nie będzie słodkie - oba są jasne, więc i będzie słodko. Ok, zatem bursztyn i karmel 30 wyjadą, dzięki. Drugie piwo na ten miesiąc to Hefewaizen. Chciałbym mu nadać nieco pełni słodowej, która będzie kontrą dla głębokiego odfermentowania wb06. Planuję tam wrzucić te 200 gr. karmelowego 30. Czy ten bursztynowy także da się tam "upchnąć"? Czy lepiej dokupić monachijskiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scoff Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Witam Po pewnych życiowych zmianach mogę powrócić do ważenia piwka. Po zakończeniu poprzedniego sezonu posiadam na stanie: 5kg słodu pilzneńskiego 0,25 kg słodu carabbelge oraz następujące chmiele (przechowywane w temp 5-10stopni): Magnum -szyszki Fuggles - granulat Perle - granurat Lubelski - granulat Z racji tego, że dopiero zastanawiam się nad zakupami w sklepie wysyłkowym postanowiłem kupić drożdże BrewGO 02. Doradzicie coś z tych składników? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Wyjdzie jasne mocne. Rysy to może nie, ale Dębowe i owszem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Niskie odfermentowanie, podstawowe słody. Masz trochę chmieli, pokombinuj z nimi, zacieraj w schemacie: 15-40-20 i koniec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Po pewnych życiowych zmianach mogę powrócić do ważenia piwka I jak zważyłeś już to piwo? i ile waży? Przepraszam ale nie mogłem się powstrzymać. Jakoś ostatnio uczulony na ortografię jestem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scoff Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 @up przepraszam za błąd pokombinuje tak jak nalegacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egon126 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Witam. Mam do wykorzystania 5kg pilzneńskiego, 1kg carahell, lubelski 50g, marynka 50g, drozdże Saflager w 34/70 lub Safale US-05 (raczej bym robil dolniaka choc kto wie).Poradźcie co z tego uwarzyć? I jeszce pytanko, zamówiłem swego czasu gotowca ze słodów w opisie była możliwość zrobienia górniaka lub dolniaka w zależności od drożdży, wiec zamowilem do dolniaka. Jednak juz w instrukcji co przyszła ze słodamami piszą ze fermentacja w temp 18 plus (czyli górniak). Jak dam drożdże do dolniaka wyjdzie cos z tego?? ( piwo- polskie jasne). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Jak dasz do drożdże do dolniaka i będziesz fermentował w wyższych temperaturach to będziesz miał niechciane posmaki. Coś jakbyś fermentował w 25°C górniakami, chyba że robisz saisona czy innego belga i właśnie chcesz takich posmaków, ale to wyższa szkoła jazdy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Ja bym zrobił z tergo Pale Ale 5 kg pilzneńskiego, 0,3 kg carahell, 35g marynki, 35 lubelskiego chyba, że lubisz mocniej chmielone możesz dać troszkę więcej. US-05 I powinno wyjść fajne piwko. Ja dwie takie warki zrobię w weekend. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egon126 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Może więcej szczegółów odnośnie tego Pale Ale???? A odnośnie drożdży dolniaka. Nie chce robić górnej fermentacji na drożdzach dolniaka, chodziło mi o to czy jak zrobie z tego zestawu wg instrukcji ALEEEE nie górną fermentacją a dolną czy cos z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynek80 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Coś wyjdzie na pewno. Ale jak to wyjdzie to nie wiem. Napisałeś, że masz US-05 to tak też ci napisałem, i wyszło by z tego na prawdę dobre piwko. Ugrzej ok 17-18l wody zatrzyj 30'-65°C, 20-30' - 72°C chmiel 60' 35g Marynki, 50' 35g lubelskiego. Ja bym zrobił na US-5 jeśli masz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Jasne, że wyjdzie. Anteks http://www.wiki.piwo.org/Pils_%28Mgliste%29,_Andrzej_Smyk_%28anteks%29 robił z podobnego zasypu pilsa. Carahell jest trochę ciemniejszy i trochę mniej chciane posmaki (w pilsie) może wprowadzić jak byś go sypnął za dużo. Nawet z samego pilzneńskiego słodu wyjdzie dobry pils ;-) piwowarmlody 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egon126 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Zbynek na ile l to nastaw?? i ile ma leżeć na cichej?? i ile cukru do butelek, bo juz różnie spotkałem. Sorki może za banalne pytania ale mam za sobą dopiero pierwszą warkę, która co dopiero zabutelkowałem, także nie wiem czy się chwalić albo czy może żalić. Może to nie ten dział ale piszcie jeżeli żle rozumuje: mianowicie po filtarcji zawsze gotujemy i dopiero po około 10 min wrzenia dodajemy pierwsza porcję chmielu. Jak np. w przepisie jest marynka -60min, lubelski 50min, to marynke dodajemy po 10 min wrzenia i gotujemt 60min a nastepnie dodajemy lubelski który z koleji gotujemy 50 min. Czy może się mylę??? Jak to jest z tym dodawaniem cukru do butelek?? Gdzieś wyczytałem 4-5g na 0,5l. Jednak spotakałem się już gdzie tak nawet w instrukcji piszą żeby dodać 2,5 - 3g, czy może to zależy od rodzaju fermentacji??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 mianowicie po filtarcji zawsze gotujemy i dopiero po około 10 min wrzenia dodajemy pierwsza porcję chmielu. Jak np. w przepisie jest marynka -60min, lubelski 50min, to marynke dodajemy po 10 min wrzenia i gotujemt 60min a nastepnie dodajemy lubelski który z koleji gotujemy 50 min. Czy może się mylę??? Jak to jest z tym dodawaniem cukru do butelek?? Gdzieś wyczytałem 4-5g na 0,5l. Jednak spotakałem się już gdzie tak nawet w instrukcji piszą żeby dodać 2,5 - 3g, czy może to zależy od rodzaju fermentacji??? Po filtracji wysładzamy. Po wysładzaniu doprowadzamy do wrzenia. Przy pierwszych objawach wrzenia wsypujemy chmiel na goryczkę. Stosujemy chmielenie na goryczkę, smak i aromat. Na goryczkę gotujemy chmiel 60 minut, na smak ok 20 minut, na aromat sypiemy jak najpóźniej, nawet po wyłączeniu palnika dopiero. Cukru do butelek nie syp. Jest to mało precyzyjny i uciążliwy sposób. O wiele lepiej zrobić syrop z odmierzonej dawki cukru i na ten syrop lać piwo przed wlewaniem w butelki. Ilość cukru zależy od gatunku piwa i twoich osobistych oczekiwań. Pomocne są kalkulatory refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egon126 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Ja chyba dziś nie funkcjonuje jak trzeba i czegoś może nie rozumiem ale np, jak w przepisach mamy 20g marynka-60min, 25g lubelski -30min, tzn że marynke dodajemy od momentu wrzenia i gotujemy te 60 min, po uplywie tego czasu dajemy lubelski i znów gotujemy z koleji 30 min. Generalnie mi chodzi jak liczyć te czasy, czy może jest tak że najpierw wg tego przykładu marynka a potem po 30 min gotowaniu już lubelski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 60 min - marynka 30 min - lubelski 0 min - magiczny chmiel oznacza, że np. o godzinie 16:00 zaczyna ci wrzeć woda, więc wrzucasz porcję marynki, tyle ile w przepisie. O 16:30 wrzucasz lubelskiego, a o 17:00 wrzucasz magiczny chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egon126 Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2014 Ok, i to juz jest bardziej jasne. Ale jaka jest zasada odnośnie czasu gotowania od zadania ostaniej porcji chmielu?? Tak jakby wg w/w przykładu nie bylo magiczcznego chmielu to od zadania lubelskiego ile jeszcze gotowac?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi