elroy Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Info poniżej http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,47262,14171882,Kompania_Piwowarska_wyprzedaje_wyposazenie_Browaru.html Może będzie ktoś w okolicach i upamiętni przejazd kolumny pojazdów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Brzydkie wyrazy mi się cisną na usta. Tym bardziej, że zamordowanie Fratrów było pierwszym działaniem KP które pozwoliły mi zrozumieć niechęć wobec Wielkiej Piątki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 KP to nic w porównaniu Żywca który wyrżnął dziesiątki browarów szczególnie małych... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 KP to nic w porównaniu Żywca który wyrżnął dziesiątki browarów szczególnie małych... Prawda jest taka, ze te browary i tak mialby bardzo nikle szanse by wytrzymac konkurencje na Polskim rybku. Moda na piwa z lokalnych browary jest dopiero od niedawna. A wiekszosc koncentracji rynku odbyla sie 10 lat temu. No a inne niby wykonczone browary przez koncerny tak naprawde warzyly slabe piwa. Po pierwsze chceli walczyc z koncernami cena piw, obnizajac zanczaco jakosc produktow no i nie da sie uwarzyc piwa na kompletnie rozpadajacym sie sprzecie. Do tego relatywnie do niedawna nie bylo zbyt wielu osob gotowych wydac 5zl+ na butelke piwa. Czasy sie zmienily, pojawilo sie miejsce na nowe piwa, jestesmy gotowi wydac troszke wiecej niz jakis czas temu. Pojawia sie wiecej knajp z dobrym piwem. Ta nisze z czasem wypelnia browary, na ktorych mi osobiscie zalezy najbardziej. Czyli male manualne rzemieslnicze browary. Oni potencjalnie moga warzyc piwo najlepsze, bo nikt nie bedzie oszczedzal na surowcach. Bo sie to im po prostu nie oplaca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Po częsci masz racje. Ale kupno przez grupę Żywiec a następnie odrazu zamknięcie go nie jest przypadkiem... To likwidowanie konkurencji a nie zamykanie nieopłacalnych browarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Po częsci masz racje. Ale kupno przez grupę Żywiec a następnie odrazu zamknięcie go nie jest przypadkiem... To likwidowanie konkurencji a nie zamykanie nieopłacalnych browarów. Browar Belgia zostal kupiony przez KP. Oni maja dosyc mocy produkcyjnych, nie potrzebowali kolejnego browaru, a moze sie przeliczyli i liczyli na szybszy rozwoj i sprzedaz, kto wie. No ale akurat tego browaru mi brakowac nie bedzie. Byl to gigantyczny zaklad, produkujacy ciekawe, ale nie wysmienite piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Wiem ze ten browar kupiła KP. Ale ja nie piszę o KP gdyż większe zło robiła grupa Żywiec. Przykład? Browar Łańcut. Bogi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 27 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Ale tu nie chodzi o zło, tylko czy ktoś może to uwiecznić na zdjęciach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 (edytowane) Wiem ze ten browar kupiła KP. Ale ja nie piszę o KP gdyż większe zło robiła grupa Żywiec. Przykład? Browar Łańcut. Gwoli ścisłości, Grupa Żywiec jest tylko pionkiem w łapach Heinekena, którego jest własnością. Edytowane 27 Czerwca 2013 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Wiem ze ten browar kupiła KP. Ale ja nie piszę o KP gdyż większe zło robiła grupa Żywiec. Przykład? Browar Łańcut. Nieodżałowana 14 w bączku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Wiem ze ten browar kupiła KP. Ale ja nie piszę o KP gdyż większe zło robiła grupa Żywiec. Przykład? Browar Łańcut. Browar Gdańsk, browar EB ... Co nie zmienia faktu że te piwa piliśmy sentymentem. Nie były tak prawdę mówiąc specjalnie wyjątkowe... zwyke lagery, albo mocne lagery... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 (edytowane) Ten w Elblągu ma się chyba nieźle. Nie chodziło Ci czasem o Kujawiaka? Edytowane 27 Czerwca 2013 przez zgoda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Ten w Elblągu ma się chyba nieźle. Nie chodziło Ci czasem o Kujawiaka? Nie budynek jest sprzet tez. Ale został on przerobiony w zaklad produkcyjny nr x. Czyli taki browar zombie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qni Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Proszę pamiętać, że to jest biznes i sentymentów tutaj nie ma. Jak nie ty zdobędziesz rynek to zrobi to ktoś inny- wolny rynek. Ponieważ my (domowi piwowar) nie sprzedajemy piwa nie rozumiemy tego, ale od zawsze piwo to dobry interes i nie można o tym zapomnieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Wiem ze ten browar kupiła KP. Ale ja nie piszę o KP gdyż większe zło robiła grupa Żywiec. Przykład? Browar Łańcut. Browar Gdańsk, browar EB ... Co nie zmienia faktu że te piwa piliśmy sentymentem. Nie były tak prawdę mówiąc specjalnie wyjątkowe... zwyke lagery, albo mocne lagery... o ten sentyment własnie mi chodzi... Kasa niestety rządzi światem a browar o którym wspomniałem rozgrabiono i rury miedziane ludzie brali na rynny za półdarmo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qni Opublikowano 28 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 o ten sentyment własnie mi chodzi... Kasa niestety rządzi światem a browar o którym wspomniałem rozgrabiono i rury miedziane ludzie brali na rynny za półdarmo... Gdyby nie kasa, egoistyczna chęć posiadania więcej, stali byśmy w miejscu. slotish 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 28 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 ale od zawsze piwo to dobry interes i nie można o tym zapomnieć. Nie zgodzę się do końca z tym stwierdzeniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 28 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 Gdyby nie kasa, egoistyczna chęć posiadania więcej, stali byśmy w miejscu. A ja się nie zgodzę z tym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qni Opublikowano 28 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 heh a ja się nie zgodzę z tym że Wy się nie zgadzacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszO. Opublikowano 28 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 Uważasz ze spadek jakości produktów i wyzysk na kazdym kroku to "iście" do przodu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 28 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 Uważasz ze spadek jakości produktów i wyzysk na kazdym kroku to "iście" do przodu? To się nazywa "poprawa rentowności". Dzięki temu możesz się cieszyć Tatrą, Harnasiem czy Wojakiem za 1.99. Nie cieszysz się? Twoja strata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 28 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 dla mnie np zużycie 2,5 litra wody na wyprodukowanie litra piwa to jest krok do przodu - większość z nas tyle na chłodzenie zużywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qni Opublikowano 28 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 Niska jakość, w aspekcie technologiczny spowoduje stratę warki, przestój w dostawie, co może okazać się stratą udziału rynkowego. Odzyskanie udziałów rynkowych to duża inwestycja. Niska jakość surowców –wydajność dla browarów, które sprzedaje piwo ma znaczenie. Jakoś smaku (nie ważne jak smakuje) – pogorszenie smaku może spowodować odejście lojalnych konsumentów, tych najważniejszych. Wpadka z jakością w dobie interentu, radia, prasy może zniszczyć markę. Jakoś marki Tyskie, Żywiec, Warki budowana była latami. Przez lata reklamy przekonywały nas że Polacy potrafią robić bobry produkt, medale na miedzy narodowych konkursach piwnych itp. Tak sobie myślę że z ekonomicznego punktu widzenia, gra jakością (nie mowie tu o piwach z segmentu ekonomicznego) jest bardzo ryzykowna a wręcz nie opłacalna. Tym bardziej że rynek oczekuje produktu wysokiej jakość , wzrost sprzedaży marek premium. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 28 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 ...medale na miedzy narodowych konkursach piwnych itp. Proszę bez propagandy tutaj Medale i konkursy któresą przyznawane "wewnętrznie"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qni Opublikowano 28 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2013 ...medale na miedzy narodowych konkursach piwnych itp. Proszę bez propagandy tutaj Medale i konkursy któresą przyznawane "wewnętrznie"? Nie odbieraj tego jak propaganda, zobacz sobie na etykiet piw. Marki chwalą się zdobytymi medalami na międzynarodowych konkursach – nikt nic nie mówi jakie to konkursy, kto je organizował, ani ile trzeba zapłacić za medal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi