eXtrim Opublikowano 4 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 Cześć, nastawiałem się, żeby dzisiaj rozlać drugą warkę. Przeniosłem wczoraj fermentor z podłogi na stół, żeby lepiej było mi rozlewać. Niosłem go bez rurki fermentacyjnej, żeby przypadkiem woda z niej nie dostała się do piwa. Dzisiaj rano zauważyłem, że piwko od czasu do czasu jeszcze bulgota. Czy to normalne, że po dostarczeniu porcji tlenu, czy też lekkim zamieszaniu brzeczką, piwo na nowo zaczyna fermentować? Czy mam mimo tego robić rozlew, czy zaczekać jeszcze kilka dni? Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 4 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 Zmierz Blg. To, że bulka nie znaczy, że fermentuje. MIlion razy był ten temat poruszany. Wyszukiwarki użyć, poszukać troszkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eXtrim Opublikowano 4 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 Niestety nie mogę teraz nic na szybko o tyn znaleźć. Piwo odfermentowało do 2 blg, mogę rozlewać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 4 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 (edytowane) Piwo mogło się trochę nagrzać i teraz mniej CO2 może się rozpuścić i ucieka, i uruchamia bulkadełko. Edytowane 4 Lipca 2013 przez nikiboom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamdobreklapki Opublikowano 4 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 (edytowane) Jeśli przenosiłeś piwo z chłodniejszego pomieszczenia do cieplejszego to wydobywające się CO2 przez rurkę jest powodem mniejszej rozpuszczalności CO2 w piwie cieplejszym. Edit: Kolega nikiboom mnie ubiegł Edytowane 4 Lipca 2013 przez mamdobreklapki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 4 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 Niestety nie mogę teraz nic na szybko o tyn znaleźć. Piwo odfermentowało do 2 blg, mogę rozlewać? Prawdopodobnie to już koniec. Jednak żeby mieć pewność, należy pomiar wykonać dwa razy w odstępie 2-3 dni. Dopiero stałe wskazanie daje pewność, że fermentacja się zakończyła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 4 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2013 Przeniosłem wczoraj fermentor z podłogi na stół, żeby lepiej było mi rozlewać więc pewnie pomieszczenie i temperatura ta sama,chociaż u mnie cieplejszy dzień od poprzednich i to znacznie poruszyły się drożdże i piwo i CO2 się uwolniło ,ile czasu trwała fermentacja ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sejler Opublikowano 6 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2013 Radziłbym poczekać na ustanie bulgotania, jeżeli jest to gaz wydobywający się w wyniku poruszenia fermentorem po chwili powinno ustać, a jeżeli wyżej jest cieplej to drożdże chcą jeszcze popracować więc poczekaj ze 2-3 dni. Chociaż przy 2bgl to chyba drożdże nie mają za wiele do roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Myśle że dzień lub dwa nie zrobi rożnicy w butelkowaniu. A każde ruszenie bańki powoduje ruch drożdży więc bez paniki, im dłużej pracuje tym mocniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2013 im dłużej pracuje tym mocniejsze. Podawaj może trochę bardziej precyzyjne rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 To znaczy że im dłużej pracuje (drożdże) to więcej cukru zawartego w słodzie przetworzy na alkohol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 (edytowane) I tu się mylisz, jesteś w kosmicznym błędzie a do tego strasz się doradzać innym Piwo fermentuje do tego momentu aż już drożdże nie mają co jeść i wtedy butelkujemy. To co zostało, te pi razy drzwi 2-4 blg jest niestrawne dla drożdży a sprawia, że piwo jest pełne różnych smaków. I jeszcze to, że drożdże nie zjadają cukrów ze słodu bo go tam nie ma /pomijam słody karmelowe/ a z brzeczki. Poczytaj jeszcze na wolnym czasie, poczytaj ... Edytowane 14 Stycznia 2014 przez fidoangel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Ja zimą tak mam, że ogrzewanie włącza mi się dopiero na wieczór. Wtedy piwo w pełni odfermentowane, ale nie przelane na cichą potrafi sobie pobulkać. A bailing stoi od tygodnia. Tylko bailingomierz prawdę Ci powie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Sorki. Ale co ja innego napisałem. Nie ma pożywki (cukru) drożdże nie pracują. Obumierają i cześć. Tyle że pomyliłem się z tym słodem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Sorki. Ale co ja innego napisałem. Nie ma pożywki (cukru) drożdże nie pracują. Obumierają i cześć. Tyle że pomyliłem się z tym słodem. Nie umierają tylko przechodzą w stan uśpienia, hibernują. Jak inaczej można by było po kilku miesiącach w słoiku zadać gęstwę i przefermentować piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 23 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2014 Oczywiście że przechodzą w stan uśpienia. Nie bylem precyzyjny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się