dziadek Opublikowano 11 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 Nie chodzi tworzenie nowych tematów. Należy przebudować całe forum,ułożyć tematycznie krok po kroku całego warzenia.Teraz na wsparciu piwowarskim masz siedem stron-spróbuj coś poszukac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 11 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 A, w sumie można spróbować. BJCP i drozdże bardzo ładnie wyszły, może i encyklopedia piwowara się uda. Może niech admin zrobi dział na te tematy, najlepiej od razu z tytułami-zalążkami i kto co wie, niech wpisuje, potem się to uporządkuje albo i nie, ale zawsze trochę wiedzy się zbierze. Jako próbkę zrobiłem rozdział o śrutowaniu - samo mięcho, bez filozofowania i wchodzenia w szczegóły, może tak być?: http://www.piwo.org/forum/viewtopic.php?pid=13393#p13393 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 11 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 Bardzo dobrze,i oto chodzi .Ten post powinien byc w temacie >Sprzet< punkt srutownik.Łatwo znależć i dobrze opisany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 11 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 Podobnie jak Marusia, chciałbym zauważyć, że na browar.biz jest dział kołyska piwowarska a w dziale artykuły jest artykuł Volkera tłumaczący łopatologicznie jak krok po kroku dojść do uwarzenia własnego piwa. Może lepiej jednak pozostawić formułę taką jaka jest, pozwolić nadal początkującym na zadawanie prostych pytań i mam nadzieję, że nadal znajdzie się ktoś kto będzie na nie odpowiadał. W końcu to jest to co wyróżnia to forum i daje wrażenie bardziej przyjaznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 11 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 Może nie na temat. Ale na stronie głównej, gdzie są " Aktywne i popularne tematy na forum" warto było by zmienić wyświetlanie owego aktywnego tematu, by po kliknięciu było ostatni post a nie pierwszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 11 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 Może lepiej jednak pozostawić formułę taką jaka jest, pozwolić nadal początkującym na zadawanie prostych pytań i mam nadzieję, że nadal znajdzie się ktoś kto będzie na nie odpowiadał. W końcu to jest to co wyróżnia to forum i daje wrażenie bardziej przyjaznego. Przecież jedno drugiego nie wyklucza. Jeśli nawet będzie rozbudowana baza artykułów to nikt nie zabroni nikomu zadawać pytań i nadal mam nadzieję będziemy jak dotychczas na nie odpowiadać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 11 Marca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2009 Czytam uważnie każdą sugestię. Nie dokonamy kluczowych zmian, tak z dnia na dzień. Musimy to wszystko dokładnie obgadać Oczywiście ideą tego forum było i jest "make beer not war" i gorąco wierzę, że tak pozostanie Zbiór wiedzy nie będzie służył dla "spychologi" dla nowicjuszy, ale dla usystematyzowania wiedzy piwowarskiej. Artykuł Codera o śrutowaniu nasunął mi na myśl, to co kiedyś zaproponował Kopyr, a mianowicie Wikipedia. Pomysł ten powraca. Zapytam więc - czy są osoby które nie miały styczności z tego typu stronami, lub generalnie widzi poważne przeciw ? Proszę szczerze i bez owijania w bawełnę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 12 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2009 Wikipedia mogłaby być dobrą platformą łączącą różne środowiska piwowarskie w Polsce. (mam na myśli piwo.org + browar.biz + sklepy piwowarskie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 12 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2009 Podobnie jak Marusia, chciałbym zauważyć, że na browar.biz jest dział kołyska piwowarska a w dziale artykuły jest artykuł Volkera tłumaczący łopatologicznie jak krok po kroku dojść do uwarzenia własnego piwa. Który został napisany naprawdę dawno temu i kompletnie nie pasuje do dzisiejszej sytuacji. Nie wspominając, że prezentue wersje piwowarstwa niemieciego pasującego bardziej do fermentacji spodniej niż wierzchniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 12 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2009 Jeszcze jedno, może by przydałby się dział typowy dla nowicjuszy. Poza wsparciem piwowarskim. Coś z cyklu Piaskownica, kołyska, dla raczkujących itd. Dla osób, które dopiero co pojawiły się na forum, to umożliwiłoby przykleić kilka wątków, które w szczególności by pomagały początkującym. Przyklejony wątek mógbły zawierać odsyłacze o już prowadzonych wątków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 12 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2009 Przed modyfikacją forum należy w jasny sposób określić cele jakie chcemy osiągnąć, a dopiero wtedy przyjmować rozwiązania umożliwiające realizacje tych celów. Wydaje mi się, że podstawową sprawą jest usystematyzowanie tematów w sposób umożliwiający szybkie i bezproblemowe wyszukiwanie poszczególnych zagadnień. Należy wsłuchiwać się w opinie osób początkujących, w to co sprawia im kłopoty, gdyż ewentualny chaos najbardziej w nich uderzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 12 Marca 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2009 Przed modyfikacją forum należy w jasny sposób określić cele jakie chcemy osiągnąć, a dopiero wtedy przyjmować rozwiązania umożliwiające realizacje tych celów. Dokładnie, trzeba dokonać fundamentalnych rozstrzygnięć. Można by zrobić jakiś dział lub działy, które byłyby bardziej restrykcyjnie moderowane i np. z wątku o zacieraniu dekokcyjnym wywalano by wszelkie offtopy. Czy jest jednak sens walczyć z wiatrakami? Wydaje mi się, że lepszym wyjściem byłoby tworzenie artykułów w wikipedii, z ewentualnie podlinkowaną dyskusją z piwo.org. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Ponawiam moją prośbę o shoutboxa, wydaje mi się, że przydałby się do zadawania pytań, takich... hmm.. gorących.. jak np. ja zadałem ostatnio w swoim wątku.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Ponawiam moją prośbę o shoutboxa, wydaje mi się, że przydałby się do zadawania pytań, takich... hmm.. gorących.. jak np. ja zadałem ostatnio w swoim wątku.. Problem takich shoutboxów jest to, że zamiast nowych wątków na forum, dyskusje będą tam. Poważnie się waham. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Na większości forum, które czasem czytuję, obok okienka shoutbox jest wyraźnie napisane: Shoutbox nie służy do rozwiązywania problemów! Ja jestem przeciw tworzeniu czegoś takiego na tym forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2009 (edytowane) Też jestem przeciwna. Zwykle odpowiedzi na pytania pojawiają się dość szybko. W nagłych przypadkach zawsze można spróbować "zapukać" na GG do kogoś bardziej doświadczonego Edytowane 18 Sierpnia 2009 przez dori Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2009 (edytowane) Właśnie do tego służą komuniaktory GG, czy Skype. Zawsze ktoś się znajdzie on-line. Edytowane 18 Sierpnia 2009 przez Makaron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyfronik Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2009 I ja jestem przeciw. W gardłowej sprawie ilości surowca do refermentacji dostałem na forum trzy odpowiedzi w ciągu 10 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Wiem ze dyskusja już była na temat. Ale może warto zobaczyc czy może można zaadaptować cos pod nasze potrzeby. Mowa o bazie receptur. Jakis prosty moduł. Bo receptury lubią sie zawieruszyć w otchłani forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Tylko i wyłącznie jedno miejsce http://wiki.piwo.org/index.php/Kategoria:Recetury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 ELROY masz rację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Tylko i wyłącznie jedno miejsce http://wiki.piwo.org/index.php/Kategoria:Recetury ...ale przydałby się jakiś szablon, wzór... i możemy wrzucać receptury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Tylko i wyłącznie jedno miejsce http://wiki.piwo.org/index.php/Kategoria:Recetury ...ale przydałby się jakiś szablon' date=' wzór... i możemy wrzucać receptury [/quote'] Zaproponuję za jakiś moment i podam linka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Tylko i wyłącznie jedno miejsce http://wiki.piwo.org/index.php/Kategoria:Recetury ...ale przydałby się jakiś szablon' date=' wzór... i możemy wrzucać receptury [/quote'] Zaproponuję za jakiś moment i podam linka Tylko może popraw najpierw Kategoria:Recetury na Kategoria:Receptury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Tylko może popraw najpierw Kategoria:Recetury na Kategoria:Receptury. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi